‘De modale burger is boos omdat hij nergens van profiteert’

Gewone mensen keren zich steeds meer tegen globalisering zoals op deze foto in het Britse Brighton. (Foto: Flickr, Global justice now)

‘Al die neoliberale deregulerings-, flexibiliserings- en privatiseringsmaatregelen zijn vooral de top van de maatschappelijke piramide ten goede gekomen. Het zijn de superrijken, het grote bedrijfsleven en hun aandeelhouders die ervan hebben geprofiteerd. Aan de forse stijging van het bruto nationaal product (bnp) de afgelopen vijftien jaar heeft daarentegen de modale burger amper iets gehad. Die ziet zich als gevolg van datzelfde hervormingsbeleid, met de afbraak van huur- en ontslagbescherming, een onzeker pensioen en oplopende persoonlijke zorgkosten juist in zijn bestaanszekerheid bedreigd’, aldus historicus Thomas von der Dunk in de Volkskrant.

In de Volkskrant, 7 mei.

In de Volkskrant, 7 mei.

In zijn artikel probeert Von de Dunk het chagrijn in de samenleving te verklaren. Lange tijd bleef de ‘modale burger’ koest en stemde hij op een nette middenpartij. Maar die tijd lijkt voorbij. Volgens Von der Dunk lijkt er inmiddels zelfs sprake van een heuse opstand, een ‘toenemend verzet tegen de grenzenloze globalisering’. Het verklaart het Nederlandse nee tegen het Oekraïneverdrag, de opkomst van populistische partijen, zelfs in de VS, en het nu al te voorspellen nee tegen TTIP.

Historicus Thomas von der Dunk verklaart de woede van 'de modale burger' wiens belangen lange tijd zijn verwaarloosd. (Foto: wikimedia.commons.org)

Historicus Thomas von der Dunk verklaart de woede van ‘de modale burger’ omdat diens belangen lange tijd zijn verwaarloosd. (Foto: wikimedia.commons.org)

Ook de woede over de belastingontwijking heeft er mee te maken, denkt Von der Dunk. Terwijl ‘de belastingafdracht van multimiljonairs en multinationals een ridicuul laag niveau bereikte’, begon tegelijkertijd de afbraak van de zogenaamd ‘onbetaalbaar geworden’ verzorgingsstaten. Belastingontwijking is legaal, maar dat is juist het punt. Het rechtsgevoel spoort namelijk niet meer met het recht, en dat leidt volgens Von der Dunk uiteindelijk tot een volksopstand. ‘Die zien we dan ook bij de stembus nu’.

Overal in Europa en de Verenigde Staten ligt het economische laissez-faire-beleid onder vuur. De voor gematigd versleten Republikeinen Jeb Bush en Marco Rubio verloren, mede vanwege hun economische recept van gisteren: nog minder overheid, meer liberalisering. Trump, de slimme vos, wist wél wat er aan de hand is en introduceerde een ‘bijna klassiek-keynesiaans programma’ met een belangrijke rol voor de staat- en industriepolitiek en zelfs voor publieke werken. Populistisch rechts, blijkt economisch nogal links.

De gewone man roert zich. Von der Dunk: ‘Het contrast tussen de eigen onzekerheid van veel burgers en de zelfverrijking aan de top verklaart de woede in eerstgenoemde kring over managers die voor massa-ontslagen met een bonus worden beloond, en die hun eigen bovenmatige weelde als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen’.

Het is een stabiele ontwikkeling, de opkomst van populistische partijen. Het duurt inmiddels al zo’n vijftien jaar en lijkt nog lang niet over het hoogtepunt heen. Zie het succes van de PVV in de peilingen. Als de middenklasse op hol slaat, krijg je instabiliteit. Het is een ijzeren wet in de polticologie.

(Bron: de Volkskrant)

7 Reacties op ‘De modale burger is boos omdat hij nergens van profiteert’

 1. De middenklasse is sinds haar bestaan altijd de pineut. Maar er zijn grenzen die de laatste jaren sterk zijn overtreden. De regulier partijen hebben afgedaan en men gaat voor andere partijen kiezen. De PVV, de AfD, Le Pen en ga zo door in alle EU landen. In Amerika kondigt Trump grote veranderingen. Men wil niet meer opdraaien voor degene die op grote voet leeft op kosten van anderen. Er moet een grote schoonmaak gehouden worden. De kloof tussen rijk en arm groeit enorm en de middenklasse wordt ook steeds armer. De huidige politiek heeft ons naar de rand van de afgrond gebracht en niets in het leven is meer zeker. De knieval naar de moslimlanden breidt het verlies ook nog naar de geestelijke en culturele deel van ons leven. Wij naderen een ommekeer en het zal niet rustig verlopen. Er is teveel schade aangericht.

