Dijkhoff: ‘Voor een Nederlands paspoort moet je heel hard je best doen, en dat kost enige tijd’

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff in januari 2016 met zijn Europese collega's bij de start van het Nederlandse voorzitterschap. (Foto: Flickr, rijksoverheid.nl, Martijn Beekman)

‘Het lijkt mij niet per se demotiverend als je er heel erg je best voor moet doen, als het iets is wat je moet verwerven en wat enige tijd kost’, aldus staatssecretaris Asielzaken Klaas Dijkhoff tijdens het Kamerdebat donderdag over het Nederlanderschap voor nieuwkomers. Die moeten voortaan zeven jaar op een paspoort wachten in plaats van de huidige vijf. VVD en PvdA spraken het uitstel al af in het regeerakkoord. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch: ‘Dit is niet de wet waarmee wij zelf zouden zijn gekomen. Afspraak is afspraak en daarom zijn wij voor’.

image-2016-06-11-1

In Trouw, 10 juni. Lees het artikel op Blendle.com voor 15 cent.

Nieuwkomers moeten binnenkort dus twee jaar langer geduld hebben voordat ze een Nederlands paspoort kunnen ophalen. Sowieso krijgt een nieuwe Nederlander niet zomaar zijn nieuwe nationaliteit.

Een vreemdeling moet eerst voor een inburgeringscursus slagen. Daarin moet de nieuweling ook een stevig bedrag investeren. Voor VVD-staatssecretaris is het niet voldoende. Volgens Dijkhoff zijn veel immigranten na vijf jaar ‘nog niet tot de meest volledige vorm van participatie in de samenleving’ gekomen.

In de Kamer was duidelijk een scheidslijn te zien tussen enerzijds GroenLinks en D66, en anderzijds de VVD en PVV. Hoe verrassend. ‘Naturalisatie is een katalysator voor integratie, het is het een positief welkom’, aldus GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. D66’er Sjoerd Sjoerdsma sloot zich daarbij aan: ‘Zodra mensen Nederlander worden, kunnen ze volledig meedoen. Alle beroepen uitoefenen, stemmen bij de verkiezingen en echt vrij reizen’.

Volgens VVD’er Malik Azmani is het paspoort echter een beloning waarvoor je hard moet werken. ‘Het Nederlanderschap is iets waar we trots op moeten zijn, een soort kers op de taart op het moment dat je hebt laten zien dat je volwaardig Nederlander bent’.

PVV-collega Machiel de Graaf deed er nog een schepje bovenop. Hij ziet de termijn liever verschuiven naar tien jaar, en wil ‘ambitie’ zien, ‘iets van bloed, zweet en tranen’. ‘Iets waaruit de moraal blijkt van hard willen werken en een bijdrage willen leveren aan de maatschappij’.

Welk probleem wordt er eigenlijk opgelost met twee jaar uitstel? Verwachten Dijkhoff, de VVD en PVV dat de vreemdelingen hierdoor alsnog ontmoedigd raken en vrijwillig vertrekken? Nee toch. Een ding is zeker: de naturalisatiecijfers over 2016 en 2017 laten straks lagere aantallen zien. Cijfers waarmee de VVD kan pronken in de verkiezingscampagne. In 2018 melden de vreemdelingen zich dan alsnog, maar dan zit er al lang weer een ander kabinet.

(Bron: Trouw)

13 Reacties op Dijkhoff: ‘Voor een Nederlands paspoort moet je heel hard je best doen, en dat kost enige tijd’

 1. Het is en blijft dweilen met de kraan open!Als je ziet hoe de tweede en zelfs derde generatie zich misdraagt kunnen ze beter helemaal geen Nederlands paspoort meer verstrekken aangezien zij duidelijk laten zien het niet waard te zijn!En groen slinks en d666 zijn niks meer of minder dan landverraders!

