PvdA wil nu wél graag samenwerken met GroenLinks en SP

(Foto: Flickr, PvdA, Wouter Zaalberg)

Lange tijd hield de PvdA consequent de boot af wanneer de linkse partijen met hen wilden samenwerken. De sociaaldemocraten toonden nauwelijks interesse in GroenLinks of SP. Ze hadden de steun immers niet nodig. Maar, na vier jaar samenwerking met de VVD, lijkt dat veranderd. De PvdA wil, bij nader inzien, tóch wel samenwerken met de voormalige junior-partijen. Maar, intussen zijn de rollen omgedraaid. 

Zou SP-leider Emile Roemer zijn strijd voor de terugkeer van het ziekenfonds staken nu blijkt dat dat peperduur is? (Foto: sp.nl)

Net als GroenLinks ving ook de SP jaren bot bij de PvdA als het ging om samenwerking. Maar tijden veranderen en nu lijken de rollen omgedraaid. Binnenkort klopt wellicht de PvdA-leider met de pet in de hand aan bij SP-voorman Emile Roemer. (Foto: sp.nl)

De parlementair journalist Max van Weezel herinnert zich op vn.nl een debat dat GroenLinks en de PvdA vorig jaar hadden belegd over progressieve samenwerking. Vooral PvdA-voorzitter Hans Spekman was enthousiast over het idee. Hij pleitte, uiteraard in trui, voor een ‘een gezamenlijke vuist maken tegen het grootkapitaal’. Maar helaas voor hem, reageerden de aanwezige GroenLinksers afhoudend.

De toenmalige GL-voorzitter Rik Grashoff en het eveneens aanwezige Kamerlid Liesbeth van Tongeren beantwoordden de avances van PvdA’er Spekman met afwijzing. Van fusiebesprekingen met de PvdA kon geen sprake zijn. Van Tongeren voegde daaraan toe dat de PvdA eerst maar eens moest vergroenen.

De rollen leken omgedraaid. Voorheen trok GL-voorvrouw Femke Halsema namelijk regelmatig aan het jasje van PvdA-leider Wouter Bos en daarna aan dat van diens opvolger Job Cohen. Ze zocht maar al te graag de linkse samenwerking maar de heren hadden er geen trek in en lieten dat ook regelmatig laatdunkend merken. PvdA-leider Wim Kok en zijn rechterhand fractieleider Ad Melkert moesten al helemaal niets hebben van die ‘extremisten’ van de SP en GroenLinks. Samenwerking? Daar haalden de paarse top-PvdA’ers hun neus voor op. Melkert verbood zijn fractie zelfs vóór moties van de SP te stemmen.

Jesse Klaver op een partijcongres in 2012. (Foto: wikimedia.commons.org, GroenLinks)

GroenLinksleider Jesse Klaver trok onlangs nog op met PvdA-leider Diederik Samsom. Samen hadden ze een nieuw energieplan voor Nederland. Zo’n tandem was voor de hooghartige PvdA’ers lange tijd ondenkbaar.  (Foto: wikimedia.commons.org, GroenLinks)

Maar tijden veranderen. Ad Melkert verdween van het toneel na een verpletterende nederlaag. Wouter Bos schreef vorige week in zijn laatste column in de Volkskrant dat zijn partij en GroenLinks ‘een krachtig blok kunnen vormen’. Een samen uit, samen thuis-afspraak, dat leek hem wel wat: ‘Samen in een kabinet of samen erbuiten.’ Bij de 1 mei-viering in Utrecht riep ook de gesjeesde oud-partijleider Job Cohen op tot meer samenwerking tussen links: ‘Heel veel deugt niet aan ze, maar ze zijn wel links. Ten opzichte van dat echte rechtse volk kunnen we met hun hulp meer doen’.

Onlangs bleek zélfs de huidige partijleider Diederik Samsom’, toch altijd een vurig verdediger van het nu dienstdoende kabinet Rutte2, wel te porren voor een duurzame alliantie op links. ‘Een progressieve regering zou fantastisch zijn’, zei hij 30 april in het Radio1-programma Tros Kamerbreed. Samsom wilde dus een progressief kabinet dat waarschijnlijk een groot deel van het Rutte 2-beleid zou terugdraaien.

De PvdA gaat al jaren niet meer zo lekker in de peilingen. De eens zo machtige sociaaldemocraten vormen inmiddels -virtueel- veruit de kleinste partij van de drie linkse partijen. Met slechts acht zetels in de peiling van Maurice de Hond is de PvdA -virtueel- de junior partner geworden. GroenLinks staat namelijk op 17 zetels en de SP op 15. De PvdA’ers mogen straks blij zijn als ze überhaupt nog mogen langskomen bij die ‘extremisten’ van de SP en GroenLinks.

