Brussel werkt samen met Afrikaanse dictators om vluchtelingen te stoppen

De Soedanese president Omar Al-Bashir bij een bijeenkomst van frikaanse leiders in 2009. (Foto: wikimedia.commons.org)

Onlangs werd bekend dat de EU in het diepste geheim computers, camera’s en andere registratieapparatuur aan Soedan levert. Scholing aan grenspolitie maakt ook deel uit van het pakket. Eritrea, Ethiopië, Oeganda en Djiboeti krijgen dezelfde steun. In totaal voor circa €40 miljoen. De EU wil de vluchtelingen tegenhouden, onder meer door vluchtelingenkampen in Soedan te laten bouwen. De Soedanese dictator Al-Bashir vindt het prachtig. Europa verschaft de tiran weer wat aanzien, terwijl er al sinds 2009 arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof liggen wegens misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide.

De Kroaat neven Mimica, eurocommissaris voor ontwikkelingssamenwerking probeert met hup 'de wortel van de migratie tegen te gaan'. (Foto: eu.europa.ec)

De Kroaat Neven Mimica, eurocommissaris voor ontwikkelingssamenwerking, probeert met hulp ‘de wortels van de migratie aan te pakken’. (Foto: eu.europa.ec)

Mensenrechtenorganisaties denken dat de samenwerking leidt tot extra onderdrukking. Al-Bashir wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de 300.000 doden die sinds 2003 in Darfur vielen. Eritrea wordt door de VN beschuldigd van martelingen, moorden en slavernij, terwijl Ethiopië boeren onderdrukt door hen gewoon dood te schieten. De hulp uit Brussel versterkt deze regimes.

De meeste vluchtelingen uit de Hoorn van Afrika komen uit Eritrea. Eerder dit jaar tekende het regime een overeenkomst met de EU voor een ontwikkelingspakket van €200 miljoen. De verantwoordelijk EU-commissaris Neven Mimica (Ontwikkeligshulp) zei destijds daarover: ‘Het zal een ontwikkelingsbijdrage zijn om de wortels van de migratie aan te pakken’. Ethiopië doet al veel langer zaken met Europa.

De steun aan de regimes verloopt in het diepste geheim. Onder meer het Duitse Der Spiegel onthulde in mei de documenten met het geheime EU-actieplan. Al in maart is het plan met alle lidstaten besproken, dus ook met Nederland.

Dat is pikant, want officieel probeert de EU Al-Bashir voor het Internationale Strafhof te slepen. De Soedanese heerser is een paria en wordt door regeringsleiders en andere Europese hot shots in het openbaar gemeden als de pest. Europa vaardigde eerder ook sancties uit tegen zijn bewind.

De hulp heeft effect: Soedan heeft inmiddels een paar vluchtelingen uit Eritrea tegengehouden, en er zou bovendien al een mensensmokkelaar zijn opgepakt.

Een stevige grensbewaking wil Brussel niet. De EU is immers een open samenleving, waarin de humanitaire waarden bovenaan staan. Daarbij past -uiteraard- geen grondige buitengrenscontrole, vinden ze in Brussel. Het vuile werk wordt daarom liever uitbesteed aan tirannen als Al-Bashir waarbij vergeleken de Turkse president Erdogan een lieverdje is.

(Bron: NRC Handelsblad, Der Spiegel)

6 Reacties op Brussel werkt samen met Afrikaanse dictators om vluchtelingen te stoppen

 1. Gezien de werkwijze van de EU zal het weer een duit kosten zonder enige resultaat. De dictators worden nog rijker en Nederland zal binnenkort zijn 35.000ste inwoner welkom heten die geen Pietje of Marietje zal heten.

 2. jos van veen // 10 juni 2016 om 14:55 // Beantwoorden

  Dit is natuurijk smerige gluiperige handel
  de EU en menselijke waarden bovenaan plaatsen is niets anders dan politiek correcte drab waar zoals gebruikelijk, niets van klopt.
  Handel en geld staan bovenaan.Menselijke belangen zijn vervelende aangelegenheden die zich tegen EU/beleid (zullen) keren..
  De EU kan beter stroken and rond de Midd.Zee in Afrika opkopen dan sluit je voor die stroken de mensensmokkel uit.

  Zet er hotels op die geexploiteerd kunnen worden door gescreende lokale bevolking maar tevens constructies voor het weren van asielzoekers en bevechten van IS..een asielmuur en uitvalbasis.
  Theater van malloten die naar internationale chantages solliciteren..


 3. Grappig om te zien dat de witte boorden criminelen ook internationaal en in het geheim gezellig met elkaar samen werken. Eigenlijk al wel bekend.
  Als dictator samen gaan werken met andere dictators gaat natuurlijk altijd tegen je werken. Dat geldt zelfs voor de dictatoriale EU.

  Het is altijd goed om te proberen de wortels van de vluchtelingenstroom aan te pakken. Samenwerking met de dictators en evidente criminelen is hiervoor echter niet het geeigende middel. Hier kunnen alleen maar verliezers van komen.

 4. Bas van Stapelberg // 10 juni 2016 om 18:39 // Beantwoorden

  Kansloos volk van de EU. Werkelijk waar het is met geen pen te beschrijven, sturen het Europese volk zo de afgrond in. Ik wil een hek en uit de fasitische EU.

 5. Mensenrechtenorganisaties denken alleen aan de rechten van die mensen waar ze rijk van kunnen worden;dat onze rechten dagelijks steeds meer geschonden worden zal ze worst wezen!

 6. Afrikaanse staatshoofden werken samen met Europese dictators om begroting aan te zuiveren. #FTFY

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.