Van Rijn: ‘De rechter heeft toch ingegrepen? Het systeem werkt toch?’

(Foto: wikimedia.commons.org, pvda, Martin Hogenboom)

Het besluit van de rechter dat gemeenten niet zomaar thuishulp mogen weigeren, beschouwt het kabinet niet als kritiek. Integendeel. De Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter in Nederland, ‘heeft de wet uitgelegd zoals ik die bedoeld heb’, aldus Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Hij geeft toe dat het ‘niet overal goed gaat’, maar ziet de rechterlijke ingreep ook als een bevestiging van zijn beleid: ‘De rechter heeft toch ingegrepen? Het systeem werkt toch?’

Gemeenten mogen van de rechter niet meer korten op huishoudelijke hulp zonder een goed en zorgvuldig onderzoek. En van zulk onderzoek is nu vaak geen sprake. Veel mensen kregen geen of veel minder huishoudelijke hulp, met een massa rechtzaken tot gevolg.

In de Volkskrant, 19 mei.

In de Volkskrant, 19 mei.

De staatssecretaris die per 1 januari 2015 gemeenten 40 procent kortte op het budget voor thuishulp, schaart zich achter de bestuursrechter: ‘Klip en klaar betekent deze uitspraak dat gemeenten mensen op maat huishoudelijke hulp moeten bieden, als iemand dat nodig heeft’. Ook PvdA-Kamerlid Van Dijk werpt elke verantwoordelijkheid voor de ellende waarin sommige hulpbehoevenden inmiddels verkeren van zich af: ‘Hoeveel méér hadden we nog kunnen zeggen tegen de gemeenten dat ze echt in gesprek moesten gaan met de mensen?’ En coalitiepartner VVD vindt de moeilijkheden ‘de gemeenten aan te rekenen’.

Van Rijn noemt het in een interview met De Telegraaf vandaag ‘jammer’ als iemand naar de rechter moet om zijn schoonmaakhulp te behouden, ‘je hoopt dat dat niet nodig is’. Hij staat nog steeds achter zijn decentralisatie van de zorgtaken naar gemeenten. ‘Ja, over de hele linie zie je dat de continuïteit van zorg gewaarborgd is’.

In De Telegraaf, 19 mei.

In De Telegraaf, 19 mei.

Al sinds 1 januari 2015 telt Nederland twintig gemeenten die huishoudelijke hulp helemaal hebben afgeschaft. Ze beschouwen de huishoudelijke hulp gewoon niet als een taak van de gemeente. In Utrecht was het eveneens van dik hout zaagt men planken: alle hulpbehoevende inwoners kregen er per 1 januari slechts anderhalf uur per week hulp. Vele rechtzaken waren het gevolg. Nadat deze situatie bijna anderhalf jaar voortduurde, de politiek op zijn handen bleef zitten, deed de rechter gisteren uitspraak. Maar wie denkt dat morgen iedereen weer op zorg-op-maat kan rekenen, heeft het mis.

Oosterhout, een van de gemeenten die alle huishoudelijke hulp schrapte, gooit nu niet meteen het beleid om. ‘We gaan eerst rustig de uitspraak lezen en nadenken’, zei een woordvoerder tegen de Volkskrant. En die aanpak hebben waarschijnlijk veel gemeenten.

Van Rijn gooide een kleine anderhalf jaar geleden de zorgtaken over de schutting bij de gemeenten. Deed er bovendien een bezuiniging van 40 procent bij. Maar hij voelt nu kennelijk geen enkele verantwoordelijkheid voor de wantoestanden in sommige gemeenten. Rechterlijke uitspraak die de wantoestanden bevestigen legt de bewindsman zelfs uit als een bevestiging van zijn beleid. Je moet maar durven.

(Bronnen: De Telegraaf, de Volkskrant)

13 Reacties op Van Rijn: ‘De rechter heeft toch ingegrepen? Het systeem werkt toch?’

 1. Wat een slechte plan als de rechter het moet corrigeren toch? Beetje zelfkritiek zou deze bewind lid sieren. Een boord voor de kop is voor deze regering de beste optie.

 2. Ach,dat je je eigen ouders in zo’n situatie manoeuvreerd zonder met de ogen te knipperen,zegt wel genoeg!

 3. Die kerel spoort niet!!!!

  Typisch een ambtenaar die zelfs zijn grootste ongelijk tóch wil uitleggen in zijn eigen voordeel.
  Dan ben je toch niet lekker meer bij je positieven.

 4. Ik denk dat Van Rijn dik beloond gaat worden voor zijn prachtwet bij de vlgende verkiezingen. Alle peilingen wijzen in ieder geval in die richting.

