Dijkhoff over opvang vluchtelingen: ‘Als we er niet aan trekken, gaat het mis’

Staatssecretaris Dijkhoff en minister Van der Steur in januari bij de officiële start van het EU-voorzitterschap van Nederland. (Foto: Flickr, rijksoverheid, Martijn Beekman)

Hoewel de vluchtelingenstroom afneemt, is er een groot tekort aan opvangplekken. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) is dan ook naarstig op zoek naar duizenden nieuwe plekken. Het toeristenseizoen is geopend en vakantieparken switchen van vluchtelingen naar toeristen, bovendien sloot het mega-opvangkamp Heumensoord onlangs. Er moeten ook huizen komen voor ten minste 16.000 asielzoekers die permanent mogen blijven. Dijkhoff spreekt de burgemeesters aan die in hun gemeenten nog geen vluchtelingen opvingen. ‘Als we er niet aan trekken, gaat het mis’.

In het AD, 13 mei.

In het AD, 13 mei.

Niet alle gemeenten waren het laatste jaar even happig op asielzoekers. Die burgemeesters zijn volgens Dijkhoff nu aan de beurt: ‘Veel gemeenten werken knetterhard mee. Maar er zijn ook burgemeesters die denken: weet je wat, als ik maar heel lang niets doe, dan waait het wel over. Dat is niet zo collegiaal, zullen we maar zeggen. Niet erg sportief naar gemeenten die wel hun best doen. Het zou toch te gek zijn dat we de instroom onder controle krijgen, maar dan niet genoeg opvang kunnen organiseren.’

Aan boetes uitdelen aan onwillige gemeenten, denkt Dijkhoff nog niet: ‘Het zou zonde zijn als het zover moest komen, zeg’.

Dan zijn er ook nog de vele asielzoekers die al een permanente verblijfsvergunning op zak hebben en wachten op een huis. Volgens Dijkhoff is er nog nooit zo snel zoveel huisvesting geregeld als nu gebeurt. Maar het is door de grote instroom nog niet genoeg. ‘16.000 plekken in opvangcentra zijn nog bezet door mensen die naar een vaste huisvesting mogen doorstromen. Dat zijn omgerekend zo’n 32 azc’s’. De staatssecretaris spreekt van ‘een prop in het systeem’.

Dijkhoff wil dat burgemeesters ‘collegiaal’ en ‘sportief’ zijn naar het landsbestuur. Maar niet alle weigerende burgemeesters probeerden het laatste jaar te duiken. Wat zou de staatssecretaris doen als hij de ME tegen zijn eigen woedende inwoners had moeten inzetten?

(Bron: AD)

16 Reacties op Dijkhoff over opvang vluchtelingen: ‘Als we er niet aan trekken, gaat het mis’

 1. jos van veen // 14 mei 2016 om 15:50 // Beantwoorden

  eigeniijk een kletskoekverhaal van jewelste.Overheid politiseert asielzoekers nav een blunder van Merkel, EU laat elk land meegenieten en zet de poorten wijd open, politieke correctheid.Iedereen in NL kon op vingers natellen dat hier ellende van zou komen, kabinet niet..nu moeten Nederlanders massaal gaan wijken voor asielzoekers met vergunning/veel te haastig afgegeven vergunningen en nu hel NL in rep en roer..geen plekken en woningen

  Wat niet kan , kan niet en het is dan niet anders dat de immigranten daar de eerste gevolgen van gaan ondervinden..logisch.Dan maar last in, first out..
  Die sociale clash komt..Tot hoever zit de rek dat NLérs blijven gedwongen betalen voor opdringerige ongevraagde asielzoekers en zetten ze hun eigen (voor)rechten opzij-of laten ze hun (voor) opzij zetten voor de steeds opdringerige asielzoekers die en masse BLIJVEN komen..Nu via Italiè terwijl Afrika zich opmaakt voor een grootscheepse aanval met redding door veerdiensten

 2. jos van veen // 14 mei 2016 om 16:04 // Beantwoorden

  Er wordt vanuit gegaan dat een snelle verblijfsvergunning een garantie voor huisvesting impliceert. en dat in een context waar betalbare huisvesting wordt afgebroken en vervangen woordt door onbetaalbaar, de inkomens in NL voor de gewone bevolking dalen en aan erosie onderhevig zijn..pas op: de supermarkten zijn bezig met een sluipende prijsstijging van 10%… – waardoor betaalbaarheid van huur neregns meer goed te regelene valt.

  Alles moet duurder, alles moet meer winsten oplveren, alles moet meer naar de klote…neoliberaal regeert!

