Turkije-deskundige: ‘Die visumdeal met de Turken komt er helemaal niet’

(Foto: bundesregiering.de, Guido Bergmann)

Volgens de Turkije-deskundige Lily Sprangers komt er helemaal geen visumdeal met de Turken. Dat is volgens haar ‘onhaalbaar’. ‘Die visumdeal komt er gewoon niet. Dat is in de praktijk onmogelijk’. Erdogan ‘ziet de bui al hangen’ en neemt alvast afstand van de Europese vluchtelingendeal. Zo wilde hij gisteren ineens de anti-terreurwetgeving niet meer veranderen, terwijl dat een van de 72 voorwaarden is voor de deal. En een dag eerder werd de te EU-vriendelijke premier Davotoglu afgeserveerd.

Turkijedeskundige Lily Sprangers voorziet dat de visumdeal met Turkije helemaal niet doorgaat. (Foto: turkijeinstituut.nl)

Turkije-deskundige Lily Sprangers voorziet dat de visumdeal met Turkije helemaal niet doorgaat. (Foto: turkijeinstituut.nl)

Sprangers, manager van het Modern East Asia Research Center van de Universiteit Leiden, erkende slechts een ‘educated guess’ te doen, maar voorspelde op Radio 1 niettemin dat het Europese parlement hoogstwaarschijnlijk zal dwarsliggen. ‘Eerst zal het Europese parlement er over moeten stemmen en dat is uitermate kritisch over de voortgang van de democratie in Turkije. Het zal waarschijnlijk tegenstemmen’.

En zelfs al zou het europarlement instemmen, dan moeten de EU-lidstaten nog akkoord gaan. Sprangers ziet dat niet gebeuren: ‘Als je kijkt naar het politieke klimaat in Europa, is dat gewoon niet haalbaar’.

Volgens Sprangers trekt Erdogan alvast zijn conclusies. ‘Erdogan wil vooral de indruk wekken dat hij zich niet laat dicteren door Europa. Hij vindt dat premier Davuloglu veel te veel zijn oren heeft laten hangen naar de Europese onderhandelaars. Het enthousiasme waarmee Europese politici de overeenkomst hebben gepresenteerd, wekte automatisch het wantrouwen van Erdogan. Had Turkije te veel weg gegeven? Hij wil zich nu profileren als degene, in tegenstelling tot Davutoglu, die de Turkse belangen buitengewoon goed zal behartigen’.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu -hier met Frans Timmermans- werd door Erdogan aan de kant geschoven vanwege zijn EU-vriendelijke houding. (Foto: wikimedia.commons.org)

De Turkse premier Ahmet Davutoglu -hier in 2013 met Frans Timmermans- werd door Erdogan aan de kant geschoven vanwege zijn EU-vriendelijke houding. (Foto: wikimedia.commons.org)

Naar verwachting zal de Turkse leider de teugels verder aantrekken in zijn land wanneer de EU-deal inderdaad niet doorgaat. Ook richting Europa gaat er dan een andere wind waaien. ‘Hij gaat de Europeanen de schuld geven dat de deal mislukt is en dat heeft natuurlijk repercussies voor de afspraken over de vluchtelingen’, aldus Sprangers.

Wanneer de EU zelf haar buitengrenzen stevig had bewaakt, zoals elk welvarend land dat doet, had dat veel gênante en straks wellicht gevaarlijke situaties voorkomen. Dat de EU Turkije moet vragen haar grenzen te bewaken, is te gênant voor woorden. We zijn inmiddels afhankelijk van een despoot en wanneer die ‘onze’ journalisten en komieken vervolgt en oppakt, houdt de zelfverklaarde mensenrechtenkampioen EU zich muisstil. Het is een puinhoop. Maar wanneer de samenwerking tussen de EU en de dictator-in-wording Erdogan ook nog eens mis gaat, verslechtert de situatie nóg verder. Laurel & Hardy hadden het slimmer aangepakt.

(Bron: Radio1, Bureau Buitenland)

5 Reacties op Turkije-deskundige: ‘Die visumdeal met de Turken komt er helemaal niet’

 1. Hopelijk heeft zij gelijk en komt er geen visumvrije verkeer met Turkije. Hopelijk zien onze naïeve “leiders” nu ook met wie zij te maken hebben en stoppen de onderhandelingen met Erdogan. Je maakt toch een geit ook niet de tuinman.

 2. Erdogamn is nu bezig met bedenken hoe hij anderen kan gaan straffen voor zijn uitschiters en blunders..zijn onzin moet een strategisch nut gemaakt worden…
  De handel met IS moet doorgaan,,kijk je naar de bezettingskaart dan zie bij de Turkse grens de inlaat van de trechter die dwars door Syrè loopt richting Irak., strategisch.heel gevoelige zwakke bevoorradingslijn..Als het stuk grens wat als de kop van de trechter fungeert, aan de Syrische zijde compleet wordt afgesloten en uitbreiding in andere richtingen geblokkeerd, dan zal ook de aard van Erdogan´s visie heel helder worden..

 3. Het is te hopen dat het niet door gaat, maarrrr…….de grootgraaiers aan de andere kant van de grote plas hebben er alle belang bij dat heel Europa nóg verdeelder wordt dan het nu al is. Door de visumplicht af te schaffen is het nog weer gemakkelijker om Europa van zijn principes en vrijheden te beroven. Dat “New Order Command” zit geduldig te wachten om de totale afhankelijkheid van de hele wereld te bekokstoven. Ben er daarom nog maar niet zo zeker van dan het niet doorgaat. En is het trouwens zó belangrijk? Dat dubbel paspoortverhaal lijkt me heel wat meer urgent om op te lossen. We kijken de verkeerde kant op om te ontdekken waar de wind vandaan komt. Beter voorspelbaar dan het weer, maar we willen alleen zon en wel direct. Jammer, dat verbrandt veel illusies en dan wordt het op de blaren zitten.

 4. Bas van Stapelberg // 7 mei 2016 om 17:17 // Beantwoorden

  Nou reacties van zg deskundige daar heb ik al dertig jaar helemaal niets mee want er is geen deskundige geweest die ooit iets correct heeft voorspeld. Maar even wat anders. Zie je die aftandse Oost Duitse knol met haar gelovige achtergrond toch zitten op een stoel die gewoon enorm fout is. Daar hoor je niet op te gaan zitten en moet je weigeren. En dan een beetje verliefd naar die Turkse geitenneuker kijken en je eigen volk verraden. De naam is Angela Merkel

 5. jungleelephant // 7 mei 2016 om 17:53 // Beantwoorden

  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!Nu even door de zure appel heen bijten en alle banden met Erdogan verbreken:daar mag ook geen euro meer naar toe!Zachte heelmeesters maken stinkende wonden!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.