Verdienmodel: Gemeenten verdienen fors aan zorg-bezuinigingen

Verkiezingsaffiche PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. (wikimedia.commons.org)

Op bevrijdingsdag werd bekend dat gemeenten over 2015 in totaal €310 miljoen zorgbudget overhielden. Dat bleek uit onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur en de NOS. Verontwaardiging alom. De staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) opperde dat de gemeenten wellicht te zuinig waren geweest, en ‘te zuinig is natuurlijk nooit goed’. Over 2016 verwachten de gemeenten echter weer een mooi bedrag over te houden. Geld dat ze niet meer hoeven terug te geven aan het Rijk en dat ze ook niet per se aan zorg moeten besteden. Gemeenten verdienen dus geld aan de zware bezuinigingen op de zorg. Kennelijk een verdienmodel.

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het eigen risico inmiddels een gevaar voor de volksgezondheid. (Foto: wikimedia.commons.org)

SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat de overschotten, in totaal €310 miljoen, aan zorg worden besteed. (Foto: wikimedia.commons.org)

Het geld was bedoeld voor zaken als woningaanpassingen, begeleiding en huishoudelijke hulp. Negen op de tien gemeenten blijken nu budget over te houden en meer dan de helft meer dan 15 procent. Van de circa vierhonderd gemeenten in Nederland, deden er 126 mee aan het onderzoek. Utrechtse Heuvelrug hield maar liefst 2 miljoen over, Nijmegen 6 miljoen. Opvallend wanneer je bedenkt dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in 2014 moord en brand schreeuwde over de te lage zorgbudgetten. De VNG blijft nu overigens opvallend stil. Ze zijn gesloten op 5 en 6 mei.

Sommige gemeentebesturen parkeren het overgehouden zorgbudget in een potje voor ‘je weet maar nooit’, de algemene reserve. Ook stellen ze dat er nu eindelijk geïnvesteerd kan worden in betere zorg. Innovatie is namelijk hard nodig, vinden ze. De thuiszorgbranche verkeert intussen in een diepe crisis. En wat willen de gemeentebesturen precies vernieuwen aan de huishoudelijke zorg? Aan ramen lappen, strijken en stofzuigen?

SP-Kamerlid Renske Leijten en de patientenorganisaties NPCF willen in elk geval dat het overtollige geld alsnog aan zorg wordt besteed. NPCF-directeur Dianda Veldman: ‘Elke euro die bestemd is voor hulp en ondersteuning, moet ook daadwerkelijk bij mensen terechtkomen. Daarom moet dat geld geoormerkt worden, zodat het geen andere bestemming kan krijgen.’

(foto: pixabay.com)

Gemeenten willen het geld steken in innovatie van de huishoudelijke zorg. Hoe men ramen lappen, strijken en stofzuigen met de miljoenen wil vernieuwen blijft een vraag. (foto: pixabay.com)

Leijten vindt ook dat gemeenten kennelijk te hard hebben bezuinigd: ‘Sommige gemeenten hebben voorzieningen afgeschaft, andere vragen enorm hoge eigen bijdragen voor de zorg. Mensen die het niet kunnen betalen, zeggen daarom nu zorg af. Daar moet een einde aan komen’, zegt ze tegen Binnenlands Bestuur.

Het SP-Kamerlid zegt bovendien dat de eigen bijdrage omlaag kan. De overschotten wijzen uit dat die vorig jaar in veel gemeenten te hoog was. ‘De rekening wordt naar de inwoners weggeschoven’, aldus Leijten.

Kennelijk krijgen te veel ouderen, chronische zieken en gehandicapten te weinig hulp van hun gemeente. ‘Mensen komen hulp en hulpmiddelen tekort en maatwerk ontbreekt’, aldus de NPCF. De ouderenbond ANBO noemt de criteria voor ondersteuning bij woningaanpassingen in veel gemeenten ‘veel te streng’. En voor die onvoldoende hulp betalen ze ook nog een te hoge bijdrage.

De verantwoordelijk staatssecretaris spreekt intussen over de gemeenten als over een ondeugende zoon: ‘ze zijn wellicht een beetje te zuinig geweest’. Van Rijn geeft feitelijk een forse beloning aan gemeenten die hoognodige zorg ontzeggen aan kwetsbare inwoners. Om dit perverse effect te keren, moet Van Rijn snel in -stevige- actie komen.

(Bronnen: nos.nl, binnelandsbestuur.nl, npcf.nl, radio1.nl)

4 Reacties op Verdienmodel: Gemeenten verdienen fors aan zorg-bezuinigingen

 1. ik vrees dat gemeenten iiever een groteske nieuwjaarsreceptie geven dan zorg aan te passen. Sier ende Grandeur..

  Welke zorgvernieuwing beogen ze eigenlijk als ze het over innovatie hebben.? Een tweede evaluatieve keukengesprek? iets wat geld voor de gemeenten genereert?

  Gaan we van het overgeleven geld toch mar de nodige verpleeghuisfaciliteiten bekostigen?

  Gaan alle bekostigingen in de gezondheidszorg doorgelicht worden? Zodanig dat een blindedarmoperatie in Zwolle even duur als een blindedarmoperatie in Groningen?

  De flauwekul van winsten maken en uitkeren toch maar weer afschaffen..?
  Het huidige bekostigingssysteem is frauduleus zo lek als de pest ….

  De gezondheidszorg zit te scheef in elkaar..teveel organisaties,teveel bureaucratie,teveel negatief bepalende bevoegdheden..Gemeenten horen geen zorg vast te stellen..dan zit er iemand veel te dicht bij de betalingen/geld..en dat gaat dan fout omdat er dan andere belangen gaan meespelen

 2. Thuiszorg zonder stopwatch. Dat is gelukt. Je moet nu je buren vragen en die mogen er zo lang over doen als ze zelf willen. Daardoor blijft er meer geld over voor bijvoorbeeld asielzoekers en de EU.

 3. Barbara vd Beukel // 7 mei 2016 om 17:59 // Beantwoorden

  Ik dacht altijd, dat overheden over ons aangesteld zijn voor ons welzijn…..

  • bertmaathuis // 8 mei 2016 om 16:27 // Beantwoorden

   Exact, Barbara! Niet dus; blijkbaar was dat al eeuwenlang het geval.

   Maar nu moet dat maar eens afgelopen zijn. Elkaar informeren [in de juiste vorm brengen], dáár gaat het nu om. Dan komt het welzijnsinitiatief weer bij de burger zélf te liggen.
   Sommigen (/velen) zullen de hooivork opnemen; het zij zo.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.