DENK wil in elke gemeente een monument ter nagedachtenis van de arbeidsmigratie

Sylvana Simons en Tunahan Kuzu bij De Wereld Draait Door, 18 mei. (Beeld: screenshot DWDD, dwdd.nl)

Anders dan veel andere Kamerleden, weten de oud-PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk heel goed hoe ze de aandacht moeten vestigen op hun partij. De kandidaatstelling van Sylvana Simons, allround Bekende Nederlander en sidekick in DWDD, is hun laatste vondst. En DENK wil meer: in een manifest pleit de partij namelijk voor een monument ter nagedachtenis van de arbeidsmigratie. Eén in elke gemeente.

In NRC Handelsblad, 20 mei.

In NRC Handelsblad, 20 mei.

Hoewel de partij van Kuzu en Öztürk op nog geen enkele zetel staat in de peilingen, krijgen de heren toch veel aandacht. Zo zat Kuzu met Simons negentien minuten primetime in De Wereld Draait Door. Daarvan kunnen andere partijen-zonder-zetels slechts dromen. Ze vinden het tijd dat ‘nieuwe Nederlanders hun positie in de samenleving opeisen’.

Hun manifest dateert uit 2015 en geeft een zicht op de standpunten. Die zijn best bijzonder. Zoals de oprichting van speciale monumenten, overal in Nederland, in elke gemeente, ter nagedachtenis van de arbeidsmigratie. Kennelijk vinden Kuzu, Öztürk, Azarkan en Simons die migratie zo heftig dat er gedenkstenen voor moeten komen, meer dan voor welke andere geschiedkundige gebeurtenis dan ook. Maar, ter nagedachtenis van wie? Er vielen, voor zover bekend, geen slachtoffers bij de arbeidsmigratie. Integendeel.

Hoewel DENK geen moslimpartij genoemd mag worden, legt het politiek manifest wel nadruk op het islamitisch onderwijs. Volgens DENK moet er een onafhankelijke commissie komen die overheidsinstanties toetst op het ‘treiteren en tegenwerken’ van initiatiefnemers van islamitische onderwijsinstellingen. Verder pleit DENK voor migratiegeschiedenis als kerndoel in het onderwijs.

 (Beeld: screenshot DWDD, dwdd.nl)

(Beeld: screenshot DWDD, dwdd.nl)

En er is meer. Zo moet er een racismeregister komen dat mensen die zich ooit racistisch uitlieten, uitsluit van een overheidsbaan. Ook pleiten de vier DENK-prominenten voor een ‘diversiteitsquotum’ bij de overheid. En het woord allochtoon gebruiken we straks ook niet meer, als het aan DENK ligt.

De partij zet zich bovendien in voor ‘een verdraagzame samenleving waarin we elkaar accepteren’. Een kijkje in de spiegel kan dan geen kwaad, want zo verdraagzaam is DENK zelf namelijk nog niet. Zo weigerde het viertal de kliklijn voor Turkse Nederlanders te veroordelen. In DWDD had Kuzu veel woorden nodig om duidelijk te maken dat er nooit sprake was van een kliklijn. Ook hier volgde hij de lijn Ankara. De arrestatie van Ebru Umar kreeg eveneens bijval van het DENK-kwartet.

DENK komt in 2017 vast in de Kamer. Zelf gaan ze voor vijf zetels, zei Kuzu. Misschien lukt dat. Maar of de nieuwe Nederlanders hier blij mee moeten zijn, is nog maar de vraag. Geert Wilders heeft waarschijnlijk de champagne al klaar staan.

(Bron: NRC Handelsblad, manifest van DENK)

17 Reacties op DENK wil in elke gemeente een monument ter nagedachtenis van de arbeidsmigratie

 1. Hoezo gedenkteken? Hebben ze een creatief project nodig om de creatieve Sylvana bezig te houden? Ik zie haar al gedenktekens boetseren.

  Overigens staat in elke gemeente al een gedenkteken: Nederland telt meer moskeeën dan gemeenten.