 2. Dat paspoort naar 7 jaar hoeft van mij niet eens maar recht op de Nederlandse sociale voorzieningen dat moet naar 10 jaar. HET AANTAL PASPOORT AANVRAGEN LOOPT DAN ALS VAN ZELF TERUG.


 3. Voor mij mag iemand pas een nationaliteit aannemen als deze het met het hart kan doen; als iemand in staat is een land in zijn hart te sluiten en de periode dat geleefd werd in het vorige lang af te sluiten.
  Er zijn maar weinig allochtonen die aan het bovenstaande voldoen. In hun hart blijven zij nog altijd Turk, Marrokaan of Syrier of Antiliaaan etc.

  Als iemand niet in staat is een land waar hij of zij gaat wonen in zijn of haar hart te sluiten, zich volkomen kan overgeven aan dat land, en alleen maar om financiele redenen of veiligheidsredenen in een land gaan wonen dan kunnen er ernstige problemen optreden.
  Dit geldt vooral als er andere storende dingen zoals een sterke indoctrinerende en claimende geloofsovertuiging een grote rol speelt.

  2 jaar verlenging van de naturalisatieperiode is een schot in de lucht en derhalve volkomen zinloos. Het zal niet veel uitmaken. Naturalisatie blijft maatwerk.

  Wat wel uit zal maken is of iemand bereid is de oude nationaliteit op te geven en het oude paspoort in te leveren.
  Het hebben van twee of meer nationaliteiten, twee of meer paspoorten, weerhoud deze mensen er sterk van om op de juiste wijze te integreren. Dus de vraag van het emigratieland is volkomen legitiem indien deze vraagt het oude paspoort in te leveren.

  Om deze redenen is het ook niet aan te raden assielzoekers automatisch standaard te naturaliseren.
  Bij deze groep mensen speelt dwang een rol, zij worden gedwongen om om veiligheidsredenen het land te verlaten. Dus een negatieve keuze, dit kan een succesvolle naturalisatie sterk in de weg staan en veel problemen genereren.

 4. Bas van Stapelberg // 11 juni 2016 om 10:40 // Beantwoorden

  Hahahaha onze VVD leugenaar weer in de bocht. Er komt werkelijk geen woord van waarheid uit de mond van dat tuig. Dijkhoff dat was toch ook die sukkel die had gezegd sobere opvang? Meer dan 10.000 euro om je huis in te richten. Maak dat ook voor je eigen volk mogelijk. Staat haaks op je sobere opvang Dijkhoff, vreselijke leugenaar die je bent.

 5. Bas van Stapelberg // 11 juni 2016 om 10:42 // Beantwoorden

  En daar komt bij dat je voor een Nederlands paspoort helemaal niet je best hoeft te doen Dijkhoff, leugenaar die je bent. Ga eens praten met de Marokkaanse jeugd, als het je lukt. Het taalniveau van een kleuter en een IQ van een aardbei. Dat is de realiteit Dijkhoff, leugenaar die je bent.

  • jos van Veen // 11 juni 2016 om 13:08 // Beantwoorden

   Ik denk dat je Dijkhoff dan niet goed hebt begrepen.
   Dijkhof wil juist van die situaties af door gecontroleerde integratie..

   Hij w zegt er niet bij wat er met lieden gaat gebeuren die niet willen slagen, hier lopen te etterbakken en doen alsof ze met permissie van de kashba de boel mogen slopen..

   Daar zit steeds de kneep..waar kun je die dumpen?En hoe plaats je dat dan weer in idiote campagnes tegen racisme en discriminatie..terwijl een Marokkaan geen ras is maar nationaliteit

 6. Ik zie helemaal niet waarom iemand een twee paspoorten zou moeten hebben.

  • jos van Veen // 11 juni 2016 om 13:16 // Beantwoorden

   die discussie is al oud…mensen w zijn vreemde wezens en hebberig.de loyaliteit ligt bij de jeugd..waar ben je opgegroeid als kind en was dat een memorabele tijd..
   Soms zijn 2 kanten prettig meer nationale feestdagen, religieuze winst als daar sprake van is..(Erdogan heet geweldige steun gehad uit NL Moslimleiders zijn alle dictatoriaal en bezitterig aangelegd/ inleveren van een Turks paspoort verandert niks aan die situatie. Voor het volkje is hij hun leider..niks Nederland..dat slappe hap..)

