Brussels begrotingsregime functioneert niet, de euro is in gevaar

Juli 2015, een paar ministers van Financiën uit de eurozone. (Foto: Flickr, EU Council Eurozone)

Hoewel de eurozone strenge regels heeft voor lidstaten die zich niet aan de begrotingseisen houden, zijn die regels nog nooit gehandhaafd. Sinds de invoering van de euro overtraden euro-landen maar liefst 106 keer de regels, maar nooit trad Brussel op. Vorige week hoefde Spanje zich van de Europese Commissie niet aan de regels te houden, net als Portugal. Bij Frankrijk en Italië kijkt Brussel al jaren structureel de andere kant op. De euro is zo een munt zonder gezamenlijke begrotingsregels. Op deze manier is het volgens NRC Handelsblad ‘een kwestie van tijd voordat dit probleem explodeert’.

(Foto: publicdomainpictures.net)

(Foto: publicdomainpictures.net)

Een stabiele munteenheid kan niet zonder begrotingsregels. Vandaar dat de regeringsleiders in 1996 in aanloop naar de muntunie een stabiliteitspact afspraken. Maar twintig jaar later blijken de regels een wassen neus.

Het Duitse onderzoeksinstituut Ifo rekende uit hoe vaak de eurolanden de regels overtraden sinds de invoering van de euro in 1999. Maar liefst 106 keer overtraden ze de begrotingsregels, waarop 70 keer een boete had moeten volgen (Met de niet-eurolanden komt het volgens Ifo op resp. 165 en 110 keer). De waarde van die boetes zou in totaal €113 miljard bedragen. Maar álle keren zag de Europese Commissie de overtreding door de vingers. Inmiddels is de vraag, zijn regels die je niet toepast, wel regels? ‘Ik noem dit geen begrotingsregels meer. Het stabiliteitspact is verworden tot een gesprek, en praten is belangrijk, maar het blijft precies dat: praten’, aldus Clemens Fuest, chef van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo.

In NRC handelsblad, 28 en 30 mei.

In NRC handelsblad, 28 en 30 mei.

Buiten de usual suspect Griekenland gingen ook andere landen jaar in jaar uit de fout in. Sinds de euro in 1999 werd ingevoerd, voldeed Portugal tot 2015 vijftien jaar niet aan de normen. Tien keer had het land eigenlijk een boete moeten betalen, maar deed Brussel niet al te moeilijk. Frankrijk had twaalf jaar een -veel- te groot begrotingstekort, waarvan elf keer illegaal. De Fransen scoren daarmee overigens slechter dan de Italianen die negen keer niet aan de regels voldeden, waarvan acht keer strafbaar.

Maar niet alleen de Zuid-Europeanen werden gematst, ook de Duitsers. De afgelopen vijftien jaar was hun tekort zeven keer te groot, waarvan vijf keer eigenlijk niet was toegestaan. Brussel keek weg. Nederland overtrad de begrotingsregels slechts vier keer, waarvoor twee maal een boete had moeten volgen, die niet kwam. Finland ging slechts een keer de fout in.

Het meest recente geval is Spanje (Madrid ging de laatste vijftien jaar acht keer de fout in, waarvan vier keer strafbaar). Dat land heeft een tekort van 5,1 procent, ver boven het gestelde maximum van drie procent, maar gezien de politieke situatie is het volgens Brussel ‘niet het juiste en economische moment’ voor boetes. Spanje verkeert door de opkomst van de populistische Podemos namelijk in een politieke impasse en gaat dit jaar weer naar de stembus. Er is grote onvrede en bezuinigingen zouden alleen maar extra olie op het vuur gooien, zo redeneren Madrid en Brussel. NRC vraagt zich af wat dan wél het goede moment is?

Volgens de Belgische econoom Gregory Claeys is het begrotingspact inmiddels ‘ongeloofwaardig’ en zelfs ‘verschrikkelijk’. Hij ziet dat de grote en machtige EU-landen duidelijk een streep voor hebben bij de Commissie, ‘maar dat de Commissie daardoor ook niet snel geneigd is om wél hard op te treden tegen kleinere landen’. Topeconoom van de ING Carsten Bzerski is ook al niet optimistisch: ‘Het pact heeft eigenlijk alleen nog symbolische waarde. Vaste regels zijn een illusie, de wereld verandert daar te snel voor’.

Conclusie: het ‘experiment euro’ is niet geslaagd.