 2. Knettergek bij Denk. Krijgen we dan ook een monument in elke gemeente tegen de genocide(s)? En een monument tegen elk decennia dat een (te) groot deel van de migranten uit “bepaalde” landen (o.a. Marokko en Turkije) die hier als “vredelievend” bontkraagje de boel terroriseren, slopen en intimideren? En krijgen we ook een monument voor elk miljoen wat naar uitkeringtrekkers gaat die eerst in Nederland geld vangen, en vervolgend terugkeren naar Marokko om daar van ónze uitkering te genieten? En mogen we dat getenkteken dan ook op de plek zetten waar nu al doe oerlelijke, en door vaak dubieuze giften betaalde, moskeeën staan?
  .
  Echt, Denk, ik weet nog niet waar ze mee bezig zijn, maar ze zijn de meest hypocriete, anti-democratische en mensonterende partij die we hier ooit hebben gehad. Als semi-islamitische partij wel een vrouw in je partij nemen (die overigens niets nuttigs toe te voegen heeft aan de politiek en er puur zit voor aandacht), maar wel tijdens een congres zorgen dat alle vrouwen op een eigen rijtje zitten, weg van de mannen en ingepakt in gewaden. Respect voor vrouwen? Mwah…

  Vervolgens beweren dat Denk geen lange arm van Ankara is, maar het wel eens zijn met alles wat Dictator Erdogan doet met het volk en alle westerse landen. Dan óók nog eens beweren dat je hier bent om andere politici en partijen te ontmaskeren door naam en toenaam te noemen van elke niet-Nederlandse politicus die niet gestemd heeft naar Denk’s mening en wens, maar wel vinden dat je mensen moet verbinden en respecteren. Ga toch weg met die “wij zijn het slachtoffer-partijtje”-Denk onzin. Ga wat nuttigs doen met je leven in plaats van de westerse wereld voorover laten buigen voor alles wat buitenlands is, terwijl júllie degene zijn die hier naartoe migreren. Je migreert? Dan pas je je aan aan het land waar je naartoe gaat. En niet andersom. Neem eens een voorbeeld aan de meeste Surinamers, Amerikanen, Britten, Spanjaarden e.d. die in o.a. Nederland wonen. Of Nederlanders, Belgen en Duitsers die in andere landen gaan wonen (en ga zo maar door). Jij past je aan aan het land waar je in woont.

  Onze democratie verwordt zo langzamerhand een poppenkast voor de slachtoffer-migranten-generatie. We zouden dit soort mensen pertinent moeten weren uit de politiek. Niet omdat het buitenlanders zijn, en ook niet omdat het vrije woord alleen voor Hollanders geldt. Maar wel omdat het vrije woord blijkbaar aan hun voorbij gaat. En omdat we hier politiek bedrijven (of moeten bedrijven) voor iedereen die hier met hard werken een goed leven wil opbouwen en de cultuur wenst te beschermen van het land waar men in woont. En ook omdat je je als allochtoon niet kan blijven schuilen achter je geloof als een ander vanwége dat geloof moord, verkracht o.i.d.

 3. Een monument voor de bijstand uitkeringen , bedoelen zij zeker?

 4. Gewone burger // 21 mei 2016 om 09:38 // Beantwoorden

  Ik denk dat DENK zetels gaat winnen dat de PVV wel nog veel sterker kan groeien in aantal zetels.
  Want als ergens racisme en onderdrukking is ,dan komt het wel uit hun ideologie en hun homeland waar ze wegkomen.
  Deze Partij zal de PVV nog groter maken .
  Ze zullen zich zelf in voet er mee schieten
  De hoogste discriminatie % zit juist in de onontwikkelde landen waar juist hun roots liggen!.
  Ze zouden daarvoor moeten strijden

  Uiteindelijk hebben de gematigde Nederlanders een keer te buik vol van die gasten

 5. Zo’n monument hebben we al. Dat is het kantoor van de sociale dienst.

 6. Maar misschien is het wel goed ons te blijven herinneren wat de VVD uit winstbejag dit land heeft aangedaan.


 7. Elke aandacht die dit tweetal krijgt is teveel. Krijgt dit tweetal toch veel aandacht dan kunnen zij nog weleens heel gevaarlijk worden; Veel gevaarlijker dan de neoliberale partij waar zij van ontsproten zijn; en die richt onder de bezielende leiding van Samsom momenteel al zoveel schade aan aan de Nederlandse samenleving.

