De grootste Britse krant The Sun pleit voor een Brexit

Cover van The Sun, 14 juni.

Nog negen dagen en het lijkt er op dat de Britten voor een Brexit gaan stemmen. De grootste boulevardkrant van Groot-Brittannië The Sun pleit voor een Brexit. Dat is veelzeggend, want de krant staat er om bekend zeer goed uitslagen van verkiezingen te voorzien. Ook de laatste peilingen geven het Leave-kamp een ruime voorsprong, net als de wed-kantoren waar Britten kunnen gokken op de uitslag van het referendum. Bovendien trekt inmiddels ook John Cleese ten strijde tegen het Ministry of Silly Laws, ofwel de Europese Commissie. Hij twitterde zaterdag voor een Brexit te stemmen.

John Cleese als Basil Fawlty in Fawlty Towers. Destijds ging hij te keer tegen zijn hotelknecht Manuel 'from Barcelona'. Nu tegen de EU. (Foto: Flickr, insomnia cured here)

John Cleese als Basil Fawlty in Fawlty Towers. Destijds ging hij te keer tegen zijn hulpje Manuel ‘from Barcelona‘. Nu tegen de EU. (Foto: Flickr, insomnia cured here)

Volgens de 76-jarige acteur en komiek, bekend van onder meer Monthy Python en Fawlty Towers, komt er alleen maar onheil uit Brussel. Vooral de dreigementen van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker schoten de wereldberoemde Brit in het verkeerde keelgat. ‘Ik dacht dat er kans was op een grootscheepse hervorming van de Europese Unie, maar dat is niet juist gebleken’, twitterde Cleese, die overigens ook prominent aanhanger is van the Liberal Democrats.

The Sun kopte vandaag: ‘BeLEAVE in Britain’. ‘We moeten ons bevrijden van het dictatoriale Brussel, Gedurende ons 43-jarige lidmaatschap is de Europese Unie steeds hebberiger geworden, verspillend, treiterig en ongelooflijk incompetent in tijden van crisis’, schreef de krant.

Sinds de Brexit-discussie over immigratie gaat, loopt het Brexit-kamp binnen. Het recente voorstel van het Brexit-kamp om een Australisch puntensysteem voor immigratie in te voeren viel goed bij veel Britten. De laatste peilingen, uitgevoerd in opdracht van The Independent en The Guardian, geven een voorsprong van respectievelijk tien en zeven op procent aan.

De Britse peilingen zitten er nogal eens naast, maar The Sun niet. De Australische eigenaar van de boulevardkrant Rupert Murdoch wachtte lang voordat hij zij krant partij liet kiezen. The Sun wil immers altijd bij de winnaars horen, en dat was voor het referendum van 23 juni lange tijd onvoorspelbaar. Nu kennelijk niet meer.

Voor Nederland is het vertrek van de Britten aan aderlating. Een Europese Unie zonder de Britten zal Nederland niet goed bekomen. Als kleine lidstaat had Nederland al niet veel in te brengen, maar omdat de drie grote landen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië aan elkaar gewaagd zijn, is er een zekere balans. De Britten floten de al te hoogdravende Franse en Duitse politici geregeld terug. Maar wie temt de EU nog, als de Britten straks vertrokken zijn? Nederland in elk geval niet.

(Bron: NRC, de Volkskrant)

9 Reacties op De grootste Britse krant The Sun pleit voor een Brexit

 1. Voor Nederland is het vertrek van de Britten aan aderlating omdat de UK een netto betaler is. Nu moeten de lasten van het Brusselse feestje over nóg minder nettobetalers worden verdeeld en loopt de Nederlandse bijdrage op. De herverdeling van de lasten kost Nederland ca. 1 miljard per jaar.

 2. Bas van Stapelberg // 14 juni 2016 om 16:42 // Beantwoorden

  Met geld wordt er gegoogeld, geld– dat het een lieve lust is. Na GB volgen hopelijk andere landen want de EU is het ergste wat ons Nederlanders is overkomen.

 3. Dat lijkt goed nieuws te zijn als er een schaap over de dam is volgen er altijd meer. Ik ben ook en hoge mate benieuwd of de EU de Britse bijdrage gaat bezuinigen of dat zuipschuit Juncker rekeningen gaat rondsturen die door zijn super knecht slapjanus Rutte van de VVD op eerste verzoek zal worden voldaan.

 4. Met de Ministry of Silly Laws heeft het Clees goed benoemd. En zijn hoop op een grootscheepse hervorming van de EU is helaas tevergeefs. Dat staat de Opperste Sovjet met de dronkaard Juncker niet toe. Zij laten liever de hele EU kapot gaan.


 5. Een Brexit kondigt het begin van het einde van de EU aan.
  Echter, in haar doodstrijd zal de EU nog veel slachtoffers maken onder de burgers van Europa. Zij zal niet zonder slag of stoot ten onder gaan.

  Vooral in landen met een pro EU politieke kliek zoals Nederland zullen burgers het zwaar krijgen. Maar dit lijden van burgers is het dubbel en dwars waard.
  Nexit zsm.

 6. Deze uitlatingen dekken precies de lading!De Eu moet ophouden te bestaan!En dan zal dat een zegen voor de mensen zijn,ondanks alle loze dreigementen!

 7. Gluteus Maximus // 14 juni 2016 om 22:03 // Beantwoorden

  Ministry of Silly Laws – kunnen alleen Britten bedenken. Sterk.

  Ik denk niet dat er qua macht zoveel gaat veranderen. Spannender moment zal denk ik 2017 zijn als ze in Duitsland voor het parlement gaan stemmen. Multi Merkel met pensioen? En dan? Dat zou zomaar s meer invloed kunnen hebben dan die hele Brexit.

 8. jos van veen // 15 juni 2016 om 00:25 // Beantwoorden

  Ik geloof niet zo hard in ee nadelig verlies voor NL bestaat..
  Dat is zoiets als voorspellen dat Drente onder water zal lopen als er in Duitsland stortregens vallen..
  Dat is gewoon een kwestie van snelle regelingen van twee kanten en wat aanpassingen.

  Tja,,Bij NL komt er weer een referendum..maar dan nu over Nexit..Met alle macht zullen de eurofielen, het neoliberale kabinet dit willen verdagen tot NA de verkiezingen volgend jaar om ht vertrekeffect te matigen met allerlei afledingen en politieke grappen, beloftes en leugens als afleidng..

  Trapt NL daar nu weer in..??

  Zijn we nu blind voor de babbels van de PvdA en andere eurofiel neoliberalen dat Wilders ongelijk heeft maar dat zij precies datgene doen wat Wilders had voorgesteld ( en wat niet mocht natuurlijk..)??
  Het zijn toch van die kliekige valse huftertjes ( CDA,D&&,GL,VVD,CHU, PvdA en SGP..)…Weg ermee, dus…
  Die hebben hun kansen gehad en de leden lopen weg..

  De meer gesofististiceerde landen delen het bezwaar tegen de Brusselse onzin en corruptie, het scheeftrekken van economieeen en het volk opzadelen met desastreuze grote sier-lasten voor een onzinnige hedonistische club onzinbedenkers .
  Laa het UK maar de eerste omvallende dominosteen zijn….Nederland wordt een van de volgers..dik betalen mar geen invloed van betenis..De EU heeft ons harder nodig dan wij de EU vrees ik..

 9. Hopelijk is Brexit een goed voorbeeld, en volgt er zsm een Nexit!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.