‘Europarlementsvoorzitter Schulz benoemt vriendjes op hoge posten’

(foto: europarl.europa.eu, Europese Unie)

Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) maakt de voorzitter van het Europarlement Martin Schulz zich schuldig aan vriendjespolitiek. Zo zou de Duitser zijn oud-medewerker willen aanstellen als hoge ambtenaar van het parlement, terwijl die man niet aan de functie-eisen voldoet. De Leidse hoogleraar bestuurskunde Bernard Steunenberg noemt Schulz’ werkwijze ‘erg onverstandig’. Het is niet goed voor het publieke vertrouwen en niet voor de kwaliteit van de ambtelijke dienst.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) maakt zich druk om de vriendjespolitiek van parlementspresident Schulz. Zijn collega’s lijken er hun schouders over op te halen. (Foto: groenlinks.nl, Marin Pluimers)

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) maakt zich druk om de vriendjespolitiek van parlementspresident Schulz. Zijn collega’s lijken er hun schouders over op te halen. (Foto: groenlinks.nl, Marin Pluimers)

Mensen die door Schulz een mooie functie krijgen in de ambtelijke top van het parlement, zijn ovewegend Duitser, man en van middelbare leeftijd, weet Eickhout. En christen- of sociaaldemocraat. Onder de sociaaldemocratische parlementspresident Schulz -hij noemt zichzelf president- is de diversiteit dus ver te zoeken. ‘Dat kan echt niet door de beugel’, vindt Eickhout.

Het gaat bijvoorbeeld om de secretaris generaal van de ambtelijke dienst van het Europarlement en om de hoofden van bijvoorbeeld de Juridische Dienst en het Dagelijks Bestuur. Schulz’ plan is nu om zijn voormalige medewerker (ook een middelbare mannelijke Duitser) tot tweede hoogste ambtenaar van het parlement te benoemen. De kandidaat heeft volgens critici echter onvoldoende capaciteiten. Wanneer deze meneer daadwerkelijk wordt benoemd, is het machtigste trio van het Europarlement Duits, man en van middelbare leeftijd.

Hoogleraar Steunenberg spreekt van een ‘kwalijke ontwikkeling’. Schulz heeft volgens hem ‘de schijn tegen’. Hij maakt zich zorgen om de kwaliteit van de ambtelijke organisatie wanneer mensen niet worden benoemd om hun verdienste, kennis en kunde, maar om hun politieke kleur. ‘Zo veroorzaak je een probleem’.

De christen- en sociaaldemocraten vormen samen een grote meerderheid in het Europarlement. Door hun innige samenwerking vormen ze inmiddels een machtsblok en regeren ze het parlement. Er gebeurt niets in Brussel of Straatsburg zonder hun gezamenlijke goedkeuring.

Bovendien is er geen formeel toezicht op Martin Schulz. Zijn termijn loopt in januari 2017 af, maar de Duitser wil door. ‘Weet hij zijn benoemingen behendig onder tafel te werken, dan kan hij doorgaan’, aldus Steunenberg.

Behalve Eickhout maken de andere Nederlandse Europarlementariërs zich niet druk om Schulz’ vriendjespolitiek. De anders zo praatgrage liberaal Hans van Baalen verwijst ineens door naar zijn fractievoorzitter Guy Verhofstadt. Die laat aan Radio1 echter weten niet mee te doen ‘aan deze politieke spelletjes’ van Eickhout. Ook de andere parlementariërs weigeren hun nek uit te steken.

Schulz, voorzitter van het Europarlement, bedrijft in achterkamertjes politiek en laat zich The President of the European Parliament noemen. Dat zegt toch al genoeg.

