Kandidaat-Kamerleden krijgen een zwaardere screening

(Beeld: screenshot debatgemist.nl)

Problemen met Tweede Kamerleden die zich afsplitsen of -met slaande deuren- opstappen willen de partijen voortaan voorkomen. De laatste periode stapten dertien Kamerleden op vanwege wangedrag (vier), verschil van mening (twee) of omdat ze zich afsplitsten (zeven). Slecht voor het aanzien van de politiek. Een klein jaar voor een nieuwe periode begint, neemt een aantal partijbesturen maatregelen. Zoals het beter screenen van nieuwelingen.

VVD-voorzitter Henry Keizer wil dat VVD-Kamerleden 'boven elke twijfel verheven zijn'. Dan is er werk aan de winkel. (Foto: wikimedia.commons.org)

VVD-voorzitter Henry Keizer wil dat VVD-Kamerleden ‘boven elke twijfel verheven zijn’. Werk aan de winkel. (Foto: wikimedia.commons.org)

Zo eist de VVD voortaan van de nieuwe Kamerleden een Verklaring omtrent Gedrag (VoG). ‘Het is van het grootste belang dat mensen die volksvertegenwoordiger worden voor de VVD boven alle twijfel zijn verheven’, aldus VVD-voorzitter Henry Keizer in het AD. Ook de zittende Kamerleden die door willen moeten aan het VVD-bestuur zo’n verklaring overleggen.

Bij de PvdA vragen ze kandidaat-Kamerleden al langer naar een VoG. De sociaaldemocraten hebben echter bedacht dat een kandidaat eerst ook honderd handtekeningen van andere PvdA-leden moet ophalen. ‘De Tweede Kamer is geen plek om het vak te leren’, vindt Max van den Berg, voorzitter van de kandidatencommissie. Daarom krijgen de groentjes eerst een uitgebreid scholingstraject binnen de partij.

Bij de SP is een speciale adviseur aangesteld die de kandidatencommissie ondersteunt. De in 2010 gevluchte fractieleider Agnes Kant gaat dat doen. Of Kant een zware rol krijgt, is onbekend. Het CDA heeft speciale teams samengesteld met een (oud-)Kamerlid, een bestuurder en een personeelszaken-deskundige. Het gaat er bij de christendemocraten vooral om dat capabele mensen binnen de fractie passen.

In het AD, 17 mei.

In het AD, 17 mei.

De partij die onlangs nog te maken had met het weggelopen verwarde Kamerlid Wassila Hachchi, doet niets aan screening. Strengere regels zijn niet nodig, vond onlangs nog een meerderheid van de leden tijdens een partijcongres. D66-woordvoerder Sander Bus: ‘Je kunt het toch niet voorkomen. We praten binnen de partij veel over integriteit. Dat maakt mensen bewust’.

Ook GroenLinks, die op virtuele winst staat en waarschijnlijk straks plek biedt aan nieuwelingen, doet niets extra’s. Er zijn immers al twee indringende gesprekken met kandidaten, zegt partijvoorzitter Marjolein Meijer. ‘Iemand kan zich niet twee keer 45 minuten anders voordoen dan hij of zij is’.

Alle inspanningen zijn voor de bühne. Wie vier jaar vooruit zegt te kunnen kijken is óf buitenaards óf ongeloofwaardig. Bovendien laat de Kieswet echte actie niet toe. Partijen bestaan namelijk niet voor die wet, alleen de kiezers en hun gekozenen. Een Kamerlid hoeft dus helemaal niet loyaal te blijven aan zijn fractie.

(Bron: AD)

14 Reacties op Kandidaat-Kamerleden krijgen een zwaardere screening

 1. Klaus von der Schwanz // 18 mei 2016 om 07:56 // Beantwoorden

  Waar de partijbazen behoefte aan hebben zijn ‘robots’. U weet wel, dat type wat op afstand geheel te besturen is, zodat precies de lijn gevolgd wordt van de politieke baasjes. Weinig gedoe en wel zo makkelijk. Stemmen zonder last en ruggespraak? Nein, dass war einmal.

