Nu zijn ook de conceptbrieven van Van der Steur zoek

Minister Van der Steur en premier Rutte tijdens het Oosting-debat woensdag 8 juni. De Kamer kreeg het VVD-duo maar niet omver. (screenshot: tweedekamer.nl)

De soap rond de afwikkeling van de Teevendeal gaat maar door. Eerder deze week werd bekend dat minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur, toen hij nog Kamerlid was, VVD-minister en partijgenoot Ivo Opstelten hielp bij diens communicatie naar de Tweede Kamer. De Kamerbrieven van Opstelten over de Teevendeal werden geschreven door Van der Steur. De VVD’er maakte deze week zelf zo’n brief openbaar. Tijdens het debat woensdagmiddag, vroeg D66-Kamerlid Kees Verhoeven ook naar de andere conceptbrieven. Maar helaas, die zijn zoek.

De minister van Veiligheid en Justitie en de Kamer debatteerden over het onderzoeksrapport Oosting over de nasleep van de Teevendeal, maar het ging bijna uitsluitend over zijn conceptbrief uit mei 2014. Van der Steur bleek de andere conceptbrieven met zijn hand gekrabbelde correcties bovendien niet te kunnen vinden. Verbijstering in de Kamer. SP-Kamerlid Michiel van Nispen: ‘De waarheid is geen optie waar je 30 concepten over kan schrijven. De waarheid, daar is er maar één van.’

(Screenshot:tweedekamer.nl)

(Screenshot:tweedekamer.nl)

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie viel ook de aanwezige premier Rutte aan. Hij noemde het ‘geen vertoning’ dat Rutte tijdens de nasleep van de Teevendeal onzichtbaar was geweest. Kamerleden hadden bovendien het sterke vermoeden dat Rutte betrokken was geweest bij het neponderzoekje dat in eerste instantie, na het bekend worden van de Teevendeal, door een vrindje (procureur-generaal Henk van Brummen) van Opstelten werd verricht. Rutte kon het zich niet meer herinneren. En de Kamer kwam er niet doorheen.

Ook PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zou destijds betrokken zijn geweest bij de bewuste brief. D66’er Verhoeven vroeg naar de rol van Recourt. ‘Ik heb mondeling opmerkingen gemaakt. Ik heb gezegd: ik mis deemoedigheid in de brief’. Hij ging daarmee niet een grens over, meende de PvdA’er.

VVD-Kamerlid Foort van Oosten had de lastige klus zijn minister enerzijds te sparen en anderzijds zwaar te bekritiseren. ‘Inderdaad, het was een aaneenschakeling van geklungel op het ministerie van Veiligheid en Justitie’, gaf hij toe. Van Oosten zei zelf ook wel eens met bewindslieden te spreken buiten de Kamer om. ‘Af en toe wordt er gesondeerd, ik vind daar ook niks verkeerds aan.’ De laatste defensielinie van een kennelijke wanhopige VVD’er luidde: ‘Niemand hier in de Kamer is een heilig boontje’.

Het ging de Kamer om het verschil tussen sonderen en souffeleren. Het eerste, oppervlakkig de stemming peilen, beschouwden de Kamerleden als normaal. Souffleren gaat echter verder. Minister Opstelten bleek een buikspreekpop van Kamerlid Van der Steur, terwijl het Kamerlid de bewindsman had moeten controleren.

Het debat liep met een sisser af. Maar let op de onvindbare Kamerbrieven. Die kunnen straks tijdens verkiezingstijd ineens ‘gevonden’ worden om de VVD mee om de oren te slaan. Dat zou sowieso wel eens de strategie van de oppositie kunnen zijn. In verkiezingstijd heeft men liever een zwakke beschadigde prutser op het VVD-ministerie dan een sterke stemmentrekker. Van der Steur mag daarom lekker blijven zitten.

(Bron: de Volkskrant, bnr.nl)

7 Reacties op Nu zijn ook de conceptbrieven van Van der Steur zoek

 1. Het is onvoorstelbaar dat de extreme slapjanussen Roemer, Klaver, Buma, Pechtold, Segers en Staaij het vertrouwen niet opzeggen in Rutte en Steur en ze vriendelijk edoch dringend verzoeken op te stappen. Je zou toch zeggen dat ze al meer dan genoeg gepiepeld zijn door Rutte en Steur.

 2. Jos van Veen // 8 juni 2016 om 19:12 // Beantwoorden

  ongelofelijk….Deze man is het levend voorbeeld van hang yourself…

  deze man is de uitvinder van het `Van der Steureffect..`..toelichting op communicatieve activiteiten die het aanvaarden van eerdere klungelarij onmogelijker maakt..`
  Het wordt alleen maat erger,,Als we hem eens vragen a.u.b. niet verder meer te praten over zijn eerder wanpraktijken ..zou dat dan helpen om verlost te worden van nog meer incomptentie?Niemand wil die man toch nog op een kieslijst….

