Rutte laat uitslag Oekraïnereferendum nog even liggen om Brits EU-kamp ‘niet in de weg te lopen’

(Foto: wikimedia.commons.org)

Het kabinet laat vervolgacties op de uitslag van het Oekraïnereferendum nog even liggen om de Britse premier David Cameron ‘niet in de weg te lopen’ bij zijn pro-EU-campagne. Premier Rutte heeft regelmatig contact met zijn Britse collega en vroeg: ‘Hoe kunnen we helpen?’. ‘Door niet in de weg te lopen’, was het antwoord. Rutte wist genoeg, en besloot pas na het Brexit-referendum iets te doen met de Nederlandse referendumuitslag van 6 april. De Britten gaan op 23 juni naar de stembus om te stemmen over een remain in of leave de EU. Het wordt spannend.

In De Telegraaf, 25 mei.

In De Telegraaf, 25 mei.

Rutte maakt zich ‘heel grote zorgen’ over een mogelijke Brexit, zo zei hij tegen De Telegraaf. Hij voorziet groot nadeel voor Nederland wanneer de Britten vertrekken. Volgens een recent onderzoek van een Franse verzekeraar zou Nederland economisch hard geraakt worden door een Brexit. Bovendien is het referendum in de laatste week van het EU-voorzitterschap. Rutte vreest dat een Brits goodbye op het nippertje een smet op zijn voorzitterschap is.

Inmiddels staat het Verenigd Koninkrijk op zijn kop. Dat komt omdat de peilingen maar geen overtuigende winnaar aangeven. Het kan dus nog alle kanten op. De Britten zijn sterk verdeeld. Boulevardkrant The Sun schreeuwt al weken dat The Queen herself voor een Brexit zou zijn: ‘Queen Backs Brexit‘. Celebrities als de acteurs Michael Caine, good old Joan Collins en presentator Jeremy Paxman spraken zich uit vóór uittreding, terwijl de hollywoodsterren Benedict Cumberbatch en Keira Knightley tégen een Brexit zijn.

In de academische wereld is de scheiding ook goed zichtbaar. Deze week schreven bekende historici als Simon Schama (hij schreef onder meer een standaardwerk over de Nederlandse gouden eeuw) een open brief waarin ze pleiten voor een Groot-Brittannië in de EU. Historicus Niall Ferguson, de echtgenoot van Ayaan Hirsi Ali: ‘De geschiedenislessen leren ons dat Brits isolationisme vaak samenging met desintegratie op het vasteland’.

Maar de academische neuzen staan niet allemaal dezelfde kant op. Zo is er de campagnegroep Historians for Britain, die voor een Brexit pleit. De politieke tradities van het VK zijn volgens hen onverenigbaar met de manier waarop men in Brussel politiek bedrijft. De EU is volgens deze academische Brexiteers een soort nieuwe Napoleonistische Liga die volkeren bestuurt op basis van idealen en niet op basis van een democratisch mandaat.

De Londens City, grote bedrijven en het establishment lijken vooral tegen een Brexit te zijn, maar ook zij zijn niet unaniem. Zo stuurden onlangs 300 grote ondernemers een open brief naar de conservatieve krant The Daily Telegraph. De boodschap: de EU ondermijnt de Britse concurrentiepositie. Onder de ondertekenaars waren de oprichter van de grote drogisterij Superdrug en voormalige topmensen van onder meer Sony, Goldman Sachs en British American Tobacco.

Hopelijk blijven de Britten in de EU. Het zou in elk geval voor Nederland beter zijn. Niet eens zozeer voor de handel, dat zal wel loslopen, maar voor de politieke balans binnen de EU. De Nederlanders en de Britten trokken altijd gezamenlijk op tegen een te regelzuchtig Europa. De Duitsers en Fransen zijn meer geneigd de EU naar hun hand te zetten. Wanneer we de Britse partner straks kwijt zijn, bepaalt de tandem Frankrijk en Duitsland voortaan wat er gebeurt. En dat is geen prettig vooruitzicht.

(Bronnen: De Telegraaf, de Volkskrant, elsevier.nl)

15 Reacties op Rutte laat uitslag Oekraïnereferendum nog even liggen om Brits EU-kamp ‘niet in de weg te lopen’

 1. De laatste alinea toont weer duidelijk aan dat de auteur hier Pro EU is. Waarom niet geëindigd met de conclusie dat als er (hopelijk) inderdaad een brexit komt, het de hoogste tijd wordt voor een brexit.

  • Ben ik voor of tegen de EU? Ik ben tegen déze EU. Te groot, te zwak en intern hopeloos verdeeld. Te veel landen met verschillende belangen. De uitbreiding is veel te snel gegaan. Jammer, want op zich had een kleinere, verstandig -en voorzichtiger- geleide unie van Europese landen die dezelfde waarden delen, waaronder Groot Brittannië, een mooi project kunnen zijn. Nederland wint nu niets met een Brexit. Integendeel.


