Publieke omroep zendt voorlopig geen talkshows meer uit

De studio van De Wereld Draait Door. De dagelijkse talkshow is er 22 augustus weer. (Foto: wikimedia.commons.org)

Terwijl de zomervakantie er voor de gemiddelde belastingbetaler na zo’n twee a drie weken wel op zit, duurt de talkshowvakantie bij de publieke omroep een vol kwartaal. Vanaf deze week tot 22 augustus biedt de NPO geen enkel dagelijks actueel praatprogramma. De Wereld Draait Door en Pauw namen vorige jaren ook hun zomervakanties op, maar werden dan altijd vervangen door de Knevel & Van den Brink en Jinek waar ‘het gesprek van de dag’ plaatsvond. De actualiteit gaat immers gewoon door. Gelukkig gaat RTL Late night gewoon het hele jaar door.

Humberto Tan neemt 1 juli een maand vakantie, en wordt vervangen door Peter van der Vorst. (screenshot Youtube)

Humberto Tan neemt 1 juli een maand vakantie, en wordt vervangen door Peter van der Vorst. RTL Late night gaat dus de hele zomer door. (screenshot Youtube)

De NPO biedt de komende drie maanden alleen maar sport, vakantieprogramma’s van MAX en detectives. Van de Mediawet moet de publieke omroep een gevarieerd programma-aanbod verzorgen voor alle groepen in de samenleving , maar daar trekt Hilversum zich even niets van aan. Het EK-voetbal, Tour de France en de Olympische Spelen. Best mooi, maar in de wereld gebeurt er momenteel wel wat meer.

Voor de actualiteiten zijn er dagelijks Nieuwsuur en Eenvandaag, maar dat zijn geen talkshows. Het moest er overigens eens bijkomen dat die ook een kwartaal sluiten. Geen actualiteiten rond bijvoorbeeld de Brexit, de Amerikaanse verkiezingen of de Turkijedeal. Ondenkbaar. Maar voor een opiniërend, persoonlijk gesprek erover is televisiekijkend Nederland tot eind augustus dus aangewezen op RTL.

Dat er behoefte is aan een dagelijkse talkshow blijkt uit de kijkcijfers: zowel DWDD als Pauw scoren dagelijks rond de miljoen kijkers. En ook RTL Late night trekt, op hetzelfde tijdstip als Pauw, elke dag zo’n miljoen kijkers. Aan het eind van elke werkdag kijken er dus zo’n twee miljoen Nederlanders naar Jeroen Pauw en Humberto Tan.

In een zomer waarin Nederland niet eens deelneemt aan het EK-voetbal trakteert de NPO de kijkers op een sportzomer, terwijl er van alles in de wereld gebeurt. Kennelijk nemen ze in Hilversum hun eigen taak niet zo serieus. Gelukkig hebben we RTL nog.

(Bron: de Volkskrant)

8 Reacties op Publieke omroep zendt voorlopig geen talkshows meer uit

 1. Ik wil ook wel een salaris als Mathijs en dan een kwartaal per jaar vrij zijn… Belachelijk

 2. Tijdens de zomervakantie geen talkshows. So what?? 9 Van de 10 uitzendingen zijn slap gelul. Ze weten van gekkigheid niet waar over “getalked” moet worden en dan wordt er maar voor een of ander stom onderwerp gekozen. Er zijn veel leukere dingen te doen! En om nou de realiteit van het wereldgebeuren te bespreken, daar wordt je alleen maar depressief van.

  Mensen ga leuke dingen doen!

 3. Lange vakantie hoort eenmaal bij de absurd hoge salaris anders kunt je het niet opmaken. Een kwartaal lang geen links gelul? Geweldig!

 4. Bas van Stapelberg // 24 mei 2016 om 11:08 // Beantwoorden

  Sowieso slap gelul wat niets bijdraagt aan wat dan ook. Deze programma’s geven zo onrealistisch beeld van de samenleving dat neem ik niet serieus. Net als de verschrikkelijke NOS. Heel Frankrijk staat bijna in brand en de NOS geeft er 0,0 aandacht aan. Aandacht aan Koning hasjboer Hassan van Marokko die een waterput opent. Het is om te gillen die NOS, geldt trouwens ook voor het slappe RTL nieuws. Wat laten deze zenders toch blijken dat zij niet onafhankelijk zijn van de machthebbers.

 5. Ooit was er een betweterige snotneus uit de VVD stal die van de publieke omroepen verlangde dat ze programma’s op niveau zouden brengen. Mensen als Jan Slagter van omroep Max hebben hemel en aarde bewogen om die ingreep te verhinderen. En tegelijkertijd kan de hele omroepkliek met duurbetaalde aan-elkaar-praters zomaar 3 maanden de boel stil leggen.

  Anderzijds is het nou ook weer niet zo’n groot gemis. Zijn we van die herriebandjes af die in DWDD hun nieuwste kattengejank aan de man willen brengen waarbij je je afvraagt of die presenterende en soms moeilijk verstaanbare spraakversneller als promotor voor die herrie ook nog wat bijsnabbelt…. En. we zijn een paar maanden verlost van figuren als DENKpartijleden die met hun nieuwste anti-piet aanwinst bijna een handvol vooroplopers hebben van…..ja zeg nou maar eens wat ze écht willen bereiken. Pauw heeft ietsje meer diepgang. Maar met de late night alleen komen we de zomer ook wel door. Alle sport, aan mij niet besteed, daar zijn sportzenders toch voor? Mocht ik me vervelen, dan een boek of een spelletje, en nog beter, een bakkie doen i.p.v. contact leggen met dat godvergeven digitale onpersoonlijke spul wat zich notabene social media heeft laten noemen.


 6. Talkshows zijn bij uitstek geschikt voor uw regering om uw mening te vormen en te stroomlijnen naar gelang uw regering vindt hoe u moet denken.

  Zo net voor de verkiezingen komt het de politieke partijen die het nu voor het zeggen hebben uiteraard niet zo goed uit om zo’n lange pauze te hebben.
  De indoctrinatie moet wel zijn doorgang vinden zodat u volgend jaar weer op de juiste partijen gaat stemmen en het afbraakbeleid in Nederland verder kan gaan.

  Het zal mij benieuwen of uw regering in staat is deze lange pauze van indoctrinatie nog te voorkomen.

 7. Gewoon een heel kwartaal zonder propaganda voor de Pvd8. Wat een zegen.
  Mag ik daar meteen het verzoek aan koppelen flink aantal vastgeroeste figuren definitief te wieberen?

 8. Nico Voorned // 25 mei 2016 om 21:49 // Beantwoorden

  Prima, toch niets anders dan links media platform. Kunnen heel goed zonder die propaganda shows.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.