Steeds meer zorginstellingen in de financiële penarie

(Screenshot Youtube, BarmherzigeBruder)

Steeds meer ziekenhuizen en verpleeghuizen staan onder verscherpt toezicht van het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) vanwege hun beroerde financiële situatie. Dat blijkt uit het WFZ-jaarverslag 2015. Het aantal instellingen onder toezicht is bovendien gegroeid van 35 instellingen in 2014 naar 48 in 2015. De hervormingen in de zorg zijn deels de oorzaak volgens WFZ. Verder geven zorgverzekeraars minder snel voorschotten en banken minder krediet. Daardoor komen de instellingen sneller in de knel.

WFZ-directeur Herman Bellers: ‘Steeds vaker dreigen bij zorgaanbieders situaties te ontstaan waarbij ze onvoldoende geld beschikbaar hebben om tijdig aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Een belangrijke reden hiervoor is dat de inkomsten achterblijven of sterk schommelen’. Bellers voegt er aan toe: ‘En als je maar een paar euro te kort komt om de salarissen of de bank te betalen, heb je meteen een serieus probleem’.

image-2016-05-13-3

(vimeo, cwz)

Overigens blijkt ook uit het jaarverslag dat circa 85 procent van de zorginstellingen winst maakt. Gemiddeld maar een paar procenten, maar toch. In de gehandicaptenzorg ligt de gemiddelde winst op circa 2,2 procent, in de geestelijke gezondheidszorg is de winst slechts 0,3 procent.

Het WFZ waakt over de financiële gezondheid van zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, ziekenhuizen en gehandicaptenzorg. Het staat bijvoorbeeld garant voor de instellingen zodat ze sneller en goedkoper kunnen lenen. In 2015 waarborgde het fonds €442 miljoen. In totaal staat voor €8,3 miljard aan leningen in de WFZ-boeken.

Dat zorginstellingen geldzorgen hebben, is te begrijpen. Het publiek wordt immers al jaar en dag verteld dat de kosten in de zorg de pan uit rijzen, en dat er dus bezuinigd moet worden. Ouderen, zieken en gehandicapten ervaren dat elke dag. Maar intussen maakt diezelfde zorgsector kennelijk gewoon op grote schaal winst. Die puzzel past niet helemaal.

(Bron: wfz.nl)

4 Reacties op Steeds meer zorginstellingen in de financiële penarie


 1. Veel zorginstellingen, en uiteraard hun clienten en patienten, zijn blijkbaar duidelijk het slachtoffer van het Nederlandse neoliberale beleid van VVD en PvdA en gedogers CDA, PVV, D66 SGP, Gl en CU.

  Wellicht is in de ogen van deze neoliberalen het verlenen van zorg en gezondheidszorg een achterhaald fenomeen. Vooral omdat dit in de weg staat van de ongebreidelde zelfverijking van deze zelfde neoliberalen.

  Het moge in de denktrant van deze neoliberalen dan ook beter zijn om de zorg en gezondheidszorg in Nederland dan maar volledig formeel af te schaffen en strafbaar te stellen.

  Alleen heel rijke en machtige mensen en anderen die boven de wet staan zijn dan nog in staat om zorg en gezondheidszorg te verkrijgen. Dit is maar een heel kleine groep mensen en dus drukt het niet zo op de bergoting.

  Het geld dat dan overblijft kan dan verdeeld worden onder de mensen in de financiele sector, EU, de banken, de grote bedrijven en de neoliberale politici. Die kunnen er dan om vechten. Dit is de echte “VOC mentaliteit” in optima forma die Nederland groot heeft gemaakt.

  /Sarc off

 2. Bas van Stapelberg // 13 mei 2016 om 19:02 // Beantwoorden

  De privatiseringen. Hansje zou je met zijn trawanten ergens aan op willen hangen.

 3. Wat is het toch fijn die marktwerking in de zorg. Minder voor meer geld en nog gaan de instellingen nog failliet. Geen zorg meer. Het was toch zo goed plan, alles zou beter, goedkoper en sneller worden. Niet gelukt maar dat zat er dik in.

 4. Bas van Stapelberg // 13 mei 2016 om 20:59 // Beantwoorden

  Mensen vergeten of bedrijven hier graag struisvogelpolitiek over maar de schoften zijn verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen. En maar mee lachen met die moordenaars

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.