(Bron: vn.nl)

11 Reacties op PvdA wil nu wél graag samenwerken met GroenLinks en SP

 1. Bas van Stapelberg // 9 mei 2016 om 08:50 // Beantwoorden

  Heel veel deugt er niet aan de PvdA, eigenlijk alles deugt niet aan de PvdA. Daar komt bij de PvdA is niet links maar een enge egoistiche liberale kut-partij. Dus conclusie, hou op met bestaan PvdA.

 2. Dirk van Haaren // 9 mei 2016 om 08:54 // Beantwoorden

  Hoogmoed komt voor de val, nietwaar PVDA? Nu wel graag samenwerken hoe ongeloofwaardig vanuit deze positie.

 3. Gewone burger // 9 mei 2016 om 09:25 // Beantwoorden

  De PVDA heeft er eerst zelf een puinzooi van gemaakt , en is nu trots dat het zijn eigen puinzooi opruimt.
  En nog steeds niet klaar is met zijn eigengemaakte rotzooi op te ruimen.
  Van Rhijn!!
  Vandaar dat niemand de PVDA nog steunt.

 4. De PVDA zijn zulke sukkels dat ze nog niet eens in de gaten hebben welke fouten ze maken, zodoende leren ze er ook niet van, ze komen op voor alle belangen van de niet arbeiders, en de belangen van hun achterban? ach, die moeten niet zeuren.
  Zit er trouwens bij dat obscure clubje een echte arbeider in de 2e of 1e kamer, niet een, die zijn te min, men heeft liever allochtonen met een inHolland diplomaatje van twijfelachtig caliber, en een dubbel paspoort.
  Tijd dat die idioten uit de regering verdwijnen voordat ze Nederland nog verder afbreken.

 5. bertmaathuis // 9 mei 2016 om 10:46 // Beantwoorden

  Partij VAN de arbeid is in het geheel géén Partij VOOR de arbeiders!
  Men is VAN DE ARBEID: Loonbelasting. Werkslavernij.

  http://www.degrotetransitie.nl/themas/24-urige-werkweek/

  Politiek gaat voorál om macht; macht voor wie???

 6. Ik vraag me af …PvdA en GL..eigenlijk beide eurofiel neoliberale partijen,tegen referenda, in de uitkomst verandert er niks..meer van hetzelfde
  GL gericht op kleinschalige overzichtelijke kwesties..geen ingewikkelde situaties met veel implicaties..het moet simpel blijven en daar valt op te scoren bij de achterban..of er nu wel of geen fruitbomen in de wijken mogen worden gepoot..dat soort dingen
  Het concept van de PvdA bleek en bleef halsstarrig verkeerd..geleid door verwende mannetjes met domme oplossingen.
  De zoveelste partij die niets kan met sociale problemen dan bieden van hysterische onjuiste aanpak waar vooral het gewone volk weer de dupe van wordt..tijd voor hen om uit het beeld te verdwijnen..de PvdA zwanenzang..de zoveelste ondemocratische arrogantie..mag vertrekken als een reeds vertrokken schoenenketen in de markt..weg ermee,het concept deugt niet meer en de mensen deugen niet meer in de politiek..de tijden zijn veranderd. Zij doen er beter aan een goed betaalde leisurejob te vinden want het geloof in het echte werk is tanende.Voor het echte werk zijn ze niet meer geschikt.

 7. Daar heb je ook echt zin in straks, een verbond met uitgekotste losers.

 8. jungleelephant // 9 mei 2016 om 17:52 // Beantwoorden

  0 Zetels voor de PvdAfbraak:daar moeten we heen!En daarna draaien we gr links en de sp een poot uit!

 9. Fred megelink // 9 mei 2016 om 18:50 // Beantwoorden

  De naam van de PVDA is eigenlijk niet kloppend meer.Ze doen eigenlijk helemaal niets meer voor de gewone hart werkende Nederlanders met alles wat er mede door hun beleid al is afgebroken.Voor de belangen van de rijke mensen en de EU club komen zij uiteraard wel op
  dat zij nu opeens met sp en groenlinks willen werken is gewoon een tactiek om stemmen te winnen.
  Hopelijk dat vele kiezers hier niet intrappen en dat de PVDA nog vele zetels kwijt raakt.
  Want zelfs als hun er 8 over houden vind ik dit nog een veel te groote beloning voor hun wanbeleid

 10. Bas van Stapelberg // 11 mei 2016 om 16:52 // Beantwoorden

  Ja Fred die gedachte heb ik ook. 8 zetels is nou erg veel voor beleid die aan duizenden mensen het leven heeft gekost terwijl de frauderende en criminele bankiers vrijuit zijn gegaan. Want de banken waren de aanstichters en duiveljong Bos heeft samen met Balkenende gezorgd voor de ellende.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.