Europese Centrale Bank maakt zich zorgen om opkomst populistische partijen

Juli 2015, een paar ministers van Financiën uit de eurozone. (Foto: Flickr, EU Council Eurozone)

Ondanks alle jubelberichten over de Europese economie, is de Europese Centrale Bank (ECB) niet zo enthousiast. De bank brengt elk half jaar een zogenaamde Financial Stability Review uit en dinsdag verscheen de laatste. Sinds maart 2015 pompt de bank elke maand zo’n 60 miljard euro, later zelfs 80 miljard, in de eurozone maar het effect stelt teleur. Nederland was onlangs al blij met een half procentje groei. Bankpresident Draghi wijst naar de politiek die het vertikt te hervormen. Daarnaast bedreigen volgens de ECB de groeiende populistische partijen de stabiliteit van de eurozone.

ECB-president Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi roept de Europese politici op niet op hun handen te blijven zitten. Belastingstelsels en de werkloosheid moeten volgens hem worden aangepakt. (Foto: wikimedia.commons.org)

Volgens de ECB zijn er de komende twee jaar vier bedreigingen voor de economieën in de eurozone. Ten eerste een eventuele onrust in de wereldeconomie, ten tweede de aanhoudend lage olieprijzen en ten derde de almaar groeiende schuldenberg en de nog steeds zwakke banken. Tot slot komt de ECB met een vierde waarschuwing: de risicovolle politieke ontwikkelingen binnen de eurozone nemen toe. Volgens de centrale bank zijn al deze risico’s gestegen het laatste half jaar.

De bank in Frankfurt bedoelt met ‘risicovolle politieke ontwikkelingen’ onder meer de opkomst van populistische partijen in de eurozone. Die zouden namelijk minder economische hervormingen nastreven, terwijl de centrale bank die juist noodzakelijk vindt. Volgens Draghi zijn de 80 miljard euro’s die hij maandelijks in de euro-economie pompt niet genoeg om de economieën weer echt op stoom te brengen. De politici (van de middenpartijen) moeten eens in actie komen, roept hij al een tijdje.

Het belastingstelsel en de werkloosheid moeten eigenlijk met urgentie worden aangepakt als het aan Draghi ligt. Maar dat gebeurt maar niet. Dan is er nog de vluchtelingencrisis en de toenemende angst voor terrorisme die het politieke klimaat geen goed doen. Het gehakketak tussen de lidstaten en Europese politici helpt de economie er ook niet verder boven op.

Bovendien gaan veel eurozone-inwoners naar de stembus het komende anderhalf jaar. En dat is meestal geen periode voor hervormingen. Integendeel. Spanje gaat in december stemmen, Nederland in maart, Frankrijk in mei en Duitsland in september. En in verkiezingstijd strooien politici nu eenmaal niet met nieuwe hervormingensplannen.

Wie elke maand 80 miljard euro uitgeeft om de eurozone te redden, een verloren zaak, die wordt een keertje nerveus. Heel begrijpelijk.

(Bron: ecb.europa.eu)

9 Reacties op Europese Centrale Bank maakt zich zorgen om opkomst populistische partijen

 1. jos van veen // 26 mei 2016 om 16:52 // Beantwoorden

  Ik denk dat dit apert gezwets is.
  Wat er zal moeten veranederen in het EU gedoe zelf..die moet zich eens met de hoogste priroteit op de gewone emnsen gana richtn en werken aan gelijker welvaarstverdeling.
  Ze stotn zich veel te veel op dubieuze handelsaangelegenheden en belastingverlagingen voor Corprates met subsides aan grootbedrijven..dat zit dus goed scheef.Democatisering is niet aan de ore.inetegndeel!
  Dat Draghi die miljarden niet etrecht laat komen bij de gewone bevolking maar direct naarbankenteranposrt voor nog meer ondelijkbeleid is alrijd al een vraag geweest..EU loves banks!!En nu een run op goedkope hypotjeken over een paar jaar weer onder water met groetere schulden..Doe je best..weer een crisis EU loves crises
  En populistisch ( = anti euro, anti EU en tegen eurofiel neoliberale partijen en hun graaipolitieken gericht op mensen en hun bestaan’ is natuurlijk een risico voor deze EU.
  Laat deze EU maar imploderen..heeft het gewone volk niets aan..

 2. Met andere woorden:kluif de burgers af tot op het bot,zolang de banken maar niet omvallen!

 3. Dirk van Haaren // 26 mei 2016 om 18:18 // Beantwoorden

  Voor mij is de ECB met Draghi , oud? Goldman-Sachs medewerker, de meest instabiele factor in Europa met op de 2e plaats de commissies in Brussel. Oh ja, vergeet de eurofielen in Den Haag niet.

 4. Bas van Stapelberg // 26 mei 2016 om 21:26 // Beantwoorden

  Draghi is een smeerlap van een bankier met een agenda die alleen gunstig is voor bankiers. Maar EU heeft totaal geen perspectief, heeft met de komst van die ellendige euro zijn eigen ondergang in gang gezet. Is door veel mensen voorspeld dit hele traject, van A tm Z.

  • En vergeet de Eurofielen onder de bugers niet. Ik begrijp nogsteeds niet wat hen bezielt. Werkelijk waar ik begrijp ze niet. Er zit geen logica in hun denken.


 5. Een echte democratisering van een samenleving, tenminste indien er een monetair geldsysteem aanwezig is, betekent dat alleen burgers in staat moeten kunnen worden gesteld om geld in de samenleving in te brengen en niet de banken, of bedrijven of instituties of zelfs regeringen. Het proces van geldcreatie is op dit moment bizar en dodelijk voor de samenleving.

  Heeft er geen monetaire democratisering plaats gevonden dan is het enige dat gebeurt dat al het geld en bezittingen zich ophoopt bij enkele heel rijke en machtige mensen. Alle andere mensen kunnen creperen en sterven.

  Vergeet nooit dat in een samenleving met een monetair geldsysteem ARMOEDE het meest dodelijke massavernietigingswapen is dat tegen een bevolking, u dus, kan worden ingezet.

  Er zijn in de gehele geschiedenis van de mens veel meer mensen gestorven aan de gevolgen van armoede, dan welk ander iets dan ook. Onnoemelijk veel meer dan het aantal doden dat bijv, Stalin of Hitler of bijvoorbeeld natuurrampen of ziektes hebben veroorzaakt.

  En armoede gebruiken als wapen tegen de bevolking dat is precies wat er op Europees grondgebied aan het gebeuren is.
  Die 80 miljard die door Draghi elke maand in de samenleving wordt gepompt wordt er zo ingepompt dat deze tegen u wordt gebruikt; dwz dat u er armer van wordt.
  U ziet hier de grootste criminelen van onze tijd aan het werk.

 6. Die meneer Draghi is de reden dat onze pensioenen door het putje verdwijnen, opdat ze in Rome vrolijk met geld kunnen blijven strooien. De echte hervorming zou namelijk een apart muntje moeten zijn voor Oost- en Zuid-Europa.
  Voor de rest zit ik niet zo te wachten op het stemadvies van de bankiers.

 7. Populistische anti-wanbeleid geluiden die, gemeenschapsgeld gooien in bodemloze putten, niet steunt. Daar zou meneer dan juist niet op tegen moeten zijn. Of begrijp ik dit verkeerd?
  Je hebt ook hele populistische pro EU propaganda en haar aanhangers. Doelt hij dan wellicht daar dan op?

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Gratis woning, gratis inboedel en gratis studeren, wat is NL toch mooi! | Lang Leve Europa!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.