TTIP ligt op apegapen

(Foto: Flickr, Global Justice Now)

De heftige kritiek op het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten TTIP heeft zijn uitwerking niet gemist. Het trans-Atlantische handels- en investeringspartnerschap ligt op apegapen. Noch de Amerikanen, noch de Europeanen hebben er nog veel zin in.

De Amerikaanse president Obama en zijn Franse collega Hollande tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis. Obama wil het liefst voor het einde van zijn ambsttermijn TTIP regelen, maar Hollande toonde dinsdag zijn reserves. De Fransen zullen nooit de bescherming van hun landbouw of cultuur opgeven voor TTIP, zei hij. (Foto: wikimedia.commons.org)

De Amerikaanse president Obama en zijn Franse collega Hollande tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis. Obama wil het liefst voor het einde van zijn ambtstermijn TTIP regelen, maar Hollande toonde dinsdag zijn reserves. De Fransen zullen nooit de bescherming van hun landbouw of cultuur opgeven voor TTIP, zo zei hij. (foto: wikimedia.commons.org)

De voorzitter van de commissie internationale handel in het europarlement Bernd Lange zei vorige week al dat de onderhandelingen tot juli ‘in de ijskast’ zijn gezet. ‘In juli kijken we of we verder gaan’.  De Franse president Hollande liet dinsdag weten niet in te stemmen met het verdrag zoals het er nu uitziet. En ook de beide presidentskandidaten Clinton en Trump zien niet veel meer in TTIP.

Uit de gelekte documenten die Greenpeace deze week online plaatste, blijkt dat de onderhandelingen muurvast zitten. Zo willen de Amerikanen hun witte bubbeltjeswijn ook champagne kunnen noemen. Het verklaart mede de houding van de Franse president die zei dat de Fransen de bescherming van hun landbouw en cultuur beslist niet opgeven voor betere toegang tot de Amerikaanse markt.

De publieke weerstand tegen TTIP is ook te verklaren door het toenemende besef dat vrijhandel niet voor iedereen meer welvaart brengt. Bovendien bestaat de angst dat het verdrag de cultuur -zie de Fransen- en soevereiniteit aantast. De voorgestelde speciale rechtbanken waar multinationals en overheden hun conflicten achter gesloten deuren uitvechten (Investor-State Dispute Settlement) werken bij tegenstanders als een rode lap op een stier. TTIP zou ook belangrijke zaken als voedselveiligheid, arbeidsvoorwaarden en milieueisen niet ongemoeid laten. Volgens economisch redacteur van NRC Handelsblad Maarten Schinkel komt de globalisering met TTIP voor veel mensen te dichtbij.

Anti-TTIP-demonstranten in het Britse Bristol, april 2015. (Foto: Flickr, Global Justice Now)

Anti-TTIP-demonstranten in het Britse Bristol, april 2015. (foto: Flickr, Global Justice Now)

‘Daar komt nog bij dat de gevoelde uitholling van de middenklasse, de in veel landen gestegen inkomensongelijkheid én een vertrouwensverlies in met name de financiële sector sinds de crisis van 2008 veel burgers er van hebben overtuigd dat het oude pact tussen ondernemers en de samenleving eenzijdig verbroken is’, aldus Schinkel. ‘Het kapitalisme zelf dreigt daardoor, zowel in Europa als de VS, een deel van zijn legitimiteit te verliezen.’ TTIP zou waarschijnlijk welvaart voor multinationals en het topmanagement brengen, maar voor de rest van de burgers betekent het vooral verschraling.

Schinkel noemt vrijhandel ‘in principe goed’. Er is inderdaad weinig mis mee, maar alles heeft een grens. De handel tussen Europa en de VS is al fors geliberaliseerd en TTIP gaat niet alleen over handel. Het verdrag is gewoon een flinke brug te ver.

(Bron: NRC Handelsblad)

5 Reacties op TTIP ligt op apegapen

 1. Klinkt als het perfecte EU project om even stevig door te drammen.

 2. Let maar op, tijdens het voetbal EK in Frankrijk wordt het effe snel er door geduwd.

 3. Ik kan niet anders dan constateren dat TTIP een aanmatiging is vanuit handelspartijen om meer winst te boeken, minder belasting ten koste van de gewone bevolking..
  Zie maar ook het verdrag met de Oekraine..Zelfde soort kaliber.

  Alles /ook het TTIP, is begonnen met fantasie en dikke duim…
  `Wat zou de wereld mooi zijn als…`-verhaal
  Kwak er wat getallen bij en vertaal veronderstellingen en duimzuigen in nog meer getallen en winsten en..voorspel dan ineens dat elke bewoner er 800 euro er jaar op vooruit gaat
  als smeermiddel in de manipulatie.
  Minder belasting voor bedrijven leidt tot meer welvaart voor de bevolking..!! Uhh..? die kennen we al met de EU en euro..Welvaart ingedeukt, welvaartsverdeling naar de knoppen. grootbedrijven subsidies die door de bevolking betaald worden en de bevolking die daar geen barst/alleen nadeel/ voor terugkrijgt.
  Als er minder belasting binnenkomt maar bedrijven wel subsidies moeten ontvangen /al dan niet via de EU/ wie betaalt dan het ontstane belastinggat? De bevolking..TTIP is gelijk aan EU bedrog..een vervuilende fantasie gelid door graai en corruptiebakken.

 4. Laat je niet voor de gek houden. De CETA, een dergelijk handelsverdrag met Canada gaat uiterlijk 2017 in.
  Het lijkt weer een bekende move te worden. Afleiding door het ene en dan het andere er snel doordrukken.

 5. Bas van Stapelberg // 5 mei 2016 om 17:12 // Beantwoorden

  NRC de wolf in schaapskleren. Vrijhandel vindt hij in principe goed. Heeft waarschijnlijk onderwijs gevolgd aan het gestoorde Erasmus zooitje. Hij was nog niet in staat om een wereldwijd crisis te voorspellen. De pleitbezorgers van het gif wat we vrijhandel en liberalisme noemen.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Wordt TTIP opgeofferd voor een succesvol CETA? Ratificatie a.s. vrijdag! | Lang Leve Europa!

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.