Dijsselbloem wil 700 miljoen kostend belastingvoordeel voor ‘buitenlands schaars talent’ ongemoeid laten

(Foto: rijksoverheid.nl, Valerie Kuijpers)

In Nederland krijgen zo’n 50.000 expats een flinke belastingkorting. Ongeacht hun inkomen hoeven zij de eerste acht jaar over de eerste dertig procent van hun inkomen geen belasting te betalen. De regeling is ingevoerd om schaars buitenlands talent aan te trekken. In totaal kost het Nederland jaarlijks 700 miljoen. De Algemene Rekenkamer stelde vorige maand nog vast dat het effect compleet onduidelijk is. SP en GroenLinks kregen deze week een Kamermeerderheid mee om de regeling nu aan te pakken. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil de expatkorting echter niet eens ‘heroverwegen’.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem met de president van de Algemene Rekenkamer op 18 mei tijdens de zogeheten verantwoordingsdag. Op deze dag rapporteert de Rekenkamer aan de Tweede Kamer over de bestedingen van het afgelopen jaar. De Rekenkamer gaf in zijn rapportage flinke kritiek op de expatregeling. (Foto: rijksoverheid.nl, Valerie Kuijpers)

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem poseert met de president van de Algemene Rekenkamer op 18 mei tijdens de zogeheten verantwoordingsdag. Op deze dag rapporteert de Rekenkamer aan de Tweede Kamer over de Rijksbestedingen van het afgelopen jaar. De Rekenkamer gaf in zijn rapportage flinke kritiek op de expatregeling. (Foto: rijksoverheid.nl, Valerie Kuijpers)

Eind april gaf emeritus hoogleraar fiscale economie en nestor van de Nederlandse belastingexperts Leo Stevens nog het ongevraagde advies aan Den Haag om de regeling te schrappen. ‘Buitenlandse ceo’s krijgen, als ze in Nederland komen wonen, op grond van hun schaarse talent acht jaar lang zonder meer een aftrekpost van 30 procent. Hun toptarief is zo maar 36,4 procent in plaats van 52 procent. Waarom schaffen we die onzin niet af?’

Het salaris waarover een buitenlands schaars talent belasting betaalt is niet gebonden aan een maximum. Wanneer hij of zij bijvoorbeeld een miljoen verdient, int de fiscus geen belasting over de eerste drie ton.

De expatregeling heeft tot doel het vestigingsklimaat te verbeteren zodat internationale bedrijven en expats zich eerder in Nederland vestigen. De Algemene Rekenkamer vindt echter dat het effect van die regeling helemaal niet duidelijk is. Sterker, het wordt niet eens onderzocht.

De Rekenkamer: ‘De staatssecretaris van Financiën heeft nooit onderzocht of de 30%-regeling leidt tot het aantrekken van werknemers met een schaarse, specifieke deskundigheid en of de regeling bijdraagt aan een aantrekkelijk Nederlands vestigingsklimaat. Ook is nooit onderzocht of er negatieve effecten kunnen optreden, zoals verdringing van Nederlandse werknemers’.

In de Kamer is inmiddels een meerderheid, inclusief regeringspartij PvdA, voor een ‘heroverweging’ van de regeling. Alleen VVD en CDA stemden tegen. Dijsselbloem wil de regeling best evalueren en eventueel aanpassen, maar dat is dan wel een klusje voor het volgende kabinet. Als dat het voorziene kabinet van CDA, VVD, D66 wordt, blijven de expats de komende kabinetsperiode gewoon profiteren.

Verschil moet er zijn, zal Dijsselbloem denken. Voor de ene groep inwoners staat bij het minste geringste een legertje tandenborstel tellende opsporingsambtenaren klaar, terwijl de andere groep jaarlijks €700 miljoen cadeau krijgt, zonder nadere verantwoording.

(Bron: de Volkskrant, rekenkamer.nl)

7 Reacties op Dijsselbloem wil 700 miljoen kostend belastingvoordeel voor ‘buitenlands schaars talent’ ongemoeid laten


 1. De expatsregeling is volkomen achterhaald. Een positief effect is nooit aangetoond, mogelijk zijn er zelfs negatieve effecten.
  Heroverweging is zeker aangewezen – mogelijk met ondertussen opschorting van de regeling.