(Bron: NRC Handelsblad en Hoofdredactioneel commentaar NRC Handelsblad)

14 Reacties op Brussels begrotingsregime functioneert niet, de euro is in gevaar

 1. En wij moeten dan maar geloven dat die boetes die Dijsselbloem dan zogenaamd moet betalen, en zelfs nog achterstallig, die ook bewijsbaar betaald zijn. Wat kun je nu nog geloven van al wat Den Haag ons op de mouw speldt? Het wordt eens tijd al die bezuinigingen te stoppen en ook maar eens die rol van het braafste jongetje van de klas opzij te zetten. Het land kapot bezuinigen, met als enige opbrengst dat het verschil tussen arm en rijk steeds groter wordt, en de afhankelijkheid van het banksysteem steeds wurgender. Dat heeft niets meer met eerlijk rentmeesterschap te maken. Het is schijnheilig om andere landen van corruptie te betichten als je zelf geen haar beter bent. Verschil in salaris is er en dat kan ook niet anders omdat niet iedere arbeid van hetzelfde kaliber is. Maar dat is nog geen reden om de idioot grote verschillen van nu te rechtvaardigen. Stop met die goocheltrucs en verdeel de koek eens wat eerlijker. Stop met bangmakerij, dat heeft toch geen zin. Denkt Den Haag dan werkelijk dat iedereen alles maar voor zoete koek slikt? We zijn met zijn allen eigenlijk veel te braaf. En wie hier in het land een beetje op een comfortabele stoel terecht is gekomen, die doet wat ie kan om nóg hogerop in de rangorde te geraken, steeds dichter bij de grote ruif waaruit de banken zo nu en dan een extraatje uitdelen. Een zoethoudertje, noem het maar gewoon smeergeld, het plakt immers, maakt vieze vingers en rotte tanden. Jammer genoeg zijn we al zo gehersenspoeld dat we alles maar slikken. Maar op een gegeven moment wordt het ver-slikken, en dat moment is dichterbij dan we willen.

 2. bert-maathuis- // 1 juni 2016 om 12:10 // Beantwoorden

  Het “experiment euro” is één der onderdelen van de machtselite, op weg naar één algehele wereldmacht.
  Echter de plannen lijken zwaar te mislukken:

  https://www.youtube.com/watch?v=zU6A2tKLyZg(deel 1)
  https://www.youtube.com/watch?v=bIicElNH6F4 (deel 2)
  https://www.youtube.com/watch?v=WKf3Ew2Y144 (deel 3)

  Een betere, veel menswaardigere ontwikkeling heeft al ’n goed begin gemaakt! >>> http://ivovalkenburg.nl/ivo-valkenburg

 3. En het ministerie van Financiën ziet nog kansen om nog eens keer 50 miljard te bezuinigen, lees ik op http://www.volkskrant.nl/economie/financien-ziet-kansen-voor-nog-eens-50-miljard-bezuinigingen~a4311165/

  Dat moet het volgend kabinet dan doen, maar ik vraag mij af of dat er wel zo doorkomt. De VVD wil dat wel, zoals dat te verwachten is. Maar willen andere partijen dat wel? Eén van die voorstellen is om uitkeringen op het sociaal minimum (Bijstand, Wajong, AOW) met 10% te verlagen, het zij door het minimumloon met 10% te verlagen, het zij door het sociaal minimum i.p.v. 70% WML naar 60% WML te verlagen. De VVD en de PVV zullen dat vast wel willen, maar of D66 en het CDA daar mee akkoord zullen gaan, betwijfel ik.

 4. jos van veen // 1 juni 2016 om 13:14 // Beantwoorden

  Deze conclusie is ook symbolisch en de uitleg abstract.De EU had en heeft de misie geld te bezorgen aan handel en handelsmogelijkheden uit te te breiden..Niet voor de welvaart van de lidstaatbevolkingen.. Dat zou dan een trickle down effect moeten worden..het geld zou mondjesmaat naar de bevolking moeten druppelen/procentje hier, procentje daar/ en zo de welvaart en consumptie moeten laten stijgen..
  De euor veroorzaakte iets compleet anders..voor Nederlanders gold een koers van 2,23 gulden boor 1 euro(grootheidswaanzin), dus kreeg iedereen 55% welvaartskorting op zijn salaris.
  De guldenprijs werd europrijs–dus 55 prijsstijging..
  Ik las net ene artikele waaruit zo mogen blijken dat het slechts 45% is en niet 55%..Als we dat als uitgangspunt nemen dan komt de gewone Nederlander uit op een tekort van 100%..los van de graai en bezuinigingsrommel van de eurofiel neoliberale overheid.

  Geen wonder dat de economie hapert.. de vraag is opgedroogd door het giga-tekort voor bestedingen,armoedegroei, faillissementen,vergroting van ziekte door stress,wildgroeiende ongelijkheid in welvaartsverdeling tegenover uitbuiting,dwang,Blokkiaanse aanpak van sociale voorzieningen, open immigratie met voorrechten door politisering van asielzoekers, grote sier, luxeproblemen en veel te drue hobby+s van de overheid..Groei van Fraude en corruptie…alle sin de voetsporen van de slechtst functionerende samenleving op aarde± de VS , vrijwel direct gevolgd door hun 51ste staat: het UK..

