Dijsselbloem gaat de eerste twee jaar na zijn aftreden niet werken bij een bank

(Beeld: screenshot Youtube, alphaxnews)

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft zichzelf een afkoelingsperiode van twee jaar opgelegd wanneer hij straks minister-af is. De minister en eurogroepvoorzitter gaat na zijn aftreden niet werken bij een bank of andere financiële instelling. De PvdA’er is voorstander van strengere afspraken over banen van ex-bewindspersonen in het bedrijfsleven. Geruchtmakend voorbeeld was verkeersminister Camiel Eurlings die direct na zijn aftreden bij de KLM aan de slag ging. ‘Het is belangrijk om de publieke schijn van misbruik te vermijden’, aldus Dijsselbloem.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) zou in de race zijn voor een topfunctie bij luchthaven Schiphol. Ze zegt dat ze niet heeft gesolliciteerd of is gevraagd. Intussen sluit ze ook niets uit. Dan weet je genoeg. (Foto: rijksoverheid.nl)

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) zou in de race zijn voor een topfunctie bij luchthaven Schiphol. Ze zegt dat ze niet heeft gesolliciteerd of is gevraagd. Intussen sluit ze ook niets uit. Dan weet je genoeg. (Foto: rijksoverheid.nl)

Niet alleen Eurlings’ nieuwe carrière zorgde in het verleden voor vraagtekens. Zo was er de minister van Financiën Gerrit Zalm die zijn opgedane kennis inzette voor de later diepgevallen Dirk Scheringa en zijn DSB-bank. Ander voorbeeld is Maxime Verhagen die als minister van Economische Zaken doorschoof naar de bouwlobby Bouwend Nederland. En in maart werd bekend dat oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot zijn oude ministeriële privileges tegen betaling inzet bij lobby-werkzaamheden.

Het onderwerp staat nu weer op de agenda vanwege de geruchten rond de huidige verkeersminister Melanie Schultz van Haegen. Zij zou genoemd worden als toekomstig topbestuurder van Schiphol. In de Tweede Kamer kreeg ze er twee weken geleden zelfs vragen over. ‘Ik ben niet gevraagd en ik heb niet gesolliciteerd’, liet ze de volksvertegenwoordigers weten. Intussen sloot ze niets uit.

Voor strengere regels is de VVD-minister niet: ‘Bewindslieden moeten zelf hun integriteit bewaken’. Daarover denkt ze hetzelfde als haar VVD-collega’s Blok en Kamp. ‘Zolang er geen algehele richtlijnen zijn, is het aan iedere bewindspersoon zelf om de ethische afweging te maken’, meent Blok. ‘Ik heb geen behoefte aan nieuwe regels voor een afkoelingsperiode.’

In Nederland ondertekenen alle net aangetreden bewindslieden een brief waarin ze beloven na hun bewindsperiode geen misbruik te maken van hun opgedane kennis van soms zeer vertrouwelijke informatie. Sancties op het niet nakomen van die belofte zijn er echter niet.

Dat kan ook anders. In Groot-Brittannië moeten de oud-bewindspersonen bijvoorbeeld hun nieuwe baan door een commissie laten controleren. Die commissie beoordeelt de contacten die een minister tijdens zijn of haar regeerperiode had met het betreffende bedrijf. Ze checkt bovendien of er sprake was van bevoordeling of beloning voor bepaald beleid.

Is Jeroen Dijsselbloem serieus over zijn afkoelingsperiode? Waarschijnlijk wel. Een baan in de financiële sector laat hij weliswaar schieten, maar een oud-minister van Financiën en eurogroepvoorzitter kan overal aan de slag.

(Bron: Fd.nl)

12 Reacties op Dijsselbloem gaat de eerste twee jaar na zijn aftreden niet werken bij een bank

 1. Wat is een belofte of zelfs een erewoord waard van bewindslieden in een wereld die als los zand drijft op lege woorden.
  Weet je nog? Wouter Bos stopte om meer voor zijn kids te kunnen zorgen, er meer bij thuis te zijn. Nog geen jaar erna is hij het babysitten al weer zat en sleept een vet betaalde 4 daagse baan in die de Balkenende norm mijlenver overschrijdt!!!!! En de naamgever van die norm, die zuunige vrome Zeeuw met VOC mentaliteit, deed al weinig minder. Wat is een woord van dat soort waard? Ja, kapitalen voor hun eigen hacchie!

 2. Ik maak mij weinig zorgen om de toekomst van onze politici want ar zullen zij nooit worden. Toch is het Britse aanpak beter want beter om twijfels te voorkomen.


 3. Het is nu wel door voldoende Nederlandse ex-politici bewezen dat zij ten volle hun kennis opgedaan tijdens hun bewindsperiode flink ten gelde maken. Dit veroorzaakt erg veel maatschappelijke schade.

  Dijsselbloem stelt hier duidelijk iets aan de kaak dat als een vette doorn in het oog is van ingewijdenen. Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat deze (wellicht loze) geste past in ordinaire partijpropaganda van de teloor gegane PvdA. Maar ook om de gemoederen te sussen tav het gebeuren rond Schulz.

  Zelfs na een allesvernietigende financiele crisis veroorzaakt door neoliberale deregulering en zwakke regelgeving waarna de burgers werden gedwongen om er ten volle voor op te draaien en de criminelen in de financiele sector volledig vrijuit zijn gegaan kiest minister Schulz nu niet voor strengere regels op dit gebied. Dit laat goed haar crimineel neoliberale inslag zien.

