Rutte over zijn kabinet: ‘We hebben geleverd’

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in 2014 met premier Rutte bij het Opleidingsinstituut voor specialistisch vakmanschap in Utrecht. (Foto: Martijn Beekman, Flickr, rijksoverheid.nl)

‘De afspraak was: de boel op orde brengen en de basis leggen voor groei. We hebben geleverd’, aldus premier Mark Rutte in een dubbelinterview met de Volkskrant. Hij en vicepremier Lodewijk Asscher hadden de krant benaderd voor een interview. ‘We zitten een jaar voor de verkiezingen en je ziet dat een aantal zaken echt goed beginnen te gaan met Nederland. We vonden het een goed moment’, verklaart de premier het verzoek. Asscher: ‘We hebben veel meer bereikt dan iedereen van tevoren dacht. Echt, we mogen best trots zijn’.

In de Volkskrant, 21 mei.

De PvdA-vicepremier prijst de VVD-premier de hemel in. ‘Mark is een soort bionisch supermens’, overdrijft hij. En ‘ik ben zeer trots en onder de indruk als ik hem bezig zie bij de Algemene Politieke Beschouwingen’, en ‘Ik vond het heel goed hoe je in een Kamerdebat reageerde op de ‘minder, minder’-uitspraken’. Het zijn twee van de vele loftuitingen. Hoewel de PvdA’er zich blauw complimenteert, gebeurt dat andersom wat minder.

Rutte over Asscher: ‘Lodewijk leerde mij te zeggen wat ik vind’. En daar blijft het bij. Rutte toont zich bovendien de baas met: ‘Hij kan wel zeggen dat ik het goed aanpak, maar inhoudelijk denken we heel anders’.

Het is duidelijk dat een tweede PvdA-VVD-kabinet er niet in zit. Hoewel Rutte steeds zegt dat hij pas in de zomer besluit of hij de VVD weer gaat leiden, wil hij toch al kwijt dat een volgende kabinet Rutte meer naar rechts gaat. ‘Ik ga straks waarschijnlijk toch een beleid voeren dat meer naar de VVD-kiezers gaat, zeker als de samenstelling van het kabinet verandert’. Asscher voorziet ook dat er een meer gekleurd kabinet komt: ‘Meer naar rechts. Of naar links’.

Waarom het kabinet nog zo impopulair is, begrijpen de heren wel een beetje. Maar het ligt niet aan hen, de mensen zien het gewoon niet goed. Ze wijzen er juist op dat het dankzij het kabinet weer goed gaat met Nederland. ‘De economie draaide slecht, de overheidsfinanciën sloegen uit het lood, de werkloosheid liep snel op. We hebben heel hard gewerkt om daar wat aan te doen. Ik denk dat het belangrijk is om te laten zien dat we er veel beter voorstaan en dat dat niet vanzelf is gegaan’, looft de vicepremier zijn kabinet. Asscher even later: ‘de mensen moeten het ook zelf ervaren en niet alleen lezen in de krant. Dat heeft altijd tijd nodig’.

Samsom en Rutte bij de presentatie van het regeerakkoord in 2012. (Foto: Flickr, Minister-president Rutte)

Samsom en Rutte bij de presentatie van het regeerakkoord in 2012. De liefde voor Samsom lijkt over. Rutte besteedt geen woord aan de PvdA-leider. (Foto: Flickr, Minister-president Rutte)

De overheidsfinanciën zijn inderdaad weer op orde, door sterk verhoogde en extra belastingen, een hoger eigen risico in de zorg, de afschaffing van de studiefinanciering, exploderende huren, de verhuurdersheffing, een sterke versobering van de ww-uitkeringen, een aanslag op de pensioenen, decentralisatie van de langdurige-, jeugd- en gehandicaptenzorg en de forse bezuinigingen erop, de afschaffing van de sociale werkplaatsen, het sluiten van bejaardenhuizen, een rampzalige bezuiniging op de politieorganisatie, de rechtspraak, etc etc. Het aantal mislukte hervormingen en plannen is intussen bijna niet te tellen: de pgb’s, de Nationale Politie, defensie en de vele nutteloze en kostbare anti-werkloosheidsplannen.

Alleen maar omdat de meeste gewone Nederlanders nog elke dag naar hun werk gaan, keurig belasting en hun rekeningen betalen, consumeren en zich verder koest houden, komt dit landje er weer bovenop. Laat de politieke klasse, inmiddels een bron van onrust, zowel nationaal als Europees, zichzelf niks wijsmaken.

(Bron: de Volkskrant)

25 Reacties op Rutte over zijn kabinet: ‘We hebben geleverd’

 1. Wat de heren ook roepen; de laatste 2 alinea’s uit dit stuk is hoe het zit en niet anders.

 2. jos van veen // 23 mei 2016 om 12:52 // Beantwoorden

  de campagne begint met een (mutuele’ masturbatieshow..Rutte c.s. hebben ons van de ene crisis naar een andere geleid..Veel te f dure hibbies, veelluxeproblemen, grote sier en met een dubieuze partij waarbij meen dan 1 leden naar het starfbankje mochten of nog onder procs zijn..