 2. Het is niet zozeer nergens van profiteren. Het is meer dat de fiscale wetgeving zo in elkaar steekt, dat de allerrijksten voordelen genieten die voor anderen niet gelden. Simpele voorbeelden genoeg. Kijk eens hoe ondernemers in de watten worden gelegd. Hoe zij fiscaal gunstig zonnepanelen voor hun huis kunnen aanschaffen die werknemers wel voor 100% zelf moeten betalen. Om hun Mitsubishi PHEV of Tesla op te kunnen laden die voor 75% door anderen is betaald. Waarmee ze vijf jaar lang gratis gebruik kunnen maken van het wegennet, dat dus ook door anderen wordt betaald.
  Leuker kunnen we het best maken, maar alleen voor een beperkt groepje.

 3. Bas van Stapelberg // 8 mei 2016 om 12:41 // Beantwoorden

  Profiteert, wat een totaal misplaatst woord. Als je op deze manier tegen de zaken aankijkt dan heb je het niet begrepen. De gewone man draait overal voor op. Elite betaalt geen belasting en echt alles wordt opgebracht door de gewone man/vrouw. Het is juist de liberale elite die al veertig jaar profiteert.

 4. Daarin heeft hij natuurlijk gelijk..ik zelf zou zeggen dat die opstand een noodzaak is om tot verandering te komen.
  de gewone bevolking krijgt geen douceurtjes, wordt bij voorbaat gezien als frauduleuze uitvreter, krijgt geen miljardensubsidies (EU,overheid’ krijgt elke last op zijn bord( asielzoekers,tegenvallers en exponentieel gestegen staatsschuld door grote sier, luxeproblemen , de `markt`)en wordt geconfronteerd me steeds verdere sleet door regelingen,wetten en graaizucht van een eurofiel neoliberale overheid.De gewone bevolking wacht afhankelijkheid,werkeloosheid,armoede,minder scholing en de volgende kaasschaaf door de pathologische beleidsvoering.
  De eurofiel neoliberale partijen worden sleets, gaan zelf richting armoede en dienen eigenlijk net als bedrijven door tekorten uit de politieke markt te verdwijnen.Niet langer relevant wegens teveel disfunctioneren. En het is te hopen dat dee trend doorzet..Nu heeft nog 3% van de NKL bevolking vertrouwen in deze regering….eigenlijk wordt en nu al dus geen mens meer vertegenwoordigd..het kabinet en regering van antivertegenwoordiging..dat wordt despotisme…allemaal onder de vlag van de EU die per dag voort moet strompelen door gebrek aan daadkracht en democratie.

 5. Nog een voorbeeld. Een van de vele nieuwe belastingen die het Ministerie van Financiën de laatste jaren voor het klootjesvolk heeft bedacht, is de Opslag Duurzame Energie. Die belasting loopt de komende jaren flink op. In 2013 bedroeg ze per huishouden zo’n 9 euro per jaar, in 2018 zal dat 150 euro zijn. Structureel gaat het om een lastenverzwaring van 2,4 miljard euro.
  Let wel: per huishouden. Voor arme multinationals hebben we dit: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/overige_belastingen/belastingen_op_milieugrondslag/teruggaafregelingen/

 6. Wanneer geld gelijk is ana macht, belidsvoering en verplichten van anderen dan gaan we ed verkeerde kant op.
  Dat heeft niet meer weg van een brede ontwikkeling en beschaving van een samenleving.

  het beleid is dan gereicht op alles wat geld oplevert, hoe dan ook..de rest is bijzaak.
  Een veel te drue EU is dara een prachtig voorbeeld van..een enorm overbetaald instituut die maar 1 ding in het vizier houdt, handel, winsten en macht door geld..Motto: alles heeft zijn prijs..dus elk probleem los je op met geld. je koopt gewoon het probleem af of schuift het op het bord van anderen..
  Lof der zotheid..Tijd voor een nieuwe Erasmus

  Onze samenlevingen zoals we die kennen zijn allemaal gelaagd worden.. een geldgerelateerd kaste en machtssysteem..de bron voor de luxe ligt bij de tekorten en afhankelijkheid van anderen,,de gewone bevolking..om het geld en machtsverlies van de hogere gremia te voorkomen…dus meer belastingen, wetten en regelingen..De bureaucratische regulatoren – bijv gemeenten’-rekenen in deze dynamiek hij eigen inkomsten..uit de grote hoop blijft altijd weer wat hangen om hun macht niet te verliezen.
  Neoliberalisme is funest voor samenlevingen,Het splijt samenlevingen op basis van geld, macht en hebzucht, gevolg : Ongelijklheid op alle fronten

 7. De heilige koe. Het primaat is WINST. Er is geen enkele andere overleving meer mogelijk…. Dan winst. Politieke winst. Ecinomiscje groei is winst. Wie wint.. Wie verliest.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.