Belastingexperts, multinationals, politiek en wetenschap zijn in Nederland te veel verweven

(foto: wikimedia.commons.org)

De verwevenheid tussen ‘invloedrijke opinievormers’ in de wetenschap, politiek en belastingadvieskantoren is groot in Nederland. Partners van belastingadvieskantoren dragen regelmatig een dubbele pet. Ze adviseren tegelijkertijd grote multinationals met belang bij een ‘prettig’ belastingklimaat, en de overheid. Volgens Oxfam Novib is daarom de ‘verdenking van belangenverstrengeling heel sterk’.

Van alle 289 partners van belastingafdelingen van de grote kantoren KPMG Meijburg, PwC, EY en Deloitte, hebben er veertig een dubbele pet. Dat blijkt uit onderzoek van researchbureau SOMO in opdracht van Oxfam Novib .

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes overlegt in tegenstelling tot zijn meerdere, minister Dijsselbloem, wél met de oppositiepartijen. Voor een nieuw belastingstelsel heeft het kabinet namelijk ook steun nodig. Kennelijk verwacht men niet dat dat er automatisch komt. Wiebes praat nu met alle oppositiepartijen, dus niet alleen met de C3, 4 of 5. (Foto: rijksoverheid.nl)

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes beloofde volgens Oxfam Novib beterschap maar verzette zich in Europa juist tegen maatregelen om belastingontwijking aan te pakken. (Foto: rijksoverheid.nl)

Volgens het rapport ‘Leuker kunnen we het niet maken. Wel eerlijker‘ zijn 17 hoogleraren bij universiteiten tegelijkertijd partner bij één van de grote belastingadvieskantoren en nog eens 23 partners zijn universitair (hoofd)docent. De belastingadvieskantoren hebben ook directe invloed op belastingwetgeving. Zo zijn de voorzitters van de belastingwerkgroepen bij VVD en D66 allebei partner bij KPMG Meijburg & Co.

Intussen scoort Nederland erg slecht als het gaat om belastingontwijking. Nederland doet volop mee aan de belastingwedloop, aldus Oxfam. De kosten zijn navenant. Omdat Nederland belasting misloopt vanwege lage tarieven om de concurrentie met andere belastingparadijzen bij te houden, en omdat ook Nederlandse bedrijven belastingontwijken in het buitenland, loopt de schatkist volgens Oxfam jaarlijks zo’n €5,5 miljard mis. Volgens Oxfam Novib scoort Nederland het hoogst van alle EU-lidstaten als het gaat om agressieve belastingplanning. Alleen Cyprus en België naderen ons op afstand.

Esmé Berkhout, belastingexpert Oxfam Novib: ‘Nederland is wereldwijd één van de belangrijkste draaischijven voor het ontwijken van belasting. Ons land gaat zelfs aan kop in de EU als het gaat om de mogelijkheden die het bedrijven biedt om zo min mogelijk belasting te betalen. De Nederlandse overheid, met staatssecretaris Wiebes voorop, heeft beterschap beloofd, maar blijkt zich in Europa jarenlang tegen maatregelen te hebben verzet. De internationale belastingwedloop kent eigenlijk maar één winnaar: het internationale bedrijfsleven’.

(Foto: wikimedia.commons.org)

(Foto: wikimedia.commons.org)

In het AD erkende hoogleraar fiscale economie en partner bij Deloitte Peter Kavelaars dat veel collega’s een dubbele pet dragen. ‘Dat is allang een gegeven. Ik zou niet weten hoe het anders kan. Ik vind het als hoogleraar van belang aan het maatschappelijk debat deel te nemen en ben daarbij transparant over mijn functies’. Volgens KPMG-partner en VVD’er Cees Nijman is Oxfam Novib te eenzijdig. ‘De Google’s en Amazon’s betalen te weinig, maar dat zijn uitzonderingen. Het overgrote deel van bedrijven kent een flinke belastingdruk van 20 tot 30 procent’.

Door de belangenverstrengeling onder belastingexperts, wegen de belangen van de multinationals in hun adviezen aan de politiek waarschijnlijk te zwaar mee. Het zijn immers hun klanten. Voor voordeel van de twijfel bestaat geen reden. Bij de totstandkoming van ‘Nederland belastingparadijs’ liepen de veertig genoemde wetenschappers, politici, partners ook al rond in het circuit. Bovendien is een dergelijke concentratie van niet-gekozen invloedrijke mensen niet gezond voor een democratie. Dus gezonde argwaan lijkt voortaan geboden.

Kan Nederland niet eens buitenlandse taxexperts raadplegen? Even geen ons-kent-ons-kliek. Kan heel verfrissend zijn.

(Bron: Oxfam Novib)

3 Reacties op Belastingexperts, multinationals, politiek en wetenschap zijn in Nederland te veel verweven

 1. jos van veen // 12 mei 2016 om 20:54 // Beantwoorden

  zoalng er willen en wetens gelegenheidvoor wordt geboden dan zullen dit soort rpaktijken zich voortzetten en uitbreiden.
  de enige mogelijkheid structuren zo te maken dat uitoerdrs en adviseurs geen enkel stemrecht hebben en zwaar on juridische controle komen te staan.

  Daar moet dus wetgeving en regelgeving voor komen.Wiebes mag uitvoeren maar blokkeren kan hij niet.
  Adviseurs mogen adviseren maar niet op kosten van de belastingbetaler en ook niet in bevoordeling van hun bazen achter de schermen..radicale beperking van invloed..

  En smeerlapperij vanuit de particratie moet uitgesloten worden…geen kliekwerk meer en geen patserij..

 2. bert-maathuis- // 12 mei 2016 om 21:19 // Beantwoorden

  Gaat het nog om het werkelijk mens [mogen] zijn?
  Of gaat het slechts om uitbuiting, onderdrukking, verslaving?

  Is dit DÉ PRIKKEL voor de collectieve mensheid om de eigen waardigheid op te eisen?

 3. Bas van Stapelberg // 13 mei 2016 om 12:13 // Beantwoorden

  Wiebes, arrgggg een zoveelste gestoorde liberaal die werkt voor multinationals. maar het is natuurlijk bekend dat in de Haagse sociëteiten en stenenleggerclubjes het beleid wordt bepaald. Niets nieuws onder de zon. Wel goed dat er nu eindelijk het woord ‘wetenschap’erbij staat. Want wetenschap is een slangenkuil van de bovenste plank waar het spreekwoord, ‘wie appelen vaart die appelen eet”, helemaal van toepassing is. Volstrekt belachelijk maken de vooral sociale/ financiële wetenschappers zich.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.