Brexit-temperatuur loopt op: Brexiteers liggen voor en Rutte waarschuwt de Britten

De Britse Prime Minister David Cameron en premier Mark Rutte bespraken in 2012 van alles en nog wat in het Torentje. (Foto: wikimedia.commons.org)

Volgens peiler ICM neigen steeds meer Britten naar een vertrek uit de EU. Het Brexitkamp ligt inmiddels voor op het Remainkamp, met 52 tegen 48 procent. De oorzaak van die omslag is de nieuwe focus van het Leave-kamp op immigratie. Na Ukip-leider Nigel Farage (Out!), hamert nu ook de Conservatieve Brexitleider Boris Johnson (Leave) op immigatiebeperking. Hij belooft nu het strenge Australische puntensysteem in te voeren als het Brexitkamp wint. Ook voor EU-burgers. Premier Rutte waarschuwde deze week bij de BBC dat Nederland straks hetzelfde met de Britten zal doen wanneer de Brexiteers hun zin krijgen.

Rutte bij de BBC. Hoewel hij Engels sprak -'we are both seafaring nations', besloten de Britten hem toch te ondertitelen. (Screenshot bbc.com)

Rutte bij de BBC. Hoewel hij Engels sprak –‘we are both seafaring nations’-, besloten de Britten hem toch te ondertitelen. (Screenshot bbc.com)

Premier Rutte: ‘Het wordt dan onvermijdelijk voor ons (Nederland) en met ons velen in Europa, om dezelfde besluiten ook door te voeren, dus de invoering van een puntensysteem in de rest van de Europese Unie. Je krijgt een race naar de bodem en dat is precies wat je niet wilt’.

Met het Australische puntensysteem wil Johnson straks immigranten selecteren aan de grens. Volgens de oud-burgemeester van Londen kunnen immigranten die goed zijn opgeleid, voldoende Engels spreken en jong en gezond zijn, zo een tijdelijk werkvisum krijgen. Naast Johnson heeft ook de Britse minister van Justitie en Brexiteer Michael Gove zich al voor het plan uitgesproken, evenals de minister van Werkgelegenheid Priti Patel. De voorgestelde regeling, die per 2020 zou moeten ingaan, zet EU-burgers die al legaal in GB werken niet uit, en geldt sowieso niet voor Ieren.

Vorige week werd bekend dat het Verenigd Koninkrijk het afgelopen jaar 330.000 immigranten opnam, waarvan zo’n 270.000 EU-burgers. De huidige regering had al langer het doel om dit aantal tot 100.000 terug te brengen, maar dat is duidelijk niet gelukt. De recente immigratie-cijfers zouden de plotseling toegenomen populariteit van een Brexit verklaren. Vorige week stond het Remainkamp nog voor met 55 procent, tegen 45 procent voor de Leavers. De rollen lijken inmiddels omgedraaid.

De Britten worden aan alle kanten bang gemaakt met horrorscenario’s over wat er met hun land en economie gebeurt zodra hun eiland de EU verlaat. ‘Onze’ premier deed daar deze week een klein schepje bovenop. Of dat helpt, is de vraag.

(Bron: De Telegraaf, nrc.nl, bbc.com)

15 Reacties op Brexit-temperatuur loopt op: Brexiteers liggen voor en Rutte waarschuwt de Britten

 1. Idioot die Rutte, punten systeem voor immigratie is geen straf maar oude wens. Had er al lang moeten zijn. Dan was Nederland nog Nederland gebleven.

 2. Rutte:wordt eindelijk eens wakker man:ook hier willen heel veel mensen uit de Eu,waar de Brusselse maffia de scepter zwaait met volledige medewerking van dit faal-kabinet!Alle beloftes,ooit gedaan zijn leugens gebleken!Meer welvaart????Er is nog nooit zo veel armoe geweest als momenteel!Veilig???Een woord van vroeger dat nu niet meer van toepassing is,enz.enz.!Uit de EU is de enige verstandige oplossing!

