De economie groeit weer, maar wie heeft daar nog wat aan?

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen presenteerde vrijdag 13 mei de laatste kwartaalcijfers op Youtube. (screenshot Youtube)

De Nederlandse economie groeit alweer twee jaar, terwijl de inkomens van werknemers sinds de crisis nauwelijks zijn gestegen. Pensioenfondsen nemen zich alweer voor volgend jaar te korten en het leger zzp’ers groeit als kool. ‘De werkloosheid neemt af maar wanneer een op de vijf werknemers zzp’er is, baart dat zorgen’, aldus Hans Stegeman, hoofdeconoom van de Rabobank. De vraag is inmiddels: wat hebben gewone mensen eigenlijk nog aan economische groei?

In de Volkskrant, 16 mei.

In de Volkskrant, 16 mei.

Vorige week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat de Nederlandse economie alweer acht kwartalen achtereen groeit. Nederland groeide het eerste kwartaal van 2016 even hard als Frankrijk, zo’n halve procent. De Duitsers maakten dezelfde dag een groei van 0,7 procent bekend. Mooi, maar economen springen toch geen gat in de lucht.

Het CBS presenteerde de cijfers live op Youtube en organiseerde er gelijk een debat achteraan tussen drie economen, CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van de Rabobank Hans Stegeman en Harry Garretsen, hoogleraar internationale economie.

Het drietal was ondanks de groei toch niet echt enthousiast. Sowieso keert de uitbundige groei van voor de crisis, 2 procent of meer per jaar, voorlopig niet meer terug. Das war einmal.

Omdat de Europese Centrale Bank (ECB) nu elke maand vele miljarden in de Europese economie pompt, daalt weliswaar de hypotheekrente maar dalen ook de pensioenuitkeringen. ‘Het consumentenvertrouwen neemt toe, maar alleen onder 65-minners neemt ook de koopbereidheid toe’.

Verder laat het herstel ook een andere tweedeling verder groeien. De bedrijfswinsten herstellen zich, de beleggers trekken de champagne open, maar de salarissen van werknemers stijgen niet of nauwelijks. Garretsen: ‘We hebben het beter dan in de jaren tachtig, dat zal niemand ontkennen. Maar de vakbonden hebben wel een punt. We staan voor een nieuw verdelingsvraagstuk. De economie groeit: maar wie gaan er daardoor precies op vooruit?’

De economische groei komt dus niet meer automatisch ten goede aan de portemonnee van de werknemers, en al zeker niet aan die van de zzp’ers en gepensioneerden. En laten nu juist díe twee groepen snel in aantal toenemen.

Door de tegenstellingen in het kabinet tussen VVD en PvdA hoeven we van de huidige regeringsploeg niets meer te verwachten. Die rommelt gewoon nog een jaartje verder. Bovendien komt de verkiezingscampagne er aan. Jammer, want het urgente verdelingsvraagstuk vraagt inmiddels om een flinke portie aandacht.

(Bron: de Volkskrant, Youtube)

13 Reacties op De economie groeit weer, maar wie heeft daar nog wat aan?

 1. Dank je de koekoek dat de economie groeit!!!

  ZZPers doen het werk voor een hongerloon wat ook nog eens nauwelijks ruimte over laat om aan het kleinste pensioen te denken voor straks. Lonen stijgen amper of helemaal niet.
  Prijzen gaan maar omhoog, uitkeringen omlaag, maar zit je in de wereld van de bonussen en dividenden, dan is je kostje gekocht.

  Al jarenlang was mijn stelling: heb je werk en ben je gezond dan is het zo slecht nog niet in NL, maar dán……daarna begint de ellende.
  Geld is macht, groot geld is grote macht. Niet zo moeilijk om in te zien waar het naar toe gaat. Macht smaakt naar meer macht, ze krijgen heus geen nare bijsmaak bij hun soms onfrisse methodes. Het geweten is immers uitgeschakeld, verdoofd door de smaak die macht heet.
  De huidige groei is een gedrocht, eens zal dat gezwel openbarsten met alle gevolgen van dien. Nog even geduld…….

