In Brexitdebat speelt Tweede Wereldoorlog een prominente rol

(Beeld: screenshot Youtube, BBC)

De Britse campagne rond de Brexit verhardt zo’n vijf weken voor het referendum in rap tempo. Afgelopen weekend gooide de oud-burgemeester van Londen en aanvoerder van het Brexit-kamp Boris Johnson olie op het vuur door de voorstanders van de Europese Unie te vergelijken met ‘Napoleon, Hitler en andere mensen die de gouden eeuw van de Romeinen willen herscheppen’. ‘Dat eindigt tragisch’, aldus Johnson in een interview met een Britse krant.

Brexit-kampaanvoerder Boris Johnson (foto: wikimedia.commons.org)

Brexit-kampaanvoerder Boris Johnson wil dat de Britten weer ‘de helden van Europa zijn’. Hij doelt daarmee op de rol van de Britten tijdens de Tweede Wereldoorlog. (foto: wikimedia.commons.org)

Het is inmiddels een nek-aan-nekrace tussen het Remain- en het Leave-kamp. 51 procent van de Britten zou willen blijven volgens de laatste peilingen. Een belangrijke conservatieve strateeg van de Brexitvoorstanders roept zijn medestanders op om minder te debatteren met de tegenstanders op tv, en meer naar de kiezers toe te gaan.

De blonde Brexitleider appelleerde in het interview met the Telegraph aan de laatste finest hour van de Britten: de Tweede Wereldoorlog, toen ze standhielden tegen de nazi’s. We moeten weer ‘de helden van Europa’ zijn, aldus Johnson. Zijn opmerkingen appelleren ook aan de vrees voor een alles dominerend Duitsland.

Schandaalkrant The Sun beeldde prime minister Cameron al af als marionet van bondskanselier Merkel. De Britten zagen de laatste tijd dat Duitsland de hoofdrol speelde in zowel de euro- als vluchtelingencrisis. Vanaf de zijlijn, ze doen niet mee aan de euro of aan Schengen, zagen ze de Duitsers domineren. De Brexitvoorstanders gruwen er van.

Maar ook de Brexittegenstanders gebruiken WOII. Zo stelde premier Cameron dat zijn land elke keer dat het Europa de rug toekeert, spijt krijgt.’We moesten altijd bijspringen, en altijd tegen een hogere prijs’. In een video pleitten veteranen tegen het verlaten van de EU.

Johnson ambieert David Cameron op te volgen als premier, maar of zijn vergelijkingen met Hitler daarbij helpen is de vraag. Het zijn zijn partijgenoten, de Conservatieven, die hem straks als eerste zullen moeten kiezen. Of zij de stevige taal van Johnson premierfähig vinden, is de vraag.

(Bronnen: nrc.nl, telegraph.co.uk)

7 Reacties op In Brexitdebat speelt Tweede Wereldoorlog een prominente rol

 1. jos van Veen // 18 mei 2016 om 15:59 // Beantwoorden

  het UK s¨peelt wat de EU betreft wat dubbelspel en neigt er toe voor wel de lusten maar niet de lasten. En tot nu toe is dat aardig gelukt..een status aparte.
  Neemt niet weg dat veel conservatieve Britten niet erg op het vaste continent gericht zijn als hetom politiek gaat.

  de miljardairs van het UK willen in de EU blijven..niet omdat ze zo verguld zijn het de EU maar botweg omdat de EU hen nog meer miljarden oplevert en zal opleveren..De EU is de kip met gouden eieren voor UK-rijkmannen.
  Daarom moet de UK in de EU blijven met 1 been er naast..voordelen, geen lasten en verder mag het vaste continent in de brand vliegen van deze eigenaren van de Ierse grond/Ierland. De gewone bevolking heeft /net als de lidstaatbevolkingen geen barst aan de EU..Kost een berg en wast een beetje.
  Tel je geen winst van..

 2. Bas van Stapelberg // 18 mei 2016 om 16:55 // Beantwoorden

  Gezien de 80 miljoen Turken die straks overal in Europa zich mogen vestigen is een vertrek een prima oplossing. Denk dat de Engelsen straks lachende derde zijn, zijn trouwens nu al.


 3. Dat exit en niet=exit in de UK nog steeds zo dicht op elkaar liggen is heel bijzonder.
  Terwijl het voor velen nu toch wel duidelijk moet zijn dat alleen een heel klein elitair, stinkend rijk en machtig deeltje van de bevoling baat bij de EU heeft. Blijkbaar werken de vele marketing technieken van het EU gremium.

  Cameron maakt bijvoorbeeld hier gebruik van de aloude truuk om “de EU” en “Europa” met elkaar gelijk te stellen. Terwijl een kind zelfs kan weten dat de EU alleen maar de bovenste laag van de elite en een aantal gedienstige technocraten en bereaucraten is en Europa het continent en de overige bevolking.
  Typisch een eenvoudige marketingtruuk om de mensen een rad voor de ogen te gooien.

  Het zal nog sneller slecht met ons in Nederland aflopen als er in de UK niet voor een Brexit gekozen wordt.
  Als er niet voor een Brexit wordt gekozen zullen de EU-neoliberalen immers keihard toeslaan, resulterend in een versnelde verarming van de bevolking en algehele verschraling van het leven in het Europese grondgebied.

  Met een Brexit is er nog enige kans op een Nexit.
  Zonder Brexit blijven we voor langere tijd in deze EU hel vertoeven.

 4. Maan Arkenbosch // 18 mei 2016 om 19:29 // Beantwoorden

  De onrust in Frankrijk geeft duidelijk aan dat de bevolking de €urocraten zat zijn.Het gemanipuleer van Draghi/ECB, waardoor de pensioenfondsen en kleine spaarders bestolen worden houdt eens op.

 5. Wij worden in Nederland bestolen, eerst moeten de verhuurders zich aan de richtlijnen van de EU houden, dus de huren schieten omhoog. Het zgn. scheefwonen is daarom o.a. bedacht. Deze groep heeft het gelach al betaald, huur al boven de 710,- gebracht (dat mag blijkbaar zomaar in dit land).
  Als kleine spaarder ben je ook de pineut, houden niets over. Wel raar overigens dat onze zorgkosten (verzekering) niet aan de EU-normen worden aangepast, die zijn in onze buurlanden een stuk lager. Wij hebben dus ook alleen de lasten en geen lusten van de EU.

 6. Alles lezende afgelopen maanden en de feiten daaruit voortvloeiend lijkt mij het duidelijk.
  Dat de EU heden feitelijk ermee opgehouden is te bestaan.
  Ieder lid doet zowat hem goeddunkt en het enige wat nog functioneert is de subsidie geldkraan naar diverse z.g.n. steun benodigde landen.
  Die corrupt zijn als de neten nl. Oostblok.

 7. Een Brexit is vermoedelijk de laatste kans op een Nexit! Anders zullen we naar de pijpen van het peper dure, dictatoriale en ongekozen Brussel moeten dansen. We zullen successievelijk als “gevangenen” door het leven gaan zonder enige inbreng. En dan denk ik weer aan de woorden van de heer Juncker: “We gaan rustig door tot er geen weg meer terug is!” Waar ik me tevens ernstig zorgen om maak is, dat het referendum net zo gemanipuleerd zal worden als destijds de verkiezingen voor Schotse onafhankelijkheid.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.