 5. De man is volslagen krankzinnig en kan beter even een praatje gaan maken met de hulpbehoevenden die inmiddels in een varkensstal wonen dankzij de PVDA. Het is maar te hopen dat Samsom en Spekman hun karwei snel afmaken dan is de ranzige perverse PVDA passe.

  • Gluteus Maximus // 20 mei 2016 om 12:56 // Beantwoorden

   Didi Samsom had het er toch over in de 1 of andere toespraak – “Martin! Wat een prestatie…”

   En dat zal ook vast gemeend zijn. Je vraagt je alleen af wat dan zijn maatstaven voor “geweldige prestatie” precies zijn. (niet helemaal wat ik er onder versta, wed ik)


 6. Van Rijn is een van de neoliberalen van de PvdA.
  Als je goed kijkt naar zijn handel en wandel dan zie je heel duidelijk hoe zo’n neoliberaal denkt en handelt. Veelal wordt gebruik gemaakt van doofpotten, taaltruuks zoals; “Ik herken mij hier niet in..”, verdoezelen, liegen, bedriegen, etc etc. Alles is geoorloofd zolang het maar de grote geldstroom van arm naar rijk dient.

  Het handelen van van Rijn is geen krankzinnigheid, maar ordinaire neoliberale criminaliteit, gelegaliseerd door de zittende neoliberale regering. Dit is grootschalige criminaliteit die zich uitstrekt tot ver buiten de grenzen van Nederland. Het gehele systeem is diep besmet door deze extreme, ernstige neoliberale criminaliteit.

  Het enige dat uiteindelijk in staat zal zijn om deze criminelen adequaat het hoofd te kunnen bieden is “de demos” het volk. Dit is al enkele malen eerder gebeurd in de geschiedenis. De criminelen zijn steeds weer verslagen. Net zoals nu ook weer zal gebeuren. Het kan niet gauw genoeg zijn.

 7. jos van veen // 19 mei 2016 om 23:23 // Beantwoorden

  dit is toch wel een geweldige hufterige manier van doen van belidsmakers..jarenlng mensen tereieteren en op stang jagen, geen verbod richting gemeentelijke keukentafelgesprekken en nu roepen dat het systeem werkt..Gooi die lui met hun walgelijke onzin over de schutting..dat soort volk moet toch echt weg wezen in 2017..

  Dat zu er op lijken dat bij de gesjoemelde dieselauto´s de motoren moeten worden verwijderd zodat ze voortaan geduwd moeten worden..en dan roepen dat het systeem werkt omdat de uitstoot van smeerlapperij sterk verminderd is..

 8. Beter terug draaien naar het oude system met pgb’s, dat werkte goed! Maarja dingen die goed gaan in dit land schijnen altijd afgebroken te moeten worden!
  Nu SP!

 9. Bas van Stapelberg // 20 mei 2016 om 12:33 // Beantwoorden

  Het zoveelste bewijs dat we te maken hebben met een politici met het IQ van zijn schoenmaat. Werkelijk compleet gestoord deze man.

 10. Dat v. R. dit vindt is tot daaraantoe dat hij echter voorbijgaat aan het sluiten van verzorgingshuizen en dat daardoor 10duizende bejaarden gedwongen langer thuis moeten blijven wonen en daar dan geen extra hulp bij krijgen en ook nodig hebben dat schijnt hij over het hoofd te zien.

 11. Marry Christine // 5 september 2016 om 13:57 // Beantwoorden

  Afgelopen week zijn na mijn schriftelijk verzoek om herziening,een inhuur ”indicator” van de gemeente,en thuiszorg bij me geweest. Dit n.a.v. herziening na de rechtelijke uitspraak, en brief van de heer van Rijn aan de gemeentes m.b.t.dit onderwerp HO.
  Gem. Binnenmaas en andere gemeentes uit de Hoekse Waard hebben gezamenlijk als volgt besloten m.b.t. huishoudelijke ondersteuning, dit nog meer te beperken. In plaats van 2 x per jaar gordijnen wassen, nu 1 x per jaar..1 x per 3 mnd ramen zemen, nu 1x per half jaar..Douche /badkamer schoonmaken i.p.v. iedere week, nu 1 x per 14 dagen.De oven kan je beter niet meer gebruiken, die mag 1 x per jaar worden schoongemaakt, etc. Buiten de ramen zemen mocht / mag helemaal niet meer.Veranderingen / wijzigingen na de rechtelijke uitspraak en brief van Dhr.van Rijn zijn genomen in het voordeel van de gemeente,nog meer ten nadelen van de cliënt.Ze moeten bezuinigen van Dhr. v. Rijn. Onder de laatste kabinetten is het slikken of stikken. De gemeente waar ik woon,zeker WMO benut dit optimaal in eigen voordeel.Ik ben boos en teleurgesteld. Ik vind het schandalig dat ze dit durven aanbieden. Groet, Marry Christine.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.