Handige vastgoedondernemers verdienen miljoenen aan vluchtelingenopvang

Bouw van een nieuw azc in Zeist (datum onbekend). (foto: coa.nl)

Vluchtelingenopvang is big business. Vastgoedondernemers kunnen miljoenen verdienen aan het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). Dat had het laatste jaar bovendien zoveel haast, dat dat de prijs verder opdreef. Kortzichtig kabinetsbeleid bleek een oorzaak. Door bezuinigingen in 2013 moest het COA veel capaciteit afstoten en locaties -met verlies- verkopen. Toen niet lang daarna de vele vluchtelingen kwamen, waren de opvanglocaties echter ineens weer nodig. Onder grote druk huurde het COA ze terug, voor een hoofdprijs.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff zou in eerste instantie woensdagmiddag de pers uitleg geven over het genomen besluit. Maar het liep anders. (Foto: vvd.nl)

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff moest spoedig na zijn aantreden opvanglocaties vinden om het snel toenemende aantal vluchtelingen op te vangen. Het COA moest zodoende in Zaandam net verkocht vastgoed weer terughuren. (Foto: vvd.nl)

NRC Handelsblad en Reporter Radio (Radio1) deden onderzoek naar de vastgoeddeals van het COA. Een financiële miskleun was de opvanglocatie op twee opvangboten in Zaandam. De havenlocatie biedt plaats aan circa zeshonderd vluchtelingen in de eerste fase van hun asielprocedure, een soort bed, bad en brood-opvang. De verhurende vastgoedbedrijven houden er echter een dik besmeerde boterham aan over.

De eigenaren van de drijvende locatie, de jonge ondernemer Marten Dresen en vastgoedbedrijf Brouwershoff van VVD-prominent Cor van Zadelhoff, rekenen een kale huur van 10 euro per vluchteling per nacht. Dat komt op €2,5 miljoen per jaar. Peter Siebers, bestuurslid van het COA zegt dat er binnen zijn organisatie wel is ‘gebakkeleid’ over de deal, maar dat er geen alternatief was en ‘de druk was op dat moment enorm’.

De boten waren overigens niet onbekend bij het COA. In de jaren negentig werden er al vluchtelingen opgevangen. Door bezuinigingen wilde de overheid echter van de locaties af. Het Rijksvastgoedbedrijf schreef in 2013 dat het drijvende opvangcentrum lastig te verkopen zou zijn, maar dat de bodemprijs op een veiling circa €4 miljoen was. Niet dus. Een jonge ondernemer, Marten Dresen, deed het hoogste bod van €410.000. Verkocht. De koper was inderdaad dezelfde Dresen die nu met compagnon Van Zadelhoff jaarlijks €2,5 miljoen huur opstrijkt van het COA.

‘Voor politici is het natuurlijk geen populaire boodschap dat er een hoop vluchtelingen komen en dat we die goed gaan huisvesten’, zegt hoogleraar Huisvestingssystemen Peter Boelhouwer van de Technische Universiteit Delft. ‘Er is te laat opgeschaald’.

Eerder werd bekend dat multi-zakenman Henny van der Most ruim 180.000 per maand verdient aan zijn opvanglocatie Oranjepark in het Drentse Oranje. Hij is met zijn bedtarief van 5 tot 9 euro per nacht per vluchteling overigens goedkoper voor de belastingbetaler dan Dresen en Van Zadelhoff. Voor de ondernemers geldt bovendien dat het niet uitmaakt of de bedden wel of niet bezet zijn. Het COA betaalt voor de capaciteit, niet voor de daadwerkelijke bezetting.

Het duo Dresen en Van Zadelhoff bedong ook dat zij een van de twee opvangboten mochten vervangen voor veel goedkopere woningunits op de Zaanse kade. De tweede boot ligt daarom sinds 2015 in het Amsterdamse IJ, als ‘pop-up hotel’ en ‘werkgelegenheidsproject’. Of dat laatste project gesubsidieerd is, laat zich raden.

Zo, nu is het tijd voor een aspirientje.

(Bronnen: NRC Handelsblad, Reporter Radio)

6 Reacties op Handige vastgoedondernemers verdienen miljoenen aan vluchtelingenopvang

 1. Als er niet heel veel mensen enorm zouden verdienen aan de asielparasietenstroom,hadden we nu geen probleem!

 2. Bas van Stapelberg // 7 juni 2016 om 17:59 // Beantwoorden

  ja die VVD’ers lachen hun lul uit de broek.

 3. Gelukkig hebben we wel op tijd bezuinigd op de ggz, en steken verwarde vrouwen zichzelf nu op straat inbrand. Blijft er mooi meer geld over voor asielzoekers. En kan via VVD bolwerk het COA de poen de goede kant uit worden gerold.


 4. Ordinaire neoliberale criminaliteit.
  Behoeft geen verder commentaar.

 5. Jos van Veen // 7 juni 2016 om 21:43 // Beantwoorden

  ook hier is de neoliberale soortigheid weer het beste af.
  Goed voor het partijprestige

  Destijds met de oorlog in Yoegoslavie e.o. werd er ook gehuurd tegen schandalige prijzen..Groet Sier en Aanzien,,Geld speelt geen rol..een ander betaalt toch en het geld gaat immers de wenselijk geachte richting uit..

  Bij ellende groeien miljonairs in aantal en krijgt valse moraal de voorrang..dan is discriminatie en armoedvorming geen enkel punt van orde…

  Nu is zijn racisme en discriminatie businessmodellen met politieke ondersteuning geworden…kassa voor Justitie en het OM..nieuwe geld bronnen en viezeriken als schuilende ontvangers.
  Eenzelfde irrationele politieke benadering waarbij Fransje Timmermans en Asscher de copieen zijn geworden van Jane Austin´s kritiek op de moraal van haat tijd..diepbedroefde huilpartijen bij het zien van ene dood vogeltje…of de tranentrekkende fantasie van Frans Timmermans..

  De collectieve gestoordheid is weer in NL terug..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.