Oud-premier Wim Kok: ‘Rutte2 had uit meer dan slechts twee partijen moeten bestaan’

Oud-premier Wim kok in 2014.

Wim Kok (77), de Nederlandse premier tussen 1994 en 2002, vindt dat het huidige kabinet eigenlijk uit te weinig partijen bestaat. Kok wijst allereerst op het praktische bezwaar dat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Verder was er een ‘breder politiek en maatschappelijk draagvlak wenselijk’ geweest voor de verstrekkende en harde hervormingen van dit kabinet.

Premier Rutte met alle nog levende oud-premiers in 2014. V.l.n.r.: Wim Kok (PvdA, premier van 1994 tot 2002), Dries van Agt (CDA, 1977 - 1982), Piet de Jong (inmiddels 101, CDA, 1967 - 1971), Rutte, Ruud Lubbers (CDA, 1982 - 1994), Jan Peter Balkenende (CDA, 2002 - 2010). (Foto: wikimedia.commons.org)

Premier Rutte met alle nog levende oud-premiers in 2014. V.l.n.r.: Wim Kok (PvdA, premier van 1994 tot 2002), Dries van Agt (CDA, 1977 – 1982), Piet de Jong (inmiddels 101!, CDA, 1967 – 1971), Rutte, Ruud Lubbers (CDA, 1982 – 1994), Jan Peter Balkenende (CDA, 2002 – 2010). (Foto: wikimedia.commons.org)

Dat zei Kok 10 mei tijdens een debatavond in het Haagse debatcentrum ProDemos. Hij kondigde ook alvast zijn memoires aan: ‘Dat komt wel. Ja’.

Volgens de voormalige PvdA-premier had de coalitie van VVD en PvdA een ‘uiterste mogenlijkheid’ moeten zijn. Maar aangezien de partijleiders Samsom en Rutte er in 2012 binnen enkele dag al uit waren, lijkt van een serieuze verkenning van een coalitie met meer partijen destijds nauwelijks sprake.

Ook pleitte de eminence grise van de PvdA voor meer samenwerking met GroenLinks en de SP. Dat zou snel onderzocht moeten worden, drong Kok aan. ‘We zien door heel Europa dat het deel van de kiezers dat tot het linker segment behoort slinkt.’

Wim Kok werd in 1994 minister-president van het eerste paarse kabinet, dat bestond uit D66, VVD, en PvdA. Het was uniek omdat een kabinet zonder het CDA (of zijn voorlopers) niet eerder mogelijk was. Na twee kabinetten paars bleek de koek wel op. De politieke tegenstellingen, die in het land nog wel werden gevoeld, kregen geen politieke vertaling omdat net als nu de politieke tegenpolen VVD en PvdA samenwerkten. Wim Kok had de PvdA in 1995 zelfs bevrijd van haar linkse gedachtengoed, de ‘ideologische veren’. Hij werd een voorbeeld voor Tony Blair en Bill Clinton. Anyway, Pim Fortuijn kwam op en bij de verkiezingen van 2002 werd de PvdA vermorzeld.

In NRC Handelsblad, 11 mei.

In NRC Handelsblad, 11 mei.

Of PvdA-leider Diederik Samsom veel van die episode leerde, is onbekend, maar niets wijst daarop. De kabinetsformatie in 2012 stond in het teken van ongeduld, overmoed en een overvloed aan testosteron bij de heren onderhandelaars. Samsom en Rutte leken bevangen door een destructieve parodie op de can do-mentaliteit. Een dik jaar later volgde al het zogenaamde crematorium-akkoord waarin de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zich feitelijk aansloten bij het kabinet. Een noodgreep.

Deze historisch unieke wending was welbeschouwd een dik brevet van onvermogen voor Rutte2. Een kabinet dat na een dik half jaar al, midden in crisistijd, vastliep en met de pet in de hand naar de oppositie moest.

Kok ziet ‘de constructieve drie’ over het hoofd wanneer hij stelt dat de coalitie uit twee partijen bestaat. Tussen november 2013 (het Crematorium-akkoord) en maart 2015 (Provinciale Statenverkiezingen) bestond de coalitie feitelijk uit vijf partijen: VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP.

(Bron: NRC Handelsblad)

8 Reacties op Oud-premier Wim Kok: ‘Rutte2 had uit meer dan slechts twee partijen moeten bestaan’

 1. jungleelephant // 11 mei 2016 om 17:59 // Beantwoorden

  En al die 5 partijen zijn bagger!

 2. de memoires van Kok zullen ook wel wat gaan voorstellen als er zulke gaten in het selectief geheugen zitten en de fantasie niet verder komt dan iets wat `Links`wordt genoemd maar de facto eurofiel neoliberaal is..
  Geen wonder dat het nu en toen al zo´n zooitje was..links en rechts bestaan uit obsoleet lbel naam maar inhoudelijk weet niemand er meer weg mee

  Dat zijn dus ook de leiden die pleitten voor de armoedezaaiende euro..waar in de EU ook geen raad mee geweten wordt en steeds meer geld kost dan hij oplevert.

  Wat mij betreft mag die groep dus naar het politiek geriatrisch gesticht en daar wachten op sinterklaas..

 3. Dit kabinet laat overduidelijk zien dat de feitelijke macht van en in Nederland bij de EU commissie te Brussel.
  Dat de EU onder bezetting is van de VS getuigd wel de uitspraak van de VS ambassadeur in het Hongaarse parlement,
  De EU dient te handelen naar VS strategie en economisch belang.
  Dat dit handelen schadelijk is voor plaatselijke economie zoals Hongarije is dan jammer.
  De VS zullen NIET tolereren dat de EU handelt tegen de belangen van VS.
  En naar mijn beleving handelt de politiek er ook na en is alle groot en klein spraak gelul op de Bühne.

 4. bert-maathuis- // 12 mei 2016 om 03:14 // Beantwoorden

  Natuurlijk zijn er ook vele overeenkomsten tussen PvdA en VVD: arbeiders moeten arbeiden, belasting afdragen en daarmee o.a. de PvdA- en VVD-elite van meer dan fors inkomen voorzien. Blauw pluche, en hún club.
  https://www.youtube.com/watch?v=i5dBZDSSky0 (3 min.)
  Zoals iemand op de site reageerde: er zit geen enkele arbeider in de top van de PvdA; daar is echt geen plaats voor obedient workers.
  You have no choice! FORGET THE POLITICIANS! (Vergeet hen allemáál dus. Want: “De politiek is vies en vunzig!” [A.Pechtold]
  WIE van de politieke partijen is voor een driedaagse werkweek? Eventueel voor een OBI? (Er staan toch alleen maar ZES multimiljonairs op die foto?! “Maar het is zo leuk om in kleine huisjes te kijken ….”)

 5. Bas van Stapelberg // 12 mei 2016 om 10:13 // Beantwoorden

  Zo te zien kan hij beter een baaltje stro kopen en richting crematorium lopen en neem je PvdA mee.

 6. Dat is de tweede van de Pvd8 die ineens interesse heeft in de SP.

 7. Bas van Stapelberg // 18 mei 2016 om 21:54 // Beantwoorden

  Zou hij nog het besef hebben dat de PvdA gewoon een vreselijke asociale kut partij is?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.