 5. jos van veen // 1 juni 2016 om 13:28 // Beantwoorden

  hogre porsten hebben de mogelijkheid bewerksteligd hun posities in dit financile kader veilig te stellen..Kreeg ene politicus 150.000 gulden voor 2000,nu krijgt hij-zij in guldens omgezet een half miljoen..Lijkt me een hele dure aanpassing voor de hoeveelheid en kwaliteit van werk..ze doen hun werk niet eens± volk/het hele volk/ vertegenwoordigen..geen partijrace
  Die verhoudingen zijn bekoeld door de collectieve EU gekte..die zoals is uitgelegd tot grote armoede bij de gewone bevolking heeft geleid
  Roken is niet goed..dus prijzen omhoog(verslaafden betalen toch wel..)..Alcohol is minstens ven schadelijk bij grote hoeveelheden..dus doen we de alcohol in de aanbieding…Ja, want als je veel geld hebt dan wil je toch ook wel -eens-een prettig sociaal verzetje….Zij wel, de gewone mensen niet..die mogen aan de uilenzeik in de reclame van de supermarkt..
  Kate-vorming maakt zijn comer back..maar discrimineren is verboden..==Uhh= wordt er dus niet gediscrimineerd in belastingregelingen, bestedingen, salarissen..Elek huisvrouw met 5 kinderen is een betere CEO dan menig politicus met grote sier en verkeerde hobby`s..die functies als zodanig stellen inhoudeijk geen moer voor..hooguit woorden op een bordje, b visitekaartjes of op facebook..het zijn woorden meer niet.

 6. jos van veen // 1 juni 2016 om 13:31 // Beantwoorden

  Sorry voor type fouten, mijn spellingscontrole staat aan maar laat een hoop ongemoeid..
  Kate vorming moet zijn Kastevorming

 7. Als de regels werden toegepast was de eurozone al lang geklapt. Nu komt het later als iedereen die nog geld heeft ook doorheen is. De slechtste idee sinds het ontstaan van de EU. Frankrijk en Duitsland bedankt!


 8. Het EU project functioneert op geen enkele aspect. Brussels begrotingsregime is alleen maar een voorbeeld hiervan.

  Het EU project is ook niet gemaakt om voor Europese burgers te functioneren, maar om macht en geld te verplaatsen en burgers te onderdrukken.
  Voor een klein groepje mensen is het EU project een groot succes.
  Alleen verstokte naieve, domme burgers geloven nog dat de EU er voor hen is.

  De EU zal uiteen vallen; dit is onontkoombaar. De vraag is alleen hoe snel dit gaat gebeuren en hoe dit gaat gebeuren.


  Zijn wij in staat om bij het uiteenvallen van de EU zo min mogelijk slachtoffers te maken?

  Zijn wij in staat om na het uiteenvallen van de EU niet weer een aanvang te maken met een groot Europees neoliberaal/fascistisch project, zodat alles weer niet opnieuw kan beginnen?

  Zijn wij in Europa na het uiteenvallen van de EU in staat om nu eens eindelijk echte democratie in te voeren?

 9. WEG MET de plEURO , liever vandaag dan morgen. EEG oké,EU weg ermee.
  Helaas wishfull thinking, het wordt eerst nog VEEL slechter met de Europese bevolking. Kijk wat die Dijsseldistel aan het doen is in Griekenland. “Gelukkig” hebben wij dit nog tegoed. m.vr.gr een inmiddels overbodig geworden Nederlander (56)

 10. Ach, de hele EU, het hele idee ván de EU, de mensen die de EU “leiden”, de financien rondom… alles is letter één grote poppenkast. Maar goed, aangezien je een dictator niet kunt aanklagen of berechten tenzij het te laat is, zullen we hier wel weinig van horen in de gevestigde media. Glas plas was, en ze graaiden vrolijk verder.

 11. Bas van Stapelberg // 1 juni 2016 om 16:59 // Beantwoorden

  Euro is helemaal niet in gevaar en zal bij een uitblijven van een opstand in Europa ook nooit in gevaar komen. Bericht afkomstig van een onbetrouwbaar rioolblaadje wat NRC heet. Dat is die krant die in opdracht van een tot dusver onbekende macht niets durfde te publiceren over het feit dat er duizend vrouwen werden aangerand in Keulen door allochtonen. Dat betrouwbare dagblad.
  Zielig gewoon.

 12. Wij moeten af van de euro willen wij de EU behouden. En gelijk ook de EU democratisch maken. De vastgeroeste top moet weg en er moeten mensen komen die de ideale belangrijker vinden dan geld. Anders kunt je beter van de EU af. Op moment is het al jaren een waardeloos experiment met vele slachtoffers.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.