 2. Nóg meer commissies om nog meer geld onnodig over de balk te gooien. Wil je voorkomen dat leden tussentijds voor onrust én splinterpartijtjes zorgen, maak dan een reglement als volgt. Voorbeeld: PVDA haalde een aantal zetels, stap je uit de partij omdat je het niet eens bent met de koers, dan betekent dat tevens dat je je zetel inlevert en plaats maakt voor een nieuwe PVDAer. En niet zoals recent die twee turkse leden die een eigen partijtje opzetten en daar nota bene ook nog een flinke duit als startkapitaal voor krijgen. Dat is kiezersbedrog.
  Ga je uit onvrede bij een sportclub weg, dan is je recht op meespelen in een elftal van die club óók voorbij.
  Om verdere versnippering te voorkomen wordt het eens tijd de kiesdrempel te verhogen. Geen land ter wereld heeft zoveel partijtjes als we hier in NL hebben. Met één of twee zetels zit je tijd te verdoen met eindeloze debatten en vragenuurtjes waar tig keer hetzelfde wordt gezegd.
  Waar Herr Klaus vd Schwanz vindt dat er robotjes gewenst zijn om de partijkoers te handhaven; Het hele regeersysteem is een poppentheater waar achter de schermen alleen het grootkapitaal aan de touwtjes trekt. Wereldwijd zijn er maar een paar showmasters die de dienst uitmaken. Daar danst de hele wereld op een hete plaat hún spelletje onder hún regie. Vergeet niet dat ze met de huidige social media, asociaal snel kunnen overzien of de wereld doet wat zij willen. Je beseft nog niet hálf hoe de hazen lopen lijkt me zo.

 3. Lijkt me een goed idee om brievenbusplassers, pornobaronnen en vrijwilligers voor een verkiezingscampagne aan de andere kant van de wereld vooraf te weren.

 4. Bas van Stapelberg // 18 mei 2016 om 09:43 // Beantwoorden

  Zware screening?? Een VOG’tje aanvragen bij de gemeente, wow ik ga plat hoor.
  Er hoort een flinke psychologische test en een IQ test te komen voor deze figuren. Want wat er tot dusver heeft gezeten is rampzalig, gewoon dom eigenlijk. Hoe Giel Beelen deze stumpers toch in de maling nam. En dat zit in de tweede kamer. Gewoon lachwekkend dit niveau.

 5. Bas van Stapelberg // 18 mei 2016 om 10:55 // Beantwoorden

  Het niveau is toch richting zwakzinnigheid hoor. Neem zo John Leerdam, zoek het even op met Jablabla de straatterrorist. Dit niveau is het. Geldt niet alleen voor de verloren PvdA maar voor werkelijk iedere partij en Kamerlid.

 6. Maan Arkenbosch // 18 mei 2016 om 13:05 // Beantwoorden

  De 2e kamer heeft toch al bijna niets meer te vertellen.Brussel maakt voor meer dan 60% de dienst uit.Verder ligt de 1e kamer dwars. Wij zijn een protectoraat geworden van de E.U.Met dank aan Balkenende en het CDA. Het ziekelijke corrupte systeem moet aan zijn eigen miskleunen kapot gaan.

 7. Bas van Stapelberg // 18 mei 2016 om 13:35 // Beantwoorden

  ja dat gaat zeker gebeuren.

 8. Een screening in welke richting? Zwaardere screening zegt natuurlijk op zich helemaal niks. Is het doel kosher? “Alle inspanningen zijn voor de bühne.” Juist. Het is kabuki! “VVD-voorzitter Henry Keizer wil dat VVD-Kamerleden ‘boven elke twijfel verheven zijn’. Werk aan de winkel.” Hahahaha, juist de VVD (Demmink, Van Opstelten etc.); hoe belachelijk zijn deze figuren! Vlak ook de PVDA en CDA niet uit! We worden door psychiatrische patiënten geregeerd, wat heet: overheerst en geminacht. Psychopaten en narcisten of combinaties hiervan! En ze achten zichzelf zo intelligent en daardoor zo verblind en er dientengevolge openlijke schandelijke praktijken op nahoudend, dat zij ons voor stom/dom houden die hen echt wel in het snotje hebben maar helaas zich niet kunnen indenken/geloven hoe vilein en zonder geweten/verantwoording deze figuren aan de top (maar het zijn geen topfiguren natuurlijk) opereren. Geen geloof en massale ontnuchtering is geboden!