   • …Nederland wint nu niets met een Brexit. Integendeel.


    Nederland (en Engeland) gaat mischien niet direct winnen met een Brexit maar op de iets langere termijn zeker wel. Om de volgende redenen:

    Een Brexit geeft een beduidende verzwakking van de EU en maakt het geheel uiteenvallen van de EU waarschijnlijk. Dit is goed voor de Nederlandse burger die dan niet meer onder het EU juk hoeft te leven.

    Een Brexit maakt een Nexit waarschijnlijker (het eerste schaap over de dam) zodat Nederland weer kan doen waar zij altijd goed in was: handel drijven, dan niet meer gelimiteerd door de EU. Het is niet waarschijnlijk dat de EU na een Brexit en Nexit het zich kan veroorloven om geen zaken met de UK en Nederland te doen.

    Een Brexit heeft eigenlijk alleen maar voordelen voor Nederland en de UK.

 2. wally de stoker // 25 mei 2016 om 17:40 // Beantwoorden

  Brexit movie nederlands ondertitel even google
  dan wordt het duidelijk dat de volgende stap nexit referendum wordt

 3. “Rutte vreest dat een Brits goodbye op het nippertje een smet op zijn voorzitterschap is” en dat is natuurlijk het ergste wat hem kan overkomen tijdens het jacht op een leuke baantje in Brussel.

  • jos van veen // 25 mei 2016 om 20:28 // Beantwoorden

   Ja, we zitten hoer als volk om de cosmetica en het aanzien van Rutte tot grootste luxeprobleem te verheffen zeker..
   Verwende drol van een mannetje dat slecht tegen zijn verleis kan en gewoon doorgaat met zijn absolute wangedrag.
   Volgend jaar een harde schop onder zijn achterste..


 4. Laten wij allereerst vaststellen dat Rutte als Nederlandse MP geen actie onderneemt nav het Oekraine referendum, terwijl de wet dit wel vereist. Het wachten op de uitslag van het Engelse referendum of iets anders is oneigenlijk.

  Rutte moet zich aldus de wet zo spoedig mogelijk uitspreken het raadgevende referdum te volgen of niet. Er is geen ruimte tot uitstel, of wat hij liever heeft: afstel om zich uit te spreken.

  Hij is hiervoor al gedagvaard door het forum voor democratie en het kan hem nog weleens flink in de problemen brengen – en dat is niet meer dan terecht. De minister president staat immers ook net als wij allen niet boven de wet.

  De laatste alinea van dit stukje proza is uiterst zwak. Na een Brexit zal Nederland the UK gaan volgen. Dat is de logische stap. Nederland zal echt niet in de EU blijven om een verzwakt tegenwicht te geven aan de neoliberalen van Duitsland en Frankrijk.

  De Nexit zal ook via een referendum moeten gaan, of anders een revolte, geluxeerd door het steeds meer dictatoriaal en crimineel neoliberaal worden van de EU.

  De Nederlandse burger heeft al bij een vorig referendum aangegeven de grondwet van de EU niet te onderschrijven. Met grote waarschijnlijkheid ook niet na de minieme wijzingen die hebben geleid tot het verdrag van Lissabon; het “verraad van Lissabon” door de heer JP Balkendende met kornuit Verhagen, beide van het CDA.

  Wellicht kan de laatste alinea ook aangeven hoe desperaat de Pro EU mensen zijn. Zij zien hun natte droom van een extreem neoliberaal of zelfs fascistisch Europa in duigen vallen. Een Europa waarin zij zich ongelimiteerd kunnen verrijken en de gehele Europese bevolking tot grote ellende en wanhoop kunnen drijven.

 5. jos van veen // 25 mei 2016 om 20:25 // Beantwoorden

  laat het Bt rexit maar door de Engelsen zelf bepalen,lijkt me.
  Ik zou het toejuichen mar dat isiets anders.
  Deze EU is een wangerocht dat helemaal niet over mensen gaat maar over handel en bedrijfsleven..het verstevigen van de positie van grootgeld en bevorderen van ongelijkheid..met alle gevolgen van dien.
  Zouden we niet moeten willen en we wilden dat ook niet..Gluiperige politiek en hebzucht heeft ons er met partijen als VVD,CDA,D66 en PvdA binnen gerommeld Volstrekt corruptief gedrag en geen volksvertegenwoordiging
  Tijd dat we de eurofiel neoliberle partijen over de schutting gaan werken bij komende verkiezingen

 6. Jeroen Korenaar // 25 mei 2016 om 20:36 // Beantwoorden

  Nederland voorzitter Europese Raad: altijd ellende. Verdrag Maastricht-> duwde de Euro door onze strot.. Amsterdam de ‘politieke unie’ Heel die EU, opgericht als voortzetting 3de Rijk. Sterfhuis voor de Europese landen, en volkeren. Peter Koenig, 30 jr. Wereldbank: “Once a country has signed the trade agreements, there is no way back. Hence, time for an EU collapse before signing of the TTIP and TiSA is of the essence.” http://www.boublog.nl/2016/04/08/en-dan-nu-graag-een-ttip-referendum/#comment-39589 Wat Rutte verzwijgt-Politieke doodzonde! verdragen dienen om bindende afspraken door te drukken, zonder langs de parlementen te hoeven! TTIP via de achterdeur! Br/G/Nexit,-zou ons bij de rand van de afgrond wegslepen.