  Steeds meer mensen beginnen het spelletje van het ol’ boys (and girls) circuit van de neoliberalen van VVD, PvdA, D66, CU etc. door te krijgen en men heeft er de buik van vol.
  Dit schreeuwt om strengere regelgeving, maar in ieder geval een open discussie hierover, al is het alleen maar om politici tegen zichzelf te beschermen…

  • bert-maathuis- // 6 juni 2016 om 23:09 // Beantwoorden

   Anoniem, gaat het uiteindelijk niet om de morele houding van politici?

   Wij zouden hen (inzake hun politiek gedrag), beoordelend aan de hand van moraliteit, moeten kunnen afzetten middels een stemming! Klaar.

 4. jos van veen // 6 juni 2016 om 13:16 // Beantwoorden

  Dan stinkt het bij de KLM ook…
  Een minister die sterk onderfunctioneerde, in het topbestuur zetten van ene groot bedrijf is nogal stupide..lijkt mij..
  Tjonge tjonge..

  Dijsselbloem heeft dus goed in de gaten dat het volk hem zat is..
  geen wonder dat hij nu regelmatig dictatoriale taal uitslaat en zijn politieke correctheid vergeet..Rutte idem…dus die ruimen het veld na de boel op disorde te hebben gezet..

  Nu nog even alle eurofiel neoliberkle partijen wegwerken..VVD,CDA,PvdA,D66,GL,CHU en SGP..allemaal als dank voor de afgelopen vernielingen van de NL samenleving en de producties van Haagse humbug ( bijc.rond pensioenstelsel..ouderen beten voor jongeren zoals blijkt en niet andersom zoals de Haagse humbug vertelt). bijv. de arbeidsflexibilisering om van iedereen ene ondernemer te maken ) ZZP,lager inkomen, armoedevergroting en groetere werkeloosheid

  een echt D66,VVD,PvdA product’, bijv gezondheidszorg..( hoed ik niet meer uit te leggen±, de rotzooi van Klijnsma./ werkt niet, de enorme over-bureaucratisering en controle, graaibelastingen…bizarre ingrepen in huisvestingskwesties..Idioot b+lok maag wat mij betreft met terugwerkende kracht een schop onder zijn achterste krijgen… het fakeverhaal rond immigratie, `vluchtelingen`en asielzoekers… de bizarriteiten rond Oekraine en referendum, de weifgerachtigheid het NL volk te vertegenwoordigen en te verplaatsen naar particratieprofilering en smeerlapperij enz. enz..

 5. jos van veen // 6 juni 2016 om 13:25 // Beantwoorden

  Dan stinkt het bij de KLM ook…
  Een minister die sterk onderfunctioneerde, in het topbestuur zetten van een groot bedrijf is nogal stupide..lijkt mij..
  Tjonge tjonge..

  Dijsselbloem heeft dus goed in de gaten dat het volk hem zat is..
  geen wonder dat hij nu regelmatig dictatoriale taal uitslaat en zijn politieke correctheid vergeet..Rutte idem…dus die ruimen het veld na de boel op disorde te hebben gezet..

  Nu nog even alle eurofiel neoliberale partijen wegwerken..VVD,CDA,PvdA,D66,GL,CHU en SGP..allemaal als dank voor de afgelopen vernielingen van de NL samenleving en de producties van Haagse humbug ( bijv.rond pensioenstelsel..ouderen betalen voor jongeren zoals blijkt en niet andersom zoals de Haagse humbug vertelt). bijv. de arbeidsflexibilisering om van iedereen een ondernemer te maken ) ZZP,lager inkomen, armoedevergroting en grotere werkeloosheid(een echt D66,VVD,PvdA product), bijv gezondheidszorg..( hoef ik niet meer uit te leggen, de rotzooi van Klijnsma./ dat werkt niet/, de enorme over-bureaucratisering en controle, graaibelastingen…bizarre ingrepen in huisvestingskwesties..Idioot Blok mag wat mij betreft met terugwerkende kracht een schop onder zijn achterste krijgen… het fake-verhaal rond immigratie, `vluchtelingen`en asielzoekers… de bizariteiten rond Oekraine en referendum, de weigerachtigheid van de politiek het NL- volk te vertegenwoordigen en te verplaatsen naar particratieprofilering en smeerlapperij enz. enz..De achterbaksheid van europarlementariers..

 6. Bas van Stapelberg // 6 juni 2016 om 13:32 // Beantwoorden

  Het is en blijft ordinair tuig van de richel, politici. waarschijnlijk gaat Boterbloem 2 jaar in de biecht dat zal hij betreft tijd wel nodig hebben. Hoe zit het eigenlijk met die rente, hebben we dat al terug??

 7. Natuurlijk zijn ze tegen nieuwe regels:de jacht op makkelijk veel geld verdienen zal en mag door niets gehinderd worden!

  • bert-maathuis- // 6 juni 2016 om 23:14 // Beantwoorden

   Daarom, Yvonne. Het gaat hen er helemaal niet om, om het bestuurlijk beter te laten verlopen.
   Zoals Jos schrijft: “Een minister die sterk onderfunctioneerde, in het topbestuur zetten van een groot bedrijf is nogal stupide..lijkt mij..”

   Het gaat er ook niet om, om een goed functionerend iemand in de top van een bedrijf te plaatsen. Het gaat er slechts om, om de eigen club in stand te houden; intussen mega sommen geld opstrijkend.
   Wij gaan hen állen wel ontmantelen!

 8. Vrij hilarisch, de VVD en integriteit, in mijn optiek hebben ze daar nog nooit van gehoord. Vandaag was Steur weer aan de beurt die democratische spelregels aan zijn laars lapt.

 9. Hij neemt eerst 5 jaar vakantie zeker?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.