Hoogleraar arbeidsmarkt: ‘Werkgelegenheidsbeleid werkt niet’

Hoogleraar arbeidsrecht Ton Wilthagen: 'De rekening komt terecht bij gemeenten' (Screenshot Youtube, Me Judice)

‘Er worden op dit moment te weinig mensen begeleid naar een nieuwe baan. We verkeren in een participatiecrisis, het beleid werkt niet. De politiek is gewoon niet in staat om verder te komen dan een Participatiewet’, aldus hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen in De Telegraaf. Het kabinet moet in actie komen. Richt speciale bedrijven op die werklozen in dienst nemen zodat die het contact met de arbeidsmarkt niet verliezen. Duur? ‘We betalen momenteel €43 miljard aan onder meer uitkeringen en reïntegratie, dan is het opzetten van zo’n speciaal bedrijf een schijntje’, meent Wilthagen.

Foto: rijksoverheid.nl

De banen- en sectorplannen van minister Asscher van Sociale Zaken ‘werken voor geen meter’. (Foto: rijksoverheid.nl)

Volgens Wilthagen is de politiek niet in staat om de werkloosheid aan te pakken en wordt de rekening bij de gemeenten gelegd. Het kabinet kwam met een Participatiewet die per 1 januari 2015 inging (drie wetten, de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een deel van de Wajong, werden samengevoegd en de uitvoering ligt voortaan bij de gemeenten). Volgens Wilthagen voert het kabinet ‘slechts campagne voor meer banen’. In werkelijkheid neemt de werkloosheid nauwelijks af.

Er zou een soort parallel systeem moeten komen naast de reguliere economie en arbeidsmarkt. De banen- en sectorplannen van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) werken in elk geval ‘voor geen meter’, vindt ook Jos Verhoeven, directeur van Start Foundation, een maatschappelijk investeerder die werk wil creëren voor kwetsbare mensen. ‘De overheid staart zich blind op economisch herstel. Dan komen er vanzelf banen bij is de gedachte. Maar dat is natuurlijk een illusie’.

In De Telegraaf, 12 mei.

In De Telegraaf, 12 mei.

Het is beslist geen sociale werkvoorziening waar de heren Wilthagen en Verhoeven voor pleiten. ‘Het gaat om bedrijven die vanuit een gemeenschappelijk oogpunt worden opgericht en niet concurreren met reguliere ondernemingen. Vanuit het bedrijfsleven is daar interesse voor’, aldus Verhoeven.

Verhoeven en Wilthagen hebben een interessant idee. Semi-staatsbedrijven die mensen aan het werk houden. Waarom niet? Zeker als daarmee ook particuliere bedrijven geholpen zijn. Feit is namelijk dat de werkloosheid al jaren te hoog is en blijft. Volgens hoogleraar Wilthagen moet het kabinet niet kijken naar wat de oprichting van de bedrijven kost, maar naar de huidige kosten. En €43 miljard is inderdaad indrukwekkend. Bovendien lopen de kosten van een grote groep langdurig werklozen in de samenleving alleen maar verder op. Op allerhande manieren.

(Bron: De Telegraaf)

15 Reacties op Hoogleraar arbeidsmarkt: ‘Werkgelegenheidsbeleid werkt niet’

 1. bert-maathuis- // 12 mei 2016 om 10:52 // Beantwoorden

  WAAR is de term “kwetsbare mensen” op gebaseerd???

  Mogelijk op het fenomeen “mensen die onvoldoende bijdragen aan het uitbuitingssysteem”? (En die dus maar geheel buiten de boot [= fatsoenlijke inkomensvoorziening] mogen vallen?