 3. Oei, een waarschuwing via Mark Rutte. Dat slaat natuurlijk in als een bom.
  Nee, serieus. Een brexit is kut. Voor ons. Want GB is een netto betaler, en het Brusselse feestje moet toch betaald worden. Dus gaat die rekening naar de andere netto betalers.

  • Het is dus na een Brexit tijd voor een Nexit, onze machtshebbers hebben de democratie buiten de deur gezet en onze soevereiniteit weggegeven

  • jos van veen // 2 juni 2016 om 22:55 // Beantwoorden

   dat is juist het leuke..!
   Des te meer protest in NL TEGEN de EU en de partijen die eurofiel neoliberale ideologie aanhangen..

   Er wordt vaak door politie gezegd dat NL eigenlijk geen betekenis heeft op de besluitvorming van de EU..dus kunnen we re net zo goed uitstappen, bespaart een hoop contributiegeld en onzin van verkeerde campagnes

   Maar..aangezien NL wel een heel grote nettobetaler is heeft de EU NL harder nodig dan NL de EU..Doe je best maar met je rotzooi als er toch geen bepalende invloed is.Dan kan de massa dus van alles uithalen en ben je altijd de sjaak..Sinds wanneer is de EU een filantropisch instituut= vraag Griekenland eens..

 4. Bas van Stapelberg // 2 juni 2016 om 21:38 // Beantwoorden

  Brexit brengt helemaal niets in gevaar. Het tegenovergestelde. Britse economie gaat juist vooruit als je uit het monster van Brussel stapt.
  Er is toch werkelijk niemand te vinden die positief kan zijn over de EU.

  • jos van veen // 2 juni 2016 om 22:37 // Beantwoorden

   er zijn er zat die de EU graag zien..Britse miljardairs willen graag extra miljarden uit de EU halen, Parlemantriers,ambetnren en politici worden extreemgefinancierd. het bedrijfsleven wordt teveel gesubsideerd door het geld dat burgers aan de EU jaarlijks moeten af staan (10 miljard plus..eventjes graaien..allemaal voor winsrten en aandeelhouders..wij worden verplicht grote bedrijven gratis te financieren..’, de overheid heeft de geone NL burger met exact 100% verlies opgescheept in het dagelijks levensonderhoud..economische groei is voor elite, niet voor de gewone bevolking..daar laten ze persoonlijkheidsstoornissen zonder sociaal gevoel..Blok, Van Balen,Dijsselbloem e.d. op los voor nog meer ellende en ongelijkheid, Stinkende karikaturen..
   De kosten voor Brussel zijn enorm, hetzelfde met de EU corruptie en fraude..grote lusten, grote sier..zonder gedragen rendement bij de bevolking..


 5. Het zal de anti-Brexiteers zoals de neoliberale criminele dienaar Rutte niet lukken om de Engelsen bang te maken.
  De EU neoliberalen/fascisten weten heel goed dat een Brexit het einde van hun oh zo geliefde EU project is. Dit is een kat in het nauw.

  Na een Brexit heeft Nederland geen andere keuze dan ook uit de EU te stappen. Maar de Fransen en zelfs de Duitsers zullen Nederland wellicht voor gaan.

  Indien de Nederlandse soevereiniteit wordt herwonnen wordt het echt tijd om eindelijk eens afdoende af te rekenen met Nederlanders die hoogveraad hebben gepleegd in opdracht van het EU project.

  Men heeft in deze wereld genoeg van het neoliberalisme. Steeds meer mensen beseffen hoe gevaarlijk en vernietigend neoliberalisme is voor de mensheid.

  Zelfs instanties als het IMF en veel vooraanstaande economen hebben recentelijk openlijk vernietigend gerapporteerd omtrent het neoliberalisme. Het spel is uit voor deze witte boorden criminelen.