 2. Opbeurende worden van de propaganda van de Nederlandse staat. Inmiddels is arm armer en rijk rijker geworden. Loze worden want het aantal werkeloze stijgt, zij worden nu zzp-ers genoemd, gezondheidszorg wordt onbetaalbaar door marktweking en de pensioenen kelderen naar beneden door bijgestelde regels zodat de fondsen niet kunnen uitbetalen. Onze geld stroomt naar de zuidelijke landen ten kosten van ons. Tijd dus voor nog meer daden dan opbeurende worden.

 3. Sinds 2009 is het vooral de Belastingdienst en de 1% die erop vooruit gaat; die laatste ook omdat die van belastingen voor een aanzienlijk deel is vrijgesteld. Rutte verzint graag extra belastingen, omdat onze overheid een gat in z’n hand heeft. Zo heeft de halve wereld hier recht op een gratis inkomen, gratis huis, een gratis inrichtingscheque, gratis gezondheidszorg, gratis onderwijs en gratis kinderbijslag.

  • jos van Veen // 16 mei 2016 om 12:55 // Beantwoorden

   dat gaat vooral als je geen Nederlanderof Euriaan bent,0f in het bezit bent van meerdere nationaliteiten en vooral als je gepolitiseerd asielzoeker bent..

   Nodig, wenselijk of niet: de feiten liggen zo..Een Bulgaar die hier verblijt val in geen enkele socile regeling..die is Euriaan en inwoner van de Grootse EU en mag voor hulp naar zijn eigen ambassade.Misschien is er nog bereidheid voor levensreddende hulp maar dat is ook beperkt..je komt tenslotte uit een EU/ en euroland…en dan kun je voor je zelf zorgen
   Kom je uit Afrika om aan te schuiven dan ben je voor een flinke poos onder de pannen en mag je zelfs verweer tonen om niet uitgezet te worden..illegaal mag ook want er zijn figuren die rond roepen dat illegalitiet niet bestaat..vooral in NL…

 4. Bas van Stapelberg // 16 mei 2016 om 12:01 // Beantwoorden

  Dat de economie groeit klopt niet. Laten we nou eens kijken hoe, als een donderslag bij heldere hemel de zogenaamde crisis begon. Van de een op de andere dag was er de mondiale crisis, werknemers hadden constant ingeleverd, hard gewerkt, kolen constant uit het vuur gehaald en opeens binnen een week je huis een ton minder waard, ellende, banken opeens geen geld, USA in paniek. We worden GEMANIPULEERD waar we bij staan en we laten het gebeuren. Wij laten toe dat de financiële en politieke elite smerige mondiale spelletjes kan spelen. Als er een periode is geweest waarin bewezen is dat de elitaire machtstheorie een waarheid is dan is het wel de afgelopen 10 jaar. Net als economische groei. Door robotisering en automatiseringsdagen zal er structureel een groot aantal mensen buiten het veld staan. Dat Nederland een afschuwelijk neoliberaal en puur kapitalistisch systeem is zal ook niet echt mee helpen om het land socialer te krijgen. Politiek houdt zich met zaken bezig die niet of gering invloed heeft op werkgelegenheid. En het zal de grote vier toch echt aan hun reet roesten of er werk is. Pas wanneer je ze persoonlijk, geldt ook voor bankiers, gaat aanvallen zal er verandering komen. Maar dat zou je moeten doen in groepen van duizenden mensen. En is dat gerechtvaardigd?? Ja dat is meer dan gerechtvaardigd, we hebben het hier over psychopathische misdadigers die verantwoordelijk zijn voor de dood van duizenden mensen.

