Soap Teevenbonnetje krijgt een nieuwe onthullende episode

Minister Van der Steur overlegt begin 2015 met nationaal coördinator terrorismebestrijding Dick Schoof. (Foto: Flickr, Valerie Kuijpers, rijksoverheid)

De lijdensweg van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie krijgt volgende week een nieuwe impuls. De soap rond de Teevendeal krijgt een nieuwe episode. Komende woensdag presenteert de Commissie-Oosting namelijk het rapport over de Teevendeal en de conclusies zijn niet mals. Zo blijkt dat de ambtelijke top van het departement al een jaar op de hoogte was van de vindplaats van het Teevenbonnetje. Terwijl alle betrokkenen zich afvroegen waar dat ding toch ligt, kende secretaris-generaal Pieter Cloo de vindplaats maar hij hield zijn mond. 

Het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag waar Peieter Cloo tot maart 2015 de hoogste ambtenaar was. (Foto:s: wikipedia.commons.org, algemenebestuursdienst.nl)

Het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag waar Pieter Cloo tot maart 2015 de hoogste ambtenaar was. (Foto:s: wikipedia.commons.org, algemenebestuursdienst.nl)

Hoe zat het ook alweer: in zijn tijd als officier van Justitie sloot Fred Teeven in 2000 een deal met crimineel Cees H. De overheid zou H. in beslag genomen tegoeden teruggeven, met aftrek van een boete van 750.000 gulden.

De Kamer wilde later het exacte bedrag van die schikking weten, maar het VVD-bewindsliedenkoppel Teeven en Opstelten gaven eerst niet thuis. Daarna kwam Opstelten ineens met het bedrag van 1,25 miljoen gulden op de proppen, maar een bonnetje was onvindbaar, stelde hij. Toen het programma Nieuwsuur in maart 2015 het bonnetje toch gevonden had, bleek het om 4,7 miljoen gulden te gaan. Opstelten moest aftreden en een boze Teeven (‘Ik deed het voor volk en vaderland!’) volgde hem.

Nu blijkt dat al een jaar vóórdat Nieuwsuur het bonnetje vond, de hoogste ambtenaar Cloo wist waar het betaalbewijs lag. Hij loog er gewoon over. Na de bewuste Nieuwsuur-uitzending had het ministerie dan ook verdacht snel een kopie van het Teevenbonnetje opgeduikeld. Het stond op een back up van een oud systeem.

In De Telegraaf, 20 mei.

In De Telegraaf, 20 mei.

Naast Cloo wisten ook de directeur Financieel-Economische Zaken Coen Hogendoorn en de directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Gerard Roes al langer waar het bonnetje lag. Jokkebrok Hogendoorn werkt inmiddels als directeur op het ministerie van Financiën, zijn weinig transparante collega Roes kreeg een hoge functie bij de Raad van State. De misleidende Cloo werkt nog als buitengewoon adviseur in overheidsdienst.

Nadat het bonnetje gevonden was, ging de Commissie-Oosting voor de tweede maal aan de slag om de schimmige gang van zaken rond de Teevendeal te onderzoeken. De commissie vond, zo weet De Telegraaf, geen bewijzen van kennis over de vindplaats bij Opstelten of Teeven. Dat er geen bewijzen zijn, betekent niet dat de heren het ook daadwerkelijk niet wisten.

Van der Steur wacht een lastig weekje. Wéér wordt zijn ministerie door het slijk gehaald. Er komt uiteraard een debat waar de oppositie hem zal grillen. Ze zullen er ook gretig op wijzen dat er weer alleen maar VVD’ers betrokken zijn bij dit treurspel. Omdat Teeven en Opstelten opstapten, is de positie van Van der Steur relatief veilig. Tenzij hij weer natuurlijk weer blundert.

(Bron: De Telegraaf)

11 Reacties op Soap Teevenbonnetje krijgt een nieuwe onthullende episode

 1. In deze regering zitten meerdere leugenaars. Verrast? Nee, het vis begin bij de kop te rotten.

 2. Het ministerie van veiligheid en justitie lijkt al jaren op een riool!Tijd voor ontstopping!


 3. Zoals hier al eerder gezegd: het neoliberaal geteisem doet niet eens meer moeite om hun criminaliteit te verhullen. Een bonnetje meer of minder doet er ook al niet meer toe. Zij komen er toch wel mee weg.

  Hier kan je aan zien dat het OM en het gehele departement van justitie verregaand is gecorrumpeerd. De bovenwereld blijkt dan ook veel crimineler dan de onderwereld te zijn.

  Volgende jaar stemt u toch ook weer VVD, D66, GL, CDA, SGP, CU, of zelfs op de top-neoliberalen van de PvdA?
  Als u op een van deze partijen stemt dan weet u zeker dat het neoliberaal festijn weer heerlijk verder gaan.

 4. Jos van Veen // 20 mei 2016 om 21:00 // Beantwoorden

  daarom moeten er bij verandering van regering ook alle topambtenaren worden vervangen.

  Anders blijft dit onderhands en onderhuids rotzooien!!

 5. Dat wordt weer een avond lang soufleren voor Liegende Mark

 6. bert-maathuis- // 20 mei 2016 om 23:36 // Beantwoorden

  http://derwaechter.net/studie-beweist-wahlfaelschung-in-deutschland-keine-ausnahme-sondern-die-regel
  En zou dit alleen maar bij de buren gebeuren? Uiteraard niet. Heel west-Europa!
  En moeten er daarom bij verandering van regering ook alle topambtenaren vervangen worden? Ja, zeker, maar dat niet alleen. Al deze mensen, zoals Teeven, Opstelten en de hier genoemde Cloo, Hogendoorn en Roes (en de rest!) allemaal stuk voor stuk 5 jaar [of meer] brommen, hoogstpersoonlijk. Anders vindt er nog steeds geen gerechtigheid plaats.
  https://www.youtube.com/watch?v=sEM_7RpoGl4 (12 minuten)

 7. Bas van Stapelberg // 21 mei 2016 om 19:49 // Beantwoorden

  Dat houdt in nog een extra stropdas omdoen om indruk te maken.

 8. WAT EEN HAAT HIER. NIET FRIS!!!!

  • bert-maathuis- // 24 mei 2016 om 15:23 // Beantwoorden

   Tom, de mensonterende houding van politici (regeringsleden en parleurs) blijkt inderdaad – logischerwijze – haat te ontlokken, niet bij een enkeling, maar bij massa’s burgers. Moeten we dit volkomen inhumane beleid, welke ontelbare mensen in een hel doet belanden, dan omarmen, liefhebben?
   We doen wat we doen; ieder doet wat ie doet. En dat geeft reacties, dat heeft gevolgen.

 9. Kortom, het stinkt.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.