Zorgbestuurder kreeg €567.000 mee bij vertrek: ‘Ach, wat is veel? Een voetballer verdient meer’

(foto: stock-free.org)

Voormalig zorgbestuurder Wim Rave van Driezorg Wonen in Zwolle kreeg in 2015 een ontslagvergoeding van maar liefst €426.000 mee. Met zijn salaris kwam het totaalbedrag op €567.000. De zorginstelling stond intussen onder extra toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Rave zelf vindt zijn beloning niet meer dan normaal: ‘Het blijft een eeuwige discussie: wat is iemand waard? Waarom verdient Matthijs van Nieuwkerk een half miljoen en krijgt een voetballer die toevallig de goal weet te vinden een salaris dat extraordinair hoog is?’

De ChristenUnie stelde onlangs in de Kamer vragen over de ‘exorbitante ontslagvergoeding’.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber: 'Ik vind het onbestaanbaar dat in de zorgsector zulke exorbitante bedragen uitgekeerd kunnen worden. Deze zorgorganisatie maakt al een moeilijke tijd door. In dat licht is een dergelijke ontslagvergoeding onverteerbaar. Ik wil van de betreffende ministers weten hoe zij deze ontslagvergoeding beoordelen, ook in verhouding tot de Wet normering topinkomens, waarin we afspraken maakten over wat bestuurders in de publieke sector - met publiek geld - mogen verdienen'. (Foto: christenunie.nl, Anne-Paul Roukema)

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber: ‘Ik vind het onbestaanbaar dat in de zorgsector zulke exorbitante bedragen uitgekeerd kunnen worden. Deze zorgorganisatie maakt al een moeilijke tijd door. In dat licht is een dergelijke ontslagvergoeding onverteerbaar. Ik wil van de betreffende ministers weten hoe zij deze ontslagvergoeding beoordelen, ook in verhouding tot de Wet normering topinkomens, waarin we afspraken maakten over wat bestuurders in de publieke sector – met publiek geld – mogen verdienen’. (Foto: christenunie.nl, Anne-Paul Roukema)

Rave vindt dat hij het gewoon heeft verdiend. ‘Luister, vind je één ton voor een zorgbestuurder veel? Of twee ton? Als je dat afzet tegen iemand die het minimumloon verdient, is dat veel, ja. Maar we moeten in Nederland ook accepteren dat de verantwoordelijkheid die zorgbestuurders dragen erg groot is. Ik heb deze organisatie dertig jaar opgebouwd. Een gemiddelde werkweek was 60 à 70 uur’, zegt hij tegen het AD.

En vergeet niet, de man betaalt ook nog belasting! De helft gaat naar de fiscus, brengt Rave zijn critici in herinnering. Rave: ‘Voor een eerlijk beeld moet je ook het bruto/nettoverhaal weten. De FNV vermeldt er niet bij dat 52 procent van de ontslagvergoeding naar de belasting gaat. Of dat de pensioenpremie en de waarde van de lease-auto bij het salaris wordt opgeteld. Daar heb je geen netto voordeel van. Het gaat hier puur om pensioenreparatie’.

Het AD en vakbond FNV analyseerden 290 jaarverslagen van Nederlandse zorginstellingen en kwam tot de conclusie dat er in 2015 ten minste 17.000 vaste banen zijn wegbezuinigd in de zorg. Anderhalf keer zoveel als bij de V&D. Verder blijkt dat een kwart van de zorgbestuurders nog steeds meer dan de Balkenendenorm van €179.000 verdient.

FNV-woordvoerder Sandra Dobbe noemt de topsalarissen in tijden van bezuinigingen en ontslagen ‘schandalig’. ‘Het gaat om zorggeld dat niet aan zorg wordt besteed. Zorgmedewerkers krijgen in tegenstelling tot bestuurders geen ontslagvergoeding, omdat daar geen geld voor is’.

Rave weet kennelijk zelf niet hoeveel schade hij aanricht met zijn gedrag en zijn narcistische flauwekulverhaal. Het geeft wel meteen inzicht in zijn vermeende kwaliteit als bestuurder. Zijn verdediging lijkt eerder op een satire, maar het is helaas de werkelijkheid. Van alles is inmiddels geprobeerd om de zorgraaiers tot matiging te dwingen, maar niets hielp. Wat rest zijn wat wetswijzigingen, en daarna het strafrecht. Want wie niet horen wil, moet maar voelen.

(Bron: AD)

3 Reacties op Zorgbestuurder kreeg €567.000 mee bij vertrek: ‘Ach, wat is veel? Een voetballer verdient meer’

  1. Bas van Stapelberg // 4 juni 2016 om 17:43 // Beantwoorden

    Politiek moet niet verontwaardigd gaan doen dat welt alleen maar aversie op. Politiek is verantwoordelijk dat deze zieke graaiers geen strobreed wordt in de weg gelegd. Geldt zeker voor dat schijnheilige zooitje van CU die niets anders heeft gedaan dan dat smerige neoliberale beleid te steunen van VVD. Dus CU hou je mond en ga lekker op zondag ergens op de Veluwe de heer om vergeving vragen, mafketels.

  2. In de Kamer blijven zij over praten maar het zijn hun toekomstige baantjes dus blijft het bij praten zoals de Bastille niet heroverd wordt. Ik zal er niet bij zijn maar zoiets gebeurd al is er meer tijd voor nodig dan in Frankrijk.

  3. Bas van Stapelberg // 4 juni 2016 om 20:10 // Beantwoorden

    Ja VN het is inderdaad te hopen dat zoiets gaat gebeuren.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.