  De rotzooi rond asielzoekers heeft een tijdeijk hoogtepunt bereikt en zal binnenkort nog meer idioter problemen opleveren..

  De staatsschuld is maximaal en de sier dedito.
  Hte meeste geld is NIET uitgedeeld aan Nederlanders..die gewone bevolking is permament onder dwang gehouden om de gaten te vullen en schiet geen barst op mer eurofiel particratisch beleid.

  Mensen, we moeten af van die eurofiel neoliberale partijen waarvoor geld belangrijker is dan mensen..dumpen. zo snel mogelijk..
  (VVD,PvdA,SGO.CHU. GL.D66,CDA/ over de schutting er mee!)
  Zoniet dan blijven we doorgaan met het eurofiel gezeur..!

 3. Bas van Stapelberg // 23 mei 2016 om 14:22 // Beantwoorden

  Ik ben sprakeloos als ik deze twee achterbakse hufters zie en hoor. Niet goed voor mijn bloeddruk deze in en in slechte mensen. Het heeft geen zin om inhoudelijk te reageren op de puinhopen die zij gecreëerd hebben.

 4. Als het niet goed gaat ga je hard roepen hoe goed het gaat. Je gaat naar de krant toe want de krant komt niet bij jou. Duidelijk. Nog meer leugens verspreiden dan wij kunnen consumeren, die ene kan nog bij moeten zij gedacht hebben. Het gaat helemaal niet goed natuurlijk. Het land is kapot bezuinigd, ouderen en zieken blut e het land wordt overspoeld door moslims. Wij doen zaken met schurkenland Turkije die ons nog meer wilt overspoelen met ongeschoolde en zieke, oude moslims waarvoor wij nog miljarden Turkije. En zij vinden dat het goed gaat met Nederland. Welke Nederland? De Nederlandse identiteit is zelfs aan het verdwijnen. Het is zowat een landsverraad.

 5. Nou, voor het eerst betaal ik vanaf 1 juli een hogere huur dat de liberalisatiegrens. Hoe kan dit zo maar? Niet voor een bungalow hoor, voor een flatwoning met één slaapkamer en een een hobbykamertje. Het zijn flats die voorheen van Vestia waren, nu van MVGM. Niks luxe, gewoon standaard, geen bad, gewoon één toilet. Maar de punten in het nieuwe stelsel hebben ze gewoon naar boven kunnen krikken door het nieuwe puntensysteem. Dus, hoezo heer Rutte, we hebben iets bereikt? Ja, dat 60+ers geen kant meer op kunnen, alleen zich scheel betalen aan huur. Ik moet, als het meezit, nog 7 jaar werken, heb dan een AOW-gat van een aantal jaren, waar moet ik dan gaan wonen dan? Ik kan dan geen huur boven de liberalisatiegrens betalen en huursubsidie kom ik niet meer voor in aanmerking doordat de MVGM de huur boven de grens heeft vastgesteld.

  • bert-maathuis- // 24 mei 2016 om 13:47 // Beantwoorden

   Nou, dan hebben [de dames en] heren jou behoorlijk te pakken, Hermannus.
   Met een [heel] grote groep gelijkgestemden naar Den Haag: wij willen een krachtig gesprek met hr. Asscher! Wij willen!
   Onderneem actie en ga in je (jullie) kracht staan!

   • Had ik maar een middel om er tegen te kunnen vechten, ze mogen dit zo maar doen van de heer Blok. Ik had al eerder aangegeven dat met het nieuwe puntenstelsel velen op de koffie zouden komen, nou je ziet het. Jammer genoeg gelijk gehad. Van 145 naar 161 punten gestegen, zelfde huis. Hierdoor kunnen ze doorgaan met verhogen tot de maximale huur (tot 161 punten) is bereikt, bijna 800,- kale huur. Maar wat moet ik dan (nu) als 60-jarige? Straks, als AOW-er met AOW-gat, naar de voedselbank. Daar werk ik dan nu nog voor, zonder enige toeslag te ontvangen, want ja, op dit moment wonen wij dus “scheef”, doordat de inkomensgrens nooit is opgehoogd naar bijv. 65000,– Ze laten ons gewoon barsten, cq stikken in dit land!

   • Het ligt er aan wanneer jij je huurcontract heb afgesloten

    • In oktober 2008 het contract afgesloten. Ik heb geïnformeerd bij de verhuurder, die geeft aan dat het rechtsgeldig is. Ja, wat moet je dan he?

 6. Echt een neoliberaal Bilderbergkabinet! Van de PVV moet je het ook niet hebben, met deze radicale ex-VVD’ers kom je echt van de regen in de drup! Denk maar aan nog hogere huren, fors lagere uitkeringen/toeslagen, grote kans op dakloosheid doordat je huurwoning onder dwang geliberaliseerd wordt en zelfs werkkampen voor mensen in de Bijstand en Wajong!

