Kabinet verjubelde de vijf miljard een jaar te vroeg

Prinsjesdag 2014 (Foto: rijksoverheid.nl, Valerie Kuijpers)

Gaf het kabinet tijdens Prinsjesdag 2015 nog cadeautjes ter waarde van 5 miljard weg, in 2017 gaat de hand weer op de knip. Er zijn forse tegenvallers zoals de kosten voor de onverwacht grote vluchtelingenopvang, de verminderde aardgasbaten en de hoog uitgevallen ambtenarensalarissen. Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, wordt dit jaar geen ‘Haagse pakjesavond’, aldus politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf. Daar baalt de coalitietop vast van, want 2017 is een verkiezingsjaar. Nu wordt duidelijk dat het kabinet de vijf miljard een jaar te vroeg verjubelde.

In De Telegraaf, 17 mei.

In De Telegraaf, 17 mei.

Hoewel de economie volgens het Centraal Planbureau licht groeit, en dat al acht kwartalen achter elkaar, wordt de geldsmijterij van vorig jaar niet herhaald. ‘De moeilijkste begroting van de regeerperiode’, erkent een VVD-kopstuk tegen De Telegraaf. Er is slechts een beperkt bedrag beschikbaar voor koopkrachtverbetering. Het geld dat het kabinet daarvoor heeft, komt uit de enkele meevallers zoals minder rentebetaling over de staatsschuld en vanwege de economische groei.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft al laten weten dat bewindslieden hun eigen tegenvallers moeten opvangen. Dat betekent wellicht dus weer bezuinigingen. De minister kan echter om sommige bewindslieden-in-geldnood niet heen. Zo beloofde staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn de bezuiniging a €500 miljoen op verzorgingstehuizen terug te draaien, en kreeg het ministerie van Veiligheid & Justitie extra geld (€250 miljoen) voor de politie. Sowieso krijgt het krakkemikkige departement van Veiligheid en Justitie extra geld in 2017. Dat is inmiddels uit pure noodzaak. Ook Defensieminister Jeanine Hennis (Defensie) heeft extra euro’s nodig.

(Foto: rijksoverheid.nl)

(Foto: rijksoverheid.nl)

Politiek wordt de begroting van 2017 ook nog een hele kluif. Zeker omdat de verkiezingscampagne eigenlijk al is begonnen. Uitdelen van meevallers is politiek bijna lastiger dan het verdelen van de pijn. Dat bleek al in 2015 bij het verdeling van de 5 miljard aan cadeautjes. De oppositie kwam er niet uit met Rutte2, en het leek er zelfs even op dat er geen extra’s en voordeeltjes zouden komen.

De grootste tegenvaller komt door de ambtenarensalarissen: €2,5 miljard. Op de tweede plaats staat de onverwacht grote instroom van vluchtelingen: ten minste €1,3 miljard. Dit bedrag is gebaseerd op 58.000 vluchtelingen. Ten slotte verdient Nederland minder aan het Groningse gas. Ten eerste omdat de kraan dichter is gedraaid, ten tweede omdat, net als de olieprijs, ook de gasprijs sterk gedaald is.

Verder gaat er 200 miljoen extra naar gemeenten en provincies voor integratie van asielzoekers die mogen blijven. Ook de extra grensbewaking en de Turkijedeal kosten Nederland extra geld. De EU betaalt immers 6 miljard aan Ankara. Dijsselbloem zette alvast de eerste 200 miljoen opzij.

Geld lijkt soms geen rol te spelen, soms wel.

(Bron: De Telegraaf)

7 Reacties op Kabinet verjubelde de vijf miljard een jaar te vroeg

 1. Wat wij al lang wisten, een rampkabinet. De burger kreeg het tijdens deze regeerperiode extra moeilijk mee vooral de ouderen en langdurige zieken. Met miljarden zijn talloze bodemloze putten gevuld en voor ons blijft weer een bezuiniging. Wat deze kwakzalvers veroorzaakt hebben valt bijna niet meer te repareren. Nederland takelt af, de armen worden armer en de rijken rijker. Wat een asociale bende hebben wij hier.

 2. Bas van Stapelberg // 17 mei 2016 om 12:14 // Beantwoorden

  Hhaha zonder schaamte zeggen zij het. “ONVERWACHT grote instroom”. Jules de Korte zag het ruim 3 jaar geleden al aankomen na de bombardementen van de NAVO bij de start van de AL. Als je IQ niet groter is dan je schoenmaat geloof je deze leugens, verschrikkelijk gewoon. En trouwens hoeveel artsen en ingenieurs heeft labbekak Hans en zijn werkgever vrinden al aan het werk gebracht. Of is brilsmurf van het toneel verdwenen?? Onverwacht ik ga even plat hoor. Het beste kabinet.

