DNB: ‘Werknemers profiteren steeds minder van economische groei’

Het DNB-gebouw in Amsterdam. (Foto: dnb.nl)

Uit de halfjaarlijkse ramingen die De Nederlandsche Bank (DNB) deze week publiceerde, blijkt dat het aantal flexbanen en zzp-posities sinds 2003 met een miljoen is gegroeid, terwijl het aantal vaste banen met een half miljoen afnam. Dat leidt gemiddeld genomen tot een verlaging van de lonen. De daling van de werkloosheid komt volgens DNB  ‘louter door de toename van het aantal flexibele contracten’. Directielid Job Swank: ‘Werknemers en zelfstandigen profiteren steeds minder van de economische groei’.

‘Sinds de crisis neemt het aantal werknemers met een vast contract gestaag af. Dat houdt overigens niet in dat er geen vaste contracten worden afgesloten; per saldo worden echter meer vaste contracten beëindigd dan er nieuwe bijkomen. De groei van de werkgelegenheid wordt daarmee vooral gerealiseerd in de flexibele schil’, schrijft DNB in zijn Economische ontwikkelingen en vooruitzichten.

Terwijl bedrijven weer winsten boeken, zijn de lonen van werkenden ten opzichte van 2003 lager geworden. Het aandeel van de lonen in het nationaal inkomen (de arbeidsinkomensquote) is namelijk gedaald, van 78 naar iets minder dan 73 procent.

DNB-directielid Job Swank: '

DNB-directielid Job Swank vermoedt dat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt onder meer te maken hebben met globalisering en de afnemende macht van vakbonden. (Foto: De Nederlandsche Bank, dnb.nl)

Swank wil deze economische ontwikkeling nader onderzoeken, laat hij aan NRC Handelsblad weten. ‘We denken iets op het spoor te zijn. Het lijkt te maken te hebben met globalisering, de afnemende macht van vakbonden en met een kleiner wordend segment middeninkomens’.

‘De crisis heeft er ook flink ingehakt’, weet Swank. De gemiddelde Nederlander heeft anno 2016 minder te besteden dan in 2002. Dat niveau bereiken we pas weer in 2018, als er tenminste niets tegenzit, voorspelt DNB.

Dus achter de mooie recente economische cijfers zijn lelijke ontwikkelingen zichtbaar. Cijfers die verder reiken dan de economie en bedrijfswinsten, want een samenleving met een slinkende middenklasse wordt bijna altijd een politiek instabiele samenleving. Precies wat we nu om ons heen zien. Met alle -ook economische- gevolgen van dien.

(Bron: NRC Handelsblad, dnb.nl)

5 Reacties op DNB: ‘Werknemers profiteren steeds minder van economische groei’


 1. In een tot wasdom gekomen neoliberale/fascistische samenleving zoals de onze zijn er twee grote stromingen of races aanwezig: de wedloop naar de bodem of “race to the bottom” en de wedloop naar de top of “race to the top”.

  De wedloop naar de bodem is bedoelt voor ons allen: een ren naar een slavenbestaan vol armoede, ellende en verschrikkelijke dood. Flexbanen, machteloosheid, werkeloosheid, honger, en ellende zijn dan ook uw en mijn voorland. Dit is geheel passend in het beleid van de EU.

  De wedloop naar de top is voorbehouden tot een klein groepje mensen op deze planeet. Zij worden steeds rijker en machtiger uiteraard ten koste van alle anderen.
  In de toekomst zal ook onder dit kleine groepje rijke, machtige mensen een strijd ontstaan, net zolang tot er maar een iemand overblijft. Dit is niets anders dan een spelletje monopolie op grote schaal: het ware neoliberalisme.

  Ik kan mij niet voorstellen dat een directielid van de DNB niet op de hoogte is van het bovenstaande.
  Ik kan mij niet voorstellen dat dit DNB directielid niet beseft dat in het neoliberaal gedachtegoed een instabiele samenleving juist wenselijk kan zijn en juist een speciale betekenis kan hebben.
  Ik ken dit directielid van de DNB niet, noch heb ik de wens hem te leren kennen. Maar indien hij een neoliberaal is dan kan ik mij voorstellen dat hij juist trots is op deze ontwikkelingen.

