Duitse minister Schäuble vreest na een Brexit een Nexit

De Duitse minister van Financiën tijdens een bijeenkomst in 2014. (Foto: Flickr, Bankenverband, fotograaf: B.Streubel)

‘Hoe zou bijvoorbeeld Nederland, dat traditioneel zeer hecht met Groot-Brittannië verbonden is, op een Brexit reageren?’, vraagt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zich af in het Duitse blad Der Spiegel en de Britse The Guardian. Volgens de Duitser is het mogelijk dat Nederland het Britse voorbeeld straks volgt. Intussen lijkt de optie dat de Britten de EU verlaten steeds realistischer. Tien dagen voor het referendum lopen de Brexiteers 10 procent uit op de blijvers. Volgens een peiling van onderzoeksbureau ORB is 55 procent van de ondervraagden pro Brexit, terwijl 45 procent wil blijven.

Rutte bij de BBC. Hoewel hij Engels sprak -'we are both seafaring nations', besloten de Britten hem toch te ondertitelen. (Screenshot bbc.com)

Premier Rutte waarschuwde de Britten 1 juni voor de BBC-camera voor de gevolgen van een Brexit. Hoewel hij Engels sprak -‘we are both seafaring nations’, besloten de Britten hem toch te ondertitelen. (Screenshot bbc.com)

De ORB-peiling werd online gehouden onder 2000 mensen. Het kamp Vote-Leave van de Conservatieve Boris Johnson twitterde dat het de poll met een flinke korrel zout neemt: ‘We geloven niet in de peiling van ORB, onze cijfers suggereren dat de verdeling dichter bij 50-50 ligt’. Vote-Leave is de officiële Brexit-campagne. Daarnaast is er het meer radicale Out!-kamp van Ukip-leider Nigel Farrage.

Volgens Farrage zijn de Britten het constante gejammer over doemscenario’s meer dan beu. Al weken trekt er een stroom aan filmsterren, intellectuelen, wetenschappers, experts, buitenlandse regeringsleiders (Rutte onlangs ook) en politici voorbij die de inwoners van het Verenigd Koninkrijk waarschuwt voor de economische rampspoed als gevolg van een Brexit.

Hoewel veel Britten niet vatbaar blijken voor de waarschuwingen, gaat Cameron er toch mee door. Inspelend op de angsten en onzekerheden bij de Britten. Dit weekend zei de prime-minister bijvoorbeeld te vrezen voor de Britse pensioenen wanneer de EU wordt verlaten.

Volgens Leave-leider Boris Johnson komt het straks echter allemaal goed. De oud-burgemeester van Londen ziet ‘licht aan het einde van de tunnel’ en volgens hem ‘is er niets om bang voor te zijn’. Zowel Johnson als Farrage wijzen op een betere toekomst voor hun land buiten de EU. De negatieve horror-scenario’s gebruiken ze minder.

De doemscenario’s die Cameron, Schäuble en de andere tegenstanders van een Brexit voortdurend schetsen, werken nauwelijks. Dat is geen verrassing. De negatieve boodschap -met een Brexit komt er ellende- is nooit echt aantrekkelijk. Marketeers weten dat al lang. Maar het alternatief, de positieve boodschap -uitleggen wat er zo mooi is aan de EU-, komt bij een groeiende groep kiezers ook niet meer aan. Over de reden daarvan, schrijven toekomstige historici straks dikke boeken vol. Het blijft in elk geval tot en met 23 juni spannend.

(Bron: De Telegraaf, The Guardian)

10 Reacties op Duitse minister Schäuble vreest na een Brexit een Nexit

 1. De EU laat doomscenario’s los over Brexit, laat bekende personen zeggen dat de Brexit slecht is maar doet niets aan de EU om de leden binnen te houden. De EU begint zelf een doomscenario te worden.

 2. jos van veen // 13 juni 2016 om 13:05 // Beantwoorden

  Als de kampen zo dicht bij elkaar liggen wordt het UK-ook al zouden ze blijven- nooit meer hetzelfde.
  Cameron ging eisen voor aparte positie en en het UK kreeg die weer door de EC ingewilligd. Met een 50/50 zullen de Britten intern enorme eisen gaan stelen aan de politiek..zodanig dat iedereen liever weg van de EU was gegaan..

