Dit was te voorzien: Grieken krijgen schuldenverlichting

Eurogroepmeeting in 2015: Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem schudt de hand van de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos, naast hem zijn Franse collega Michel Sapin. (Foto: Flickr, EC Council Eurozone)

Wat iedereen met een gezond verstand jaren geleden al wist, lijkt nu pas tot de Europese politiek doorgedrongen: Griekenland kan zijn schulden -meer dan 300 miljard- niet terugbetalen. Daarover zijn de Eurogroep, het IMF en de Europese Centrale Bank het nu unaniem eens. Alleen de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble sputterde maandag tijdens het Eurogroepoverleg over de Griekse schulden nog wat tegen. Maar volgens Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de andere eurozone-ministers van Financiën is schuldenverlichting onvermijdelijk. Op 24 mei nemen ze een definitief besluit.

sfdf

Juli 2015, een paar ministers van Financiën keuvelen nog even gezellig voordat de Eurogroep-bijeenkomst start. Van links naar rechts: de Italiaan Pier Carlo Padoan (staand); de Sloveen Dusan Mramor; Belg Johan van Overtveldt; de Duitser Wolfgang Schauble (zittend op de rug gezien); de Maltees Edward Scicluna en de Sloveense permanent vertegenwoordiger Rado Genorio. (Foto: Flickr, EU Council Eurozone)

 
Een berekening van het Europees noodfonds gaf de doorslag. Daaruit zou blijken dat zelfs volgens het meest optimistische scenario Griekenland pas in 2060 zijn staatsschuld onder het toegestane maximum heeft (60 procent van het bruto binnenlands product). Maar volgens een realistischer becijfering komt de schuld in 2060 uit op 104,9 procent van het bbp. Volgens een sombere analyse zou de schuld in 2060 zelfs op 258,3 procent blijven steken. Dat gaf gisteren de doorslag in Brussel.

Dijsselbloem houdt echter vol dat kwijtschelding van schulden taboe blijft. Maar dat is politiek, want schuldenverlichting zal daar in realiteit op neerkomen. Er wordt nu gekeken naar -nog- langere looptijden, nulrentes en aflossingsvrije periodes vanaf 2018. Aangezien schulden gedurende langere perioden door inflatie sowieso minder waard worden, en dus afnemen, komt dat neer op kwijtschelding. Officieel neemt de Eurogroep pas over twee weken een besluit, maar de druk van het IMF, dat sterk aandringt op verlichting, en het feit dat schuldenverlichting nu officieel op de agenda staat, zeggen genoeg: Griekenland krijgt op 24 mei schuldenverlichting.


Overigens kreeg Griekenland in 2014 al kwijtschelding toen private schuldeisers hun uitstaande schulden halveerden, rentes verlaagden en looptijden verlengden. ‘Dat heeft Griekenland al een lastenverlichting van 8 miljard per jaar gegeven. Zonder dat de Europese belastingbetaler er bij is ingeschoten’, zei de directeur van het Europese noodfonds Klaus Regling in De Telegraaf.

De Griekse collega van Dijsselbloem Tsakalotos reageerde verheugd: ‘Een grote opluchting. Dit is een goede dag voor Griekenland én voor Europa’. Volgens hem kan de vicieuze cirkel van bezuinigen-recessie-meer bezuinigen nu doorbroken worden. ‘Dat is waarop investeerders en burgers zitten te wachten.’

De Griekse regering gaat nu wel voor 5 miljard bezuinigen, zoals de euro-lidstaten en het IMF eisen. Het pensioenstelsel gaat op de schop en de btw wordt verhoogt. De veelgeplaagde Griekse bevolking protesteert al weken massaal tegen de maatregelen. Zeker de bezuinigingen op de pensioenen zijn pijnlijk omdat andere staatsuitkeringen niet bestaan. Soms leven meerdere familieleden van het pensioentje van oma. Maar, Griekenland is nu zo goed als zeker van een nieuwe lening a €5 miljard uit de beloofde derde reddingspakket 86 miljard. Zo kan het land een lening van 5 miljard afbetalen. Zijn de banken dus ook weer blij.

