Amsterdam draait de kortingen op de thuiszorg helemaal terug

(Foto: www.sgp-chistenunie.nl, fotograaf onbekend)

Amsterdammers met thuiszorg krijgen vanaf 1 juli hun vertrouwde aantal uren huishoudelijke hulp weer terug. De gemeente draait namelijk de kortingen die per 1 januari gelden in één klap terug. Duizenden hulpbehoevende Amsterdammers kregen na 1 januari veel minder hulp maar de rechter oordeelde vorige week in vier verschillende zaken dat de kortingen niet deugen. Ook de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep maakte in diezelfde week gehakt van de werkwijze van de gemeenten.

De Amsterdamse VVD-wethouder Zorg Eric van der Burg gaat alle kortingen op de huishoudelijke hulp terugdraaien. (Foto: amsterdam.nl)

De Amsterdamse VVD-wethouder Zorg Eric van der Burg gaat alle kortingen op de huishoudelijke hulp terugdraaien. ‘Een mega-operatie.’ (Foto: amsterdam.nl)

Naast Amsterdam, draaien ook de gemeenten Hollands Kroon en Schagen de kortingen terug. Er zullen de komende weken meer gemeenten volgen. Geld kan geen probleem zijn. Begin mei werd namelijk bekend dat gemeenten over 2015 in totaal €310 miljoen zorgbudget hebben overgehouden. Daar waren het blad Binnenlands Bestuur en de NOS na onderzoek achter gekomen.

Wethouder Zorg van Amsterdam Eric van der Burg gaat het beleid in elk geval direct aanpassen. ‘De rechter heeft gesproken’. Het zal wel een ‘mega-operatie’ worden, denkt de VVD-wethouder die inschat dat er wel ‘een paar miljoen’ mee gemoeid is. ‘Dit gaat ons veel geld, tijd en energie kosten’, zegt hij tegen Het Parool.

In bijna alle gemeenten die kortten op de huishoudelijke hulp, liepen al maanden rechtzaken van getroffen ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Ook in Amsterdam liep het storm bij advocatenkantoren. Een vrouw die naar de rechter stapte moest van de gemeente ondanks reumatische aandoeningen aan handen en voeten zelf haar huis poetsen. De rechter accepteerde de krakkemikkige toelichting van de gemeente niet en stelde de vrouw in het gelijk. De gemeente had maatwerk moeten leveren, maar deed dat niet. Bovendien kon Amsterdam de korting zelf ook niet goed uitleggen.

Een aantal gemeenten maakte het bont. Zo telt Nederland nog twintig gemeenten die de huishoudelijke hulp maar helemaal hebben afgeschaft. Ze beschouwen de huishoudelijke hulp gewoon niet meer als hun taak. Ook de Utrechtse maatregel was berucht: hulpbehoevende Utrechters werden over één kam geschoren en kregen allemaal nog maar anderhalf uur per week huishoudelijke hulp. Poetsen als race tegen de klok.

Hoe zal het nu verder gaan? Blijven de verantwoordelijke wethouders in die twintig beruchte gemeenten en ook in Utrecht gewoon zitten nu hun beleid door de rechter is verworpen?

(Bron: Het Parool)

8 Reacties op Amsterdam draait de kortingen op de thuiszorg helemaal terug

 1. Goede zaak.. chapeau!

 2. De gemeenten mogen nkg op gaan passen voor claims. Een half jaar niet of onvoldoende geleverd wat ze wel hadden moeten leveren.
  Maar wel goed dat Van Rijn deze chaos als succes kan bijschrijven. Wat een successen heeft dit kabinet toch.

 3. ‘De rechter heeft gesproken’@ Wat een mentaliteit spreekt hier tegen ons als je de heer van der Burg aanhoort. Met andere worden als die rechter er niet was zouden wij liever de oudjes laten voortsukkelen. Niet te geloven dat dit soort mensen zitten op de gemeentes die deze taak moeten uitvoeren maar liever geld oppotten dan voor het bestemde doel uitgeven. Net zo misdadig zoals deze asociale kabinet.