 2. jos van veen // 3 juni 2016 om 22:06 // Beantwoorden

  het is nog veel beroerder..getalsmatigis het salaris van de gewone werknemers door de euro met 55% gedaald..1 euro = 2,23 gulden..het inkomen daalde en de guldenprijs werd europrijs.Spijkerbroek van 3 gulden werd 30 euro = 55% prijsstijging

  De prijzen zijn volgens de erkende rekenmeesters met 45% gestegen.Bovenop de salarisverlaging 45% stijging
  de gewone NL werknemer is er exact 100% op achteruit gegaan..terwijl het bedrijfsleven gesubsidieerd wordt door j hun contributieafdracht aan de EU..gratis geld..om de winsten te maken…te gek voor woorden als je kijkt naar de enorme scheefgroei in welvaartsverdeling.
  Laaghangend fruit geroofd door de overheid..neoliberaal en dus nooit geoeg..een ander betaalt de rekeningen wel=btaling doorlaaghangend fruit en middeninkomens..de groep die normaliter zorg draagt voor een goede vraag in de markt..die daalde dus de coomie gaat haperen

  betere economie meer geld naar rijkman en elite..die goed voor zichzelf hebben gezrogd..zie bijv Kamerleden..met een giga salarisstijging etegenover slechter prestaties en kwalittitt..Van 150.000 gulden destijds naar een half miljoen (guldens) tegenwoordig..(207.000 euro metmet 8 en 8,3 % = 16,3 % toeslag..

  Waarom Kamerleden een 13e maand krijgen en bijv. AOWérs niet, is me een raadsel..

  Dus om op de oude welvaartsverdeling te komen moeten de salarissen 100% stijgen (bij Kamerleden is dat helemaal geen probleem geweest..)..anders blijft het broddelen met de lamp aan.

  En eurofiel neoliberaal heeft nog lang niet genoeg..Die moeten we dan ook geen kansen meer geven in 2017

 3. jos van veen // 3 juni 2016 om 22:12 // Beantwoorden

  het is nog veel beroerder..getalsmatig is het salaris van de gewone werknemers door de euro met 55% gedaald..1 euro = 2,23 gulden..het inkomen daalde en de guldenprijs werd europrijs.Spijkerbroek van 30 gulden werd 30 euro = 55% prijsstijging

  De prijzen zijn volgens de erkende rekenmeesters met 45% gestegen.Bovenop de salarisverlaging 45% stijging
  de gewone NL werknemer is er exact 100% op achteruit gegaan..terwijl het bedrijfsleven gesubsidieerd wordt door j hun contributieafdracht aan de EU..gratis geld..om de winsten te maken…te gek voor woorden als je kijkt naar de enorme scheefgroei in welvaartsverdeling.
  Laaghangend fruit geroofd door de overheid..neoliberaal en dus nooit geoeg..een ander betaalt de rekeningen wel= betaling door laaghangend fruit en middeninkomens..de groep die normaliter zorg draagt voor een goede vraag in de markt..die daalde dus de ecomie gaat haperen

  betere economie meer geld naar rijkman en elite..die goed voor zichzelf hebben gezorgd..zie bijv Kamerleden..met een giga salarisstijging tegenover slechter prestaties en kwalitteit..Van 150.000 gulden destijds naar een half miljoen (guldens) tegenwoordig..(207.000 euro met 8 en 8,3 % = 16,3 % toeslag..

  Waarom Kamerleden een 13e maand krijgen en bijv. AOWérs niet, is me een raadsel..

  Dus om op de oude welvaartsverdeling te komen moeten de salarissen 100% stijgen (bij Kamerleden is dat helemaal geen probleem geweest..)..anders blijft het broddelen met de lamp aan.

  En eurofiel neoliberaal heeft nog lang niet genoeg..Die moeten we dan ook geen kansen meer geven in 2017 Geen VVD, GL, CDA,D66,CHU,PvdA en SGP
  Ander etiket maar hetzelfde gedachtegoed

 4. Bas van Stapelberg // 3 juni 2016 om 22:18 // Beantwoorden

  gaat DNB opeens raar kletsen. De aanjager van afbraak. De DNB die alles heeft bedacht en dan een vaag liberale uitzuiger van de directie die dit niet weet. Ga je eigen teringsoort in de maling nemen mafketel.

 5. Dus van die beloofde economische groei van TTIP komt weinig in uw portemonnee. Steun de 1%!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.