JSF legt het af tegen de F16

Maandagavond 23 mei landden de eerste twee Joint Strike Fighters op Nederlandse bodem. Daar ging heel wat gehakketak aan vooraf. Zo is het maximale budget dat in 2014 na moeizame debatten werd afgesproken, 4,5 miljard voor 37 toestellen, alweer overgeschreden. Inmiddels telt Nederland namelijk zo’n 5,2 miljard neer. Verder is inmiddels bekend dat het gevechtstoestel helemaal niet zo geweldig is. Sterker, uit testvluchten bleek dat de F16 op alle fronten beter is.

De JSF in 2008 tijdens een vliegbeurs in de VS. (Foto: Flickr, Dysanovic)

De JSF in 2008 tijdens een vliegbeurs in de VS. (Foto: Flickr, Dysanovic)

In Leeuwarden vierden de minister Defensie Jeanine Hennis en de legertop 23 mei een feestje ter verwelkoming van de JSF’s die rechtstreeks vanuit het Amerikaanse Maryland aankwamen. De minister vloog de twee gevechtsvliegtuigen zelfs tegemoet, om ze te begeleiden bij hun landing op de Friese basis.

Buurtbewoners rond het vliegveld waren echter minder blij. De JSF maakt maakt namelijk veel meer herrie dan de huidige F16-toestellen. En dat is niet het enige waarin de good old F16 de F35 (de officiële naam van de JSF) verslaat.

In juli 2015 lekten er al resultaten uit van teleurstellend verlopen testen. De Joint Strike Fighter legde het op alle fronten af tegen de F16. Het laatste toestel was wendbaarder, sneller en effectiever. De logge JSF zoop brandstof en kon de F16 met zijn boordkanon maar niet raken.

Volgens de fabrikant Lockheed is de JSF ook helemaal niet geschikt voor luchtgevechten. Het toestel kan vijanden van grote afstand onder vuur nemen en uitschakelen, maar is niet geschikt voor dogfighting situations waarbij men elkaar kan zien, liet de fabrikant weten.

De testpiloot van de JSF kwam vorig jaar tot de conclusie dat ‘het geen zin had om de dogfight aan te gaan’. De F16 was de JSF de baas. Zelfs de helm zat de piloot in de weg, waardoor hij niet goed kon zien wat er achter hem gebeurde. De enige wijze waarop de JSF de F16 onder vuur kon nemen, kostte zoveel brandstof dat de missie moest worden afgebroken.

Begin 2015 ontving minister van Defensie Jeanine Hennis (l, met de laarzen) haar Belgische collega. Op 23 mei 2016 verwelkomde de bewindsvrouw twee JSF's. (Foto: wikimedia.commons.org)

Begin 2015 ontving minister van Defensie Jeanine Hennis (l, met de laarzen) haar Belgische collega. Op 23 mei 2016 verwelkomde de bewindsvrouw twee JSF’s. (Foto: wikimedia.commons.org)

Best vreemd, want de JSF werd ons toch altijd verkocht als een supertoestel. Toenmalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries stelde in 2008: ‘De F-35 is het beste multi-role gevechtsvliegtuig, en kan rond 2015 alle zes de hoofdmissies zonder meer succesvol uitvoeren’. Niet dus.

Met fop-garanties ging de PvdA in september 2014 akkoord met de aanschaf van 37 toestellen tegen een stukprijs van €66,4 miljoen. De sociaaldemocraten waren over de streep getrokken met werkgelegenheidsgaranties. Ook zou Nederland geld gaan verdienen aan de industrie rond de toestellen. Daarvoor is wel een beetje geduld nodig.

Minister Kamp van Economische Zaken voorspelde in 2013 dat Nederland 8 a 10 miljard zal verdienen in de productiefase tot 2045. Daarna, van 2045 tot 2065 levert de JSF volgens Kamp nog eens maximaal 20 miljard op. Daarmee zouden 110 a 140 duizend arbeidsjaren werk zijn gemoeid. Voor onze klein- en achterkleinkinderen.

(Bronnen: vn.nl, warisboring.com)

10 Reacties op JSF legt het af tegen de F16

 1. en nu zit Nederland opgescheept met die wrakken terwijl de Amerikanen gaan shoppen in Europa omdat zij zelf de JSF niet meer willen

 2. Na de Fyra flop nu JSF flop? Wist men het niet eerder dat de F-16 beter was dan? Wat hebben wij toch hier veel knappe koppen bij elkaar om van flop naar flop te gaan. Wat zullen wij deze keer weer leren van de parlementaire enquête?

 3. jos van veen // 23 mei 2016 om 20:05 // Beantwoorden

  Tja..en nu hebben we dus dat corrupte kreng waarvoor de partijen feestelijk in de VS werden ontvangen..

  neta ls de helicopters die ook al waren doorgeroets,
  Anderhalfuur in de lucht en de JSF mag meteen weer een dag in reparatie en onderhoud..Vreet alle brandstof op..Keerhet tij maar en ruim deze rotzooi maar direct naar het kluchtvaartmuseum als politieke en materiele misfit..even dom als de dreinende en drammende aanschaffers..
  Koop toch eens wat degelijks in plaats van r trage schietschijven..Heeft wel een voordelen natuurlijk..in oorlogstijd ben je heel vlot van deze dingen af

  Dit valt dus onder het zoveelste luxeprobleem van eurofiel neoliberaal…Grote sier met troep…de illusie moet het maken.
  Minister halt zuipschuit vliegtuigen binnen voor het feestje van ongenoegen..

