Bijna veertig procent van uitzettingen afgewezen asielzoekers gaat niet door

(bron: wikimedia.commons.org)

Zo’n 39 procent van de geplande uitzettingen van afgewezen asielzoekers gaat op het laatste moment niet door. Zo bleven in 2015 1.225 van de 3.165 geboekte vliegtuigstoelen onbezet omdat de vreemdelingen niet kwamen opdagen. Al in 2013 waarschuwde een commissie die toezicht hield op de uitzettingen dat er te veel annuleringen waren. Dat was toen circa 30 procent. Het kritische geluid van die toezichthouder zal nu echter niet klinken, want hij is in 2013 opgeheven.

In NRC Handelsblad, 4 mei.

In NRC Handelsblad, 4 mei.

De commissie schreef in haar laatste jaarverslag dat ze de afgebroken uitzettingen meerdere keren had aangekaart. ‘Niet alleen vanwege de daarmee verbonden nodeloze personele en financiële kosten, maar vooral vanwege de geloofwaardigheid van het terugkeerproces’.

Het verantwoordelijke ministerie van Veiligheid en Justitie verklaarde in NRC Handelsblad dat het toegenomen aantal annuleringen onder meer komt door nieuwe Europese regels. Bepaalde groepen asielaanvragers worden sinds 2013 namelijk uitgezet vanuit een asielzoekerscentrum (azc) en niet meer uit een detentiecentrum. Uit het eerste kunnen de vreemdelingen zelf vertrekken, uit het tweede niet. Volgens Justitie onttrekken de mensen die uit eigen beweging uit een azc vertrekken, en niet voor hun vlucht komen opdagen, zich dan aan verder toezicht. Er zijn echter geen cijfers van, laat de justitiewoordvoerder weten.

Op het laatste moment toegewezen verblijfsvergunningen zijn eveneens een oorzaak volgens het ministerie. Ook in dat geval stijgt het vliegtuig met een paar lege stoelen op. Verder maken medewerkers wel eens fouten in de administratie, soms spelt men bijvoorbeeld een naam verkeerd, of staat de marechaussee vast in de file. Ten slotte worden lange vluchten wel eens gecanceld vanwege de te grote heibel die een uit te zetten persoon maakt. Hoewel Nederland de uitzetting humaan wil uitvoeren, zijn er soms een paar stevige marechaussees voor nodig die een persoon de vliegtuigtrap opdragen en daarna tot aan de bestemming in bedwang houden.

Hoeveel mensen er verdwijnen in de illegaliteit, is niet exact te zeggen. De officiële schattingen van de Dienst Terugkeer Vertrek (DTV) gaan uit van 22.000 tot 48.000 illegale immigranten in Nederland. Maar, dat zijn cijfers uit 2013. Recentere cijfers zijn niet beschikbaar. En dat is toch best raar voor een doorgaans meetzieke overheid.

Het is een politiek zeer gevoelig onderwerp. Daarom is het ook zo vreemd dat een goed functionerende toezichthouder in 2013 is opgeheven. Het onderwerp is er intussen belangrijk genoeg voor.

(Bron: NRC Handelsblad)

6 Reacties op Bijna veertig procent van uitzettingen afgewezen asielzoekers gaat niet door

 1. jungleelephant // 9 mei 2016 om 19:20 // Beantwoorden

  De ene na de andere smoes wordt uit de kast getrokken,en bijna allemaal te weerleggen!Lap de Eu-regels aan je laars en zorg dat ze dat vliegtuig in gaan,desnoods geboeid en met een dosis valium!De cijfers kloppen voor geen meter,dat kun je met zekerheid stellen,aangezien je hier over de buitenlandse koppen kunt lopen!En de doelstelling van Brussel weten we zo onderhand wel:zo veel mogelijk van dat soort hier stallen,zodat ons het leven onmogelijk wordt gemaakt,op alle fronten!

 2. Als wij dat al niet dachten. Alleen onze domme politici denken nog dat het allemaal werkt zoals zij willen. Dit zijn geen migranten dit zijn bezetters.

  • Komt vanzelf goed, omdat er op zeker moment ook in NL geen uitkeringen meer zijn.
   Ik woon in een land Polen zonder uitkeringen GEWELDIG.
   Geen zielige asielzoeker omdat deze zielige lieden op het moment dat er vanaf dag 2 gewerkt moet worden voor bed, bad, en brood zij plotseling niet zielig zijn en voldoende geld bezitten om op eigen gelegenheid elders het opnieuw te proberen.
   Hoofddoekjes of Nicaap dat rukt de autonome bevolking direct van hun kop.

 3. Bas van Stapelberg // 9 mei 2016 om 20:45 // Beantwoorden

  40% nog aan de lage kant hoor. Tja wat verwacht je anders van VVD op Justitie.

 4. Hier gaan we dus weer..vergevingsgezind en blij dat ze een eigen weg gaan in NL…
  Nou, die last gaan we dus later op ons bord krijgen….!
  De illegalen zijn veel talrijker dan aangegeven..die cijfers zijn ontzettend gekleurd.
  Bij binnenkomst zijn enorme aantallen nooit bereid gevonden zich te laten registreren ..Menigeen had ervaring en liet zich niet registreren om uitwijzing te voor komen. Vooral afrikanen hadden hier een handje van
  Het zou me niet verbazen als we nu meer dan 500.000 illegale verblijvers hebben..een aantal dat steeds vergroot zal worden met elke lichting die binnenkomt
  Kreten als: `niemand is illegaal..`moeten dat dan moreel aantonen en ophitsen..de ellende die er van komt kan niet uitblijven..een piek in kleine criminaliteit en executies..Nu mag het nog spannend zijn maar straks wordt het een last.

  uitzetting vraagt veel teveel tijd en werkt daardoor belonend.
  Het verdient zelfs aanbeveling te chippen dan hoef er niet langer dan een dag tijd aan te besteden..als ze worden weggestuurd gaan ze 3 weken later weer met de boot uit Libiè..The jazz aand kick van de trips..met grote kans dat de veerdienst je weer oppikt..en daar gaan we weer.De EU stinkt in zijn eigen correctheid..zolang er geen kogels vliegen dan blijven ze komen..en masse..

 5. josefkuijpers@yahoo.com // 12 mei 2016 om 10:32 // Beantwoorden

  Per uit te zetten gelukszoeker een bedrag beschikbaar stellen voor degene die erin slaagt succesvol uit te zetten. Dit is geen werk voor linkse bestuurders en ongeïnetresseerde ambtenaren.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Nieuwe stroom asieleisers op de been, EU verwelkomt hen met open armen | Lang Leve Europa!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.