Uitgelekt plan: EU zegt deal met Turkije op, en vangt straks vluchtelingen op in Griekenland

Kinderen spelen in een vluchtelingenkamp in Jordanië. (Foto: wikimedia.commons.org)

De vluchtelingendeal met Turkije lijkt mislukt. Brussel werkt in het geheim aan een nieuw plan om de vluchtelingen op een paar Griekse eilanden op te vangen, in plaats van in Turkije. In de vluchtelingendeal lijken beide partners bij nader inzien toch niet zoveel zin te hebben. Europa hikt tegen het vrije visumreizen aan, terwijl Erdogan de Europeanen voortdurend in de gordijnen jaagt. Hij koeioneerde bijvoorbeeld de Europese media. Verder was er de arrestatie van Ebru Umar, het ontslag van de EU-vriendelijke premier Davutoglu en de aankondiging dat hij zich niet aan alle voorwaarden voor de deal zal houden. Brussel en Ankara lijken elkaar echt zat.

Komen er permanente vluchtelingenkampen op Griekse eilanden? (Foto; wikimedia.commons.org)

Komen er permanente vluchtelingenkampen op Griekse eilanden? (Foto; wikimedia.commons.org)


 
Woensdag debatteert het Europarlement over de vluchtelingendeal met Turkije. De messen zijn geslepen, want veel parlementariërs zijn bepaald niet enthousiast over de deal met een Turkije dat steeds verder van de Europese waarden afdrijft.

De Duitse krant Bild meldde eergisteren al over een plan B van de EU. Dinsdag dreigde bovendien de Duitse minister van Binnenlandse Zaken De Maizière ook al met het intrekken van het vrije visumreizen. Wanneer belangrijke politici zulke gevoelige zaken in het openbaar ter discussie stellen, weet je genoeg. Zoals het er nu voor staat, gaat de deal van tafel.

Volgens het uitgelekte plan B worden een paar Griekse eilanden permanente vluchtelingenkampen, zoals in Jordanië en Libanon. De Grieken handelen dan de asielaanvragen af en krijgen daarvoor het bedrag van zes miljard euro dat eerder voor Turkije bestemd was.

Ook volgens CDA-europarlementariër Jeroen Lenaers werkt Brussel aan een alternatief plan. Het CDA is in elk geval een sterk voorstander van alternatieven voor de huidige deal, al is het maar als waarschuwing aan Erdogan.

Dat de Duitsers er genoeg van krijgen, is opvallend omdat vooral bondskanselier Angela Merkel zich enorm heeft ingezet voor de deal. De snel verhardende houding zou ook te maken kunnen hebben met de nieuwste zet van Erdogan. Die klaagde namelijk maandag de ceo van Europa’s grootste uitgeverij Axel-Springer (Bild) aan. Mathias Döpfner had het gewaagd om het in een open brief op te nemen voor de eveneens door de Turkse president aangeklaagde prominente Duitser, de komiek Jan Böhmermann.

Erdogan gedraagt zich steeds meer als een Erdogekkie. Maar hij is beslist niet de enige, Turkije bewaakt namelijk wél zelf zijn grens.

(Bron: bild.de, bnr.nl)

2 Reacties op Uitgelekt plan: EU zegt deal met Turkije op, en vangt straks vluchtelingen op in Griekenland

 1. Mmhh..Turkije bewaakt zijn grens unilateraal..wat weg wil mag, wat terug wil, terugkomt mag niet!
  Turkije zal gaan ruimen, dus met een paar Griekse eilanden kom je er niet.

  De EU politiek zal een zeer straffe houding TEGEN binnenkomst van de EU moeten hanteren en niet vallen voor goedkope trucs van duizenden vrouwen met de dito kindertjes.
  het zal zich moeten wapenen tegen de massatruc..honderd mensen hou je zo tegen, maar 20.000 wordt lastiger..en die truc is heel populair geworden.

  Terugzetten wat uit Afrika komt.Die mensen hebben hier geen perspectief buiten klaplopen en rondhangen-asielvakanties. Anders vliegen de vogels weer..detentiesplekken om dat te voorkomen? Geen veerdienst meer voor Italiè.
  We hebben asielkostgangers teveel gegeten..de voorzieningen voor hen zijn veel te goed..

 2. Er wordt gewerkt aan plan B die eigenlijk plan A had moeten zijn. Met de Grieken gaat het uiteindelijk ook niet goed werken dus het zou plan C moeten komen die eigenlijk al lang plan A had moeten zijn. De grens van de EU naar het noorden schuiven ten noorden van Griekenland. Twee muggen in een klap.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.