  • Goed gezien, we worden als makke schapen naar de slachtbanken geleid en zijn nog te suf om zelfs maar te blaten. Het grootkapitaal werkt als een wereldwijd web waarin heel geraffineerd en gewoonweg beestachtig wordt gewerkt aan nóg meer macht over de ruggen van de rest. Daar zijn op internet veel artikelen over te vinden. Denk maar aan de Rotschilds, Rockefellers, Sachmanns, en niet te vergeten de nodige royal families die echt niet zo “royal” handelen! Als je je er in verdiept krijg je kotsneigingen, zó vies steekt alles in elkaar. Je begint zo langzamerhand te twijfelen wie er nog een eerlijk woord zegt. En kom me niet aan met de onzin dat Rusland hét gevaar is! We stinken er blind in, in die propagandapraatjes vanuit de andere, veel gevaarlijker en veel grotere hoek. Je denkt toch niet dat Amerika zó vredelievend is dat ze alleen als reddende engel zich overal mee willen bemoeien omdat ze vanuit naastenliefde handelen?. Het tegenovergestelde is eerder waarheid. Door bemoeizucht en vooral hebzucht zich overal mee bemoeien, gevraagd en nog veel eerder ongevraagd. Maar wel op een geniepige manier mensen onafhankelijk maken. Jehova’s hebben het steeds over het eindoordeel en de ondergang van de wereld. Ik heb totaal niks met ze, maar je moet wel een hele roze bril op hebben als je nog wilt geloven dat het goed komt. Tijden veranderen, het lijkt er op dat we in een tijd zijn aanbeland waarin een zieke zweer lijkt te gaan barsten. Opruimen dan maar, en niet blijven kwakzalveren zoals veel regeringen doen die eigenlijk niks te vertellen hebben, maar toch doen alsof ze wereldverbeteraars zijn. Dát wordt nog een hele operatie met veel stank die los komt. Maar het zal moeten wil de mensheid, ons nageslacht (Want dat maken wij zelf niet meer mee)nog enig perspectief hebben.


 5. “De economie groeit weer, maar wie heeft daar nog wat aan?”

  “Wie o wie?” is de vraag?

  Wel dat is uiteraard een zeer makkelijk te beantwoorden vraag.
  Wie er nog wat aan heeft zijn de top-neoliberalen. Dat zijn de mensen die alles inclusief de banken en politieke santekraam, etc. aansturen.

  De mensen die hen ondersteunen, zoals politici, ambtenaren, etc om hun neoliberale systeem in stand te houden krijgen ook nog wat. Tenminste zolang zij nog neoliberale waarde hebben. Hebben zij dit niet meer dan kunnen zij ook, net als de meeste van ons, vermalen worden in dit grote geglobaliseerde neoliberale systeem.
  Alles gaat volgens hun agenda en als makke schaapjes laten wij hen begaan.

  De neoliberale agenda loopt bijna ten einde. Zij hebben gewonnen. Dit is duidelijk te zien aan dat de neoliberale criminelen in financiele sector en politiek niet eens meer echt de moeite nemen hun misdaden te verhullen. Zij komen er blijkbaar toch wel mee weg.

  Heel zware tijden gaan aanbreken voor u en mij. Sterkte!

 6. jos van Veen // 16 mei 2016 om 12:42 // Beantwoorden

  dezekwestie is natuurlijk al jaren haande..
  aeglopen decennia hebbe de kabinetten de gewone bevolking en lagere middenstandVkaalgschraapt.voor een extra cent aan inkomen is het aantal ZZPérs gegroeid..De handel op internet ook..Het begon zo mooi..iedereen ZZPér en de graai en bezuinigingseffecten zouden weer zijn opgevangen..Mooi niet dus..het werd een nieuw armoedesegment met af en toe wat extra´s waar nu ook de belastingdienst weer achteraan draaft.
  Het geld gaat gewoon weer naar de grote hoop en die hoop is onstilbaar.

  het geld van Draghi heeft een vlucht naar de veiligheid gevonden en gaat over een decennium geweldige ellende geven..als door inflatie de rente niet meer valt op te brengen en de Draghitoevoer is gestopt wegens EU en euro malaise..en Italie nog verder in de knoei zit..

 7. jos van Veen // 16 mei 2016 om 13:16 // Beantwoorden

  het is natuurlijk gerelateerd aan het meest idiote verhaal en dat is de EU

  Het overschattings en ziekelijke depot vanonzin..een aantal naties worden niet echt beter als ze vervallen tot armoede en de utbouw van een organisatie al aan rot onderhevig is bij bij het eerder gerealiseerde. Waar moraal steeds meer vervalst en problemen inadequaat ,met verkeerdevisie en op ondeugdelijke gronden worden aangepakt om te eindigen in superoplossingen..oplossingen met handhaving van dezelfde problemen plus extra´s waar geen oplossingen voor zijn..feiten die de situatie bepalen! Zo kun je geen vervuiling afkopen..we suggereren het wel, maar het wordt er gewoon alleen maar smeriger op..recht op betaalde vervuiling..Nou daar worden we dan beter van..
  Handel en winsten hebben geen betere samenlevingen gemaakt, geen betere mensen wel mensen met grotere smoelen die anderen beschuldigen van luiheid..
  We moeten oppassen niet in dient te komen van het gouden kalf met valse moraal en gluiperigheid..hebben we al genoeg van..pas op voor manipulaties!!Eerst het het antisemitisme, nu heet het discriminatie trap er niet in..in beide gevallen moet een bevolking opgehitst worden tot verontwaardiging en onwerkelijke intolerantie


