Franse regering koerst aan op maximumloon

(Beeld: screenshot Youtube, Gatan-anti NWO)

De Franse regering koerst aan op maximum beloningen voor de top van het Franse bedrijfsleven. De socialistische president François Hollande dreigde eerder al met een wet als topbestuurders zichzelf niet begrenzen. Premier Manuel Valls stelde zelfs dat ‘we nu dus regels moeten stellen’ omdat zelfregulering bij beursgenoteerde bedrijven kennelijk niet werkt. Het parlement bespreekt deze week een voorstel om de topsalarissen in het bedrijfsleven wettelijk te beperken. Krijgt Frankrijk een algemeen maximumloon?

Volgens hem heeft zelfregulering niet gewerkt en nu wil de Franse premier Manuel Valls maximum beloningen instellen voor de top van het bedrijfsleven. (Foto: Wikimedia.commons.org)

Zelfregulering werkte niet en nu wil de Franse premier Manuel Valls maximum beloningen instellen. (Foto: Wikimedia.commons.org)

Franse corporate bestuurders liggen onder vuur. Naast de inperking van de beloningen wil Hollande ook dat aandeelhouders meer te zeggen krijgen. Franse ceo’s kunnen de stemmingen van aandeelhoudersvergaderingen nu gerust negeren. Anders dan in Nederland hebben aandeelhouders in Frankrijk namelijk niet het laatste woord. Een voorstel om dat te veranderen wordt eveneens besproken in de Franse Tweede Kamer, de Assemblée nationale.

Een aantal wetenschappers en politici ondertekende afgelopen tijd een petitie om de topbeloningen te beperken tot 100 keer het minimumloon, zo’n €1,75 miljoen. Voor bedrijven die voor meer dan de helft in staatshanden zijn, geldt al een maximum van €450.000. Dat is twee keer de Nederlandse Balkenende-norm voor de publieke sector. Frankrijk gaat nu wellicht een stap verder.

Het Franse ongenoegen over de zelfverrijkende toplaag sluimert al sinds 2013. Sinds dat jaar gaven de topbestuurders van de autoconcerns PSA Peugeot Citroën en Renault zichzelf elk jaar flinke loonsverhogingen. De Renault-topdog Carlos Ghosn spant de kroon. Zijn loon steeg in drie jaar met 170 procent, terwijl hij in dezelfde periode 10.000 banen schrapte. In 2015 ontving hij €7,2 miljoen. Daarnaast maakte zusterbedrijf Nissan ongeveer hetzelfde bedrag aan hem over.

Frankrijk staat voor noodzakelijk en heftige hervormingen. Fijn dat de regering niet alleen naar de gewone mensen kijkt. Wanneer de wet wordt aangenomen, stopt de graaicultuur direct. Welk supertalent moet iemand bezitten om zulke miljoenenbedragen te verdienen? Dat móet wel iets enorms zijn, zoals de doden tot leven wekken. Iets van dat kaliber. Meneer Ghosn kan dat zeker niet. Hij leidt een fabriek.

(Bron: NRC Handelsblad)

6 Reacties op Franse regering koerst aan op maximumloon

 1. Zelfregulering werkt niet. Das mooi een politiek excuus om de deregulering te verkopen. 100 maal het minimumloon en toch 10.000 mensen ontslaan. Geen sociale vangnetten. Klinkt als moderne slavernij. de winnaars en hun volk, legaal uit te melken met hun politieke vrienden als wetgever.Ouder dan 40-45.geen werk, bij ziekte geen of onbetaalbare zorg..het perspectief is altijd. richting armoede en van flexbaan naar flexbaan, alle arbeid in het kader van winst moeten accepteren ( geen rechten alleen maar plichten . Wel zal de zelfmoordpil gratis verstrekt worden.
  Ja, er is geleverd door Rutte 1 en 2. De EU droom in werkelijkheid. Kapitalisme verworden tot moderne slavernij. Veel geld en vrijheid voor enkelen. Geen belastingplicht ( niet moreel edoch ook niet wettelijk) maar vele mogelijkheden tot belastingontwijking. Eb ook de mogelijkheid, zie dat 90 procent van al het gecreerde geld verdwijnt naar de virtuele wereldeconomie van de beurs (aandelen derivaten etc), dus geen personeel nodig, een brievenbusfirma met wat aandeeltjes volstaat om te kunnen gokken op de beurshandel, geen investeringen noodzakelijk, geen innovatie, en bovenal geen belastingen te betalen. Resteerd dus 10 procent van het gecreerde geld te verdelen over de 90 procent van de bevolking. Middels arbeid en belasting op arbeid om de overheidsschuld terug te betalen.
  Is dit immoreel? Of is dit VISIE, bewust beleid van de volksvertegenwoordigers?

