IMF eist dat eurolanden Griekse schulden -deels- kwijtschelden

IMF-directeur Christine Lagarde in 2013 bij het World Economic Forum. (Foto: wikimedia.commons.org)

Aanstaande maandag komen de negentien eurolanden weer in Brussel bijeen om over Griekenland te praten. Terwijl de EU het laatste half jaar werd geplaagd door andere problemen, bleef het pijnpunt-Griekenland ook dooretteren. De Grieken hervormen namelijk niet genoeg om een nieuw deel van de eerder beloofde €86 miljard aan leningen te krijgen. Volgens het IMF leiden de onderhandelingen nergens toe zonder schulden kwijt te schelden. IMF-directeur Christine Lagarde eist nu dat de eurozone-ministers van financiën over schuldenverlichting gaan praten, anders stapt het IMF op.

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem in een informeel overlegje met zijn Duitse collega-minister van Financiën Schäuble. (Foto: protothema.gr)

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem in een informeel overlegje met zijn Duitse collega-minister van Financiën Schäuble. Schuldenverlichting voor de Grieken is voor deze twee hardliners taboe. (Foto: protothema.gr)

Vooral de hardliners Duitsland en Nederland wilden het Internationaal Monetair Fonds betrekken bij het oplossen van de Griekse problemen. Maar als het gaat om schuldenverlichting is het IMF een stevige opponent van de twee lidstaten geworden. Tegelijkertijd blijft de miljardenhulp van het IMF hard nodig, want ook dít probleem kan de EU kennelijk niet zelfstandig oplossen. Het IMF stak tot nu toe zo’n €35 miljard in Griekenland.

Duitsland en Nederland peinsden er tot nu toe niet over om de Griekse schuld deels kwijt te schelden, terwijl dat volgens het IMF noodzakelijk is. Sterker, voor het IMF was het vanaf het begin een absolute voorwaarde om aan het reddingsprogramma deel te nemen.

Er lijkt bijna sprake van guerrilla-taktieken om elkaar te bewerken. Begin april lekte via Wikileaks een telefoongesprek uit waarin drie hoge IMF’ers bespraken om de druk op Berlijn op te voeren. Daarbij passeerde tevens de vluchtelingencrisis als ‘kans’ omdat die bondskanselier Angela Merkel politiek kwetsbaar heeft gemaakt.

(Afbeelding: Pixabay)

(Afbeelding: Pixabay)

Aangezien de drie IMF-bobo’s destijds inschatten dat Berlijn een nieuwe Griekse crisis kan missen als kiespijn, kwamen de IMF-onderhandelaars op het idee om Merkel voor de keuze te stellen: óf Berlijn gaat akkoord op schuldenverlichting voor de Grieken, óf het IMF stapt op uit de steunoperatie.

Nu dus de brief van IMF-chef Christine Lagarde die de eurozone ongebruikelijk publiekelijk de les leest. Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem bevestigde dat hij de brief heeft ontvangen. Hij verwijst verder naar de officiële agenda van de Eurogroep. Daarop staat al een discussie over de Griekse schuld, maar Dijsselbloem verklaarde eerder gesprekken over schuldverlichting voorlopig nog tot taboe.

Fijn zo. Staat binnenkort Griekenland weer prominent op de EU-agenda? Reken daar maar op. Met een beetje pech is het IMF straks vertrokken. Maar niet getreurd, wellicht kan Erdogan helpen.

(Bron: fd.nl)

3 Reacties op IMF eist dat eurolanden Griekse schulden -deels- kwijtschelden

 1. Vooral de verwijzing naar Erdogan is interessant EUT(urk) zal de nieuwe formule moeten worden, of zo.. die kleuterklas kwebbelt zichzelf daar steeds weer een ongeluk.

  Maak van de EU en handelsorganisatie en laten de leden van die onzin alsjeblieft zelf de contributie betalen

  Het gerommel staart weer en het is de ene buil na de volgende, kuilen graven om de vorige te kunnen dichten.
  Schop de euro omver..of verplicht nationaliteiten niet tot een euro..De onzin wordt steeds grotesker en steeds perverser..

 2. Bas van Stapelberg // 6 mei 2016 om 18:22 // Beantwoorden

  hahaha zo doorzichtig, Wat Jos schrift. De onzin wordt steeds perverser. Deze mensen zitten allemaal zwaar onder hypnose of coke en wij pikken het allemaal

 3. Behandel Griekenland zoals Duitsland na WO2 zijn herstelbetalingen heeft gedaan.
  2005 loste Duitsland zijn laatste termijn af aan de geallieerden.
  Dan heeft Griekenland de tijd om onder begeleiding te herstellen en zijn kleine economie voornamelijk rustend op het toerisme weer te herstellen.
  Het probleem is waarschijnlijk dat er nog 27 leden van de EU ook zo willen behandeld worden ?.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.