 7. Het is helemaal niet slecht om het Nederlandse paspoort te moeten verdienen door het wil om in te burgeren en integreren. Eerst moet je als voorwaarde je oude paspoort inleveren want als je A zegt moet je ook B zeggen. En dan mag je hopen dat niet alleen de regering je met open armen verwelkomt maar ook de burger als spelen hier persoonlijke dingen ook een rol. Van de autochtone burger is de succesvolle integratie afhankelijk. Wordt je gedoogd of wordt je ook echt opgenomen? Want iemand die zijn best gedaan heeft en toch wordt door de gemeenschap genegeerd wordt niet gelukkig terwijl deze geen stap terug kan doen. In mijn ogen blijft het toch altijd wij en zij. De huidige situatie met niet westerse allochtonen die zich niet willen aanpassen maakt het nog veel erger. De Hollandse tolerantie verdwijnt dan op een dag helemaal. En dat kunt je niemand kwalijk nemen.

 8. schelden op buitenlanders en dan ze nog 2 jaar extra het onmogelijk maken Nederlander te kunnen worden ūüėČ

  • jos van Veen // 11 juni 2016 om 13:00 // Beantwoorden

   Als je Nederlander wilt worden dan zul je er voor moeten knokken..mogelijk is het wel, maar profiteren en dan hetzes ontketenen met een grote bek en afkeer is nu niet iets waar Nederlanders op zitten te wachten..
   De shortcut wordt er uit gehaald..Mijn buurman spreekt na 15 jaar nog geen Nederlands..daar is ie te trots voor..gedraagt zich ook sterk gesegregeerd.
   Verder¬Ī niemand houd je tegen om te vertrekken als het je niet bevalt..

 9. jos van Veen // 11 juni 2016 om 12:56 // Beantwoorden

  Integratie is een vorm van onderwijstrajact.
  Het is niet zozeer de tijd..al moeten we dara wel een maximle tijd aan koppelen , maar moet gericht zijn op resultatten.
  Nederlander worden doe je pas na meerdere generaties..nu hebben we mensen die na 15 jaar!! nog geen fatsoenlijk Nederlands spreken)schotelantennes die de taal thuis bepalen)en nog meer mensen die weliswaar Nederlands spreken maar moraliseren, denken,waarderen, omgangsvormen en attitudes volop exploiteren vanuit hun thuiscultuur.De generaties tussen de wal en het schip en antipathie.Profiteren enerzijds en hetze anderzijds in een verdienmodel van racisme en discriminatie,Krijgen ze hun zin niet dan wordt de ander automatisch discriminant en heeft de betreffende een kleurtje dan is de ander natuurlijk nog racist ook..
  Het averechtse effect van de dubieuze Gutmenschcampagnes die juist oververhitting gaan veroorzaken en gewilde culturele tradities voor iedereen vernielen met hun onzin.Het gaat over macht, afgunst, meer geld,superioriteitsgevoelens, status en egoprofilering.
  Dat soort dingen is ook terug te te zien bij Abouthaleb..Narcisme, ijdel en primitief statusgevoel..hij sjouwt bijv. steeds die zilveren ketting om zijn nek rond..Marrokkaanse attitude,denken en afweren/ontkennen en afwijzen, superieur gedrag en autocratisch,maar bang voor kritiek..Gewoon Marokkaans.. etc. met Nederlands tintje.Voortzetter van de Samsomiaanse leer waar we dus niets mee opschieten.Met name dat laatste is van groot belang. Verwacht geen heel van Abouthaleb in de landspolitiek.

 10. Bas van Stapelberg // 11 juni 2016 om 20:45 // Beantwoorden

  Dat heb je prachtig verwoord Jos.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.