Europese Commissie wil zich ontfermen over Afrika en Midden-Oosten

(Foto: ec.europa.eu)

Om de migratiestroom te stuiten, wil de Europese Commissie circa €62 miljard investeren in Afrika en het Midden-Oosten. Het zou gaan om Libanon, Jordanië, Niger, Egypte, Nigeria, Senegal, Mali, Ethiopië, Tunesië en Libië. Brussel draagt zelf €3,1 miljard bij, en de lidstaten betalen samen hetzelfde bedrag. De overige €56 miljard aan investeringen zou van private investeerders moeten komen. Vice-Commissievoorzitter en bedenker van het plan Frans Timmermans reageerde dinsdag in een kritisch Europarlement: ‘Ik heb nog niemand gehoord met een beter idee’.

In het AD, 8 juni.

In het AD, 8 juni.

Los van die 62 miljard voor de langere termijn, wil de Commissie tot 2020 bovendien 8 miljard steken in hulp bij grensbewaking, opvang in de regio en paspoortproductie van de migratielanden. Daarvan komt 6 miljard uit al bestaande potjes, maar 2 miljard is extra geld.

Timmermans wil de miljarden investeren om zo meer invloed te krijgen in de migratielanden. De genoemde landen werken namelijk niet of onvoldoende mee bij de terugkeer van afgewezen asielzoekers. De Commissie stelt nu voor een nieuwe tactiek toe te passen: belonen bij goed gedrag en straffen bij slecht.

‘Dit betekent een nieuwe manier van denken met een mix van positieve en negatieve prikkels en het gebruik van alle invloed en instrumenten’, aldus de Commissie. Europa moet daarbij de ‘postkoloniale gevoeligheden opzij schuiven’.

Linkse en liberale partijen in het Europarlement waren dinsdag fel tegen. Zij vrezen misbruik en een herinvoering van het kolonialisme. De liberale fractieleider Guy Verhofstadt vond het plan niets, zolang er nog zoveel vluchtelingen ‘tussen Syrië en Turkije in het oorlogsgeweld zitten’. Europarlementariër van GroenLinks Judith Sargentini verwijt Timmermans dat hij ‘wijkt voor de gillende populisten thuis’. Sophie in ’t Veld van D66 reageerde ook afwijzend: ‘Ontwikkelingshulp afhankelijk maken van prestaties op het gebied van migratie is onacceptabel’.

Die linkse en liberale partijen maken veel herrie, maar hebben praktisch niets te zeggen in het Europarlement. De macht ligt namelijk bij de meerderheid van sociaaldemocraten en christendemocraten. Die zijn positiever. Ze wijzen echter wel op de enorme bedragen die de investeringen gaan kosten. Volgens EVP-fractieleider Weber (christendemocraten) komen de lidstaten hun financiële beloften nu al niet of nauwelijks na.

Fractieleider van de liberalen Guy Verhofdstadt is fel tegen het Timmermansplan om te investeren in Afrika en het Midden-Oosten. Er zitten volgens hem nog teveel vluchtelingen in Turkije om de Turkijedeal nu al uit te breiden. (Foto: wikimedia.commons.org)

Fractieleider van de liberalen Guy Verhofdstadt is fel tegen het Timmermansplan om te investeren in Afrika en het Midden-Oosten. Er zitten volgens hem nog teveel vluchtelingen in Turkije om de Turkijedeal nu al uit te breiden. (Foto: wikimedia.commons.org)

Ook de lidstaten zijn verdeeld. Italië maakte onder Berlusconi effectieve afspraken met de Libische alleenheerser Khadaffi, en is sterk voor het Timmermansplan. Andere landen vrezen dat Europa met dit plan net zo afhankelijk wordt van half Afrika en het Midden-Oosten, zoals nu al van Turkije. Eind juni komen de regeringsleiders bij elkaar om erover te praten.