  Hun met veel opsmuk geventileerde denkbeelden en acties om aandacht te vragen zijn op zijn minst onzinnig en absurd te noemen. Een politiek volkomen zinloos tweetal.

 8. jos van veen // 21 mei 2016 om 12:40 // Beantwoorden

  allemachtig, wat een theatrale onzin..Een verdraagzame samenleving..die moet gelden voor allen maar niet voor DENK en het komisch duo.Die moeten eerst nog wat inhalen…of zo.
  Geen Islam maar wel Islamitisch onderwijs…
  Geen allochtoon of Turk meer maar wel allochtoon en Turk in parallelle versie op de ventweg in denken, moraliseren,percipieren,contacten etc.
  Als je Nederlander bent GEDRAAG je dan ook als Nederlander!en niet als dreinende Turkse kleuter..
  Adoratie voor de migratie met een symbool voor arbeidsmigratie alsof NL helemaal van gastarbeiders afhankelijk is geweest..(overschattingssymbolen/monumenten)
  Uiteraard GEEN verplichte integratie want anders moet die partij weer naar de schoolbanken. De meerderheid moet integreren met eerbetoon aan de integratie-uitwassen zoals DENK..
  (een paar jaar geleden sctreef ik het al..er komt zo´n partij gericht op andere culturen,religies etc als de massa daarvoor aanwezig is/komt…Dan gaat het feest pas echt vorm krijgen..de dreinpartij)

  Geen Turk, GEEN asielzoeker, Geen geintegreerde maar geassimileerde(role play) van de ventweg met snelheidsbeperking..Nederand dat ze zo graag onder de Arabische en no time Saoedische cultuur willen brengen om een dictator te installeren.Duister revival…in een democratie valt voor hen mpeilijk te overleven met hun zucht naar slachtofferisme en erkenning.Een been in NL en de ander in het verleden fantasy island,met behoud van uitkering.

  Moeten we nog meer Erdogaanse cultuuronzin accepteren…Volgens mij gaat dit ridicuul bloed zetten als ze blijven doorgaan met dergelijke wanvertoningen van tussen de wal en het schip. Dit gaat bijdragen aan minder, minder en nog veeel minder…riskeren nu de zero tolerantiegrens.Zeker met hun uitspraken dat het geen moslimpartij maar een partij voor alle Nederlanders..Ze denken waarschijnlijk dat wij op een stel krankzinnigen zitten te wachten die de kunst van het manipuleren nog niet geheel in de vingers hebben….Het feest der bizarre figuren

 9. Bas van Stapelberg // 21 mei 2016 om 18:10 // Beantwoorden

  Dacht toch echt dat moslims de grootste slavenhandelaren ooit waren. Domme lui bestaan in 2017 niet meer.

  • jos van veen // 28 mei 2016 om 23:25 // Beantwoorden

   dat is heel juist.
   Arabieren waren de groothandelaren in de savernij en de lokale stamhoofden in Afrika waren ijverige leveranciers van krijgsgevangenen uit ene stammenoorlog of ruimden lastige figuren uit de lokale stam op richting Arabieren.Later vormden de Arabieren eigen legers van slaven die en masse voor hen op strooptocht gingen omdat ze te weinig kregen aangeleverd
   In NL verkopen leidende politici hele volken aan hun heersers..De principes zijn nog steeds hetzelfde..dezelfde smeerlapperij

 10. bert-maathuis- // 21 mei 2016 om 18:45 // Beantwoorden

  Ik zet het hier nogmaals neer, omdat het zo allesbeheersend is; maar nu speciaal voor Sylvana!

  1° Maxima

  Maxima – ‘The Dutchman does not exist’ / ‘De Nederlander’ bestaat niet

  https://www.youtube.com/watch?v=zt0pHmZuDz0 (>>

  The following year, she got a question from the newspaper Euroturk: What is Swedish culture? She answered: “I’ve often had that question but I cannot figure out what Swedish culture is.
  I think that is what makes many Swedes so envious of immigrant groups. You have a culture, an identity, a history, something that binds you together. What do we have? We have Midsummer’s Eve and such corny things.”

