Wildersproces is ‘droom van elke politicus: live op tv, dag in, dag uit’

PVV-leider Geert Wilders bezoekt Spijkenisse in januari 2016. (Foto: Flickr, Roel van Deurzen)

De sfeer in het Wilders-proces wordt grimmig. Het OM verwijt Wilders en zijn advocaat Geert Jan Knoops het proces over de minder Marokkanen-uitspraak, opzettelijk te vertragen. Zo kwam het duo gisteren niet opdagen tijdens een tweede zitting waarom het zelf had gevraagd. Het OM vond het ‘niet chic en onbeleefd’. Maar dat kan Wilders waarschijnlijk niets schelen. Onderzoeker Joost van Spanje ziet grote voordelen in vertraging tot de verkiezingen voor Wilders: ‘het is de droom van elke politicus: live op tv, dag in, dag uit, én er ook nog eens niks voor betalen’.

19 Maart 2014, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, vraagt PVV-leider Wilders zijn aanhang of ze meer of minder Marokkanen willen in Nederland. Het antwoord kennen we. (Beeld: screenshot Youtube. nos.nl)

Op 19 maart 2014, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, vroeg PVV-leider Wilders zijn aanhang of die meer of minder Marokkanen wilde in Nederland. Het antwoord kennen we. Er deden 6400 Nederlanders aangifte  en een proces volgt dit najaar. (Beeld: screenshot Youtube. nos.nl)

Tegenstanders van de PVV beweren dat Wilders het proces vertraagt zodat het straks samenvalt met de verkiezingscampagne. Maar wanneer dat klopt, en je kijkt naar de voordelen voor de PVV, valt Wilders dat eigenlijk niet te verwijten.

Volgens Joost van Spanje, onderzoeker politieke communicatie van de Universiteit van Amsterdam,  heeft Wilders er zéker baat bij wanneer het proces straks in  de buurt van de verkiezingen komt. ‘Dat hij in het nieuws is, helpt hem waarschijnlijk. Hoe hij in het nieuws is zal minder uitmaken’, aldus Van Spanje in het AD. ‘Er is geen bewijs dat het hem schaadt dat hij verdachte is. Integendeel.’

Nu zijn er alleen nog de voorbereidende zittingen, het echte proces staat gepland voor oktober en november. Van Spanje denkt echter dat Wilders meer voordeel heeft als hij de zaak wat verder naar de verkiezingen in maart kan opschuiven. Van Spanje: ‘Wilders zou er garen bij spinnen als het nóg dichter bij de verkiezingen was. Maar misschien gebeurt dat nog’. De onderzoeker wijst er op dat het vorige proces in 2010 ook maanden uitliep.

De 6400 personen die aangifte deden tegen de PVV’er vanwege zijn minder Marokkanen-uitspraak mag Wilders eigenlijk dankbaar zijn. Van Spanje verwacht dat het proces de PVV straks extra zetels oplevert: ‘Uit ons onderzoek is gebleken dat na het besluit tot vervolging van Wilders in 2009 méér mensen op hem wilden stemmen dan daarvoor: genoeg voor één à vier zetels extra.’

Zelfs als de PVV-voorman wordt veroordeeld, is dat volgens Van Spanje nog in zijn voordeel. ‘Ook dat zal eerder goed voor hem uitpakken dan slecht. De mensen die op hem stemmen, of overwegen op hem te stemmen, zullen hem eerder als de held van het verhaal zien dan als loser. Voor hemzelf heeft het ook niet veel impact. Hij komt er waarschijnlijk met een geldboete vanaf.’

Oma’s wijsheid geldt ook hier: alles wat aandacht krijgt, groeit.

(Bronnen: AD)

8 Reacties op Wildersproces is ‘droom van elke politicus: live op tv, dag in, dag uit’

 1. Mocht het zo zijn dat Wilders als de stoute jongen met de grote mond toch straf krijgt, dan haalt het OM zich werk op de hals!

  En waarom? Omdat het geen uitzonderingen mag maken en iedereen hetzelfde moet behandelen die beledigend en discriminerend over zijn/haar medemens bezig is.

  Wat er de laatste dagen aan bagger geuit is nadat bekend werd dat de DENKpartij er weer een gezicht bij heeft wat niet iedereen aanstaat, dat is vele malen schandaliger dan wat Wilders zegt. Maar blijkbaar mag je anoniem via social media er maar op los schelden.

  Ik ben niet voor de PVV en al helemaal niet voor dat niet ongevaarlijke beDENKelijke nieuwe splintergroepje, maar wel voor fatsoen. Je mening en/of je ongenoegen uiten kan ook zonder scheldkannonades. Anderzijds ook al niet zo raar mee van opkijken. Kijk maar eens een paar weken tv. De taal en de manier van doen die daar in series (en zeker niet alleen die bestemd zijn voor volwassenen) worden gebezigd zijn een dubieuze leerschool voor dergelijke manieren. Ruw, onfatsoenlijk, dan is het nog maar zacht uitgedrukt.

  Het OM zou de tijd beter besteden aan het eerlijk afwerken van andere zaken die lang en onnodig op de plank blijven liggen.

 2. Bas van Stapelberg // 27 mei 2016 om 12:39 // Beantwoorden

  Wat een belachelijk land is dit toch geworden, echt met blinddoek voor rijdt het de afgrond in. Minder Marokkanen mag je niet zeggen hoor, foei zeg. Dat je racistische en discriminerende opmerkingen als burgemeester van Rotterdam kan maken is pas discriminatie.