 7. Jan de Vries // 23 mei 2016 om 20:24 // Beantwoorden

  Ik heb het al vaker gezegd: ik twijfel steeds sterker aan de geestelijke gezondheid van de heren en dames van het pluche. Velen kunnen zien dat Nederland aan de rand van een afgrond staat maar degene die het zouden moeten zien zijn blind.

  • bert-maathuis- // 23 mei 2016 om 21:56 // Beantwoorden

   Ze zijn niet blind, Jan! Ze vinden het wel prima zo, die tweedeling …..
   (Totdat de wal het schip keert, natuurlijk.)


 8. Uiteraard is het grote probleem dat veel mensen deze pertinente leugenaars gaan geloven en dan toch weer op een van deze afbraakpartijen, PvdA of VVD, gaan stemmen het volgend jaar.

  Veel mensen begrijpen ook niet dat er maar twee smaken zijn in de Nederlandse poitiek: neoliberaal of niet neoliberaal.

  Dit is een van de belangrijkste dingen die wij kunnen leren van het huidige afbraakkabinet en de gedoogpartijen.
  Neoliberaal: VVD, CDA, D66(6), PVV, PvdA, SGP, CU en GL.
  Niet neoliberaalzijn de andere partijen, zoals SP en PvdD.

  Stemmen op een van de neoliberale partijen, het maakt niet uit welke: het is allemaal een pot nat, maakt de kans groter dat de afbraak van Nederland ook na de volgende verkiezingen weer doorgang kan vinden. Dit is zeer gevaarlijk, vooral ook omdat het de destructie van de gehele Europese burgerij door de neoliberale EU immens zal versterken.

  Hoe eerder er wordt overgegaan van een neoliberale agenda naar een beleid dat gericht is op het welzijn van de burgerij en democratie hoe minder slachtoffers van de neoliberale criminaliteit er in Nederland en de rest van Europa zullen vallen.

 9. Rutte over zijn kabinet: ‘We hebben jullie uitgeleverd’ zal Mark bedoelen. Mag ik ff een teiltje om te kotsen? En dan zie ik in gedachte die vette nepgrijns op zijn tronie, en nou krijg ik die voorlopig niet meer van mijn netvlies af ben ik bang. Gatverdegatverrrrr…

 10. “De basis leggen voor groei” – die is er alleen maar voor de multinationals en banken. Mission accomplished. Het kabinet Prutte gedraagt zich net zo als de ondemocratisch geplaatste technocraten die olv Jan Kloot Druncker in de EUSSR de alleenheerschappij praktiseren met megalomane waan ideeen. Het liefst zou het gros van onze volks- kuch- kapitaalvertegenwoordigers met misbaksels Prutte, Asscher, Samsam en Arrogander Peggold voorop nog vandaag zo’n “prachtbaan” in Brussel bemachtigen.

 11. Rutte zei : basis leggen voor groei.
  Dat heeft hij perfect gedaan door alles tot de bodem toe af te breken.
  Er kan alleen nog maar groei gebeuren, nog meer verslechtering zit er niet meer in, nul = nul.


  • Rutte zei : basis leggen voor groei.
   Dat heeft hij perfect gedaan door alles tot de bodem toe af te breken.
   Er kan alleen nog maar groei gebeuren, nog meer verslechtering zit er niet meer in, nul = nul.   Wij zijn nog niet op het nulpunt aangeland.
   Het kan nog veel slechter.

   Veel mensen kunnen nog hun huren betalen.
   Veel mensen kunnen nog steeds hun zorgpremies betalen
   Veel mensen kunnen zelfs nog met vakantie.
   Veel mensen hebben nog steeds geld voor eten en te drinken.
   Veel mensen kunnen nog steeds overleven in Nederland.

   Echter: de politieke destructie kan nog veel erger.
   De neoliberale politiek heeft de bevolking reeds ferm in haar greep.
   Beetje bij beetje wordt de keel van de Nederlandse bevolking dicht geknepen en zullen er steeds meer mensen bezwijkwen onder dit beleid. Bezwijken aan onbetaalbare schulden, gebrekkige gezondheidszorg en zorg, etc, etc.

   Als dit zo doorgaat dan zullen de meesten van ons dit niet overleven.
   Het enige dat de bevolking nog een beetje staande houdt is het sprankje van democratie dat er nog is in Nederland.

   Alleen dit sprankje van democratie weerhoudt de neoliberale criminelen om heel snel korte metten te maken met de Nederlandse bevolking. De verkiezingen komen eraan dus is het grote liegen en bedriegen weer begonnen.

   Het nulpunt is als iedere burger is bezweken aan deze neoliberale criminaliteit. Zo ver is het nog niet, maar het kan heel snel gaan…

 12. Het artikel gaat over uitgevoerd eu beleid door rutte en samsom en de eurofiele partijen. Bezuinigen. Privatiseren. Creatie van de investeerders en werkgevers. If you build it they will come. Publieke taken ondergeschikt aan winst en risicoloos investeren

 13. Euh, de belastingen zijn skyhigh en de huidige groei drijft uitsluitend op de lage olieprijs en de lage rente.

 14. Rutte over zijn kabinet: ‘We hebben EEN HOOP ELLENDE geleverd’

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.