  • “We moeten oppassen niet in dient te komen van het gouden kalf met valse moraal en gluiperigheid..hebben we al genoeg van..pas op voor manipulaties!!”

   Grappig dat u dit zegt in een overgemanipuleerde, dieper dan tot op het bot gecorrumpeerde samenleving waarin extreme, grootschalige criminaliteit hoogtij viert.
   Ophitsen van een volk is nu niet meer voldoende. Het volk laten zien wat er nu eigenlijk echt aan de hand is, is onontbeerlijk.

   Het is niet alleen een gouden kalf dat de corruptie veroorzaakt. Het is een oude bekende, de zgn “Mammon”, de machtige god van de hebzucht.
   Gelovigen, zoals JP Balkenende en Verhagen van het CDA bijvoorbeeld, kunnen u meer over deze godheid vertellen. Een god die zij zo fervent, vol overtuiging aanbidden.

   Wij worden nu met zijn allen gedwongen geheel dienstbaar te zijn aan de Mammon. Door manipulaties van mensen zoals Balkenende.
   Het is immers Balkendende met kornuit Verhagen die ons verpand hebben aan de EU Moloch: het verraad van Lissabon.

   Handel, de ‘vrije’ markt, geld, de beurs, het patentsysteem, de banken, de multinationals, het rechtssysteem, de EU, etc. etc.; het zijn allemaal voorbeelden van de diepe corruptie van de samenleving waarin wij nu leven.

 8. Ja, ze- de MSM- weten het zo mooi te zeggen toch, de economie groeit en de seinen staan weer op groen.
  Als je door de verlakkerij heen prikt en verder kijkt zie je alle seinen op rood staan:

  http://www.stopdebankiers.eu/red-de-democratie-teken-voor-een-referendum-over-ttip-en-ceta/

  http://www.stopdebankiers.eu/bedrog-in-democratie-en-door-onze-politieke-volksvertegenwoordigers/

  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/745981-1605/werkgeverssprookje-over-flexwerker-ontzenuwd

  http://www.ftm.nl/artikelen/populistische-revolutie

  En het CBS/CPB? Één bonk propaganda voor “het beste kabinet sinds WO II” en niets anders dan een buikspreekpop voor hen:

  http://www.delangemars.nl/2015/12/17/9107/

 9. Politiek en banken:

  http://www.youtube.com/watch?v=diX1esXYMkM

  Dat was 2014, nu is het 2016. Is er wat veranderd?

  Politiek en belangen:

  http://www.youtube.com/watch?v=IFJqzZEm1b8

  Ja, er gaat zeker wat veranderen!

 10. Elk land met een bevolkingsgroei gaat de economie het telkens iets beter.De consument zorgt dat er meer in kas komt van de overheden. Het uitgave beleid tengevolge van de aanwas van vluchtelingen zal voor de druk zorgen op de uitgaven van Gemeenten en staatskassen. Dat zal een generatie lang voelbaar worden en de broekriem zal blijvend aangetrokken blijven. Daarbij komt dat na 20 jaar de gasbaten naar nihil gaat en het volume van de werkgelegenheid nog minder. De automatisering en financieel pensioen -debacle) zal de staatskassen legen, door de gemaakte armen van toeslagen te voorzien. De lonen zijn door het Eu beleid deflator gemaakt. DE negatiefe loonspiraal dient alleen de rijken. We komen nu steeds verder in de arme Eeuw terrecht. De veroorzaker is de club van Rutte. Er zijn mogelijkheden genoeg om het voor elke Nederlander financieel beter te maken. Iedere inspanning zal profijt opleveren.Een totaal andere volk,met andere normen en waarden en ideologie zal de huidige nederlandse Cultuur flink aantasten en zal Nederland geen hulp bieden ,maar onrust en armer maken

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.