Multiculti Berlijn is helemaal niet zo ontspannen

(foto: pixabay.com)

‘Multiculti in Berlijn is een vorm van gecultiveerd wegkijken en het stelselmatig negeren van problemen in de politiek’, schrijft politicoloog en inwoner van Berlijn Job Janssen vandaag in de Volkskrant. Hij vindt het positieve imago van Berlijn, als voorbeeld voor Europa, niet terecht. De Duitse hoofdstad kent sociale spanningen, harde EU-scepsis en parallelle samenlevingen. Antisemitisme en homohaat groeien, terwijl de liberale waarden onder druk staan. Maar er verandert iets. Door de opkomst van de partij Alternative für Deutschland (AfD) lijkt het multicultitaboe doorbroken en komt de Duitse politiek in beweging, aldus Janssen.

In de Volkskrant, 13 mei.

In de Volkskrant, 13 mei.

Janssen schrijft over de hippe jongeren uit heel Europa die naar Berlijn komen ‘vanwege het goedkope leven, betaalbare woningen, de start-up-scene en wilde feesten’. Maar Berlijn als vrolijke, hippe en muticulturele stad is slechts een oppervlakkig beeld, dat niet klopt.

Berlijn is geen multiculti-ideaal volgens Janssen: ‘Multiculti in Berlijn betekent vooral dat je je niet met elkaar bemoeit, ‘integratie met behoud van eigen identiteit’. Voor het merendeel van de ruim 200 duizend Turken in Berlijn is dat in de eerste plaats de Turkse identiteit’. En ‘in 2014 stemde ongeveer 50 procent van de Berlijnse Turken op de AKP-partij van Erdogan, niet bepaald een steunbetuiging voor de liberale waarden die Berlijn kenmerken’, concludeert Janssen sipjes.

De kleine ondernemers in Kreuzberg werken hard voor weinig geld, weet Janssen. 75 procent van de Turken heeft geen diploma, 44 procent geen werk. ‘Al drie generaties zijn zij nu deel van de absolute onderklasse. Een nare bijsmaak bij deze vrolijke multiculti’.

De keerzijde van de multiculti-samenleving , is de opkomst van Alternative für Deutschland. Ook in Berlijn. (screenshot Youtube, AfD)

De keerzijde van de Duitse multiculti-samenleving is de opkomst van Alternative für Deutschland. Ook in Berlijn. (screenshot Youtube, AfD)

In de buurt waar Jansen woont, rondom de Kottbusser Tor, zorgen Arabische jeugdbendes de laatste maanden voor ‘een enorme toename van geweld en criminaliteit’. ‘Geregeld valt de politie woningen binnen om hele Arabische maffiafamilies te onttronen’.

Multiculti betekent in Berlijn ook een toename van antisemitisme en homohaat. Janssen schrijft over een demonstratie die twee jaar geleden nodig was tegen antisemitisme bij de Brandenburger Tor. Zelfs bondskanselier Merkel liep mee. ‘Al langer wordt in Berlijn de noodklok geluid over toenemend antisemitisme en homohaat onder moslimjongeren.’

Maar er verandert iets. De politiek staakt het wegkijken. Verklaring: de deelstaatverkiezingen zijn in aantocht en de AfD staat in Berlijn op 15 procent. ‘Door de gebeurtenissen in Keulen, het AfD-succes en de komst van een miljoen vluchtelingen, is het multicultitaboe doorbroken en komt de Duitse regering nu met een strenge integratiewet’. Er komt nu ‘rap een einde aan decennia geromantiseerde laissez faire’, aldus Janssen.

Het blijft een raar gegeven waar toekomstige historici waarschijnlijk op gaan promoveren. Politici in Westerse landen, linkse én rechtse, blonken altijd uit in hun regel- en beheerszucht. Maar diezelfde regelneven lieten decennialang de immigratie en integratie over aan de goden. Best bizar.

(Bron: de Volkskrant)

4 Reacties op Multiculti Berlijn is helemaal niet zo ontspannen

 1. jos van veen // 13 mei 2016 om 13:09 // Beantwoorden

  daar koos 50% voor de AKP? hier ruim 60%…!!en dat durft zich dan ook nog Nederturk te noemen..veel,erg veel Turk en heel weinig Neder…
  Meteen de raag± `wat zoeken ze hier eiegenlijk nofg..`Ga toch teug naar je idolate Erdogan en Turkije..kan ie vast beter gebruiken..Ga weg! en stop met morrelen aan een overdosis Ankarasaus voor NL..
  Als je voor NL kiest dan moet je je ook as zodanig leren gedragen,redneren,aanvoelen en percipieren..kan het ook niet helpen dat de meerderheid geen AKP Turk is.Zo dit gezien wordt als racisme dan komt dit van de Nederturken zelf..hun racistisch slachtoeferisme is klaarblijk een verteviging van hun positie. Ze grijpen er meteen op terug..we zijn weer thuis..het slactoffer viert zijn succes weer in de exloitatie richting Nederlander(s’
  Door de politiek veroorzaakt spelletje..de Turken zijn niet de enige in deze framing..niemand is illegaal,alles is verrijking,integratie is eigen keuze..GEEF SUBSIDIES !!

  Die redenatie moet op de helling omdat dit leidt tot zeer eenzijdige exploitatie van NL cultuur.
  Vandaag is eer een stuk over over mensenrechten en Islam in Knack.BE..de aya´s en soena´s vliegen je om de oren..kijk eens naar koran 57±25,4: 135 etc en dan zie je van elke orde dit soort activiteiten zijn.
  Een prima inkijk over wat wel en wat NIET tot Islam behoort..en kijk dan nog eens naar de grote smoelen van DENK/aanverwanten en andere stokende bobo´s in Nederturk Nederland.
  Klopt geen barst van!We hebben te maken met heel iets anders..ondergraven van NL cultuur..

 2. Multiculti samenleving beperkt zich in praktijk hoogstens in de keuken en met muziek. Moslims erkennen geen ander cultuur en zijn niet echt een dankbaar volk. Zelfs in de keuken niet door openlijk klagen over eten die zij niet lekker vinden. Wij zouden ons in die situatie inhouden met kritiek maar dat doen zij echt niet. Wij zouden hulp accepteren zoals die is maar zij gaan eisen stellen naar hun zin. Als je het hier niet leuk vindt wij houden je niet tegen, denk ik dan.

 3. Bas van Stapelberg // 13 mei 2016 om 15:37 // Beantwoorden

  Ik kom nog regelmatig in Berlijn, jaren gewoond in Berlijn trouwens, maar het is een levensgevaarlijke stad. OV, kun je zwart rijden wat je wilt wordt niet gecontroleerd. Polizei is angstig van iedere Turk/motorbende/of asociale diplomaat, die ze zien. Wekelijks zag je zwervers dood voor je neervallen en iedereen stapte er overheen. Een criminele stad met zo ontzettend veel armoede, vooral de Duitse bevolking, een stad die helemaal geen voetstuk of iets dergelijks verdient.Een stad die zich kapot moet schamen dat is Berlijn.

 4. jungleelephant // 13 mei 2016 om 17:12 // Beantwoorden

  Moslims zullen NOOIT integreren.En hoe eerder men dat inziet,van hoog tot laag,hoe eerder er maatregelen genomen kunnen worden om te voorkomen dat we binnen 10 jaar allemaal ons moeten bedekken!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.