 3. De hetze tegen Wilders gaat gewoon door en deze rechtszaak moet de kroon worden op de strijd tegen hem. Het is een politiek proces die gebaseerd is op de hetze van politieke partijen tegen hem en opgetrommelde aanklachten onder de moslim bevolking. Dat het uiteindelijk averechts kan werken is bijna zeker en daarom is het zo dom. Zijn uitspraken horen beoordeelt te worden door het smaak van het publiek en niet door een rechter. Op alle gebieden zien wij dat men uit is op het beperking van vrijheid van meningsuiting. Het begon onlangs in Duitsland en wordt hier gekopieerd. Helaas afgedwongen door de islamitische minderheid die het hier voor het zeggen heeft en van alle kanten getroeteld wordt.

  • Jos van Veen // 27 mei 2016 om 15:24 // Beantwoorden

   Zweden spant tot nu toe de kroon..
   Een vervelende ervaring met een moslim vertellen mag niet, ga je voor naar de erchter..

   Vervelnde verhalen over Joden mag wel..dat vindt het moslimbroederschap goed..

   Wijken waar politie niet meer in durft..de verdedigingslinie van het Broederschap

   Feministische politiek..dan zou je iet anders verwachten…of toch maar niet..? Dat ligt ten grondslag( Malmo) bij de heerschaij van de EU…

   70% van de verkrachtingen in Zweden is moslimgeorienteerd, maar je mag er niks van zeggen…

 4. Jos van Veen // 27 mei 2016 om 14:59 // Beantwoorden

  DE context verschilt natuurlijk maar nu roept het motto van de EU minder, minder naar asielzoekers en `vluchtelingen`..
  Toch wordt Samsom niet gedaagd en is de VVD er trots op Turkije te mogen betalen voor de sterke daling van ongenode wannabe´s in Griekenland.
  Wilders is een bedreiging voor de EU en in de toenmalige context was de taal heel begrijpelijk.Hele buurten werden geterroriseerd door Marokkaanse jeugd en mislukte integratie.
  Maar om de zaken politiek te regelen moest er eerst een flutprecedeny worden gecreeerd waarop Wilders met terugwerkende kracht kon worden aangepakt.
  De ophitserij van Asscher met voorgedrukte aangifteformulieren staat natuurlijk in schril contrast met gejammer over discrimintie..die campagne berust juist op discriminatie zalf en activeert dit.Hetzelfde was het geval van zijn geneuzel rond antisemitisme waarbij ed ene blunder na de andere in het zicht kwam.
  Het `proces` wordt een show voor eurofiel neoliberale politiek die op dit moment grondig/ en terecht ! – wordt bedreigd.Zelfs de ECB is er bang voor…het grote geld komt in gevaar, gewone mensen gaan protesteren tegen de laagste prioriteit in de welvaartsverdeling..de ongelijkheid in NL groeit als een gek..!Rijkman rent zich rot om in de frauduleuze en corruptieve sfeer zijn grote geld voorrang te blijven geven

 5. Jos van Veen // 27 mei 2016 om 15:16 // Beantwoorden

  Zo het er naar uitziet is dit proces een politiek proces wat zichzelf gaat inhalen
  DENK metNL/vreemde manieren van denken en waarnemen..de immigrantenparanoia partij..blijvend schuilned onder discriminatie en rare opvattingn over racisme..tgenwoordig worden nationaliteiten ook al ras geneemd door xe eenb voudig in te brnegen in het rijtje van racisme.
  Vanuit minderheidsgroepen in NL zijn generatief autochtone NLérs dus een ander ras (EN CULTUUR. Als je de taal spreekt deel je nog niet hun cultuur)..Hun commentaren zijn gericht op dat NL ras en cultuur en dat moet anders. Het NL-ras daarentegen claimt als meerderheid het ijkpunt te zijn voor integratie( en niet andersom…!) dus zijn het racisten richting minderheden..de slachtoffers en Calimero´s.
  En zo kunnen we dus eindeloos doorgaan.
  Minderheidsproblemen worden in de neoliberale politiek gewoon afgekocht….
  Wel vreemd dat moslimculturen zo sterk verschillen van Aziatische culturen..Wie heeft er structureel last van Chinezen,japanners, Vietnamezen e.c. ? Daar horen we verdraaid weinig over…Die zijn selfsupporting en hunkeren niet naar gezagsconstructies

 6. Dit is toch ook een show-politiek proces!En dan verwachten ze nog “chic”gedrag?Laat me niet lachen!Het overgrote deel van de aangiftes zijn gedaan door meelopers die niet eens wisten waar ze voor tekenden!

 7. het o.m heeft meer dan 6 jaar nodig om het scooterdrama (ja Marokkanen)op te lossen . en die twee waren niet een pizza wezen kopen. zelfs is het opnieuw uitgesteld. maar er ligt wel een eis op tafel.

  ja we kunnen de hoge criminaliteit niet toewijzen aan de chinezen ,waarom die groep hoog scoort heeft toch te maken met de islam.waar de meiden het goed doen,maar buitenshuis in de gaten worden gehouden,mogen de prinsjes alles.het westen alwaar zij van profiteren,is de boosdoener. daar helpt ook Denk niet aan. in turkeije mogen geen joden.christenen en zelfs islamieten als aleviten niet in het parlement worden benoemd. hier kan alles.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.