  3° Stefanie von Berg

  Stefanie von Berg (Grüne) freut sich, das Deutschen in 30 Jahren in Hamburg in der Minderheit sind.

  https://www.youtube.com/watch?v=k-KaFRbdXMI (1 minuut)

  4° Magdalena Andersson (Zweden) on refugees

  https://www.youtube.com/watch?v=ZHmYliaY2Ws (4 min.)

  5° Barbara Lerner Spectre

  http://www.theoccidentalobserver.net/2010/09/kevin-macdonald-jews-play-a-leading-role-in-promoting-multiculturalism-in-europe/
  https://www.youtube.com/watch?v=UYKyp1e_jYc

  6° Frans Timmermans

  Europe will be diverse, or war! – Frans Timmermans

  https://www.youtube.com/watch?v=q94syUDDhxA

  Antwoord:
  Who wants to destroy every NATION and keep their community safe?
  https://www.youtube.com/watch?v=UYKyp1e_jYc (5 minuten)

  HOOTONplan https://www.youtube.com/watch?v=FM7X2R-pu1s&t=611 in werking? Ja!

  REAGEER EENS, WAARDE SYLVANA.
  Hoe verhoudt je sympathie voor de alleged asielzoekers zich met deze informatie??? Ingrijpend? Reageer eens, Sylvana!

  • jos van veen // 28 mei 2016 om 23:36 // Beantwoorden

   Maxima heeft wel gelijk.
   We hebben een Nederlandse cultuur..Die cultuur is gebaseerd op groeistuipen, politiek verleden, de eigen collectieve historie enz. Elke generatief geboren Nederland vertegenwoordigt aspecten van deze NL cultuur maar kan er natuurlijk niet compleet aan gelijkgesteld worden.
   We zijn allemaal versies van onze cultuur
   Het is dat wat NLérs hebben gecreeerd in de historie door hun landgenoten en dat nog steeds doen..Cultuur is niet alleen wat in het museum hangt of staat of op een podium wordt opgevoerd.Maar elk individu vertegenwoordigt niet alles .Met zijn allen vertegenwoordigen we dat wel.

   Cultuur is in de antropologie heel erg in het licht getsld hoor. Beroemde wetenschappers (zoals Hofstede bijv. – `allemaal andersdenkenden`) en bepaalde cultuurpatronen zijn inmiddels van elk land beschikbaar

   • bert-maathuis- // 29 mei 2016 om 01:03 // Beantwoorden

    Vrouwe Maxima verklaarde dat zij de Nederlandse cultuur/identiteit niet heeft kunnen vinden, Jos!
    (Waarom noemt zij zich dan koningin der Nederlanden???)

 11. Typische stropoppen van Erdogan met hun een-richting- denken!Vol in de slachtofferrol!De hand in eigen boezem steken?Nooooooit van gehoord!Het eeuwige parasiteren,provoceren en onaangepast gedrag van hun achterban,daar maken ze geen woorden aan vuil!Wat je niet benoemd is er niet!Ze kijken op Nederlanders neer als oud vuil;nog net gedoogd om hen te onderhouden en een fijn islamitisch leven te bezorgen!Zulke lui moeten niet gedoogd worden maar met pek en veren het land uit geflikkerd worden,met een levenslang inreisverbod!

  • jos van veen // 28 mei 2016 om 23:39 // Beantwoorden

   ja, dat is opvallend..voortduende de achterstelling, discriminatie en het racisme opzoeken en in de slachtofferrol en Calimero duiken..

   Eigenlijk is het een groot discriminatie en isme reeks…Verdraagzaam maar wel intolerant , geweldige zelfoverschatting en arrogant..vol paranoia om te stalken en `ontmaskeren`..(???)/maffo

 12. Ik vind Sylvana eigenlijk niet zo boeiend.
  Voorheen kakelde ze plaatjes aan elkaar op TMF. En meer valt er volgens mij niet overvte vertellen.

 13. Dönner EN Kebab,

  Te huur voor al uw lange arm operaties.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.