Er ligt nu ten minste een voorstel om de kansloze migratie structureel tegen te gaan. Dat is tenminste iets. Maar of het plan ook het gewenste effect heeft, is nog de vraag. Pavlov-reacties over het koloniale verleden, helpen in elk geval niemand verder. Net zomin als de ontkenning van de ontwrichtende uitwerking van de migratie in Europa. De Commissie zou bovendien met een stevig plan voor de Europese buitengrensbewaking moeten komen.

(Bronnen: AD, de Volkskrant)

12 Reacties op Europese Commissie wil zich ontfermen over Afrika en Midden-Oosten

 1. Hoeveel miljarden zijn er de laatste 60 jaar al niet naar ontwikkelingshulp gegaan?Wat overigens geen donder heeft geholpen;integendeel!Het heeft staatshoofden rijker gemaakt en er voor gezorgd dat hele bevolkingsstromen alsnog deze kant op komen!Dit probleem kan alleen met harde hand en maatregelen worden opgelost!Maar daar moet je wel inzicht en moed voor hebben:iets wat ten enen malen ontbreekt bij de regerende leeghoofden in Europa!

 2. bert-maathuis- // 8 juni 2016 om 13:21 // Beantwoorden

  Timmerfrans; de man die [meer dan] zijn uiterste best doet om de miljoenen burgers de slavernij verder in te drijven: totale (globale) staatscontrole.
  Dat heeft hij [op zijn] geweten.
  Geen enkel land mag er aan ontkomen:
  http://brd-schwindel.org/eu-laesst-nun-die-maske-fallen-monokulturelle-staaten-ausradieren/

  Echter, ieder volk dient in éigen land in volle vrijheid te kunnen leven!
  Ieder fatsoenlijk persoon heeft recht op éigen cultuur, nationaliteit en identiteit.
  Zo niet, dan wordt het een kwestie van een éénwereldregering, éénwereldgeloof, éénwereldleger, …. Totale controle van de mensheid.

  Dáár is deze meneer F.T mee bezig; samen met “de zijnen”.
  Is hij de eerstvolgende voor de Karlspreis?
  http://www.aachen.de/NL/sb/pr_az/karls_pr/
  Wie ontving deze prijs dit jaar?
  Een zeer interessant artikeltje: http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/paus-franciscus-roept-europa-op-tot-meer-solidariteit
  Bij uitzondering hoefde deze man de prijs niet op te halen, maar werd hem deze (zogezegd vanwege zijn leeftijd) gebracht! Welk een voorrecht. Waarom?

 3. Gaddafi investeerde honderden miljarden in Afrika maar… “we came, we saw, he died hahahahahahaaa” zei hierover Hillary Clinton.

 4. Jos van Veen // 8 juni 2016 om 14:00 // Beantwoorden

  Fransje is weer aan het huilen gelsagen..dus een giga symbolisch plan..en een plan wat absoluut niet haalbaar is…

  Misschien kom je een eind als je eens anders gaat denken in de EU zelf en enorm scherpe controles gata uitvoeren op fraude eb corruptie..je wet wel: die 120 milh jard die verdwijnt..maken we er eens een eerlijke meute van ambetnaren en gluiperds van..
  Tot zoalng kun je dit nier praktisch uitvoeren..groe zaligheidsbek en suggestieve hoop..= valse moraal