  En in dat alles mag de gewone NLér opdraaien voor het politiek correcte liefdadigheidsprofiel van politiek NL..Neoliberaal moet natuurlijk wel de grote sier..ten koste van anderen.En waar zit de winst en het belang van deze alternatieve instromen..? Daar komt geen end aan..we kunnen ze niet eens uitzetten na hun asielvakantie..dat vinden ze niet leuk dus zetten wij ze niet..en dat dat gezeik over plekken en huisvesting….
  We hebben ons laten beetnemen door de massatruc en lokkertjes van melk en honing..waar echt iets teveel liefdadigheid voor wordt afgedwongen.
  Zonder de acties van Oost Europa /sluiten van grenzen/ waren we nog geen stap verder geweest vanuit die hoek…Het Westen bleef en blijft collectief gestoord..en werkt zeer actief aan de eigen onhaalbaarheid..
  Wir schaffen das nicht..!!

  Overigens± waar zijn die 15 miljard van de verkoop van ABN Amro gebleven?

  • Mijn woonland Polen lost dit veel beter op.
   Bed, Bad en brood daar moet je voor werken vanaf dag 2 na aankomst.
   Hoofddoeken en dergelijke lost de bevolking op straat op door het direct bij de dames maar ook heren te verwijderen.
   Resultaat buiten het politieke krakeel geen asiel zoeker te zien ook geen zielige.

 3. jungleelephant // 14 mei 2016 om 17:18 // Beantwoorden

  De belofte dat asielzoekers niet zouden gaan voor Nederlanders die op een huis zitten te wachten ,was dus weer een van de vele ,loze beloftes!

  • Is toch allang aan de gang dat je als nederlander wordt bedonderd door je eigen regering.het is al vaker gezegd de grootste criminelen en dwazen zitten op hun goude kasteel en dat heet dan het binnenhof.over de eu zal ik maar niks zeggen anders sluiten ze mij op.zoveel kan je hier in nederland ook niet meer zeggen

 4. Bas van Stapelberg // 14 mei 2016 om 17:37 // Beantwoorden

  Die foto had ik nog niet gezien. Je schaamt je toch kapot als Nederlander dat je zulke randdebielen in je bestuur hebt zitten. Dit kan niet waar zijn. Als ik Rutte, Jorritsma, Wiebes zie, en nu deze 2 dan kan je toch alleen maar de conclusie trekken dat de VVD een sociale werkplaats pur sang is. Hoe kun je in godsnaam als liberaal op deze partij stemmen?? Waarschijnlijk zelf ook afkomstig uit een inrichting. Kijk nou eens naar die foto….. en als burgemeester zou je hier orders van moeten uitvoeren.

 5. Burgemeesters mogen ook collegiaal en sportief zijn naar autochtonen die al jaren op een woning wachten. Niet over nagedacht, Dijkhoff, dat wij aan de verkeerde eind trekken?

 6. Dan zijn er ook nog de vele Nederlanders die al een aren belasting betalen en wachten op een huis. Die kunnen de vinkentering krijgen en worden vriendelijk gesommeerd nog een paar jaartjes langer door te werken om de import van al die prettige figuren te bekostigen.

 7. En hoeveel terroristen zitten er tussen die naar een woning snakken om hun “werk” te kunnen voortzetten?

 8. Het idee wat ik had rondom de geestelijke toestand van onze “leiders” krijgt steeds meer bevestiging. Je gelooft je oren toch niet? Volgend kabinet eerst een uitgebreidt persoonlijkheids onderzoek doorlopen en daarna pas in de Kamer

 9. Het idee wat ik had rondom de geestelijke toestand van onze “leiders” krijgt steeds meer bevestiging. Je gelooft je oren toch niet? Volgend kabinet eerst een uitgebreidt persoonlijkheids onderzoek doorlopen en daarna pas in de Kamer

 10. VVD onbenul Dijkhoff lijkt nog steeds niet door te hebben dat er mede door het beleid van VVD’er Blok eenvoudigweg geen woningen zijn om de gelukzoekers te huisvesten die feitelijk teruggestuurd hadden moeten worden naar eerste land binnenkomst EU, dat is immers de regel.
  Dat Merkel de hele wereld uitnodigt is prima maar dan moet ze ook zelf voor haar gasten zorgen, moet ik ook als ik een feestje geef.
  Er staat overigens bij de VVD bonzen onder aanvoering van Rutte om de hoek nog een fantastische kazerne leeg, de Burgemeester is VVD’er van Aartsen, ik zou Dijkhoff willen adviseren stap over de VVD bonzen heen die letterlijk gezegd hebben dat ze daar niet thuishoren, bel van Aartsen en je kunt er minimaal 2,000 huisvesten met een beetje passen en meten. Dan kunnen ze op de wachtlijst voor een woning en komen ze over een jaar of vijf vanzelf aan de beurt. Bijkomend voordeel er is al een fantastische moskee in Den Haag dus de geestelijke verzorging zit wel goed.Ziou VVD onbenul Dijkhoff nog steeds niet doorhebben

 11. Ja het stemmen zit er weer aan te komen, zieltjes winnen maar wat er met onze echte Nederlanders gebeurd dat is gewoon niet normaal, wij en ons land word gewoon per opbot verkwanselt.

 12. Je kan stemmen wat je wilt helaas maakt dat geen ene fikker uit met die achterbakse handjeklap onderling.fijne regering hoor ze dekken elkaar goed in daar stelletje geitenneukers

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.