Dijsselbloem: ‘Europese Commissie is niet geloofwaardig als hoeder van de euro’

Eurogroepmeeting in 2015: Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem schudt de hand van de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos, naast hem zijn Franse collega Michel Sapin. (Foto: Flickr, EC Council Eurozone)

Ruzie in de eurotent! Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem twijfelt namelijk openlijk aan de geloofwaardigheid van de Europese Commissie als bewaker van de munteenheid, de euro. Dat zei hij tijdens een gesprek met journalisten donderdag. ‘Als de Commissie het pact alleen strikt toepast bij kleine landen en dat nalaat bij de grote, is dat dodelijk voor het vertrouwen in de samenwerking binnen de eurozone’. ‘Zeer zorgwekkend’, aldus Dijsselbloem. Hij vindt dat burgers inmiddels ‘gegronde redenen’ hebben om eurosceptisch te zijn.

Commissievoorzitter, chef dagelijks bestuur van de EU Jean Claude Juncker vindt dat Jeroen Dijsslbloem de waarheid verdraait, oftewel liegt. (Foto: Euractive.com)

Commissievoorzitter, chef dagelijks bestuur van de EU Jean-Claude Juncker vindt dat Jeroen Dijsselbloem de waarheid verdraait, oftewel liegt. (Foto: Flickr, Euractive.com)

Dijsselbloem ging even helemaal los tegenover de zeven Europese kranten, waaronder de Volkskrant. Volgens hem start de EU telkens nieuwe projecten, zonder de oude eerst af te ronden. ‘De grenzen binnen de EU zijn opgeheven – een goed idee – maar we hebben verzuimd de buitengrenzen van de EU te versterken. De bankenunie staat in de steigers: laten we dat nu eerst afmaken voor we gaan dagdromen over een Europese minister van Financiën’.

Alles begon met de opmerking van Juncker afgelopen dinsdag dat Frankrijk meer tijd krijgt om de begroting op orde te brengen. Reden: ‘omdat het om Frankrijk gaat’.
Hoewel de Commissie niet officieel wil reageren op de felle kritiek van de eurogroepvoorzitter, liet Commissievoorzitter Juncker inmiddels wel weten dat de Nederlander liegt. Frankrijk zou immers gewoon gebruikmaken van de flexibiliteit dat het Stabiliteitspact biedt.

Dijsselbloem, ongebruikelijk kritisch: ‘Mijn grootste zorg is of het Stabiliteitspact nog wel gehandhaafd wordt. Ik denk dat de Commissie er goed aan doet een beetje meer tijd aan haar geloofwaardigheid te besteden. De lidstaten hebben de Commissie nodig als scheidsrechter om het pact te handhaven. Als je dan leest dat de Commissievoorzitter zegt dat voor Frankrijk de zaken wat anders liggen, is dat echt schadelijk voor de geloofwaardigheid van de Commissie als bewaker van het pact. Dat is zeer zorgwekkend’.

Volgens Dijsselbloem praten de lidstaten met elkaar over nauwere samenwerking na een eventuele Brexit. Maar daar zet hij zijn vraagtekens bij. ‘Hoe kun je van lidstaten verwachten meer macht met de EU te delen als dit de manier is waarop we met onze afspraken omgaan? Wat dat betreft ben ik zeer protestants, al ben ik katholiek. Je kunt samenwerking alleen versterken als je respecteert wat al is overeengekomen.’

Reken maar dat de professionele politicus Dijsselbloem zijn kritiek eerst heeft afgestemd met anderen. En dan met name met de Duitsers. Het is daarom niet zomaar een uitval, het staat voor iets groters. Er is ruzie in de politieke cockpit van de eurozone. En inmiddels kan iedereen dat horen.

(Bron: de Volkskrant)

11 Reacties op Dijsselbloem: ‘Europese Commissie is niet geloofwaardig als hoeder van de euro’

 1. Bas van Stapelberg // 3 juni 2016 om 11:53 // Beantwoorden

  Er is totaal geen draagvlak voor deze neoliberale schoften. Armoede en miljarden uit Nederland richting Zuid wat we nooit meer terug zien, geen cent.
  Het was trouwens Joop den Uijl die woest was over de Nederlandse belastingcenten richting Frankrijk om de tolwegen daar te asfalteren. Dus de woede, zogenaamde woede bij de PvdA omtrent de EU, speelt altijd even op tijdens verkiezingstijd. Een referendum na Brexit voor Nederland zou de oplossing zijn voor legitimiteit van de EU. Maar daar zijn de Eurofielen van VVD/CDA/D’66/ PvdA erg bang voor.

  • Inderdaad, de verkiezingen komen er aan, dit soort retoriek is nu dagelijkse kost, en totaal ongeloofwaardig geworden. Den Haag gaat weer los….

 2. Laat mij 1 persoon horen die niet in de Brusselse Jackpot meedraait, en voor de EU is.

 3. Inderdaad geen draagvlak voor neoliberale beleid. Echter alle grote partijen ondersteunen dit beleid, behalve Wilders.
  Veel mensen hebben er moeite met Wilders (toon en toorn) en begrijpelijk. Echter hij is wel steeds diegene die gelijk krijgt.
  Zuid en Oost Europa zuigen noord Europa arm, over de rug van de gewone burger cq belastingbetaler. Volgens mij moeten we toe naar 1 Noord-Europese munt/kroon (en sluiten we ons aan bij Scandinavische land(en) die hun Kroon dan kunnen behouden. Desnoods/vooralsnog zonder Duitsland (die zal vanzelf aan willen sluiten, want wil na exits (in ieder geval uit euro) van enkele Noord-Europese landen vanzelf ook wel komen want wil niet alleen door Z-Europa leeggezogen worden. Ik begrijp overweging om Wilders één keer zo groot te maken in poging bakens daadwerkelijk te verzetten? By the way: als VVD Rita Verdonk ruimte had gegeven, hadden veel mensen niet/nooit op Wilders gestemd, toch?!