  Andere manier van denken= Helemaal niet!!
  Neololiberaal koopt altijd zijn problemen af..geld voor oplossingen door een ander.
  En neoliberaal is de moraliserende sinterklaas..Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe..Dat laatste gaat problemen geven omdat zwarte piet moet verdwijnen door dikbeweende discriminatie en jammerend false flag racisme..niemand mag er meer op los meppen( veel teveel kleurlingen in de criminaliteit..) en onhebbelijke types per zak als smokkelwaar naar Spanje verkassen…om daar dan een afschuwelijk leven tegemoet te gaan…
  Zwarte piet is een afwasbaar ras..mag ook al niet in onze zwart/wit denkmodellen Je bent zwart of je bent het niet,,maar naar mijn bescheiden mening bestaat er helemaal geen zwart ras,,dus dat is fake en onzin.
  Variaties van bruin waar menig wit jaloers op is..Dat mensen zichzelf zwart noemen draagt alleen maar bij aan allerlei onzinnigheid..
  Ik ben links rechts door Afrika geweest en heb nooit een echt zwarte bevolking gezien.En ook zwrte piet wordt ontmaskerd als hij-zij in een sopje wordt gezet..ze verschieten gewoon van kleur..
  In neoliberale termen : mensen die zichzelf zwart noemen,maar dit niet zijn- vertekenen het beeld van etnisch kleur en willen gewoon meer macht, geld en aandacht.

 5. Jos van Veen // 8 juni 2016 om 14:07 // Beantwoorden

  De narigheidis de zoveelste uit van de zoveelste megalomanie.

  Overal aan beginnen en niks afmaken
  Besluiten nemen dat geen goede besluiten zijn en dan de incompetentie maar verder uitbreiden met nog meer megalomanie en nog meer verkeerde besluiten..

  Deze keer keer moest Duitsland en Merkel worden gered ten koste van..

  Nooit afgemaakt grensbewaking bleek ook nu weer een actuele echo vanuit het verleden..
  de EU is niks, wordt niks en zal nooit wat zijn…anders dan wat vals moreel gerommel van discutabele types die graag aan het godscomplex willen lijden in de kleren van de keizer..

 6. Bas van Stapelberg // 8 juni 2016 om 15:07 // Beantwoorden

  Heb je trouwens dronken droppie Junckertje nog gezien? Zijn vriendje, het is met geen pen te beschrijven, werkelijk met geen pen. Kan niemand nou zien dat wij betreft Timmermans met een volstrekt krankzinnige man te maken hebben. Snel een referendum over een NEXIT, onze enige redding is grenzen en controle op deze grenzen. En direct uit de EU terug de tijd dat wij nog scheepswerven hadden die oceaanstomers bouwden. terug naar de tijd dat wij nog een vliegtuig-industrie hadden. terug naar de tijd dat wij onderzeeboten maakten, RDM. terug naar de tijd dat wij een auto-industrie hadden. Uit de EU en zijn onrechtvaardige houding naar Nederland toe. Gaan in Zuid Europa vandaag de dag nog met een leuke uitkering en pensioen op 55 jaar jarige leeftijd lekker varen en vissen. Nederlanders lekker doorwerken tot 68 of met 40 plus naar de bijstand. En eerst met geweld en agressie van NATO de AL beginnen en miljoenen kanslozen binnenlaten die nooit zullen gaan werken. Is er trouwens niet dus dat kan je die mensen niet verwijten. 70.000 misdaden alleen al in DL gepleegd door al die raketwetenschappers sinds Angela en Mark ze stonden te roepen. En weer miljarden naar corrupte Afrikanen, ja Franske je doet het goed mijn jongen.


 7. Topneoliberaal Timmerfrans laat zien dat hij goed past bij de volkomen krankzinnigheid van het EU imperium en komt met een passend plan.

  Afrika en het midden-Oosten zijn bijzonder aantrekkelijk voor de EU elite, omdat deze landen zo heerlijk corrupt zijn.

  Als je deze EU beesten corrupte varkens noemt beledig je de varkens.

  NEXIT ZSM.

 8. Timmermans kennende is dit het begin van de toetreding van deze landen, die volslagen PVDA krankzinnige zal immers niet eerder rusten dan dat de EU groter is dan de Verenigde Naties.

  Het lijkt me zaak om snel uit te stappen en Timmermans veel succes te wensen, met een dergelijk krankzinnigengesticht moet je immers niks te maken willen hebben.

 9. De geldkraan dichtdraaien en de staatshoofden in Afrika zelf verantwoordelijk te stellen voor hun eigen land. Begin eens met geboortebeperking.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.