  Dat spaart dan ergernis en misbruik van tijd van mensen die een half miljoen gulden aan jaarsalaris krijgen..

 3. Dirk van Haaren // 8 juni 2016 om 19:53 // Beantwoorden

  Wat is dit nu, een selectief geheugen, alzheimer, dementie of leugenachtige incompetentie? Het is maar een vraag Mark en van der Steur. Het kan ook iets anders zijn grootschalige bedriegerij? Jullie mogen het zeggen. Oh ja, dat gaat niet als je aan het voornoemde lijd


 4. Het is jammer dat in het huidige politieke systeem de oppositie niet in staat is om deze neoliberale criminelen afdoende af te zetten. Elke motie van wantrouwen of afkeuring or whatever wordt weg gestemd.
  Het is zeker zo dat de huidige oppositie haar werk niet voortvarend genoeg doet, maar het huidige politieke systeem is ook weerbarstig op zichzelf.

  Er is een ding wat betreft neoliberalen dat goed begrepen moet worden: zij willen een zo klein mogelijke en zo zwak mogelijke overheid zodat zij via de private sector zoveel mogelijk vrijheid hebben om hun rijkdom en macht te vergaren en de mensen te onderdrukken en tot slaaf te maken.

  Dus: hoe slechter neoliberalen het in een positie in een regering het doen hoe beter het is voor hen.

  Deze malloot van der Steur is hiervan duidelijk een voorbeeld, maar elke andere van deze regering kan hier genoemd worden.
  Het is overduidelijk dat deze malloot geen gepassioneerd minister is die er iets goeds van wil maken. Hij doet alleen het hoognodige om zo weinig mogelijk gezeur te krijgen en zelfs dat lukt niet eens.

  Het grote probleem is uiteraard dat veel mensen in Nederland het bovenstaande niet begrijpen en bij de volgende verkiezingen weer een neoliberaal kabinet van hetzelfde criminele niveau of zelfs erger zal aantreden.

 5. Bas van Stapelberg // 8 juni 2016 om 23:08 // Beantwoorden

  Het ergste is dat Merk Rutte in de gang hier gewoon om aan het lachen was.
  Ik zie die VVD’ers al voor me tijdens carnaval. Die dikzak met zijn oranje stropdas op een stoel met puntmuts en feestneus. Rutte voor in de polonaise gevolg door smurfin van defensie. En we zingen in koor. Wat gezeur met Van der Steur ohoh, want het briefje is weer zoek en nou krijgt hij billenkoek ohoh. wat een gezeur met Van der Steur ohoh. VVD anno 2016, geen enkele vorm van schaamte, iedere vorm van schaamte is deze partij vreemd. Respectloos volk deze liberalen. En 23 zetels als u het snapt mag u het zeggen.


  • Inderdaad 23 zetels. Dit is niet zo moeilijk te verklaren.

   Vergeet niet dat Nederland een van de meest neoliberale landen ter wereld is. Dit begon al met de VOC mentaliteit zo geprezen door Balkenende. Dit heeft zich doorgezet en verder ontwikkeld tot puur neoliberalisme in het Nederlandse bedrijfsleven (Shell, KLM, NAM, etc.) en koningshuis.

   Onderdrukking van hele volkeren zoals in Indonesie of Zuid Afrika (v.Riebeeck, apartheid een Nederlands exportproduct) is Nederland niet vreemd.
   De Nederlandse elite die hiervoor verantwoordelijk voor was, of de nazaten hiervan, is nu de eigen Nederlandse bevolking aan het onderdrukken en zelfs aan het vervangen door meer slaafse en goedkopere burgers vanuit den vreemde (assielzoekers, immigranten).

   Veel Nederlandse burgers in het middensegment zijn zelf niet neoliberaal, maar bewonderen wel de topneoliberalen. Vooral als zij wat kruimels krijgen van de financiele taart stemmen zij neoliberaal. Dit is altijd zo geweest in Nederland en verklaard grotendeels het succes van de neoliberale partijen.

   Vergeet nooit dat Maxima de dochter is van een van de ergste neoliberale criminelen van Zuid Amerika. Zij is nu een van de meest vooraanstaande neoliberalen van Nederland. Hierover wordt om evidente redenen nog maar weinig gesproken. Dit heeft het Nederlands neoliberalisme onzettend versterkt de laatste jaren.

   Schaamte is het neoliberale beest overigens volkomen vreemd.

 6. Het meest sneue is natuurlijk dat die Minervabal zélf geen conclusies trekt.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.