VNL-voorstel: ‘Stemrecht vanaf 16 jaar’

(screenshot Youtube, het Arentheem College (Titus Brandsma))

Voor Nederland (VNL) wil de stemgerechtigde leeftijd verlagen van 18 naar 16 jaar. En andere partijen wijzen het voorstel niet direct af. In het verleden waren PvdA, VVD, D66 en GroenLinks voorstander van een leeftijdsverlaging voor stemgerechtigden. Een ruime Kamermeerderheid dus.

VNL komt deze week met een initiatiefnota. De partij wil naast de leeftijdsverlaging ook bindende referenda en een gekozen burgemeester. ‘Wij willen de democratie niet alleen directer maken, maar ook verbreden. Naast bindende referenda en een gekozen burgemeester, kan dit een goede manier zijn’, aldus het VNL-Tweede Kamerlid Joram van Klaveren.

Vooral rechtse partijen zouden profiteren van de circa 400.000 nieuwe stemgerechtigden. Politicoloog Kees Aarts zegt in het AD dat naar verwachting de PVV zal profiteren: ‘Bij scholierenpeilingen doen rechtse partijen het al langer beter. Misschien dat ook een rechtse partij als VNL profiteert’.

Volgens Van Klaveren is dat niet de belangrijkste motivatie, ‘maar het is een prettige bijkomstigheid’. ‘VNL wil vooral de betrokkenheid van jongeren bij politiek vergroten’, aldus de oud-leraar maatschappijleer Van Klaveren.

In Oostenrijk en Brazilië kunnen 16-jarigen al stemmen, net als in sommige Duitse deelstaten.

Prima plan.

(Bron: AD)

8 Reacties op VNL-voorstel: ‘Stemrecht vanaf 16 jaar’

 1. jos van veen // 30 mei 2016 om 21:05 // Beantwoorden

  Mmhh..prima plan..?ik vraag het me af..
  Dan mogen de16 jarigen eerst toch wel wat meer breder maatschappelijke orientaie krijgen, denk ik..Als ik de eracties op Powned Nieus lees…..ach je, ach jee..Een stuk meer argumentatieleer mag wel…

  Gekzoen burgemeester wordt doorgaans een wassen neus..dan gaan partijen voordragen..en dan zitten we weer met de actuele politieke rotzooi..

  Bindende referenda lijkt mij wel een heel goed idee..

  Zeker als we een eurofiel neoliberale regering blijven houden..( wat ik niet hoop…!!)

  Overigens wel een stevige zet van Sander Dekker om geen subside aan een moslimschool te geven wegens vergroting van afstand tussen NLér s en moslims in de samenleving..(en niveaukwestie)

  Het `feest` gaat beginnen..bron ligt bij de PvdA..en draagt bij aan segregatie en radicalisering

  Het zou goed zijn elke religrondslag in NL uit te sluiten van subsidies.

 2. Dirk van Haaren // 31 mei 2016 om 09:04 // Beantwoorden

  De sociale, maatschappelijke en politieke betrokkenheid is bij het gros van de huidige kiesgerechtigden nauwelijks aanwezig. Er wordt over het algemeen gestemd op mooie praatjes of traditie en niet op inhoud. Ik denk dat het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd niet bijdraagt aan betere en/of meer betrokkenheid.


  • Verlagen van kiesgerechtigde leeftijd is niet zo belangrijk.
   Wat wel belangrijk is, is of het Nederlandse volk klaar is voor een meer directe vorm van democratie of niet. En dit is helaas nog niet zo.

   Het Nederlandse volk heeft altijd geleefd onder een zeer dwingend en sturend finacieel systeem en een parlementaire schijndemocratie. Het zal hierom even duren voordat het volk echte klaar is voor directe democratie als er voor gekozen wordt deze kant op te gaan. Maar de Nederlandse bevolking is zeker heel goed in staat succesvol te participeren in een systeem van directe democratie net zoals dat gebeurt in Ijsland of Zwitserland.

   Wij hebben in Nederland twee grote referenda gehad. Het is interessant te zien hoe burgers door deze referenda veel meer betrokken raken bij de politiek en ook hoe politici hiermee omgaan. Niet iedere politicus gaat met de uitslagen van de referenda om zoals de plurken Balkenende, Rutte of Brinkhorst dit doen met grove belediging en minachting van het Nederlandse volk.

   Nederland heeft nog een betrekkelijk lange weg te gaan om succesvol een systeem van directe democratie in te voeren. Het is daarom zaak om hiermee zo snel mogelijk serieus te beginnen omdat alleen directe democratie een echt tegenwicht kan geven tegen de dominante elite zoals in de EU en autoritaire landelijke politici.

   Veel politici zien een bedreiging in directe democratie omdat dit hun eigen gezag en voortbestaan als politicus zou ondermijnen, vaak omdat zij grotendeels falen als politicus. Vaak zien zij ook een bedreiging omdat veel politici de belangen van een elite aan het beschermen zijn en directe democratie de belangen van het volk voorop stelt.

   Hoe dichter wij komen tot een directe vorm van democratie in Nederland hoe minder er op mooie praatjes, traditie of eigen financieel belang zal worden gestemd.

 3. Bas van Stapelberg // 31 mei 2016 om 11:33 // Beantwoorden

  Nooit geweten dat deze soepkip oud leraar maatschappijleer is geweest. En dan nog zo verschrikkelijk dom. Zoals Jos eens schreef.’GL maakt zich druk om een fruitboompje gepoot kan worden in de buurt’. Deze partij heeft samen met D’66/CDA/VVD/PvdA/ CU alleen maar aan afbraak gedaan. Het licht Van Klaveren heeft toch wel geleerd dat je problemen vanuit sociale, economische, juridische invalshoeken moet bekijken? En zijn 16 jarige pubers beïnvloedbaar? weten zij überhaupt wat links of rechts is?? Het licht van GL weet toch ook dat maatschappijleer wordt gegeven door meestal onbevoegde leraren die niets met het vak maatschappijleer hebben. Die slecht opdracht krijgen van de schoolleiding om te zorgen voor een zesje en een belachelijk boekje als ‘Blikopener’door te nemen. Allemaal mogelijk gemaakt door de politiek. Ik heb pas mijn kleindochter, gymnasium 5, nog maar de begrippen links en rechts doorgenomen, wat is liberalisme? Wat is socialisme? waar komt het vandaan, enz, enz. Waarom krijgen jullie dit niet op school? ‘Ja opa met geschiedenis hebben we ook niets gekregen over de oorlog”. Ja ga lekker stemmen als je 16 bent, een goed plan zeg. Iedere keer weer verbaasd over de grenzeloze domheid van de mensen in de politiek.

 4. bert-maathuis- // 31 mei 2016 om 11:55 // Beantwoorden

  De dubbele agenda van de politiek tot nu toe is het probleem, de ziekte.

 5. Bas van Stapelberg // 31 mei 2016 om 11:59 // Beantwoorden

  Floris Ooms eerst even nadenken beste man. Als je de structuur leest dan zie je dat het komt doordat Jos zijn ogen achteruit gaan. Even de hersencellen laten werken en niet aankomen met taalfouten.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.