 3. jos van Veen // 17 mei 2016 om 14:22 // Beantwoorden

  bij dit soort praat vraag ik me steeds af waar het geld van de verkoop van ABN AMRO is gebleven…dat moest en zou al met verlies verkocht moeten worden (met bizarre argumentatie)maar waar hetgeld is gebleven is een een vreemd vragstuk.

  NL wilde beastingvermindering voor bedrijven en dat ging i de koppeldonatie van 5 miljard..hoeveel werkelozen hebben hierdoor een baan kunnen vinden== dat was toch HET argument..= zoner verplihting uiteraard.
  In 2017 mogen e die 5 miljard weer gaan retourneren..met nme de gewon bevolking..Spilziek Rutte 2 ziet de zieligheid hangen.
  Het zit er dik in dat er geen Rutte 3 komt, dat de PvdA 20x te heet gewassen wordt,en mijn hoop is dat alle eurofiel neoliberale partijen een mega-oplazer krijgen..Koudwatervrees is zinloos..dat ijswater komt toch over ons heen als we eurofiel blijven stemmen en referenda bekrompen blijven/afgedwongen moeten worden. geen vertegenwoordigende democratie meer in D66,CDA,VDD,CHU,SGP en GL stijl meer..dat heeft tot niets geleid..Bruusel correkleert niet meet met Den Haag en den Haag komt niet meer overeen met de wensen vanuit de bevolking..Weg met particicratie..
  De tering naar de nering. De laatste kabinetten hebben een veel te dure hobby en luxeproblemen. Ze laten ene megastaatsschuld voor ons achter..nog nooit zo hoog geweest..

  Het moet weer over ensen gaan en niet meer over de sier en het vals theater uit Brussel.
  We moeten die eurofiel neoliberalen kwijt!Anders blijven we bungelen.

 4. jungleelephant // 17 mei 2016 om 17:33 // Beantwoorden

  Als ze nu eens beginnen met Ploumen er uit te stampen,want die strooit vanaf het begin met miljoenen en blijft er mee strooien!Aan ieder reisje van haar hangt wel zo’n miljoenen prijskaartje!Verder iedereen terug sturen die niet kon en kan bewijzen dat hij/zij daadwerkelijk op de vlucht is!Verder is het ambtenarenapparaat log en veel te groot:kunnen ze ook goed uitdunnen!En verder moet er veel minder geld naar Brussel;buiten dat kunnen die ook wel loon inleveren want ze werken er toch niet voor,behalve in- en uit-klokken dan!En de koninklijke familie mag ook wel eens wat inleveren;uiteraard zonder daar eerst voor gecompenseerd te worden via slinkse loonsverhoging!En zo kan ik nog wel een uurtje door gaan!

 5. De EU.. Of te wel De Crisis.
  Weinig geld voor velen. de schulden voor de massa. Het gecreerde geld voor enkelen. De Crisis in een notedop. Winst , het primaat van de neoliberaal.
  Immers het geldcreatiemodel vereist inflatie en derhalve economische groei.
  Economisch groei mogelijk gemaakt door mensen/produktie/ grondstoffen/handel etc. De mens als produktiefactor. Dus eenzijdige belasting druk op arbeid.
  En dat zal moeten veranderen. Transformeren. Een systeem hervorming in de wereld van gedlcreatie, winstmachines, banken , aandelen , beurzen etc.

 6. De werkelijke machthebbers zijn diegenen met een mandaat/wettelijk het exclusieve recht ( geen concurrentie daar!)op geldcreatie hebben uit het niets SAMEN met de overheden die met wetten de geldverdeling ( en derhalve dus ook via belastingheffing) regelen. Links verdeelt geld naar de arbeiders, rechts naar de werkgever. Multinationals verdelen het geld via de beurzen. En deze + beurzen en de banken worden al 40 jaar vrijgesteld van belastingen PLUS produkten van beurzen en banken zijn de afgelopen jaren gericht op winstcreatie op geldcreatie. Het recept voor CRISIS. De burger betaald, de multinationals en banken hebben de overheden in dienst. Einde representatieve democratie ( dat wordt ook steeds transparanter, politiek mooie woorden worden gefactchecked. En ook einde het verouderde model links rechts politiek. Transformatie dus.

 7. Jammer dat er geen geld is om aan de Turkse AK-partij te doneren.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.