  • “Volgens mij moeten we toe naar 1 Noord-Europese munt/kroon (en sluiten we ons aan bij Scandinavische land(en) die hun Kroon dan kunnen behouden.”

   Er is al een goed alternatief #Florijn inclusief een bankrekeng en een betaal-app. Gaat binnenkort definitief van start, maar je kunt nu alvast een rekening openen, en ook al kunt kopen bij de aangesloten (Nederlandse- maar ook buitenlandse) winkels en bedrijven. En er komen er meer bij. De ljst met deelnemende ondernemers zijn hier ook te zien. https://betalenmetflorijn.nl/wat-is-florijn/

  • jos van veen // 3 juni 2016 om 14:20 // Beantwoorden

   Mmhh..beetje teveel speculaties en feiten
   EU kritisch: PVV (maar niet veel ervaren politici..Wilders moet echt veel aandacht besteden aan zijn selectie van Kamerleden/bemensing). PvdD (leidend meisje daar is niet stom!!Die partij gaat niet alleen over poezen en hondjes maar over al het organisch leven)SP (wel meer ervaren mensen en ondernemingsbereid, mag meer aandacht besteden aan VOLKSVERTEGENWOORDIG en eigen explicaties voor intern gebruik wat meer achterwege laten, blijft teveel in eigen kring hangen. Sterk op gezondheidszorg). ouderenpartij ( die zien de ramp hangen bij stelsels op EU niveau, want dan gaat ons miljardenstelsel van pensioenopbouw er aan..Dat is immers een eurofiel neoliberaal target geworden.Motto: ga en consumeer, verbruik en doe dat nu!
   Later zie je wel weer..leef ende geniet , NU! Volop hedonistisch..Trap je in datr verhaal dan zit je later in de goot..Eigen schuld is dan het antwoord van de wijsneuzen))


 4. Los van wat gespartel van Dijsselbloem is vooral van belang te zien dat een Brexit dus blijkbaar door de EU als argument zal worden gebruikt om de teugels van de lidstaten flink strakker aan te halen. De EU zal dan sneller een federatie worden met een eigen leger, een keizer met eigen ministers die alles dictatoriaal aansturen met zeer vaste hand. De neoliberale droom.

  Het volk zal inmiddels murw geslagen zijn door de algehele armoedeval en de tsunami van vluchtelingen. Zoals veel Nederlandse burgers al hebben gemerkt is de “race to the bottom” voor hen al door deze regering voortvarend ingezet. De Europese burgers staat een ellendig en armoedig slavenbestaan te wachten.

  De greep van de EU zal veel strakker worden en als men te lang wacht is een Nexit niet meer mogelijk en zit Nederland gevangen in de EU hel. Het wordt bijzonder gevaarlijk om het prutkabinet van Rutte de rit uit te laten zitten.

 5. jos van veen // 3 juni 2016 om 14:03 // Beantwoorden

  Kortom ie daar nu pas mee? Afhankleijk van plek vertelt ie wat ie wil vertellen..maar dit is typisch een zwanenzangvertelsel.
  Jeroen kan het gana schudden in de EU en in de NL politiek..het dicatortje in de dop gaat nu zijn ware aard tonen.
  Sulln la sJuncker hebben nooit goe dgeweten waar de zaken over gingen..daarom kwam ereen vice directeur als Fransje..Babbelaar maar geen visionair en emotioneel wat achtergebleven. Of juistvoorloper??
  Jane Austin zou zo weer een sense and snesibilty over hem kunnen schrijven..theatraal en hysterisch in trann bij een zekfverzonnen verhaal..MH17 incluis en nu over discriminatie en racisme..een andere thetaerfiguur waar ook ietveel in zit in NL volgt hem meteen jammerend op de voet.

  De EC is gewoon een klucht..een kloucht ter bescherming van Graude en corruptie..een echte fiananciele bron voor de elitaire garde..

  NL moet gewoon uit de EU..scheelt ons miljarden en ogelijkheid..Jammer dan voor de huidige en komende uitvreters vanuit de vigerende landspolitieken die ook niks vertegenwoordigen als speeltjes van het de centrale dictatuur met aangeleerde hersenbeschadiging.

 6. Europa is een dure utopie. Het is een linkse hobby voor mensen met gebrek aan realiteitszin. Er is geen fundament voor en ook geen gemeenschappelijk doel. Het vasthouden aan enkel een munt is gedoemd te mislukken

 7. Bas van Stapelberg // 3 juni 2016 om 19:03 // Beantwoorden

  Peter Blok, ik zie echt helemaal niets wat links of sociaal is aan de EU.

  • bert-maathuis- // 3 juni 2016 om 21:18 // Beantwoorden

   En daarmee [b]lijk je alles te hebben gezegd, Bas.
   Alles wat nog toegevoegd zou worden, is verre ondergeschikt.

3 Trackbacks & Pingbacks

 1. Dijsselbloem kondigt verdere EU-integratie aan na mogelijke Brexit | Lang Leve Europa!
 2. De EU om van te houden: 6 oprichters EU bepalen toekomst – meer EU | Lang Leve Europa!
 3. De steun voor de EU brokkelt af, wat doet de EU? Maakt plan voor meer EU! – JDreport.com

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.