 7. Bas van Stapelberg // 25 mei 2016 om 20:55 // Beantwoorden

  Je bent toch wel enorm de weg kwijt om EU voorstander te zijn.Even wat feiten op een rij waarom de EU mede zoveel kost:
  – Wij betalen met zijn allen 10.684.932 euro per dag, om lid te mogen zijn van een club die ook nog eens 80% van onze wetten bepaald
  – De EU die ons de grondwet dwong aan te nemen, terwijl we in een referendum in grote meerderheid tegen stemden. Maar ja, even de naam veranderen (Verdrag van Lissabon
  – Niet echt democratisch, maar dat kan ook niet als je wordt geleid door ongekozen leiders, dictators dus.
  – 5.461 ambtenaren krijgen meer dan 10.000 euro per maand (krijgen ja, want velen kunnen bijvoorbeeld na het zetten van een krabbeltje weer naar huis of hun luxe hotelletje, dan heb je zogenaamd gewerkt), krijgen meer vakantiedagen dan u en ik, betalen maarliefst 12% belasting en gaan maximaal op hun 63e genieten van een pensioen van 12.600 eurootjes. Dat hebben de Eurofielen zelf bedacht en uiteraard ingevoerd, want niemand doet er iets tegen.
  – Ondanks de crisis flinke salarisverhogingen, de burger betaald wel. Hier komen dan nog wel wat toeslagen en bonussen bij
  – Ach en die 245 miljard (meting 2013) aan Griekenland kon er dan ook nog wel bij. Ze betalen alles immers terug met rente, voor dit jaar 7.4 miljard euro bij 3% rente. Makkie toch voor een land met een werkloosheid van slechts 28%?
  – Ondertussen zijn er slechts 23.000 (!) Nederlandse vrachtwagenchauffeurs werkloos, mede omdat collega’s uit andere landen voor pak ‘m beet 6 euro per uur werken.
  – De koopkracht is sinds de invoering van de Euro ieder jaar gedaald, ieder jaar… terwijl ons welvaart beloofd was. Een leugen dus, alhoewel, de banken en multinationals zijn inderdaad rijker geworden, net als die overbetaalde rupsje-nooit-genoeg EU ambtenaren
  – Die Euro, die de meerderheid van de mensen geeneens wilde hebben. En dan al die gekke smoesjes over dat we geen handel kunnen drijven als we uit de EU gaan. De landen met de grootste economische groei doen dit met traditionele handelsverdragen, zoals wij die vroeger ook hadden. Die landen kunnen verdragen sluiten met wie ze willen, maar wij NIET. Want de EU bepaald.
  – En dan het vrijhandelsverdrag dat ze in de achterkamertjes geheimzinnig met de Verenigde Staten aan het regelen zijn. Velen weten geeneens wat het inhoud en dat het allemaal zo geheimzinnig gaat zegt al genoeg.

 8. Ik vind politalk meestal zeer de moeite waard, mede door de soms zeer scherpe reacties. Ik baal echter van naieve EU-propagandisten, en de enige reden om zo’n verhaal toch te lezen,betreft de reacties. Dank daarvoor!!

 9. Rutte is een verachtelijk figuur. Liegen draaien sluiers opwerpen. En jaren met succes. Geen wonder dat hij maar aanblijft. Want de elite zijn vast erg blij met hem. Gelukkig zien meer mensen de waarheid. Maar wie wordt de volgende marionet?

 10. bert-maathuis- // 26 mei 2016 om 00:17 // Beantwoorden

  Een goede Nederlandse bekende van me, wonend in Frankrijk, liet me weten dat de Fransen de buik vol hebben van de E.U.

 11. De uitslag van het Oekraine referendum kan Rutte natuurlijk aan zijn laars lappen…het is per slot een raadgevend referendum. Maar dat zal hem en de VVD duur komen te staan bij de volgende verkiezingen… wat voor een rook-gordijn zal hij nu weer gaan optrekken??

 12. Rutte is zo coulant naar zijn buitenlandse voorbeelden toe. Maar geeft zijn Nederlandse medeburgers echter een dikke middelvinger.

2 Trackbacks & Pingbacks

 1. Gratis woning, gratis inboedel en gratis studeren, wat is NL toch mooi! | Lang Leve Europa!
 2. Gratis woning, inboedel en studeren maar niet voor U, wat is NL toch mooi! – JDreport.com

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.