(Bron: Radio1)

7 Reacties op ‘Europarlementsvoorzitter Schulz benoemt vriendjes op hoge posten’

 1. jos van veen // 31 mei 2016 om 16:41 // Beantwoorden

  Een Feldwebel met grootheidswaanzin.
  deze eiegen toko/praktijken vinden we niet bij Schulz alleen..de VVD doet dat in Nderland al heel lange tijd..brneg overal VVDérs onder op belangrijke plekken..gi oed voor dfe eiegen politieke moraal…Guy Verhofstaf dt is van hetzelfde soort..superioriteitscomplexen vanuit EU plaatsing.
  Het volk koopt dara niks voor..gewoon ene pathologisch staartje van particratie..

  Duitsland heeft helemaal geen oorlog nodig om te triomferen in Brussel…De keizerin en vazallen komen al uit het Duitsland dat de scepter zwaait
  Absoluut niet succesvol, maar ze doen het wel..Echt populair zullen ze niet worden denk ik..Andere lidstaten mogen de gemorste koffie van hun dienblad wegwerken..en hun oplossingen blijken erg veel haken en ogen te hebben met dubbele bodem.
  Hun fouten resulteren in campagnes tegen racisme en discriminatie…zodanig dat deze campagnes zelf leiden naar racisme en discriminatie of een business rond aangiftes en kliklijnen..
  Elk ongelijk, elke juridische uitspraak of aanpak van criminaliteit vindt daar zijn schuilhoek en potentiele inkomstenbron als slachtoffer en-of Calimero..Alles moet anders want dit is niet eerlijk..
  Goed voor aanpassingen en integratie..mensen die zeurzakken gaan het heel kwaad krijgen..Ze worden doodgezwegen..geen aandacht meer geven..en dat leidt dan weer tot grensoverschrijdingen..Geweld en meningsverschillen doen discrimineren..Maar dat hebben nog maar weinig mensen door…
  Verdraagzaamheid en meningsverschillen gaan heel slecht samen in de sociale markt met concurrentie.

 2. De hele Europarlement hangt toch van vriendjes af?

 3. Maffiosi!Strak in het pak;dat dan weer wel!


 4. Volkomen onzinnig bericht.
  Nepotisme, corruptie, lobbyisme, vriendjespolitiek in het “ol’ boys” en vele andere vormen van witte boorden criminaliteit zijn volkomen normale onderdelen van de EU politiek.

  Dat deze neoliberale crimineel aan hoogmoedwaanzin lijdt is ook iedereen die een beetje is ingevoerd in de Brusselse en Straatburgse waanzin bekend.
  Hij speelt een voortvarende rol in de afwikkeling van het uiterst destructieve Coudenhove-Kalergi agenda van de EU.

  GL is duidelijk verbazing hierover aan het veinzen omdat het geen kwaad kan voor bij de verkiezingen volgend jaar. Het neoliberaal gehalte van GL wordt er niet kleiner door.

 5. Haha, en hoe vaak heeft Bas Eickhout moeten bukken voor zijn miljonairsarrangement?

 6. Bas van Stapelberg // 31 mei 2016 om 21:58 // Beantwoorden

  Heel de EU hangt van gestoorde hufters aan elkaar. Trouwens Groen Rechts moet gewoon zijn Pro EU mond houden. Maar Schulz is een compleet gestoord persoon. En we staan erbij en laten alles gebeuren.

 7. Gluteus Maximus // 1 juni 2016 om 11:49 // Beantwoorden

  Probeer je het met een leger… dan duurt het even, maar dan komen uiteindelijk bootladingen jonge boerenzonen uit Nebraska en Minnesota je terug in je hok meppen. Met nog tientallen jaren daarna mooie herdenkingen van “dit nooit meer”.

  Neem je wat langer de tijd, doe je het was sluikser en slinkser… dan blijkt het best aardig te lukken. EU heerschappij dat je met een ingewikkelde logica kan verkopen als volstrekt democratisch. Maar in werkelijkheid stapje voor stapje naar het ontmantelen van nationale parlementen en het hele concept van wat wij ooit als democratie bedacht hadden. Bizar…

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.