  Steeds meer machines en steeds meer apparaten besturende computers enerzijds.
  Anderzijds verhoging van pensioenleeftijd en integratie van [tien]duizenden asielzoekers.
  Dan is toch overduidelijk dat het volkomen vast gaat lopen?
  Wanneer politici dit gaan begrijpen (= willen accepteren), dán zal er pas een humane[re] tijd aanbreken: http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/ Maar politici willen liever blijven uitbuiten en dicteren (Timmerfrans: rassenvermenging móet; want dan kan “Brussel” ons dicteren. Daarom ook vindt hij dat de AZC’s een slechte situatie voor mensen zijn: zo snel mogelijk integreren, want dan kunnen zij immers niet meer teruggestuurd worden. Want dát wil Frans niet. Hij belazert de Nederlanders in hun bestaansrecht als Nederlander met de éigen Nederlandse cultuur, net als vrouwe Maxima.
  https://www.youtube.com/watch?v=q94syUDDhxA en https://www.youtube.com/watch?v=zt0pHmZuDz0 Overal moeten deze mensen blijkbaar ingevoerd worden; goed voor de Europese werkgelegenheid! Want nóg zo iemand: https://www.youtube.com/watch?v=ZHmYliaY2Ws (4 min.)
  Kwetsbare mensen???

  • vergeet niet dat deze werklozen al hun geld uitgeven, en dat dit geld dus op een gezonde manier rouleert, terwijl rijke mensen het oppotten, (teveel)in kunst vastzetten waar niemand van kan eten of uitgeven aan extreme luxe (jachten), milieubelastend en slechts werkgelegenheid voor een kleine groep. De onderkant helpen betekent een goede motor voor de economie aanhouden.

 2. jos van veen // 12 mei 2016 om 13:12 // Beantwoorden

  zo gesteld lijkt het mij een bezighoudertje.
  Hoe dan ook: het zal altijd de vinger van concurrentie op de markt krijgen.
  En wellicht moeten we daar helemaal niet vies van zijn maar juist toejuichen.

  Of het bij de inmiddels beroepswerkelozen ook vriendelijk zal worden ontvangen blijft de vraag..Roepen om verplichting en discipline worden doorgaans niet prettig gevonden en de kreten over nieuwe slavernij zullen overal te horen zijn.

  Een vrijblijvende actie werkt ook niet en dan is de formule altijd minder uitkering of tewerkstelling.
  De uitkering met zwarte bijbaantjes komt in de knel…en dat is niet lekker voor de betrokkenen..

 3. jos van veen // 12 mei 2016 om 13:26 // Beantwoorden

  Kortom± zal Nederland een tweederangsformule accepetren of gata het hier om het zoveelste eurofiel neoliberale idee?

  Korting op uitkeringen zal NOOIT meer wprden teruggedraaid, de werkevaring in dat soort werkplaatsen /bedrijven zal altijd het karakter hebben van tweederangs…Waarom werden er sociale werkplaatsen gesloten?
  Nu worden ze vervangen door sociale bedrijven, die als het extra goed gaat, ook naar de beurs kunnen?
  Elk gaat in de markt is al zo´n beetje opgevuld..zelfs het sorteren van vuilnis en afval.
  Werkgelegenheid creeren om de sociale voorzieningen uit te kleden en zonder winstoogmerk …???? Het een trend gaan zetten tot goedkopere productie en is vooral interessant voor asielzoekers, vrees ik…de nieuwe werkeloosheidsaanwas uit andere landen..Die voorrad kan heel snel woden aangevuld.. en dan komt Asscher weer, gelijk werk ° gelijke beloning..


 4. ‘Het gaat om bedrijven die vanuit een gemeenschappelijk oogpunt worden opgericht en niet concurreren met reguliere ondernemingen.’

  Dit de grootste onzin van deze klaarblijkelijk overbetaalde en vooral ook overgewaardeerde hoogleraar.

  Natuurlijk gaan deze bedrijven met andere bedrijven concurreren in de markt.
  Natuurlijk zullen mensen vanuit overheidswege gedwongen worden bij deze bedrijven voor een hongerloon te gaan werken.
  Natuurlijk zullen deze “staatsbedrijven”, of in ieder geval het management daarvan, veel belastinggeld gaan opslurpen.

  Wanneer leert men nu eindelijk eens dat er gewoonweg niet voldoende werk is en ook nooit meer zal komen? En dat er wellicht een oplossing ligt in de ontkoppeling van werk en inkomen en een rechtvaardige verdeling van het werk dat er nog is onder alle mensen.