  Een Nexit zit er goed in..NL heeft al eerder NEE gezegd tegen deze EU flauwekul en werd door eurofiele criminelen in de politiek buiten volksinspraak gehoiuden om er alsnog te worden in gemanoeuvreerd De EU is voor NL een veel te dure hobby..laten bedrijven maar lid worden van een Europese handelsorganisatie..uiteraard ZELF betalen!! Geen gratis geld meer door EU-subsidies die het gewone volk heeft mogen betalen..dat is eurofiel neoliberale uitvreterij!
  Deze EU en euro is bijzonder schadelijk voor de NL samenleving en politiek denken

  Verder zoudn we in deze EU erg weinig invloed hebben..te klein landje, te kleine bevolking…Dus..dan kunnen we er beter uitstappen omdat we wel erg veel mogen betalen en nabetalen voor een nietszeggend landje….
  Het bedrag dat we betalen is daarnaast slechts een fractie van wat in de EU wordt gecorrumpeerd.. weg wezen bij deze stuntelige criminelenclub.
  Het zou wel fraai zijn..Als Nederland er uit stapt dan is er de dikke kans dat de Finnen er ook uit gaan( cultureel lijkt NL en Finland heel veel op elkaar) en in no time zijn alle rendabele landen weg door vergrote lastendruk..Het EU-theater zal blijven eisen om overbetaling en corruptiegeld en dan staat Duitsland er alleen voor om een EU drijvend te houden..hun keizerrijk is dan weer niet bestendig gebleken..teveel domme zetten en van bevolking gewisseld..Duitsland blijft Duitsland niet meer en Zweden -graag gidsland genoemd- is van kleur verschoten..Nie wieder een feministisch kabinet want die disfunctie was catastrofaal

 3. Ik zie het probleem van meneer niet echt, als Nederland vertrekt is hij er 17 miljoen kwijt maar daar staat tegenover dat hij er 200 miljoen bij krijgt, Turkije, Macedonie, Montenegro, Albanie, Servie, Bosnie, Kosovo en de oekraine. Daarnaast is de EU druk in Afrika en daar zijn ook beghoorlijk wat landen te vinden die graag bij het EU fiasco willen horen.

 4. Bas van Stapelberg // 13 juni 2016 om 15:17 // Beantwoorden

  Het wordt eentonig, maar Wofgang is compleet gestoord, echt gestoord. het blijft een raadsel dat mensen die correct zijn luisteren naar een man die doelbewust de Europese bevolking de goot in helpt met een krankzinnige lach op zijn gezicht.

 5. Na een Brexit een Nexit?Als dat zou kunnen!Na alle goede redenen hiervoor nog een bijkomende reden:Rutte op zijn [pinokkio]neus laten kijken;zeker na wat hij ons vandaag geflikt heeft!Hij vindt het totaal niet kunnen dat wij de Eu onze wil opleggen:andersom vindt deze volksverrader de normaalste zaak van de wereld!Hij toont eindelijk zijn ware karakter!

 6. Ik niet.

 7. Nexit. Goed plan. Gulden en pond zwitserse frank noorse kroon naast de euro. Top.

 8. De doomscenario’s en rondtrekkende bekende personen loslaten op de Britten werkt veel slechter dan echte democratische veranderingen in Brussel zelf. Brussel zelf jaagt lidstaten weg door de ondemocratische starre opstelling. En als dan ook Rutte nog langskomt om te zeggen dat je moet blijven dan weet je dat vertrek noodzakelijk is.

 9. Bas van Stapelberg // 14 juni 2016 om 11:25 // Beantwoorden

  Ik word wel moe van die enorme zwartkijkers die een geheugen schijnen te hebben van een strontvlieg. Alsof er VOOR de verschrikkelijke EU geen leven as, voor de EU lieopen wij met een berevel om. Wat een onzin zeg. De meeste handel wordt gedaan met landen waar we helemaal geen verdrag mee hebben. Handel wordt er gedaan vanaf 21300 met dat eiland. Nederland moet uit de EU en snel beginnen met een sterk bewaakte grens. En handel gaat door. ook in de periode met grens was er hier een Verolme, een Fokker, een auto-industrie, wat was er eigenlijk niet. En nu?? Meer dan miljoen mensen zonder werk en werk wat er is is merendeel gebakken lucht met een interessante
  naam. Uit de EU. Werkgelegenheid weer terug brengen en mensen in laten zien dat het absurd en dom is om op een VVD te stemmen. Ja VVD want die zelfvoldane, volgevreten VVD’ers zijn toch verantwoordelijk voor een poel van ellende en afbraak, dat is niet te beschrijven.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.