  • jos van veen // 26 mei 2016 om 11:30 // Beantwoorden

   ja, dat is ook zo iets..net alsof rechters daarvoor zijn ingehuurd..Het rectificeren van PvdA en overheidsbeleid.Dat is de wered op zijn kop.
   In het eurofiel neoliberaal beleid is het gewoon dat geld belagrijker is dan mnsen..liever gro ote ser en spilzucht voor het aanzien ..
   Moeten we volgend jaar echt goed gaan aftraffen..geen CHU, VVD,CDA,PVDA.D66,GL en SGP meer..verschillende etiketten maar met dezelfde prioriteiten

 4. jos van veen // 26 mei 2016 om 11:23 // Beantwoorden

  dat krijg je als je de idiotie bij de gemeenten in de bepaling van zorg overdraagt aan maatschappelijk werk en ambtenaren, terwijl de wijkverpleegkunidigen de zorgspecialisten zijn en de zorg in de eerstelijn als spil zouden opnemen.
  In plaats daarvan werden het goedkope secretaresses/secretarissen van verzekeringsmaatschappijen wat weer in het gedrang komt met hun eigenlijke werk..Bizar..de gemeenten gingen er van uit dat zij daar weer het zoveelste potje mee zouden kunnen bijeengraaien door eigen bezuinigingen..
  Volkstreiterij voort eigen gewin met Van Rijn als regisseur…

 5. jos van veen // 26 mei 2016 om 11:35 // Beantwoorden

  zouden we niet beter rechters kunnen kiezen om het land te besturen=
  Dat doen ze tegen wil en dank nu ook al….Of krijgen we dan een nog groter probleem?Dictatuur..en nog groter dwang..

  Het probleem van de Eerste Kamer met partij en firmabelangen

 6. En nu zeker alle mensen die ontslagen zijn in de thuiszorg terughalen met extra bonus ter compensatie van het afgelopen wanbeleid, misgelopen inkomsten, wanbeheer bij zorgorganisaties aankaarten, want die zouden allang aan de bel getrokken moeten hebben en het ooit zo soepellopende systeem in ere herstellen. O ja, sorry, ik zit nog vast in mijn eigen sprookjesboek. Een goede raadsman/vrouw zou hier toch bovenop moeten zitten?


 7. Uiteraard is het grote probleem dat het criminele karakter van deze neoliberale bestuurders hiermee niet weg is. Dit zal niet gebeuren zolang deze criminele bestuurders hun welverdiende straf blijven ontlopen.

  Dit terwijl in andere landen genoeg voorbeelden zijn van bestuurders die in het gevang belanden, zeer hoge boetes moeten betalen.

  Komen deze neoliberalen bij de volgende verkiezingen volgend jaar weer aan het bewind dan zullen zij alle moeite doen om de rechtspraak buiten spel te zetten zodat zij ongegeneerd hun destructief wanbeleid kunnen voortzetten.
  Ook het volk met die voor hen zo lastige referenda zal met de nodige wetgeving buiten spel worden gezet.

  Voor alle duidelijkheid: de neoliberalen zitten in Nederland verenigd in diverse partijen: CDA. VVD, PvdA, PVV, CU, SGP, GL en D66. Hoewel zij verschillende namen hebben is het allemaal een pot nat. Iedere stem op een van deze partijen van dit neoliberale blok maakt de kans groter dat de ellende volgend jaar na de verkiezingen weer doorgaat en zelfs erger wordt.

  Wij hebben nu te maken met het slechtste kabinet in de Nederlandse politieke geschiedenis. Het is niet aan te raden om te proberen om bij de volgende verkiezingen voor een nog slechter kabinet te gaan kiezen.

  Desondanks heeft de rechtspraak hier een belangrijke boodschap gegeven. Het beleid van deze neoliberalen is formeel nu onwettig en onrechtvaardig.
  Het is nu ook belangrijk om door te gaan en deze neoliberalen gerechtelijk verantwoording te laten afleggen. Laat de claims maar komen en stel als het mogelijk is mensen persoonlijk aansprakelijk.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.