Turkse schrijver/Nobelprijswinnaar Pamuk: ‘Europa betaalt Turkije voor het vuile werk’

De Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Ohran Pamuk: 'Waarom was die vluchtelingendeal überhaupt nodig?' (Foto: wikimedia.commons.org)

De Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar (2006) Orhan Pamuk maakt zich zorgen over Turkije en Europa. Volgens hem raken Europese politici in paniek van een relatief klein aantal vluchtelingen, terwijl Turkije er miljoenen opvangt. ‘Turkije gebruikt die paniek om Europa een poot uit te draaien. Waarom was die deal überhaupt nodig? Als Europa die vluchtelingen wil tegenhouden, dan kan het Griekenland toch helpen de Europese buitengrenzen te bewaken? Turkije wordt betaald voor vuil werk.’

In de Volkskrant, 22 mei.

In de Volkskrant, 22 mei.

‘Het gaat in tegen alles waar Europa voor stond. Het is slecht voor Europa en slecht voor Turkije. Het is goed voor de adepten van repressie’, aldus Pamuk in de Volkskrant.

Volgens de internationaal veelgeprezen schrijver is een figuur als Erdogan niet zo uniek voor zijn land. ‘Kijk je niet naar de laatste zeven jaar, maar naar de laatste zeven decennia, dan zie je helaas continuïteit. In de decennia dat het seculiere establishment en het leger de dienst uitmaakten, was er heel veel wat kranten niet mochten schrijven’. ‘Nu zijn er andere dingen die ze niet meer mogen schrijven. De inhoud van de taboes was vroeger anders, taboes waren het evengoed’.

De vooraanstaand turkoloog Erik-Jan Zürcher werd van voor- een tegenstander van het Turkse EU-lidmaatschap. (Foto: universiteitleiden.nl, fotograaf onbekend)

De vooraanstaand turkoloog Erik-Jan Zürcher werd van voor- een tegenstander van het Turkse EU-lidmaatschap. (Foto: universiteitleiden.nl, fotograaf onbekend)

De Nederlandse turkoloog Erik-Jan Zürcher zei onlangs dat de EU maar beter kan stoppen met de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Het land ontwikkelt zich volgens hem de laatste tijd de verkeerde kant op: ‘fundamentele vrijheden en de rechtsstaat bestaan in feite niet meer’. Pamuk: ‘Ik respecteer Zürcher, hij schreef een van de beste boeken over het moderne Turkije. Maar hij is een Nederlander, weet je. Ik ben een Turk, ik zal zoiets niet zeggen, want ik wil dat die onderhandelingen doorgaan, ook al zijn die op dit moment niet realistisch’.

Politici zullen betogen dat de vluchtelingenstroom gestopt is, dankzij de deal. Maar voor hoe lang? Daarover beslist alleen Ankara, of liever, de Turkse dictator-in-wording Erdogan. Dezelfde die inmiddels meerdere malen figuurlijk zijn middelvinger opstak tegen de EU. De benoeming van de nieuwe premier en trekpop Binali Yildirim voorspelt ook al weinig goeds. Hij pleitte zondag al direct na zijn aantreden voor meer macht naar Erdogan. ‘De problemen van dit land en de liefde voor dit land zijn de verantwoordelijkheid van de president’.

Pamuk waarschuwt voor de bloei van ‘de adepten van repressie’ en hij stelt dat Europa het eigen vuile werk zou moeten opknappen. Wijsheden die Europese politici stelselmatig negeren.

(Bron: de Volkskrant)

11 Reacties op Turkse schrijver/Nobelprijswinnaar Pamuk: ‘Europa betaalt Turkije voor het vuile werk’

 1. ronald wouterson // 22 mei 2016 om 18:57 // Beantwoorden

  Niets nieuws. Het is al heel lang bekend dat bijvoorbeeld verdachten van terreur in Turkije en andere bevriende landen een speciale behandeling krijgen om ze wat spraakzamer te maken tegen alle internationale afspraken in. Lekker hypocriet. Net als altijd.

 2. “Waarom was die deal überhaupt nodig? Als Europa die vluchtelingen wil tegenhouden, dan kan het Griekenland toch helpen de Europese buitengrenzen te bewaken?”

  Hoe vaak heb ik dit niet al gedacht?

 3. De EU is op sterven na dood dus wie maakt zich nog druk om wat die lieden in Brussel verzinnen.

 4. “De EU is op sterven na dood…”

  Dit slaat nu echt weer nergens op.

 5. Bas van Stapelberg // 22 mei 2016 om 22:00 // Beantwoorden

  En dan nog te bedenken dat de Erdogan kliek 5 miljard heeft verdiend met mensensmokkel en een onbekend bedrag met oliehandel naar de ISIS organisatie. dus Erdogan geen domme Turk maar Erdogan, geitenneuker is slimme Turk. En de EU en Nederland voorop maar gratis straaljagers aan deze Turkse misdadigers leveren. De opbrengsten uit de heroïnehandel had ik nog
  niet aangestipt. Tja VVD wat moet je daar nou op zeggen, allemaal bewezen trouwens.

 6. Australisch model werkt prima maar kennelijk is de agenda een islamitische!

 7. Iedereen weet het behalve de domme Brusselse top met Merkel aan de roer en ja knikkende Rutte. Onbegrijpelijke domheid.

 8. jos van veen // 22 mei 2016 om 22:46 // Beantwoorden

  dat alles pleit voor het verkaten van de EU..we krijgen door deze Niet/UNIE meer problemen dan dat we kunnen wensen..

  Veeg die rotzooi de deur uitof hanteer Griekenland als sterk bewaakte buffer tegen uitstekende voorwaarden..hetzlefde geldt voor Italie en hou de boel op slot..Hoe meer antireclame voor ongenodigde asielzoekers hoe beter
  We kunnen gewoon de integratie niet aan en de daaruit voortkomende gevolgen.

  Daar gaan we nu tegen aan lopen


 9. De EU heeft nooit goed gefunctioneerd, dus al helemaal niet bij onderhandelingen met een dictator in spe. Er zijn wel mensen met goede bedoelingen binnen de EU, maar deze zijn ver in de minderheid, zeker bij de top. Heel duidelijk is hier te zien dat de extreme misdadigheid in de top van de EU naar onder sijpelt binnen deze top-down organisatie waarin de burger geheel op de laatste plaats staat.

  Dat de grote crimineel JP Balkenende Nederland de EU in heeft gesjoemeld laat zien hoe belabberd het peil is van de huidige generatie Nederlandse politici. Dit is ernstig.

  Een groot probleem in de Nederlandse politiek is dat echte verandering in politieke zin maar erg moeilijk gaat, vooral door de opstelling van de zittende partijen uiteraard uit zelfbehoud.

  Echte polieke vernieuwing krijgt in Nederland gewoon geen kans. Gelukkig gebeurt dit wel in andere delen van Europa, zoals Oostenrijk, waar men wil overgaan tot een meer directe vorm van democratie, net zoals in Zwitserland.

  De Griekse oplossing lijkt aantrekkelijk voor de EU. Maar alleen als de EU zichzelf daarna direct als zodanig opheft en de dingen weer terug gaan naar de situatie in de EEG tijd. Wel samenwerking voor handel, opsporing en veiligheid, maar met behoud van eigen identiteit en soevereiniteit van de Europese landen.

  Niemand heeft baat bij een federatie van Europese vazalstaten. Zeker niet indien deze federatie wordt geleid door uiterst zwakke ongekozen mensen die zich politici noemen.

 10. “Relatief klein aantal vluchtelingen”. Ehem…..

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.