 9. Bas van Stapelberg // 18 mei 2016 om 15:54 // Beantwoorden

  Dat is zeer zeker broodnodig. Maar de straatterrorist Achmed Tjablabla houdt wel de gehele PvdA in zijn greep. Dit soort randdebielen besturen Nederland, je kan ze echt van alles wijsmaken.

 10. jos van Veen // 18 mei 2016 om 16:57 // Beantwoorden

  En weer is alles gericht op inteelt!!Veranderingen en afwijkende partijdiscipline is taboe. Epigonencultuur.Je krijgt er zelfs een cursus voor..
  Maar wat mag een gewone bevolking van een kamerlid verwachten.?

  Wat is erop tegen om bindend tussentijds kamerleden te evalueren via referenda..?

  Wat doen we om backbenchers te voorkomen en wanprestaties te stoppen?
  Hand boven het hoofd houden (VVD-methode)?

  Wat kan een volk doel doen om zijn zgn. vertegenwoordigers te kunnen toetsen op rendement en ontslaan van ondeugdelijke-ongeschikte kamerleden..
  Hoe heilig zijn partijen als zelfstandige instituten zonder last en ruggespraak? Kan een partij eigenlijk wel functioneren zonder brede communicatie met de bevolking op alle terreinen en hoe komen ze dan aan hun input??

 11. jos van Veen // 18 mei 2016 om 17:15 // Beantwoorden

  waar mag er van ene Kamerlid worden verwicht?
  Brede binding met de gehele !! bevolking en alles wat er loopt/gaande is en van belang is voor m.n. het gewone volk en kwetsbare bevolking ihb.!
  Anders wordt Kamelidschap een spelletje van open ouwehoeren..

  Kennis van zaken, updated kennis van zaken..dingen van 15 jaar terug actualiseren voor het nu (CDA,D66,PvdA,VVD,CHU,SGP )zijn ongeschikt en obsoleet.

  Een geschikte persoonlijkheid, geen persoonlijkheidsstoornissen, neigingen tot manipulaties,bedrog, leugens,oplichterij enz.Openheid,directheid,tranpantie nastrevend.samnwerkingsbereidheid

  Een behoorlijke intelligentie.Hoeft niet academisch geschoold en gefrikt.maar wel intelligent, sterk sociaalvoelend en met grote aanspreekbaarheid..het gaat over mensen. niet alleen maar over poen en ongelijkheidsstreven.(geen neoliberaal, als het aan mij ligt).geen stom volgzaam schaap maar gedreven.
  Iets gata verder dan economie, macht, dwang en elitair gerotzooi met luxe problemen en grote sier.

  Laat in vredesnaam de rekruten een complete testbatterij voor 5 dagenlang doorlopen..m.n.breed gericht op persoonlijkheidsstruktuur , intelligentie communicatie en transparante samenwerking.
  Machtszoekers afwijzen! Geldzoekers en gelegenheidsfreaks afwijzen.

  tot nu toe ziet het er naar uit dat niet de schapen en volgers van partijen zich profileren maar juist degenen die ook werken aan zelfkritiek en partijkritiek..
  Klonen, epigonen,schapen en trouwe jaknikkers benadelen de politiek en volksvertegenwoordiging.


 12. Typisch dat recent ook in het nieuws verscheen dat veel politieke partijen, vooral de grote politieke partijen op de SP na, om en nabij failliet zijn.

  Het is wel heel erg toevallig dat deze politieke partijen door dit soort acties meer geld van de belastingbetaler kunnen vragen. Heel typisch! (en doorzichtig)

 13. Yvonne van Cleef // 18 mei 2016 om 22:51 // Beantwoorden

  Capabel,integer????Hoe durven juist zij die woorden in de mond te nemen?Zeeeeeeeer ongeloofwaardig!Maar daar zullen zij zich wel niet in “herkennen”!

 14. De Vvd kan beter een onafhankelijk onderzoek naar achtergrond laten uitvoeren. De Pvv ook, vanwege extreem rechtse kandidaten.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.