  • De cijfers in Brussel kloppen nooit,geen enkel jaar!Maar verantwoording afleggen ho maar!Oprotten met dat criminele zakkenvullende zooitje!En Rutte ziet een zeer riant betaalde baan aan zijn pinokkio-neus voorbij gaan;jammer dan!Het is de hoogste tijd dat wij voor ons zelf gaan zorgen in plaats van voor de rest van de wereld!En hard nodig ook,gezien het stijgende aantal zelfmoorden en familiedrama’s!

   • jos van veen // 2 juni 2016 om 22:45 // Beantwoorden

    alhoewel aangetoond, is er nog nooit een discussie geweest over het verband tussen ziekte en overheidsbeleid en gevoerde politiek

    Eurofiel neoliberale politiek is zeer stressverhogend, heeft een bizarre kijk op samenlevingen)optelsom van losse individuen, wantrouwen,dwang en controle) en mensbeeld (mens is middel in de economische groei van weinigen en waarop je kunt afschrijven)), komt met veel valse moraal (geld altijd eerst..)
    Dergelijke politiek kun je afdoen als pathogeen-ziekmakend

  • jos van veen // 2 juni 2016 om 22:49 // Beantwoorden

   dan zullen we dus NIET meer op PvdA,VVD,D66,GL,CHU,SGP en CDA moeten stemmen.
   Verschillend label, dezelfde politiek,
   Pro EU, tegen referenda/bindende referenda,Particratisch/niet volksvertegenwoordigend, populistisch zetelgewin met spelletjes en afleidingen.

 6. jos van veen // 2 juni 2016 om 22:27 // Beantwoorden

  het gaat dus de goede kant op met het UK…de deuren dicht en alleen toelaten waarvan je perspectief verwacht
  In NL wordt er een begin verwacht aan dat perspectief over 5 jaar..tegen die tijd zit alles op uitkering of u in een zwart handeltje naast uitkering in grote werkeloosheid.
  Laat Rutte zich maar bemoeien..het valt echt verkeerd in het UK Noord West Europa moet geen ideaal meer worden voor alles wat op een luxe bestaan hoopt zonder culturele investering( verplichte integratie en niet meteen een verblijfsvergunning.Aan zeurzakken hebben we niks)

  Des te meer bangmakerij uit de neoliberale joek des te meer kansen voorr andersdenkenden..Deze EU is door dommigheid failliet en werkt verpauperend door elke vraag in de markt af te vlakken met gegraai en betalingsdwang.
  de nieuwe lichting gedoe ligt al weer klaar..Weg met neoliberalen dus..

 7. Dirk van Haaren // 3 juni 2016 om 09:45 // Beantwoorden

  Rutte, ach ja die Rutte.

 8. Er wordt inderdaad overal, te pas en onpas, geroepen dat er oorlog komt, een volgende crisis, en ga zo maar door. Zonder enige onderbouwing, en met de intentie angst te zaaien. Hopelijk werkt dit averechts en kiest de Brit voor hun eigen cultuur en vrijheid. En dat er maar vele landen mogen volgen.

  Dat hele gedrocht hadden we in mijn ogen namelijk helemaal niet nodig, want het EEG deed precies waar men de EU voor aan ons verkocht heeft, namelijk handelsverdragen sluiten voor en door héél de EU. Dat betekent ook zonder Oekraïne, en zonder Turkije. En ieder land kon zelf soevereine keuzes maken als een vrije democratie, en niet begeleid, kleinerend en minachtend, door Brussel worden gestuurd.

  Go UK!

 9. Rutte heeft al twee keer een nee tegen de EU gekregen in zijn eigen land…… Hij is de allerlaatste die een advies mag geven in een ander land. Niet echt serieus te nemen meer….. En kijk naar IJsland zelf de touwtjes in handen , heeft zich niet laten chanteren. En zijn er weer helemaal bovenop. Hahaha NEXIT dus….

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.