 5. Bas van Stapelberg // 12 mei 2016 om 14:10 // Beantwoorden

  Zo dat heeft deze hoogleraar snel ontdekt, wow knap hoor. En die foto, dat hoofd kan ik niet meer zien. Asscher alias Frank uit Daddy’s Army, You stupid boy. Het is toch duidelijk dat dit de uitkomst is van keihard onmenselijk neoliberaal beleid van vakbonden samen met werkgevers. Van die achterbakse werkgevers kunnen we dit verwachten maar vergeet niet dat de schijnheilige bonden keihard zijn meegegaan met flexwerk, 0 urencontracten, mensen als weggooi artikel zien terwijl er geen baan extra voor in de plaats is gekomen, dat is realiteit en daar komt het door knappe hoogleraar. Werkgevers flink gaan belasten moet je eens kijken hoeveel werk er opeens bij komt. en wees niet bang dat ze vertrekken naar Azië want ze komen met hangende pootjes terug. Shit een ingenieur in Azië heeft het niveau van een mbo ict’er, wow schrikken zeg. Lekker laten gaan naar het buitenland onze labbekakken van werkgevers, doei.

 6. Het is al zo lang bekend dat er steeds minder werk zal zijn door technische ontwikkelingen. De politiek blijft echter steeds maar weer dezelfde plaat spelen, een gebroken plaat wel te verstaan.
  We moeten toe naar een nieuw systeem waarin de koppeling van werk/inkomen wordt losgelaten. En dat is eng want dan moet alles op de schop en aangezien politici er, voor het merendeel, ter eigen eer en glorie zit en constant in het oude systeem-denken blijven hangen, zal dit op korte termijn niet veranderen.
  Vreemd, omdat mij altijd geleerd is dat regeren vooruitzien is.
  Serieus, ik heb er nog nooit iets van gemerkt. Maar dat is ws omdat politici tegenwoordig in bed liggen met Big Business en Brussel te vriend wil houden.

  Geen nood, de wal zal het schip keren. Het was alleen handig geweest daarop in te spelen i.p.v. je eigen staart achterna te rennen.


  • Inderdaad dient de koppeling tussen werk en inkomen te worden losgelaten.
   Er is nu eenmaal veel te weinig werk. Vooral als je bedenkt dat van de huidige banen meer dan 50-70% volkomen nutteloos is en deze in het geheel niets toevoegen aan iets.

   De huidige mensen die zich politicus noemen zijn helaas niet in staat om buiten de ingesleten paden te denken. Zij zijn wat dat betreft behoudend, vooral in hun eigen belang en worden vaak ook om die reden gekozen, vooral als zij er een leuk verhaaltje bij weten te verzinnen.

   Wij leven momenteel in een wereld die voor het grootste deel obsoleet is. Maar omdat de belangen van bepaalde machtige en rijke mensen ermee worden gediend wordt de hele santekraam in stand gehouden. Totdat deze wereld zichzelf dan uiteindelijk vernietigd.

 7. De hele sociale infrastructuur is nog steeds gebaseerd op het concept van het hebben van een baan en dat concept werkt niet meer:

  https://www.janus.com/bill-gross-investment-outlook

  En het wordt ook hoog tijd het starre calvinisme van “wie niet werkt, die niet eet” opzij te zetten en te gaan handelen naar de 21e eeuw:

  http://www.adbroere.nl/web/nl/columns/geen-gezeik-niemand-meer-arm.php

 8. Harmen de Wind // 14 mei 2016 om 23:07 // Beantwoorden

  Er is wel voldoende werk, alleen wordt het vaak niet meer betaald. Dan wordt het dus (verplicht) vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld in de zorg of groenvoorziening. Ik vind zo’n werkbedrijf wel iets. Alleen is het idee niet erg origineel. Zoiets zei de SP in 2007 al:

  https://www.sp.nl/nieuws/2007/12/voorstel-leren-en-werken-in-buurt

 9. De SP heeft klaarblijkelijk nog steeds niet door dat Digitalisering, Automatisering en Robotisering (DAR) in ijltempo gaat toeslaan of kijkt daar voor weg.
  Er zijn in de nabije toekomst bijlange na niet genoeg banen waar men van rond kan komen en ook de SP zal zich moeten realiseren dat we in de 21e eeuw leven.
  Bovendien, een economie die niet bestaat genereert ook geen banen:

  http://www.delangemars.nl/2016/05/14/economie-groeit-en-armoede-nog-veel-meer/

 10. Gerrit Luimes // 15 mei 2016 om 23:37 // Beantwoorden

  Het kan zo simpel zijn.De overheid pompt wanhopig ? miljarden in allerlei kansloze pogingen om banen te scheppen.Waarom miljarden? De gemeenten hebben 316 miljoen over gehouden op het WMO budget.Met dit overschot kun je het aantal werklozen met 20.000 verminderen als je bijvoorbeeld de thuishulpen met 15.500 euro beloond!!

 11. Het rechts neo-liberale participatie tegenprestatie  verdienmodel voor bedrijven en of gemeenten, betaald door de
  loonbelasting, belasting, BTW en socialeverzekering betalende burgers!

  De werkelozen zijn niet het probleem maar de werkgelegenheid en met name werkgelegenheid
  waar men echt loon echte arbeidsrechten en pensioen opbouw voor MOET betalen.

  Er is wel werk maar men wil er zo min mogelijk en als het kan helemaal niks voor betalen
  en zelfs er nog subsidie voor krijgen als ze de bijstandsgerechtigden gratis laten werken.

  Want ja de uitkering van de uitkeringsgerechtigde dwangarbeiders moet uiteindelijk worden
  opgebracht door de werkenden met een echte baan echt loon echte arbeidsrechten en pensioen
  opbouw via de loonbelasting en de 33% premie volksverzekeringen!
  En door alle burgers via de belastingen accijnzen en BTW op goederen en boodschappen die
  we allemaal kopen!

  650.000 werkzoekenden op 150.000 vacatures met specifieke eisen.
  150.000 uitkeringgenieters/profiteurs/labekakken die echt niet willen werken.
  Zijn er nog altijd 350.000 banen tekort.
  Volgens mij is dan de werkgelegenheid het probleem.

  En onderstaande maatregel door de overheid zal de werkgelegenheid waar je een normaal
  salaris/loon kan verdienen niet verbeteren, of wel?

  Hoe men het ook noemt werken voor uw uitkering stage of arbeidservaring/werkritme opdoen
  zonder perspektief op een echte baan zonder arbeidsrechten met de dreiging je te korten of
  stopzetten van je uitkering en zo in de schulden en onder het sociaalminimum te drijven is
  ook nog eens dwangarbeid.

  En de bedrijven waar je onder dwang moet gaan werken betalen helemaal niets en hebben zo
  een gratis dwangarbeider via de socialedienst/bijstand.

  Ze ontslaan zelfs personeel en vervangen deze met de gratis dwangarbeiders.

  Betaald de werkgever toch loon of een bijdrage dan nog krijgt de
  uitkeringsgerechtigde/werkzoekende alleen zijn bijstandsuitkering betaald uit de
  socialevoorzieningen die worden opgebracht door alle belastingbetalers via premie
  volksverzekeringen en belasting op uw salaris/inkomen.

  De re-integratie industrie kost €6,5 miljard per jaar.
  Dat wordt ook weer bekostigd via de loonbelasting en premie volksverzekeringen.
  Premie volksverzekeringen is op dit moment 33% van uw bruto salaris!

  Dit wetende nu vindt u het dan nog steeds goed?
  En bedenk wel dat u zomaar eens de volgende bent als dit steeds meer gemeenten samen met
  werkgevers en bedrijven gaan doen.
  En denk niet dat u niet vervangbaar bent want dat is uiteindelijk iedereen!

  Laat controleren of controleer zelf met http://www.legal2people.nl of uw gemeente zich wel aan de regelgeving houd!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.