  Gooi ook de legerleiding er uit..die lui zijn teveel corruptiegevoelig..en stom..Gewaarschuwd en toch eiegenwijs doordrammen..niet waard..win je geen veldslag mee..Zelfs geen VVD/battle..zielenpiten..draaien we dus weer op via de pensioenfondsen met hun te lage rekenrente..of ABNAMRO verdienste
  Nu komt de waarheid dus..de gevraagde garanties zitten er niet meer in..Afzeggen dus en neem een ander type uit Zweden of Frankrijk..of bouw zelf van die dingen..krijgen die Amerikanen ook direct hun atoombommen weer terug want die passen alleen op hun lamme troep

 4. Bas van Stapelberg // 23 mei 2016 om 20:11 // Beantwoorden

  Hahaha opgelicht door onze vrienden de Amerikanen, wat een flater. Ze kunnen geen treinen kopen. Ze kunnen geen straaljagers kopen, waarom geen Saab?? Desnoods Mirage. De belastingbetaler mag weer bloeden. Bedankt Mat en Wim en Hans.

 5. Het Joint Strike Fiasco begint langzamerhand gestalte te krijgen.

 6. bert-maathuis- // 23 mei 2016 om 22:15 // Beantwoorden

  Er wordt in ieder geval dik geld aan verdiend. En wellicht worden er ook nog vele medemensen mee omgebracht.
  Als het toestel vaak in reparatie moet, of zelfs als er een nieuwe keus (voor een ander toestel) gemaakt moet worden, dan …. wordt er opnieuw veel geld verdiend. Maar telkens niet door de burger, toch?

  Hoe mateloos miskennen de Nederlandse politici de Nederlandse burgers???

 7. Dirk van Haaren // 24 mei 2016 om 08:32 // Beantwoorden

  De lobbyisten hebben met hun misleidingen de onkundigen die de beslissingen hebben genomen belazerd en bedrogen. Het moest en zou dit Amerikaans vehikel worden met als een van de aangevoerde redenen dat het bewapend kon worden met kernwapens. Een beslissing van zwak- en waanzinnigen. Hoeveel zouden de lobbyisten in hun zak gestort hebben gekregen. Een soort van deja vue.

 8. F van Leeuwen // 24 mei 2016 om 19:07 // Beantwoorden

  Ga nou maar morgen lekker in de file staan en werken om geld te verdienen om belasting te betalen. Dan kunnen de politici het weer uitgeven aan projecten waar ze persoonlijk altijd garen bij spinnen,( Bernhard Lockheed) en de rest.
  PEK EN VEREN ZEG Ik.
  Wanneer is hier in dit kikkerland nou eens de maat vol?
  Beste burger, u wordt volkomen in de maling genomen en volkomen genegeerd. Het is de hoogste tijd dat er een opstand komt zoals die nu in Frankrijk in ontwikkeling is, het gaat daar allang niet meer om de veranderde arbeid wet, die buiten het parlement is doorgedrukt, nee, via mijn Franse kennissen heb ik vernomen dat de Fransen het hele EU Fiasco beu zijn en dat het socialisme van F. Hollande een farce is. Ze willen uit de EU, hun Soevereiniteit terug. Nou, kom daar maar eens mee in dit land. “Ik krijg plotseling een beeld van pek en veren”.
  Grijp de verantwoordelijke in zijn/haar kraag, smeer in met pek en veren, plaats in een kooi op en platte kar, bord met tekst erop waar het over gaat. In dit geval de minister van oorlog, Mev Hot lips.
  En wat staat er op die kar?
  JSF, KAT IN DE ZAK VAN ONS GELD.
  Dan door Den Haag rijden.
  Mooi beeld voor de NOS/NPO, en de rest van de planeet!
  Ik heb veren. Wie heeft een platte kar met kooi en wie heeft er pek?
  Even nu snel handelen anders zijn onze politici met het toegekende vakantie geld van 10000 op reces.

 9. Gluteus Maximus // 25 mei 2016 om 09:34 // Beantwoorden

  Wat ik echt “haat” aan dit soort issues is het opportunisme en prestige wat stiekempjes meespeelt: WE willen meedoen in het hoogste geweldsspectrum. Dus daar gingen we hoor met onze stoere Apaches naar Afghanistan. Alleen hoe krijg je die dingen daar? Met transportvliegtuigen. Die hebben we niet, die heeft de navo niet. Dus die moesten gehuurd worden van Oekraine… En die hebben ons daarmee toch een poot uitgedraaid dat wil je niet weten.

  Zelfde met die JSF, los van het feit dat het wrakhout lijkt, het is allemaal puur prestige. Als je echt alleen zou kijken waar echt nodig is, zou je veel meer hebben om binnen de Navo aan transport te kunnen bijdragen. Is goedkoper en veel belangrijker. Alleen minder “hot”…

 10. Wat vinden de Amerikanen zelf van de JSF? Het is toch ook niet bepaald in hun voordeel. Als het waar is dan blundert Nederland erg vaak met aankopen. Wij gaan weer dure lessen krijgen door een Parlementaire enquête. Niemand schuldig iedereen gaat vrijuit.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.