 2. Bas van Stapelberg // 25 mei 2016 om 10:29 // Beantwoorden

  EU is evil, puur satanisme wat afkomstig is uit Brussel. Maar ze krijgen het voor elkaar om groepen tegen elkaar ui te spelen, hopelijk dat in Frankrijk de mensen niet toegeven.

 3. jos van veen // 25 mei 2016 om 11:26 // Beantwoorden

  Persoonijk vind ik dit een heel gunstige ontwikkeling.
  Nederkad is nog steeds dolletjes op graaicultuur.
  Kamerleden± 207.000 ~plus ruim 16% extra vergoeding per jaar–Naar ouderwetse gulden omgezet meet dan een half miljoen per jaar..

  dergelijke omzetting heeft zeker niet plaatsgevonden voor de gewone bevolking..zelfverrijking staat ook hier bovenaan.
  De gewone bevolking moet het doen met 55% minder in vergelijking tot de guldens en %%5 prijsstijging in de euro…Dat is dus voor Kamerleden zeer gunstig gecompenseerd…Uitglijder van eurofiel neoliberaal..zo worden Kamerleden dus door de EU/gezinden gekocht..

  Tijd dus dat per referendum het gewone volk enkele keren per jaar de afzonderlijke Kamerleden gaat evalueren op kwaliteit en prestaties en dat op basis daarvan een salaris en de houdbaarheidsdatum van het Kamerlid wordt bepaald.
  Backbenchers als partijvulling terug naar het minimumloon of ontslag

 4. Heinrich Heinse // 25 mei 2016 om 11:28 // Beantwoorden

  De foto onderschrijft de gedachte dat we ook hier met één van de euro-clowns te maken hebben, die de grip op de sociaal-politieke-economische en morele ontwikkelingen geheel verloren hebben. Is het onnozelheid of de arrogantie, of beide? De vraag is nu wanneer de demontraties en revolte naar de volgende fase van destructie overgaan. Wellicht komt het opblazen van de Eu toch niet uit het VK of de
  Visegrad landen, maar zullen het de Fransen zijn.


 5. Het geven van dwingend stemrecht aan aandeelhouders van bedrijven is volkomen in de lijn van de neoliberale gedachte. Uiteraard wordt er dan weer overgegaan tot winstmaximalisatie; want aandeelhouders willen uiteraard zoveel mogelijk winst.
  Beter zou zijn om dwingend stemrecht te geven aan werknemers van het bedrijf en hun ook financiel te laten participeren.

  Maximumloon is op de lange termijn zinloos. Meer zinvol is een maximum aan bezit; ie goederen en geld. Dat bijvoorbeeld de heer Gates zoveel geld heeft is volkomen onzinnig en absurd en bovendien gevaarlijk.

  Iemand nmet heel veel geld kan het namelijk nooit zelf opmaken in zijn leven. Het geld wordt dan aan de echte economie ontrokken en wordt “werkkapitaal”, ie een instrument voor het uitoefenen van macht en ook een instrument om nog meer geld te vergaren. Eignlijk wordt het dus zinloos kapitaal; aangezien dat geld niet meer zijn primaire functie als ruilmiddel kan vervullen.

  En helaas dit is het merendeel van de goederen en geld; aangezien 78 mensen op dit moment meer bezitten in geld en goederen dan de halve wereldbevolking. En helaas is dit nog niet het einde van de ongelijkheid. Dit is economisch heel erg slecht en is de hoofdreden dat het in de wereld economisch steeds zo slecht gaat.

  De meeste CEO’s zijn mensen die “op de tent passen”. Zij hebben nooit enig risico gelopen bij het maken of ontwerpen van een product. Het is zeer twijfelachtig dat zij zulke hoge salarissen zouden moeten hebben. Een salaris iets onder het niveau van de kantinejuffrouw zou beter passend zijn.

  Een algeheel maximum salaris is niet meer dan een begin van een verandering. 100 maal het minimumsalaris is absurd. Meer in de orde van 6 a 10 maal is al meer dan voldoende.

 6. bert-maathuis- // 26 mei 2016 om 03:14 // Beantwoorden

  Onze Jan is manager geworden.

  https://www.youtube.com/watch?v=J9Da8XJXJu8

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.