Kabinet levert de oppositie een streek met Veiligheidsbegroting

(Foto: rijksoverheid.nl)

Alleen al de politie kwam naar eigen oordeel 300 miljoen euro te kort, het OM 40 miljoen en ook de rechtspraak zou naar miljoenen snakken. Kortom, de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur moest met de pet in de hand naar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voor extra geld. Bij het begrotingsdebat eind november werd de Veiligheidsbegroting door de oppositie goedgekeurd, maar op voorwaarde dat het OM, de rechtspraak en politie extra geld krijgen. Belooft, zei Rutte. Nu blijkt dat alleen de politie wat geld krijgt: 49 miljoen. De oppositie is furieus.

CDA-leider Buma, hier op een Europese bijeenkomst in Dublin, noemt de streek van premier Rutte 'niet acceptabel'. Wat hij er aan gaat doen, is onduidelijk. (Foto: wikimedia.commons.org)

CDA-leider Buma, hier op een Europese bijeenkomst in Dublin, noemt de streek van premier Rutte ‘niet acceptabel’. Wat hij er aan gaat doen, is onduidelijk. (Foto: wikimedia.commons.org)

‘Dit is niet acceptabel’, oordeelt CDA-leider Sybrand Buma in De Telegraaf. D66-leider Alexander Pechtold houdt het op ‘een blamage’. De SP voelt zich ‘belazerd’ en de immer keurige CU-leider Gert-Jan Segers noemt de streek ‘ronduit teleurstellend’. Pechtold: ‘Rutte heeft eigenlijk een grote vertrouwensvraag gesteld en gezegd: ‘geef ons nou een paar maanden en dan regelen we dat geld voor veiligheid’. Dat vertrouwen is meer dan beschaamd’.

Om de krakkemikkige begroting 2016 van Veiligheid en Justitie eind 2015 door de Tweede en Eerste Kamer te kunnen loodsen, moest het kabinet een belofte doen. Op 26 november bleek er na lang touwtrekken een doorbraak. SP, D66, CDA, ChristenUnie en SGP wilden best accorderen, maar alleen onder de voorwaarde dat politie, OM en rechtspraak in 2016 ‘voldoende’ geld zouden krijgen bij de Voorjaarsnota. Belooft, jokte Rutte.

Pikant is dat een oproep door bijna de hele oppositie destijds ook werd gesteund door de regeringspartij PvdA. Dat bleek echter weinig waard. PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt nu namelijk dat Veiligheid en Justitie de problemen maar zelf moet oplossen: ‘Misschien dat de leidinggevenden van de dienstonderdelen ook eens gewoon de problemen kunnen aanpakken in plaats van alleen in de krant om geld te vragen’.

Was minister Van der Steur opgewassen tegen zijn collega Dijsselbloem? Geld vragen, betekent natuurlijk ook gewoon keihard onderhandelen. Gecertificeerd stuntelkoning Van der Steur kan waarschijnlijk nog wat leren van zijn staatssecretaris Klaas Dijkhoff van asielzaken.

En dan de afgang voor onze oppositie. Boos op zichzelf waarschijnlijk? In november wist heel Nederland namelijk al: een belofte van Rutte is als gas, het vervliegt.

(Bron: De Telegraaf)

12 Reacties op Kabinet levert de oppositie een streek met Veiligheidsbegroting

 1. jos van veen // 30 mei 2016 om 12:20 // Beantwoorden

  Nu is het weer Rutte en Financien Dijsselbleoem die de terreurneoliberalen uithangen en door drammen–in ander egval doet het merendeel van de `oppositie`er zelf aan mee
  Hou in de gaten dat geld dat naat politie gaat ook weer terug moet komen via politiepraktijken.

  Vreemd genoeg heb ik niks over veiligheidsstatistieken gehoord toen politie staakte en er niet bekeurd werd…Zelfs de hooligans lieten zich beter hanteren…
  Creeert politie overtredingen…??