  Dat deze staatsecretaris dat niet doet terwijl alle seinen op rood staan geeft aan hoe ernstig neoliberaal gepreoccupeerd het brein van deze PvdA politicus is.

  Onderzoek omtrent deze regeling had allang plaats moeten vinden. Net zoals bij alle nieuw ingevoerde regelingen zou moeten gebeuren. Dat dit niet is gebeurt geeft aan hoe ernstig het niveau van wanbeleid is van deze regering, en vorige regeringen.

  Telkenmale wordt aangetoond hoe de Nederlandse en Brusselse politiek faalt.
  Deze groep mensen veroorzaken enorme schade aan de samenleving die maar zeer moeizaam is te herstellen.

 2. jos van veen // 2 juni 2016 om 13:43 // Beantwoorden

  wat opvaly is dat zowel Rutte als Dijsselbloem en eurofiele neolierale principes op na houden die het dictatorbeeld van de EU vorm moetn geven.
  Alles doorschuiven naar ene volgend kabinet en nu e ware aard exposren van de afgelopen jaren.
  Opvallend is ook het CDA dat strategische winden waait en laat in dezelfde sfeer..aanmatiging tot het uiterste..Een partij die echt een echt hard pak slaag moet gaan krijgen bij de volgende verkeizingen.
  de stem van de PvdA is verraderlijk..als er heroverwegingen plaats gaan vinden dan draaien ze toch weer bij of blijven kleurloos steken..allemaal maniouklaties dat niks aan bekang voor de gewone bevolking oplevert..En het beginsel van `wat je ver weg haalt is lekker`..de Grote Sier en het neoliberale feest/ zijn natuurlijk absoluut invalide argumenten..
  `we hebben nu een kandidaat die bij Goldman Sachs vandaan komt…`(volgens mij kun je dat soort beter overslaan, de ECB doet vreemde dingen, en Italie is er ook niet bovenop gekomen.. We baraten hier al van de uitzonderlijke talent in NL die actief onze leefbaarheid naar de klote helpen.Stikt van het eurofiel talent

 3. jos van veen // 2 juni 2016 om 13:53 // Beantwoorden

  Er wordt menigmaal gerefereerd aan NL als weinigzeggend klein landje tegenover alle 27 extra lidstaten in de EU

  NL kan dus eigenlijk, zeg maar,niets inbrengen anders dan uitvretende ratten..

  Als dat zo is dan kunnen we er net zo goed uit vertrekken..we bereiken toch niks dan wat halfslachtig gedoe en anders dan dik geld brengen voor bedrijfsleven en grote sier van Brussel..gewoon niet meer meedoen. Jammer voor de uitvreters maar meer winst voor NLen het gewone volk..of geloven we echt de fabels dat bijv, Rotterdam wordt overgenomen door Antwerpen??
  Handel blijft gewoon doorgaan hoor..we gaan de euro vervangen door een munt die beduidend beneden de euro ligt..gaat storm lopen..

 4. Bas van Stapelberg // 2 juni 2016 om 14:56 // Beantwoorden

  Het bedrag is gigantisch, 700 miljoen wat weer wordt weggegeven zonder dat het Nederlandse volk hier iets aan heeft. De neoliberale ondernemers lachen toch hun lul uit de broek met zo volk.

 5. Vvd en Cda:voor het kapitaal!De gewone mens zal ze een worst zijn!Wat je allemaal met dat bedrag kunt doen in plaats van het onder de hoede van Dijsselbloem te stellen:meer dan schandalig!Ik vind het zelfs crimineel!

 6. Geldt dat ook voor de Polen die asperges steken, dat zijn ook schaarse talenten, het is de Overheid tot op heden immers niet gelukt om stekers in de uitkeringskaartenbakken te vinden.

 7. Hè beroepswerkelozen ga rest zelf eens werken dan zeuren en handje ophouden met dat domme verstand

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.