Befaamde wetenschapper bepleitte altijd EU-lidmaatschap voor Turkije, maar nu niet meer

President Erdogan was in 2013 in Nederland om de vriendschappelijke banden tussen Nederland en Turkije te eren. (foto: wikimedia.commons.org)

De Leidse Turkoloog Erik-Jan Zürcher was altijd een sterk voorstander van het EU-lidmaatschap voor Turkije. Hij nam het op tegen Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali, beschuldigde tegenstanders van ‘bekrompen bangmakerij’. Maar Zürcher is inmiddels compleet van mening veranderd. De Europese Unie moet vooral kappen met Turkije, geen vluchtelingendeal of EU-lidmaatschap. ‘Helemaal fout’ noemt Zürcher nu zijn oude opvattingen. Hij was ‘wensdenken’.

In de Volkskrant, 14 mei.

In de Volkskrant, 14 mei.

Een groter pleitbezorger van Turkije in de EU bestond er bijna niet. Zürcher, een internationaal vooraanstaand wetenschapper, kreeg in 2005 zelfs een hoge Turkse onderscheiding voor zijn inspanningen. Maar die heeft hij onlangs teruggestuurd uit protest tegen de politiek van president Erdogan. De Turkse president en zijn AKP brengen Turkije steeds verder af van Europa, stelde Zürcher in de Volkskrant. Ze gebruiken daarvoor de islam.

Zürcher vindt dat een groot land met overwegend een moslimbevolking in principe EU-lid zou kunnen zijn, maar Turkije ontwikkelt zich de laatste tijd de verkeerde kant op: ‘fundamentele vrijheden en de rechtsstaat bestaan in feit niet meer’. Politiek, rechterlijke macht, de media, de universiteiten, zijn volgens de turkoloog ‘speelbal’ geworden van een ‘de facto dictator’.

De vooraanstaand turkoloog Erik-Jan Zürcher werd van voor- een tegenstander van het Turkse EU-lidmaatschap. (Foto: universiteitleiden.nl, fotograaf onbekend)

De vooraanstaand turkoloog Erik-Jan Zürcher werd van voor- een tegenstander van het Turkse EU-lidmaatschap. (Foto: universiteitleiden.nl, fotograaf onbekend)

In het interview betoogt Zürcher dat het huidige Turkije niet binnen Europa als waardengemeenschap past. ‘Net zo min als Rusland’. Europa moet de onderhandelingen stoppen en klare wijn schenken: Turkije past niet in Europa. Dat zal op langere termijn de relatie tussen Brussel en Ankara ten goede komen. ‘Er moet nu voortdurend worden vastgesteld dat het niet goed gaat. De rapportages van het Europees parlement worden elk jaar negatiever. Daar ben je dan van af. Het zou de relatie ontlasten’, aldus de turkoloog.

De wetenschapper voorspelt verder dat het vluchtelingenakkoord ‘straks de prullenbak in gaat’. Erdogan gaat de bestrijding van het terrorisme niet versoepelen, zegt Zürcher. Het is wel één van de voorwaarden voor het vrije visumreizen voor de Turken. Dat visumvrije reizen was vooral een trofee van de afgezette premier Davutoglu.

Volgens de Leidse wetenschapper heeft Europa Turkije ook helemaal niet zo hard nodig als sommigen beweren: ‘Het vluchtelingenprobleem is een Europees probleem. Dat moeten wij oplossen. Europa moet zijn grenzen bewaken. En een goed systeem voor toetsing en opvang van vluchtelingen organiseren. Dat kun je niet bij Turkije leggen. Dat is een volkomen fout inzicht, ridicuul’.

Meneer Zürcher toont zich een wijs man: hij bleef om zich heen kijken, en veranderde daardoor publiekelijk van mening. Knap.

(Bron: de Volkskrant)

5 Reacties op Befaamde wetenschapper bepleitte altijd EU-lidmaatschap voor Turkije, maar nu niet meer

 1. jos van Veen // 17 mei 2016 om 16:42 // Beantwoorden

  en met hem miljoenen anderen..Alleen Brussel is een eilandje op zichzelf met de absurde opvatting dat aan hen het Grote Verstand is dat echter helemaal niet past op gevolgen van m.n. sociale problemen.

  hun ideologie is dat ze hun problemen kunnen verkopen aan anderen..die wel het geld willen maar niet het probleem en juist giga-winsten halen door handel en samenwerking met schietgrage terreurgroepen.

 2. jungleelephant // 17 mei 2016 om 17:59 // Beantwoorden

  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!Verstand komt dus toch met de jaren!Netjes dat hij zijn veranderde inzicht toegeeft!

 3. Bas van Stapelberg // 17 mei 2016 om 18:24 // Beantwoorden

  Nee, nee, Erik Jan jij befaamde wetenschapper. Ik moet toch altijd lachen bij wetenschappers hoe zij de plank iedere keer weer vreselijk misslaan, maar goed dat is wat anders. Weet je ik heb ook een oplossing en dat heet. ‘Een HEK”. Een groot hek en grenzen die dicht zijn. en laten we eerlijk blijven dat kan makkelijk. NAVO was ook in staat om in 2 weekjes een compleet en zelfs sterk leger weg te krijgen in Libië. Dus grenzen bewaken moet toch ook lukken. De oplossing is dus een HEK, echt waar.En de straaljagers uit Turkije halen die dit land voor een appel en ei heeft gekregen onder de VOORWAARDE dat het niet bij oorlogshandelingen zou worden ingezet, nietwaar VVD/PvdA. Oeps geheugenverlies.

 4. Ach ja, iedereen komt er uiteindelijk achter ook iemand met een titel. Velen zonder titel wisten het al. Maar voordat alle ogen open gaan zal het eerst nog een hoop ellende kosten.

 5. Niko Narkotiker // 18 mei 2016 om 08:07 // Beantwoorden

  Timmerfranz en Druncker zijn dat NIET met hem eens. Erdogan is een hele goede president en een hele aardige meneer. Niet alleen die wetenschapper, maar wij allemaal zien dat verkeerd. Alleen de grote leiders van de eu kunnen dat goed beoordelen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.