  De rechtspraak zit verstopt, het effect van straffen voor kleine criminalitiet is erg gering..oplichterijen= zie maar dat je je geld terugkrijgt ook al is de oplichter veroordeeld..Justitieel incassobureau geeft heel erg gauw op…zoek en betaal maar een deurwaarder
  De boefjes lopend fluitend rond, niemand doet ze wat..en aan die gevangenisstraf waartoe ze zjn veroordeeld doet ook niemand wat—daarvoor moet politie van hun bureaustoel af komen..

 2. Deze hele regering is een farce al vanaf de prille begin. Kabinet heeft geleverd volgens Rutte. Ja, een hoop ellende voor de burger. Bruggen slaan werd inderdaad burger slaan. Asociaal en crimineel te noemen.

 3. Het kabinet levert ons al jaren vele streken mede door de hulp van de oppositie die hier en daar blaft maar bijt niet! Er valt straks weinig te kiezen want het is een pot nat.

 4. Weten zij ook eens hoe het voelt om besodemieterd te worden!En Rutte moet zich de ogen uit de kop schamen om juist op veiligheid zo’n streek uit te halen!Waarom niet bezuinigd op asielzoekers?

 5. Je kunt beter zeggen de oppositie laat zich weer eens een oor aannaaien door Rutte en zijn ranzige club. Een beetje oppositie had al lang het vertrouwen in Rutte & Co. Opgezegd. Dit kun je dus afdoen als gehuil voor de buhne van de SP, D66, CDA, ChristenUnie en SGP. Over de PVDA kun je vrij kort zijn die zijn zo onbetrouwbaar als de neten, het bewijs vliegt boven Leeuwarden rondt.

 6. Kabinet levert oppositie een streek?
  Een EU poets gebakken.
  Leid de aandacht weer af van centraal opgelegd EU beleid.
  Zo lijkt het bijna of er nog een landelijke representatieve democratisch gekozen regering zitting heeft.

 7. Bas van Stapelberg // 30 mei 2016 om 17:10 // Beantwoorden

  Even naar de foto. Heeft deze man nou een gaatje in zijn rechteroor? Misschien dat hij in zijn kasteel oorbellen in doet? Je weet het nooit met die liberalen. Maar oppositie, die zijn helemaal niet boos. VVD/PvdA/CDA/D’66 ze kunnen opgaan in 1 partij. APN, Afbraak Partij Nederland. Er is en zal nooit oppositie gevoerd worden, dus CDA D’66 en de kleine achterbakse christelijke partijtjes houden jullie toch gewoon je mond en ga lekker graaien.


 8. De “oppositie” is furieus, teleurgesteld, voelt zich belazerd, vindt het vertrouwen meer dan beschaamd, vindt het een blamage…

  en gaat over tot de orde van de dag.

  En het Nederlandse volk?
  Die kan weer een tijdje langer genieten van de Haagse soap.

 9. rutte is een waardelose premier waaid met alle winden mee heeft geen eigen mening en liegtdat is een premier onwaardig en niemand geloofd wat hij zegtwordt hoog tijd dat het ty keerd hij verlochend ons nederland

 10. Even eraan voorbij gaand dat het werd toegezegd: méér geld heeft niet zo’bar veel nut, als de rechters als doetjes ‘recht’ blijven spreken. Wat heeft het voor zin om een duur opsporingsapparaat in stand te houden cq te ontwikkelen, als het rendement daarvan (hoelang hebben we geen last meer van de dader) teleurstellen blijft.

 11. bert-maathuis- // 31 mei 2016 om 12:03 // Beantwoorden

  De drie genoemde partijen zouden allen véél minder geld moeten krijgen.
  Zij functioneren immers slechts voor de elite … Dát is toch overduidelijk? !

  En ja, CDA e.a. zijn natuurlijk wel vóór het in stand houden van het onderlinge wantrouwen. Zo houd je de burgers in bedwang.
  Politie; https://www.rt.com/news/344863-czech-veteran-moons-usarmy/ En vandaag alweer iemand neergeknald.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.