Wordt vervolgd.

(Bron: de Volkskrant)

9 Reacties op Dit was te voorzien: Grieken krijgen schuldenverlichting

 1. Griekenland krijgt 5 miljard van Europa, wij met zijn allen dus, om de lening aan de banken van 5 miljard te kunnen aflossen. Zeg dan meteen; we zijn met zijn allen de banken weer aan het spekken.
  Als dom stemvee trappen we er iedere keer weer in, laten we ons iedere keer weer voor het karretje spannen. Het IMF is niet meer en niet minder een lange arm van het grootkapitaal om alles en iedereen naar hun pijpen te laten dansen. En we laten ons als bange wezels op die hete dansvloer rondspringen totdat we geen vel meer onder de voetzolen hebben.
  Is er nog meer beeldspraak nodig om uit te leggen hoe we er voor staan?
  Het grote geld is de baas en trekt als een poppenspeler aan de touwtjes in het marionettentheater wat regering heet. Al wat zich regeringsleider noemt is niet anders dan een pion in dat schimmige spel. Als het kapitaal aan de touwtjes trekt, dan doen ze braaf wat die boeven willen. Was het niet zo dat de heler net zo erg is als de steler?
  Heb nog maar even geduld.
  We hebben de mond vol van een lange arm van uit Turkije. Maar zijn we blind dat we al die grijparmen van de octopus van het monster dat kapitaal heet, niet willen of kunnen zien?
  Omdat geld en macht zo verleidelijk is!
  Dom dom, hoogmoed komt voor de val, we staan al zo goed als bij de afgrond. Hoe het daar beneden verder moet, zal eerder blijken dan menigeen lief is.

 2. Bas van Stapelberg // 10 mei 2016 om 11:29 // Beantwoorden

  Ja natuurlijk is IMF een verlengstuk van banken, ook een private instelling trouwens. de tegenhanger de Wereldbank is uiteraard weer onzichtbaar. maar laten we, althans ik spreek voor mijzelf, uit de EU stappen. Een referendum dat we gewoon uit de EU stappen. En het CDA en VVD/PvdA/D’66 hadden beloofd dat het terug zou komen met rente.

 3. De Grieken blijven een blok aan de been. Straks als zij de rol van Turkije in de migrantencrisis overnemen wordt het nog duurder. Turkije is een vijand en Griekenland de vriend die de vijand vervangt.

 4. reken daar nog even bij wat de Grieken hebben mogen verduren met alle instroom van asielzoekers en de verliezen die daarmee gepaard gingen en gaan..
  Geen toerisme..
  Die miljarden komen ook op hun conto..en daarvoor duikt de EU ook weg…

 5. jungleelephant // 10 mei 2016 om 23:55 // Beantwoorden

  Banken worden overeind gehouden;bevolking nog verder naar beneden getrapt!

 6. bert-maathuis- // 14 mei 2016 om 20:31 // Beantwoorden

  Wanneer gaan Jan kees (de J.) en handlangers dan voor de rechter komen???

  Hoe lang nog die middeleeuwse wet dat ministers (e.a.) zogenoemd onschendbaar zijn?

  Deurwaarders komen aan je deur voor minder; hoeveel heeft JKdJ van de Nederlandse burger geroofd? Hoeveel [gevangenis]straf dienen hij en zijn handlangers hiervoor te krijgen?

 7. Al sinds de eerste GR perikelen en de ‘verhaaltjes’ van ene ‘kaboutertje/pinokkio’Wouter Bos, kwamen een strom van leugenaars na hem, de Jager, Knots, Gijsselbloem, Wellink, mensen die kweelde dat de centjes van GR netjes met rente uiteindelijk zouden worden terugbetaald. Ik heb ze allemaal tot Leugenaar bestempeld. Getekend: een Visionair.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.