Zeker 21 gemeenten zijn tegenstander van TTIP

(Foto: Flickr, Global Justice Now)

Niet alleen burgers zijn bezorgd over TTIP, ook lokale overheden. Het afgelopen jaar spraken zich al 21 gemeenten uit tegen het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten. Ook drie provincies, Groningen, Friesland en Limburg, verklaarden zich tegenstander, net als waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Zaterdag 28 mei waren er bovendien in 26 gemeenten acties tegen het verdrag. In heel Europa verklaarden 1.600 gemeenten, waaronder Barcelona, Wenen en Brussel, zich al tegen TTIP. Ze maken zich zorgen om hun lokale autonomie.

Het stadhuis van Zaanstad, de grootste stad in de gemeente Zaanstad, een verklaarde anti-TTIP-gemeente. (Foto: wikimedia.commons.org)

Het stadhuis van Zaandam, de grootste stad in de gemeente Zaanstad, een verklaarde anti-TTIP-gemeente. (Foto: wikimedia.commons.org)

In de praktijk kunnen gemeenten niets tegen TTIP beginnen, maar ze beschouwen het als ‘een signaal’. ‘Het ging ons erom dat we als stad zeggen: wij willen dit niet’, aldus het SP-raadslid Patrick Zoomermeijer uit Zaanstad. ‘Formeel betekent TTIP-vrij natuurlijk weinig omdat het een landelijke aangelegenheid is.’

De anti-TTIP-gemeenten vrezen vooral inperking van de lokale autonomie. En dan gaat het met name om het speciale rechtssysteem ISDS. Met dit door de Amerikanen zo gewenste systeem, kunnen multinationals buiten de nationale rechtspraak om hun geschillen vanwege wetgeving met overheden uitvechten. Achter gesloten deuren. Ook verwachten de gemeenten dat de publieke dienstverlening in handen komt van de vrije markt.

Nederlandse gemeenten die zich tot nu toe uitspraken tegen TTIP zijn Amsterdam, Amersfoort, Arnhem, Brielle, Boxtel, Brunssum, Diemen, Eindhoven, Enkhuizen, Groningen, Haarlem, Hoogezand Sappermeer, Maastricht, Noordoostpolder, Stadskanaal, Tiel, Tilburg, Utrecht, Venlo, Wormerland en Zaanstad.

Een goed voorbeeld doet volgen. Nederland telt circa vierhonderd gemeenten, dus welke volgt?

(Bron: NRC Handelsblad)

4 Reacties op Zeker 21 gemeenten zijn tegenstander van TTIP

 1. jos van veen // 28 mei 2016 om 23:13 // Beantwoorden

  wat mij betreft mogen ze allemaal volgen…
  Het komt er bijv, botweg op neer dat de multinatoionlas gaan bepalen of een lon mag stijgen of nit..

  Als hun belangen in het geding zijn..en wanneer is dat niet het geval bij neoliberale huishouding..zij dat via ISDS kunnen uitvechten en winnen..

  Dat dan we aan een Zweedse dame Malmeu(fonetisch)..die maar al te graag de dictatuur wenst bij dit soort aangelegenheden..een niet gekozen dame uiteraard..naar Zweeds model..We hebben er al eerder van mogen genieten rond immigraties..De Zweden hebben binnenshuis tegenwoordig ook al weinig meer de te vertellen door hun voorgaande bizarre praktijken..en voor de EU betekent dat dan `onze size fits all..`,die fout maakten ze ook al met de euro
  de basale uitgangspunten en wenselijkheden van het TTIP deigt van geen kant.
  Allemaal dikke duim en wishful thinking..Een ding heel heder: gericht op belastingverlagingen van grootgec drijf en multinationals..De rest is echte lulkoek en wenselijke gedachtenvormingen met aanverwante verzinsels ter bevestiging.Kortom: mega manipulatie, fraude en corruptie..

  De EU zou ons toch ook ongekende welvaart brengen..?

  Dat was ook een leugen..een selectieve leugen en de rest is ook onzin.


 2. Hoewel geze verklaringen van gemeentes formeel volkomen zinloos zijn, geven zij toch een duidelijk signaal.
  De Haagse politiek zal hier weinig mee doen. Maar mogelijk zouden burgers deze signalen kunnen oppakken en meer en meer kunnen inzien dat deze verdragen dodelijk zijn voor de gehele burgerij in het grondgebied van de EU.

  Dit zijn niet de enige verdragen die de EU afsluit en die zeer slecht voor de burgers zijn. De verdragen met Oekraine en Turkije zijn hier ook voorbeelden van.

  De EU functioneert uitstekend en maakt multinationals en grootgeldbezitters steeds rijker en machtiger ten koste van burgers. Het lobbyisme, de corruptie en de ongebreidelde zelfverrijking vieren hoogtij in Brussel rn Staatsburg.

  De enige logische stap die nog de enige redding kan zijn voor de burgers van Nederland is een Nexit. Dit moet zeer snel gebeuren, want de EU zal zo spoedig mogelijk de mogelijkheid van een Nexit proberen uit te bannen middels aanpassing van wetgeving.

 3. Dirk van Haaren // 29 mei 2016 om 12:51 // Beantwoorden

  Demonen maken steeds meer de dienst uit en het stemvolk biedt hun die mogelijkheid. Het zit ook in hun namen Vereniging Van Demonen, Demonen’66, Centrum Demonische Activiteiten en Partij Van Demonische Alliantie. Weet waar u op stemt

 4. Bas van Stapelberg // 29 mei 2016 om 14:06 // Beantwoorden

  ja wat Dirk schrijft dat klopt inderdaad. het zijn demonen die Brussel besturen, puur fascisme van de bovenste plank. En van USA is het bekend dat het een mislukt en verloren experiment van de stenenleggers is/was. Met dit soort verdragen loopt werkeloosheid gigantisch op en zijn we vogelvrij verklaard. dat zijn we in deze neoliberale kut samenleving al.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.